Connect with us

OIKONOMIA

Φακή: Πώς να αντιμετωπίσετε Περονόσπορο, Σκωρίαση και Βρούχους

Published

on

Spread the love

Συνεχίζεται η παρουσία του περονόσπορου σε καλλιέργειες με φακές σε περιοχές των νομών Καρδίτσας Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας, καθώς οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοση του, αφού ευνοείται από ομιχλώδη, υγρό και ψυχρό καιρό.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η διαβροχή των φύλλων επί 4-6 ώρες, με θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 7,5-20ο C ή όταν έχουμε σχετική υγρασία 80-90% επί 12 ώρες και θερμοκρασίες μικρότερες των 15ο C.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

O περονόσπορος είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια των ψυχανθών. O μύκητας διαχειμάζει στα προσβεβλημένα φυτικά υπολείμματα και στον προσβεβλημένο σπόρο. Η μετάδοση του παθογόνου σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται με το σπόρο. Η διασπορά των σπορίων του μύκητα γίνεται με τη βροχή και τον άνεμο.

Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται λευκές βαμβακώδεις εξανθήσεις, ενώ στην άνω επιφάνεια κίτρινες και τελικά καστανές γωνιώδεις κηλίδες. Η ασθένεια εμφανίζεται με παρόμοια συμπτώματα και στους λοβούς. Ακόμη προσβάλλονται οι σπόροι, στην επιφάνεια των οποίων σχηματίζονται καστανές βυθισμένες κηλίδες.

Nα γίνουν ψεκασμοί των φυτών μόνο μετά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες φακής με εκλεκτικά για τον περονόσπορο και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Σκωρίαση

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοση του. Έναρξη της σκωρίασης έχει παρατηρηθεί στις πρώιμες καλλιέργειες με φακές στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας αναμένεται και στους άλλους νομούς.

Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σχηματίζονται μικρές φλύκταινες οι οποίες ανοίγουν και εμφανίζονται τα σπόρια του μύκητα που έχουν χρώμα σκουριάς. Η έντονη προσβολή προκαλεί ξήρανση των φύλλων, πρόωρη φυλλόπτωση και μείωση ή καταστροφή της παραγωγής.

Παρόμοιες φλύκταινες εμφανίζονται στους μίσχους, στα στελέχη και στους λοβούς. Τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις με την βροχή και τον άνεμο.

Για τη βλάστηση των σπορίων του μύκητα και την μόλυνση των φυτών είναι απαραίτητη η παρουσία νερού στα φύλλα (από βροχή, δρόσο, πότισμα). Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του παθογόνου είναι 17-23o C και διαβροχή φύλλων 6-8 ώρες.

Να γίνουν ψεκασμοί με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων στις καλλιέργειες των ψυχανθών και επανάληψη αυτών μετά από βροχή και μέχρι την άνθηση, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Θρίπας

Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μέτριοι πληθυσμοί του θρίπα στις πρώιμες καλλιέργειες φακή.

Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με εκλεκτικά για το θρίπα και επιτρεπόμενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Βρούχοι

Βρούχοι ονομάζονται τα έντομα που προσβάλλουν τους σπόρους των οσπρίων στον αγρό και στην αποθήκη. Προσβάλλουν μόνο ένα είδος οσπρίου και προκαλούν ζημιές ανοίγοντας οπές στους λοβούς και στους σπόρους των οσπρίων. Μειώνουν την βλαστικότητα του σπόρου και την εμπορική τους αξία.

1) Βρούχος της Φακής (Bruchus pallidicornis)

Τα ακμαία έχουν καστανό σκούρο χρώμα, μήκος 2.8-3.5mm, εμφανίζονται τον Ιούνιο και γενούν τα αυγά τους πάνω στους λοβούς της φακής στον αγρό. Έχει μία μόνο γενιά το έτος. Άλλα είδη που προσβάλλουν την φακή είναι: Bruchus lentis, B. atomarius, B. rufipes, B. affinis.

Καταπολέμηση γίνεται μόνον όταν και αν εμφανιστούν τα έντομα στον αγρό.

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Deltamethrin κ.α.

2) Βρούχος των ρεβυθιών (Bruchus Callosobruchus ornatus)

Έχει ζωηρό καστανό χρωματισμό, ζει μέσα στα ρεβίθια και έχει μία γενιά το έτος. Δεν αποτελεί σοβαρό εχθρό και δεν αντέχει στο κρύο του χειμώνα.

3) Βρούχος των μπιζελιών (Bruchus pisorum), Βρούχος των κουκιών (Bruchus rufimanus)

Είναι έντομα που διαχειμάζουν στις αποθήκες.

Καταπολέμηση των βρούχων στην αποθήκη:

  • Χημική καταπολέμηση: Απεντόμωση των οσπρίων στις αποθήκες με φωσφιγόνα σκευάσματα, αιθέρια έλαια, pirimiphos methyl. Η απεντόμωση γίνεται από ειδικά συνεργία ή εταιρείες που έχουν άδεια απεντόμωσης.
  • Βιολογική καταπολέμηση: Με εισαγωγή διαφόρων παρασιτοειδών, αρπακτικών και εντομοπαθογόνων μυκήτων.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
VIDEO2 ημέρες ago

Βόλος: Η εικόνα της πόλης με το πρώτο φώς της ημέρας

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

VIDEO2 ημέρες ago

Βόλος: Ξεχείλισε ο κραυσίδωνας στη Ζάχου με Αναλήψεως

MEDIA6 ημέρες ago

«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

VIDEO2 ημέρες ago

H παραλιακή οδό της Άγριας πριν λίγη ώρα

VIDEO2 ημέρες ago

Αυτοψία Μπέου &συνομιλεί με πολίτη..65% του λέει..άστα αυτά απαντά ο Αχιλλέας…να καθαρίσουμε τη πόλη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Market Pass: Ποιοι πληρώνονται μέχρι την Παρασκευή

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία Elias: Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Θεσσαλία: Πρώτος θάνατος από λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Η κακοκαιρία Elias τις επόμενες ώρες στη χώρα μας- Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν:

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή