Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξτρα επίδομα σε υγειονομικούς – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μπόνους, και μάλιστα αφορολόγητο, ύψους έως και 1.500 ευρώ για γιατρούς και 1.000 ευρώ για νοσηλευτές και τεχνολόγους, προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας των τουριστικών περιοχών κατά τους θερινούς μήνες.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η σχετική τροπολογία αναμένεται – σύμφωνα με πληροφορίες και εκτός απροόπτου – να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και εφόσον λάβει το «πράσινο φως» οι υγειονομικοί που εργάζονται στα αστικά κέντρα θα έχουν τη δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Αναλυτικότερα, η σχετική τροπολογία, όπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ», θα προβλέπει πως οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι τεχνολόγοι (π.χ. ακτινολόγοι) θα έχουν να λαμβάνουν, εκτός από τον μισθό τους, ειδικό επίδομα (αφορολόγητο) μηνιαίως στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι εφημερίες. Παράλληλα, η διαμονή τους θα είναι εξασφαλισμένη, με τα σχετικά έξοδα να βαραίνουν, όπως είθισται, τα νοσοκομείο υποδοχής, ενώ όπου προκύπτει ανάγκη θα συμβάλλουν και οι δήμοι.

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία σημειωτέον προωθείται από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έχει ως στόχο να μπει φρένο στο «εντέλλεσθε», δηλαδή στις αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού, όπως συνέβαινε τα περασμένη έτη, δημιουργώντας ένα πιο δελεαστικό αλλά και συνεργατικό πλαίσιο εντός του ΕΣΥ, αναγνωρίζοντας την προσφορά των εργαζομένων.

Εποχικές ανάγκες

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το μέτρο αφορά αποκλειστικά και μόνο εποχικές ανάγκες που προκύπτουν τους θερινούς μήνες, όταν τα νησιά και οι ηπειρωτικές τουριστικές περιοχές «βουλιάζουν» από επισκέπτες,  με αποτέλεσμα η ζήτηση για ιατρικές υπηρεσίες να εκτοξεύονται. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Σαντορίνη, των περίπου 25.000 μόνιμων κατοίκων, ο πληθυσμός το καλοκαίρι ξεπερνάει ακόμα και τις 100.000. Αντίστοιχα, η Πάρος υποδέχεται το καλοκαίρι αριθμό τουριστών έως και 50 φορές μεγαλύτερο από τον πληθυσμό της, με το μοτίβο να επαναλαμβάνεται στο σύνολο της νησιωτικής χώρας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, το «στοίχημα» είναι μέσω ενός ελκυστικού πακέτου παροχών οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ των αστικών κέντρων, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες η ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών μειώνεται, να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Δεν είναι τυχαίο πως οι υγειονομικές περιφέρειες της χώρας έχουν αποστείλει λίστες με τις ανάγκες τους, όπως αυτές διαμορφώνονται τους μήνες αιχμής, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να συγκεντρώνουν ειδικότητες όπως είναι οι γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι αλλά και οι ακτινολόγοι και οι νοσηλευτές.

Για παράδειγμα, στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, υπό την ομπρέλα της οποίας είναι οι υγειονομικές δομές των νησιών του Αιγαίου, το κάλεσμα, όπως όλα δείχνουν, θα αφορά κυρίως αναισθησιολόγους, γενικούς γιατρούς, παθολόγους, ορθοπαιδικούς, ενώ στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και καρδιολόγοι. Η 6η ΥΠΕ, πάλι, αναζητά, μεταξύ άλλων, πνευμονολόγους και χειρουργούς για την ενίσχυση των νησιών του Ιονίου, ενώ στη Χαλκιδική υπάρχει αίτημα για γενικούς γιατρούς.

Αύξηση αναγκών

Είναι, άλλωστε, σημαντικό να συνυπολογιστεί πως κατά τους θερινούς μήνες, εκτός από την ποσοτική αύξηση των ασθενών που καλείται να φροντίσει το προσωπικό των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων, καταγράφεται και ποιοτική αύξηση αναφορικά με τη δυσκολία των περιστατικών. Ενδεικτικά αναφέρεται πως – δυστυχώς – τα τροχαία αποτελούν καθημερινότητα, με αποτέλεσμα ακόμα και σε δομές στις οποίες υπηρετούν ήδη δύο μόνιμοι ορθοπαιδικοί, να κρίνεται επιτακτική η ενίσχυσή τους και με τρίτο, ειδικευμένο, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Εν τω μεταξύ, ως μίνιμουμ χρόνος για την εποχική κάλυψη κενών θα ορίζονται οι 15 ημέρες (στην περίπτωση αυτή, το αφορολόγητο εισόδημα θα είναι το μισό), ενώ μπορεί η χρονική διάρκεια να αγγίζει και τον έναν μήνα. Και παρότι η συνεργασία θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω, αγγίζοντας ακόμα και τους δύο μήνες, παραμένει κρίσιμο να μην προκύπτουν… αρρυθμίες στα νοσοκομεία που λειτουργούν ως «δότες». Συνεπώς, όπως φαίνεται, απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η σχετική έγκριση των διοικήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το «μοντέλο» αυτό που προωθείται δεν αποτελεί ελληνική καινοτομία. Εχει ήδη υιοθετηθεί από την Κροατία, ενώ αντίστοιχα στη Βρετανία είναι διαδεδομένη η «locum» εργασία που προβλέπει συμβόλαια εργασίας περιορισμένου χρόνου στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS).

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμπλεγμα μουσείων δημιουργείται στο Άργος

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Άργους λήφθηκε μια ιστορική όπως χαρακτηρίστηκε απόφαση για την παραχώρηση των Στρατώνων του Καποδίστρια στο Άργος για την δημιουργία του Επιγραφικού Μουσείου της πόλης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το τρίτο Μουσείο που θα δημιουργηθεί επί θητείας της νυν δημοτικής αρχής, στρατηγικά σημαίνει πως επιλέγει να δημιουργήσει μια πόλη – πολιτιστική αναφορά, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επισκεψιμότητα της περιοχής.

Παρακολουθώντας την εισήγηση προς το ΔΣ που έκανε ο Αντιδήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Κρίγγος σημειώσαμε τα εξής:

«Καλούμαστε σήμερα να πάρουμε μια ιστορική απόφαση, που δεν είναι άλλη από την έκφραση της βούλησής μας για τη δημιουργία ή μη Επιγραφικού Μουσείου στο δήμο μας.

Μετά από 22 χρόνια από την εντυπωσιακή ανακάλυψη στο οικόπεδο Σμυρναίου στην οδό Κορίνθου, οι επιστήμονες του Επιγραφικού Μουσείου Αθηνών είναι έτοιμοι να μοιραστούν αυτά τα σπουδαία ευρήματα με την παγκόσμια κοινότητα. Και αυτό θα πρέπει να γίνει στον τόπο τους που είναι το Άργος.

Οι 136 στο σύνολό τους χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες αποτελούσαν μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος όπου φυλάσσονταν τα ιερά χρήματα της Ήρας και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική ζωή της πόλης μας, τους δημοκρατικούς θεσμούς καθώς και πλήθος άλλων πληροφοριών, από το τέλος του 5 ου αιώνα έως τα μέσα του 4 ου αιώνα, και αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών!

Πρόκειται για ευρήματα που μετά την πλήρη έκθεσή τους στο νέο Επιγραφικό Μουσείο, που θα πρέπει να δημιουργηθεί στο Άργος, με την προσθήκη και των λίθινων από πολλά μέρη του δήμου μας (Άργος, Λέρνα, κλπ.), θα κινήσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Με την προσθήκη και του Επιγραφικού Μουσείου στο Άργος, ένα μοναδικό σύμπλεγμα Μουσείων θα δημιουργηθεί στην πόλη μας που όμοιό του δεν συναντάς συχνά σε άλλη πόλη στη χώρα μας. Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους, (το οποίο ολοκληρώνεται σε 18 μήνες σύμφωνα με ενημέρωση από την Υπουργό Πολιτισμού), Βυζαντινό Μουσείο το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 2017, και σήμερα ξεκινάμε την μεγάλη προσπάθεια για το Επιγραφικό Μουσείο το οποίο θα είναι το τρίτο Μουσείο που θα δημιουργηθεί στην πόλη μας, επί δημοτικής αρχής Δημήτρη Καμπόσου, σε τόσα λίγα, συγκριτικά, χρόνια!

Γιατί απαιτείται να λάβει αυτή την απόφαση σήμερα, τώρα, το δημοτικό μας συμβούλιο;

Γιατί ολοκληρώθηκε η επιστημονική εργασία της μελέτης, της ερμηνείας, της χρονολόγησης και της ένταξής τους στο ιστορικό πλαίσιο του Άργους των ως άνω ευρημάτων και τώρα είναι η πλέον κατάλληλη ώρα, γιατί είναι ώριμες και οι
συνθήκες για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό το έργο, καθόσον η ίδια η Υπουργός δεσμεύθηκε δημόσια για τη χρηματοδότηση αυτού.

Αντιλαμβάνεστε ότι η δέσμευση αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο από μέρους μας και να μην χάσουμε ούτε ημέρα. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και τον ΓΓ του Υπουργείου κ. Γιώργο Διδασκάλου για τη θετική αυτή εξέλιξη και τη δέσμευση χρηματοδότησης του Επιγραφικού Μουσείου στο Άργος και το ενδιαφέρον τους για την πορεία του από εδώ και στο εξής. Γιατί χωρίς αυτή τη δέσμευση ο δήμος δε θα προχωρούσε στην παραχώρηση των Στρατώνων».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μάχη» Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε κόντρα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να εξελιχθεί σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση αλλά και να δώσει το στίγμα των προθέσεών του για τη συνέχεια, την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας

Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει αναλυτικά όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που ελήφθησαν για τη στήριξη των πολιτών, ενώ θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για όσο χρειαστεί.

Η συζήτηση στη Βουλή ωστόσο, αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται αναφερθεί και πάλι στο θέμα των πρόωρων εκλογών ενώ θα υποστηρίξει ότι η μεσαία τάξη και όχι μόνο «γονατίζει» από την ακρίβεια.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του πρωθυπουργού σε περίπτωση που προκληθεί από τον κ. Τσίπρα σχετικά με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης

Σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης στο Ταμείο Ανάκαμψης και το κοινωνικό τους πρόσημο ο πρωθυπουργός ανέφερε χθες ενδεικτικά «τα σημαντικά κονδύλια τα οποία κατευθύνουμε σε δράσεις όπως η κατάρτιση των ανέργων, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες ή προγράμματα οριζόντιας εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” από το οποίο ωφελούνται όλα τα ελληνικά νοικοκυριά και κυρίως τα μη προνομιούχα, καθώς έχουν ειδική πρόσβαση στο πρόγραμμα”.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ6 λεπτά ago

Τζόνσον: «Game over – Έχασε την εμπιστοσύνη του κόμματος και της χώρας», λένε βρετανικά ΜΜΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 λεπτά ago

Σύμπλεγμα μουσείων δημιουργείται στο Άργος

ΕΛΛΑΔΑ17 λεπτά ago

Διαχωρισμός στα αντιβιοτικά για ανθρώπους και ζώα από αυτό το καλοκαίρι

ΜΠΑΣΚΕΤ22 λεπτά ago

ΕΣΑΚΕ: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Παπαγεωργίου

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ23 λεπτά ago

Την Γκάνα επέλεξε ο Γουίλιαμς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ26 λεπτά ago

Θλίψη για τον θάνατο του Νικόλαου Βαίτση από τα Κανάλια

ΚΟΣΜΟΣ26 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το δράμα των προσφύγων και τα διλήμματα της ad hoc φιλόξενης Ευρώπης

ΕΛΛΑΔΑ38 λεπτά ago

Κοροναϊός: Επικοινωνία Γκάγκα, Τσιόδρα, Ζαούτη για την αύξηση κρουσμάτων – Οι προβληματισμοί και τα αισιόδοξα στοιχεία

ΜΠΑΣΚΕΤ43 λεπτά ago

Ντράγκιτς: «Είναι δελεαστική η προοπτική του Ευρωμπάσκετ»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ44 λεπτά ago

«Σε συζητήσεις με την Αλ Σαμπάμπ ο Κριχόβιακ»!

COVER STORY3 ημέρες ago

Στην παραλία Κεχρια Σκιαθου ο Σακης Ρουβάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σοκ στον Βόλο- Σκοτώθηκε 14χρονο κορίτσι -Έπεσε στο μπάνιο του σπιτιού της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 53χρονος Κωνσταντίνος Ντάκης από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ξαφνικά 49χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

50χρονη από Πτελεό είπε ψέματα και ..αναστάτωσε ολόκληρο χωριό!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ17 ώρες ago

Βόλος-Πέθανε ο Δημήτρης Πανανός σε ηλικία 72 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε ο έμπορος αυτοκινήτων Γιάννης Μέκκας από τον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Στα δικαστήρια Βόλου συνοδεία αστυνομικών οδηγήθηκε για τρίτη φορά σε δύο εβδομάδες 29χρονος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

50χρονος οδηγός υπό την επήρεια αλκοόλ παρέσυρε με το ΙΧ του 33χρονο διανομέα στην οδό Αναλήψεως

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Αυτός είναι ο Bολιώτης προπονητής kick boxing που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος 15χρονης μαθήτριάς του

Δημοφιλή