ΕΛΛΑΔΑ
Φαίδωνας Καραϊωσηφίδης στο Πρώτο: Δεν είναι πανάκεια τα εναέρια μέσα – Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον πλανήτη (audio)


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Τα εναέρια μέσα δεν είναι πανάκεια, δεν είναι το μαγικό ραβδί. Σε μια μάχη πυρόσβεσης, τα εναέρια μέσα είναι το “βαρύ πυροβολικό”. Είναι για τις δυσπρόσιτες περιοχές, και για να ανακόψουν τα τεράστια μέτωπα. Τις φωτιές τις σβήνουν οι πυροσβέστες στο έδαφος», τόνισε ο αεροναυπηγός, Φαίδωνας Καραϊωσηφίδης, εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «Πτήση», μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Υπογράμμισε ότι τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να περάσουν πάνω από τις φωτιές, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο, και δεν μπορούν να επιχειρήσουν τη νύχτα. «Τα ελικόπτερα αρχίζουν και έχουν σε πειραματικό στάδιο αυτή τη δυνατότητα. Αν αυτό το πετύχουμε, πιθανότατα θα λύσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα», είπε.
Όπως εξήγησε στην Ελλάδα έχουμε εμπειρία στην αεροπυρόσβεση από την δεκαετία του ’70 – καθώς είμαστε από τις πρώτες χώρες που αποκτήσαμε τέτοια μέσα – και έχουμε ένα «συνδυασμό με μεγάλα βαρέα και μικρότερα ελικόπτερα και μικρά, μεγαλύτερα και πολύ μεγάλα αεροπλάνα». Στην Ελλάδα, τα περισσότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη είναι υδροπλάνα για να εκμεταλλευόμαστε το πλεονέκτημα της θάλασσας και να παίρνουν νερό από εκεί, ενώ σε άλλες χώρες – όπως η Γαλλία – έχουν και αεροπλάνα που φεύγουν από αεροδρόμια. Χαρακτήρισε ως «μεγάλη επένδυση» τη συντήρηση και την εκπαίδευση πληρωμάτων.
«Φέτος έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον πλανήτη, ανάλογα με την επιφάνεια που έχουμε να καλύψουμε, αλλά και σε απόλυτους αριθμούς. Όταν υπάρχουν πολλά ταυτόχρονα μέτωπα σε διάφορες περιοχές, διασπείρονται οι δυνάμεις και οι συντονιστές αποφασίζουν σε ποιες περιοχές δεν θα στείλουν αεροπλάνα. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε 100 αεροσκάφη», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον αεροναυπηγό, δεν υπάρχει χώρα που να έχει μεγαλύτεροι στόχο από τον δικό μας, απλώς κάποιες έχουν νεότερα αεροσκάφη. «Οι Ιταλοί έχουν λιγότερα από τα δικά μας, απλώς ο στόλος είναι νεότερος. Οι Γάλλοι έχουν το μεγαλύτερο στόλο στη Μεσόγειο, αλλά καλύπτουν μεγάλη ενδοχώρα. Οι Ισπανοί έχουν περίπου τον ίδιο με εμάς. Οι Πορτογάλοι που καίγονται κάθε χρόνο, δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν. Οι Τούρκοι έχουν σοβαρό πρόβλημα και δεν νοίκιασαν φέτος», επισήμανε ο κ. Καραϊωσιφήδης.
Ανέφερε ότι είναι ακόμη σε υπηρεσία το δεύτερο αεροπλάνο που αγόρασε η χώρα μας τη δεκαετία του 1970, σημειώνοντας ότι τα παλαιά αεροσκάφη είναι ασφαλή, από τη στιγμή που συντηρούνται, ανεξάρτητα από το κατά πόσο συμφέρει οικονομικά η συντήρηση και το πόσο εύκολα βρίσκονται ανταλλακτικά.
Για τα αεροσκάφη Canandair, τόνισε ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες. Τα παλαιότερα μοντέλα που έχουν κινητήρες όπως αυτούς των αυτοκινήτων αλλά πολύ ισχυρότερους, και οι νεότερες εκδόσεις. «Το 2015, η εταιρεία Canandair, η οποία δεν υπάρχει σήμερα, σταμάτησε την παραγωγή. Συνεχίζουν διάφορες εταιρείες να παρέχουν τα ανταλλακτικά για διάφορα κομμάτια, που είναι πιο δύσκολο και πιο ακριβό. Υπάρχει μια διάδοχη κατάσταση, μια καναδική εταιρεία η οποία αγόρασε τα δικαιώματα και τις υποδομές κατασκευής και μπορεί να φτιάξει αεροπλάνα. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι αυτή η αγορά είναι πάρα πολύ μικρή. Στον πλανήτη, εδώ και 25 χρόνια έχουν κατασκευαστεί μόλις 25 αεροπλάνα της νεότερης έκδοσης. Τα περισσότερα τα έχουμε εμείς, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, και οι Ισπανοί», υπογράμμισε.
«Αν αποφασίσουμε να παραγγείλουμε, θα πρέπει να συνεννοηθούμε με την εταιρεία η οποία ζητά ένα ελάχιστον αριθμό παραγγελιών για να ξεκινήσει πάλι την παραγωγή. Δηλαδή για 2 αεροπλάνα δεν μπορεί να το κάνει. Εκτιμώ ότι χρειάζεται 14-16 αεροπλάνα παραγγελία. Έχουμε προβάλλει ανάγκες για αγορά 8 και ανακατασκευή των 7 υπαρχόντων», τόνισε.
«Αν παραγγείλουμε κάτι σήμερα, θα παραλάβουμε αεροπλάνα σε περίπου 3 χρόνια και η παραγγελία των 8 αεροσκαφών θα ολοκληρωθεί στο τέλος της δεκαετίας. Η εταιρεία είναι μια βιοτεχνία της κατηγορίας, δεν είναι σαν τη Boeing και την Airbus που κατασκευάζουν μαζικά αεροσκάφη. Κατασκευάζει 1,5 αεροπλάνο το χρόνο», δήλωσε.
«Το 2000 παραγγείλαμε 10 και είχαμε ανάγκες για άλλα 5, δεν τα παραγγείλαμε ποτέ. Δεν αντικαταστήσαμε τα παλαιότερα, χάσαμε 3 από τα νεότερα και έχουμε μείνει με 7, τα οποία είναι η ραχοκοκαλιά του στόλου μας. Έχουμε και τα παλαιότερα που εξακολουθούν να προσφέρουν. Έχουμε και ένα στόλο από νοικιασμένα μέσα, τα οποία συμπληρώνουν την υποδομή», πρόσθεσε ο αεροναυπηγός.
Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ελικόπτερα Ericsson, λέγοντας ότι πλέον δεν υπάρχουν. «Είναι στρατιωτικά ελικόπτερα που αποσύρθηκαν από τον αμερικανικό στρατό μετά το Βιετνάμ. Τα αγόρασαν 2 εταιρείες τα αποθήκευσαν στην Αριζόνα και ανακατασκευάζουν εκείνα. Δεν κατασκευάζουν καινούργια. Επιπλέον, οι τιμές τους – επειδή είναι μονοπώλιο – είναι εξωπραγματικές», συμπλήρωσε.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ
Αρκούδα βγήκε βόλτα στη Φλώρινα – Την «πήραν» στο κυνήγι αδέσποτα σκυλιά


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σκυλιά κυνηγούν μια αρκούδα σε κατοικημένη περιοχή της πόλης
Αρκούδα «κατέβηκε» μεταμεσονύκτιες ώρες στην πόλη της Φλώρινας από το βουνό, ωστόσο τα αδέσποτα της περιοχής την ανάγκασαν να κατευθυνθεί άμεσα στο δάσος.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου», Πάνος Στεφάνου εξηγεί τον λόγο που επισκέπτονται αυτή την περίοδο κατοικημένες περιοχές.
«Αυτό το διάστημα είναι η περίοδος αναπαραγωγής για τις αρκούδες, οπότε η κινητικότητα είναι σίγουρα αυξημένη. Ο βασικός λόγος για να βρεθεί σε μια κατοικημένη περιοχή είναι το φαγητό. Η αναπαραγωγική περίοδος προϋποθέτει για τις αρκούδες και αυξημένες διατροφικές ανάγκες» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Στεφάνου.
Όπως θα δείτε στα παρακάτω βίντεο η αρκούδα τρέχει μέσα στην πόλη της Φλώρινας σαν κάτι να την ανησυχεί, ενώ στο επόμενο βίντεο φαίνεται ότι αδέσποτα σκυλιά της περιοχής την κυνηγούν, με αποτέλεσμα να τραπεί σε φυγή.
Επιπλέον, ο κ. Στεφάνου συμπληρώνει ότι εκτός από την εύρεση τροφής, μπορεί η αρκούδα να έχει μετακινηθεί, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού. «Η συγκεκριμένη μπορεί να μην είχε ζωτικό χώρο, διότι υπήρχαν πιο μεγάλες από αυτή, με αποτέλεσμα να αναζητήσει άλλο μέρος κι έτσι να «κατέβει» στην πόλη της Φλώρινας. Όμως, να τονίσουμε στους πολίτες ότι είναι απλά ένα πέρασμα του ζώου και δεν υπάρχει προθυμία εγκατάστασης. Έχει συμβεί στο παρελθόν κι άλλες φορές και είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί».
https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΕΛΛΑΔΑ
Μιχαηλίδου: Καμία δομή παιδικής προστασίας δεν κλείνει αλλά καμία δεν θα μείνει χωρίς κανόνες


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Καμία δομή παιδικής προστασίας δεν κλείνει, καμία όμως δεν θα μείνει χωρίς κανόνες», δήλωσε χθες Τρίτη η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου (φωτογραφία, επάνω, από Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης) μετά τη συνάντηση που είχε με φορείς παιδικής προστασίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αυστηρές προδιαγραφές
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία θέσπισης κοινού ρυθμιστικού πλαισίου για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας Ιδιωτικού Δικαίου (ΜοΠΠ), που ορίζει αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας τους.
Σύμφωνα με την κυρία Μιχαηλίδου, η υπουργική απόφαση επιδιώκει δύο κύριους σκοπούς: πρώτο, τη ρύθμιση της λειτουργίας, της στελέχωσης, των κτιριακών προδιαγραφών, του ελέγχου και των εν συνόλω παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε η φροντίδα των παιδιών εντός δομών να είναι η βέλτιστη δυνατή.
Και δεύτερο, η λειτουργία των δομών να είναι προσανατολισμένη στον σκοπό της εύρεσης κατάλληλης οικογένειας για κάθε παιδί.
Ακόμη, η υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι το τελικό περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης που ορίζει τις προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας των ΜοΠΠ από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα διαμορφώθηκε μετά τη δημόσια διαβούλευση στην οποία συμμετείχαν οι φορείς παιδικής προστασίας.
Οπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όλες οι απόψεις που κατατέθηκαν αξιολογήθηκαν και πολλές από αυτές υιοθετήθηκαν, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών, η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στα παιδιά, η σωστή στελέχωσή τους με κατάλληλο προσωπικό (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, φροντιστές, κ.ά.) και η ταχύτερη δυνατή αποϊδρυματοποίηση όλων των παιδιών.
Η κυρία Μιχαηλίδου ανέφερε ότι για όλες τις δομές προβλέπεται μεταβατική περίοδος ενός έτους, ώστε να καταφέρουν να προσαρμοστούν στις προϋποθέσεις λειτουργίας που ορίζονται και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στηρίξει κάθε προσπάθειά τους προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οι φορείς
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Δικτύου Πιστοποιημένων Φορέων Παρόχων Υπηρεσιών στα Ατομα με Αναπηρία Γιώργος Παπαδάκης τάχθηκε υπέρ της θέσπισης προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το μεταβατικό στάδιο προσαρμογής.
Η Ειδική Παιδικής Προστασίας στο γραφείο της Unicef στην Ελλάδα Μαριέλλα Μιχαηλίδου δήλωσε ότι για τη Unicef, το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι σημαντικό βήμα και δικλείδα ασφάλειας για την προστασία των παιδιών τα οποία παραμένουν στην ιδρυματική φροντίδα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του συστήματος παιδικής προστασίας.
«Ο στόχος είναι η αποϊδρυματοποίηση» ανέφερε η Μαριέλλα Μιχαηλίδου.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Μοσχολιός χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη θέσπιση ενιαίου πλαισίου προδιαγραφών για τις ΜοΠΠ που λειτουργούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, «προκειμένου να υπάρχει έλεγχος και να εξασφαλίζεται αξιοπρεπής διαβίωση όχι μόνο στα παιδιά με αναπηρία, αλλά και σε όλα τα παιδιά που διαβιούν σε αυτά τα ιδρύματα».
Ο κ. Μοσχολιός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συμπεριληπτική αντιμετώπιση, εξηγώντας ότι τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου πρέπει να διέπονται από τους ίδιους κανόνες.
Πηγή: ΑΠΕ
https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Βήμα πρόκρισης η Χάντερσφιλντ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Έκθεση με κρητικά προϊόντα στο Βόλο 12 με 17 Μαίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ17 ώρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος