OIKONOMIA
Federal Reserve – «Κλειδώνει» η αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο – Στοιχήματα για το πόσες θα ακολουθήσουν


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κατά την τελευταία της συνεδρίαση η Federal Reserve ήταν σαφής: οι αυξήσεις στα επιτόκια θα αρχίσουν νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, και μάλιστα θα ληφθούν τουλάχιστον τρεις ανάλογες αποφάσεις μέσα στο έτος.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ωστόσο καθώς οι μέρες περνούν και ο πληθωρισμός δείχνει πολύ σκληρά τα δόντια, με ρεκόρ πολλών δεκαετιών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τοποθετούν ακόμα νωρίτερα τις αυξήσεις επιτοκίων, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.
Η Λαέλ Μπρέναρντ, η οποία θα είναι η νέα αντιπρόεδρος της Fed μετά την επικύρωση του διορισμού της, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, είπε ότι Fed «έχει προβλέψει αρκετές αυξήσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του έτους»
«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και ο εργαζόμενος κόσμος σε όλη τη χώρα ανησυχεί» παραδέχτηκε η κυρία Μπρέναρντ ξεκαθαρίζοντας πως η μείωση του πληθωρισμού θα είναι «ο κυριότερος στόχος» για την κεντρική τράπεζα. «Η νομισματική μας πολιτική είναι επικεντρωμένη στη μείωση του πληθωρισμού στο 2%, διατηρώντας παράλληλα μια ανάκαμψη που αφορά όλους».
Αποτελεσματικά τα εργαλεία
Σύμφωνα με την 60χρονη Μπρέναρντ, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνηγορούν στην άνοδο των τιμών, μεταξύ τους τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η άνοδος του ενεργειακού κόστους. Όμως, παίρνοντας την σκυτάλη από όσα δήλωσε και ο Τζερόμ Πάουελ ενώπιον της Επιτροπής την Τρίτη επεσήμανε και η ίδια πως η Fed θα κάνει ότι χρειάζεται και είναι προετοιμασμένη να αυξήσει τα επιτόκια για περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
«Έχουμε τα εργαλεία. Και είναι πολύ αποτελεσματικά. Οπότε θα τα χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε και πάλι τον πληθωρισμό» σχολίασε.
«Βρισκόμαστε ξεκάθαρα σε μια κατάσταση όπου η στάση της νομισματικής πολιτικής είναι εσφαλμένη» ενάντια στον πληθωρισμό, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Τσαρλς Έβανς σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Milwaukee Business Journal την Πέμπτη.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την πρόσφατη πρόβλεψη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για αυξήσεις των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας το 2022 «καλή προσφορά ανοίγματος», αλλά πρόσθεσε «θα μπορούσε να είναι υπάρξουν τέσσερις αυξήσεις εάν τα δεδομένα δεν βελτιωθούν αρκετά γρήγορα».
Το ίδιο ρεφρέν
Κι αυτό ήταν ένα συνηθισμένο «ρεφρέν» αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αξιωματούχοι φάνηκαν να σταθεροποιούν τα σχέδια για αύξηση του κόστους δανεισμού τον Μάρτιο και να θέτουν στο παιχνίδι την πιθανότητα και μιας τέταρτης αύξησης το 2022.
Για αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο μίλησε και ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ, σε μια εικονική εκδήλωση που διοργάνωσε το Philadelphia Business Journal.
Τον ίδιο τόνο υιοθέτησε και η πρόεδρος της San Francisco Fed, η οποία παρέστη σε έτερη διαδικτυακή εκδήλωση της εφημερίδας New York Times. H κυρία Ντάλι, που είναι από τα πιο μετριοπαθή μέλη του συμβουλίου, υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα «θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την πολιτική της», καθώς –όπως παραδέχτηκε- υπάρχουν πολλά σημάδια πως ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να διορθωθεί από μόνος του.
Αλλά και οι επικεφαλής της Fed της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστικ, του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ και του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, επισήμαναν επίσης αύξηση επιτοκίων από τον Μάρτιο.
Πλησιάζει η ώρα για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve, επεσήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής της New York Fed, Τζον Γουίλιαμς.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Council on Foreign Relations, ο κ. Γουίλιαμς επεσήμανε πως το επόμενο βήμα στη μείωση της νομισματικής στήριξης της οικονομίας θα είναι η προσαρμογή των επιτοκίων σε πιο φυσιολογικά επίπεδα σε σχέση με τα τωρινά, σχεδόν μηδενικά, επίπεδα. «Λαμβάνοντας υπόψη τα σαφή σημάδια μιας πολύ ισχυρής αγοράς εργασίας, πλησιάζουμε σε μια απόφαση για τη δρομολόγηση της διαδικασίας (μείωσης των επιτοκίων)» τόνισε χαρακτηριστικά.
Νέο άλμα στον πληθωρισμό
Θυμίζουμε πως μόλις αυτή την εβδομάδα τα καινούργια στοιχεία έδειξαν νέο άλμα του πληθωρισμού με τον δείκτη CPI να «πιάνει» το 7%, στο υψηλότερο σημείο του εδώ και σαράντα χρόνια!
Πάντως, αμφότερα τα στελέχη της Fed απέφυγαν να πάρουν θέση αναφορικά με το «καυτό» ερώτημα των ημερών, ήτοι δηλαδή πόσες αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να περιμένει η αγορά μέσα στη χρονιά.
«Το timing των αποφάσεων αυτών θα βασιστεί στην προσεκτική μελέτη ενός ευρύ φάσματος στοιχείων και πληροφοριών, με βασικό γνώμονα τους στόχους της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών» περιορίστηκε μόνο να σχολιάσει ο κύριος Γουίλιαμς, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά των προθέσεων του. Αν και υποστήριξε πως η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, ώστε να αντέξει την αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Αισχροκέρδεια: Πρόστιμα 15.000 ευρώ σε 3 βενζινάδικα για αθέμιτη κερδοφορία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η απόφαση του Γεωργιάδη
Πρόστιμα συνολικού ύψους 15.000 ευρώ επιβάλλονται, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σε τρία πρατήρια υγρών καυσίμων, δύο στην Καλαμάτα κι ένα τρίτο στο Αιγάλεω, διότι σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας (Νόμος 4818/2021).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ειδικότερα, τα δύο πρατήρια πωλούσαν diesel κίνησης σε τιμή υψηλότερη της θεωρητικής τιμής πώλησης, ενώ το ίδιο έκανε το τρίτο με την αμόλυβδη βενζίνη.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών σβήνει τα 100 κεράκια


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Λευτέρης Ποταμιάνος, υπογράμμισε πως στόχος του ΔΣ είναι «να εξελίξει το επάγγελμα και να απομακρύνει κάθε κακή σκέψη για αυτό που με κόπο και μόχθο επιτελούν καθημερινά οι μεσίτες».
Έναν αιώνα ζωής γιόρτασε σήμερα ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής σε μια λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη ΛΑΕΔ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Λευτέρης Ποταμιάνος, υπογράμμισε πως στόχος του ΔΣ είναι «να εξελίξει το επάγγελμα και να απομακρύνει κάθε κακή σκέψη για αυτό που με κόπο και μόχθο επιτελούν καθημερινά οι μεσίτες».
Ο ίδιος τόνισε με νόημα έχοντας απέναντι του και εκπροσώπους της κυβέρνησης πως πλέον πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα η υποχρεωτική εκπαίδευση για όσους θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του μεσίτη.
Επίτιμος πρόεδρος ο Γιάννης Ρεβύθης
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που τίμησαν με την παρουσία τους υπουργοί, βουλευτές και ο περιφερειάρχης Αττικής αναγορεύθηκε σε επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου, ο κ. Γιάννης Ρεβύθης.
Στην ομιλία του ο κ. Ρεβύθης τόνισε πως ανέκαθεν στόχος του Συλλόγου ήταν οι μεσίτες να γίνουν έναν επάγγελμα που όλοι το σέβονται και το υπολογίζουν, ο οποίος επετεύχθη.
«Έχω νιώσει περήφανος, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των συναδέλφων μου», τόνισε μεταξύ άλλων και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους μεσίτες είπε: «Να μην είστε στη γωνία του συμβολαιογραφικού γραφείου. Χωρίς εμάς δεν ξεκινά και δεν τελειώνει ένα συμβόλαιο».
Στην εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης οι μεσίτες Παντελής Χαροκόπος και Μπάμπης Ζεπίδης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Με την ποιότητα και την έδρα της Χάντερσφιλντ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Παυλίδη από Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο Αχιλλέας Μπέος στη Σκιάθο