Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Φιλοξενία μαθητών και καθηγητών σχολείων της Ευρώπης από το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου (φώτο)

Published

on

Την εβδομάδα 10-13 Οκτωβρίου 2022, το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου είχε την τιμή και τη χαρά να υποδεχτεί στον Τύρναβο και στο σχολείο αντιπροσωπεία καθηγητών και μαθητών (25 μαθητές και 10 καθηγητές) από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Κροατία και την Πολωνία, στο πλαίσιο της τέταρτης συνάντησης των εταίρων ενός 2ου προγράμματος Erasmus+/KA229 με τίτλο: «Creativity learning, entrepreneurship, and technology at the service of those who need it most» («Δημιουργική μάθηση, επιχειρηματικότητα και τεχνολογία στην υπηρεσία εκείνων που τη χρειάζονται περισσότερο»). Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος η δημιουργία υλικών και διδακτικών παιχνιδιών με τη χρήση του τρισδιάστατου εκτυπωτή(3d-printer) και άλλων μεθόδων, η απόκτηση γνώσεων για την επιχειρηματικότητα και η προσφορά των δημιουργιών σε παιδιά αναπτύσσοντας ταυτόχρονα το αίσθημα της φιλανθρωπίας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η πρώτη μας συνάντηση την Κυριακή 9 Οκτώβρη στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας και στην πλατεία της πόλης μας (ομάδα Πολωνίας), όπου γονείς και μαθητές παρόντες, άνοιξαν τις αγκαλιές τους και τα σπίτια τους να υποδεχθούν τους φιλοξενούμενους και να ζήσουν μια πρωτόγνωρη και αξέχαστη εμπειρία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Την επομένη, κατά την τελετή υποδοχής στο σχολείο μας, οι εταίροι μας απόλαυσαν τη φιλόξενη υποδοχή των μαθητών μας, του διευθυντή του σχολείου μας, κ. Νικολάου Πορτέση, ο οποίος τους καλωσόρισε θερμά, και του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα, ο οποίος τους ενημέρωσε γενικά για τα θέματα του δήμου μας και για θέματα Παιδείας. Στη συνέχεια ο διευθυντής και η παιδαγωγική ομάδα των εκπαιδευτικών του συγκεκριμένου προγράμματος Erasmus κ. Μαγαλιού Ελένη και κ. Κουτσιμανή Τατιάνα, ξενάγησαν τους φιλοξενούμενους στους χώρους του σχολείου. Ακολούθησαν δραστηριότητες γνωριμιών για το «σπάσιμο του πάγου» και παραδοσιακοί χοροί. Στη συνέχεια, οι μαθητές έπαιξαν, δια δραστικά, το αρχαίο ελληνικό παιχνίδι στρατηγικής και εξυπνάδας, την «Εννιάδα», το ταμπλό (dashboard) του οποίου είναι φτιαγμένο στο δάπεδο του Γυμναστηρίου του σχολείου μας από τα πρώτα μέλη της ομάδας Erasmus και με πιόνια τους μαθητές. Η παρουσίαση των κανόνων του παιχνιδιού έγινε από τις παλιές μας μαθήτριες Βασιλική Μπαλιάφα και Ζωή Γκόγκουρα (από τα πρώτα μέλη της ομάδας Erasmus). Μερικοί προτίμησαν να παίξουν και το επιτραπέζιο παιχνίδι «Εco game»(παιχνίδι περιβάλλοντος), το οποίο εμπνεύστηκε και δημιούργησε η Ελληνική ομάδα με τον τρισδιάστο εκτυπωτή του σχολείου. Ακολούθησε εργαστήριο με τίτλο «Μεταφορά κίνησης με οδοντωτούς τροχούς( γρανάζια)» . Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Tinker cad, με καθοδηγητή τον καθηγητή Τεχνολογίας κ. Καρακώστα Γεώργιο, οι μαθητές όλων των συμμετεχόντων χώρων σχεδίασαν στον υπολογιστή γρανάζια σε ομάδες και συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας. Στη συνέχεια ξεκίνησε η εκτύπωση τους στον 3d εκτυπωτή του σχολείου μας.

Την δεύτερη μέρα, με έτοιμα πλέον τα γρανάζια μας, πραγματοποιήθηκε 2ο Εργαστήριο με θέμα «Πρακτική εφαρμογή γραναζιών σε ποδήλατα» από τον καθηγητή κ. κ Καρακώστα Γεώργιο, που ενθουσίασε μαθητές και καθηγητές. Ακολούθησε επίσκεψη στο Κέντρο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων, στην Καλαμπάκα, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν μέσω τρισδιάστατης (3D) προβολής με ειδικά γυαλιά, τη δημιουργία των Μετεώρων και περιπλανήθηκαν στις Ιερές μονές τους και στο μυθικό μας βουνό τον Όλυμπο. Μετά την προβολή ακολούθησε πολιτιστικό ταξίδι στη Μονή Βαρλαάμ.

Η τρίτη μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο Joist, ένα Πάρκο Καινοτομίας στη Λάρισα όπου οι μαθητές παρακολούθησαν Εργαστήρια ενδυνάμωσης -Inspire lab (“Από τον τροχό στην τεχνητή νοημοσύνη”)-Εργαστήριο εμπειρίας (Περιβάλλον Εμπειρίας Εικονικής Πραγματικότητας-Επιστήμη και Τεχνολογία με VR κάμερα )και Eργαστήριο σχεδιασμού υλικών και διδακτικών παιχνιδιών με 3d-printer”. Στο τέλος σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι μαθητές δημιούργησαν το δικό τους βίντεο με συνεντεύξεις μαθητών στις μαθήτριες μας Ζερβού Βασιλική και Αργυρίου Νικολέτα, που αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά.

Η τέταρτη μέρα ξεκίνησε με μια όμορφη εκδρομή στη Μακρινίτσα, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που ενθουσίασε τους φιλοξενούμενους και στο Βόλο όπου όλοι μαζί γιορτάσαμε την μέρα Erasmus ανταλλάσσοντας ευχές η κάθε ομάδα στις γλώσσες των άλλων εταίρων. Και συνεχίστηκε όσο πιο όμορφα μπορούσε. Με πολλή υπερηφάνεια για τη χαρά που δώσαμε με την επίσκεψη μας στην Κιβωτό του κόσμου στο Βόλο αλλά και την ευγνωμοσύνη και την αγάπη που πήραμε από τα παιδιά της, για τα δώρα που τους προσφέραμε. Ακολουθώντας πιστά τον τίτλο του προγράμματος Erasmus “Δημιουργική μάθηση επιχειρηματικότητα και Τεχνολογία στην υπηρεσία όσων τη χρειάζονται περισσότερο”, δημιουργήσαμε επιτραπέζια διδακτικά παιχνίδια με το 3d εκτυπωτή του σχολείου μας και η κάθε χώρα από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα προσφέραμε με όλη μας την αγάπη σε παιδιά ,όπως αυτά της Κιβωτού του κόσμου, που τα χρειάζονται περισσότερο.

Το βράδυ οι φιλοξενούμενοι έζησαν μια μοναδική εμπειρία στο σχολείο. Μετά την Τελετή Απονομής Πιστοποιητικών, μικροί μεγάλοι-Έλληνες-Ισπανοί-Ιταλοί- Πορτογάλοι-Κροάτες-Πολωνοί έγιναν ένα στη βραδιά φιλοξενίας που πρόσφεραν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς του σχολείου μας. Όλες οι ομάδες παρουσίασαν χορούς από τις χώρες τους, δοκίμασαν την ελληνική κουζίνα, φαγητά και γλυκά που έφτιαξαν οι γονείς των μαθητών, έμαθαν και χόρεψαν τους χορούς μας, και δέχτηκαν δώρα από την ελληνική ομάδα σε ένα υπέροχο δείπνο προσφορά των γονέων.

Το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να είχε στεφθεί με τόση επιτυχία χωρίς τη συμβολή ορισμένων προσώπων και παραγόντων, τους οποίους το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου ευχαριστεί θερμά:

-Το Πάρκο Καινοτομίας Joist και τον διευθυντή του κ. Βασίλη Αβραμούδη για την άψογη συνεργασία

_ Τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Διοίκησης και δια βίου μάθησης κ. Δημ. Δεληγιάννη για την προσφορά του οδηγού της πόλης της Λάρισας καθώς και την Αντιπρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Άννυ Ψάρρα για την προσφορά του τόμου της Συλλογής Κατσίγρα προς τους φιλοξενούμενους μας.

Την Παρασκευή το πρωί ο αποχαιρετισμός έγινε σε κλίμα έντονα συναισθηματικά φορτισμένο. Οι μαθητές με δάκρυα στα μάτια ευχαριστούσαν τις οικογένειες, που τους φιλοξένησαν και τους θεωρούσαν ως δεύτερη οικογένειά τους. Η φιλοξενία και η ζεστασιά μας τους μάγεψε. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αποχώρησαν γεμάτοι εμπειρίες, επιβεβαιώνοντας πως τα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα σχολικών συμπράξεων βοηθούν στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών και στην ανάπτυξη νέων προοπτικών για τους μαθητές. Ο στόχος του προγράμματος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη συνάντηση μας, στο τέλος του Φεβρουαρίου στην Κροατία.

Τέλος, το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν στην οργάνωση και την υλοποίηση αυτής της συνάντησης καθώς και τις οικογένειες των μαθητών οι οποίες, παρά τις δύσκολες συνθήκες, άνοιξαν τα σπίτια τους και πρόσφεραν απλόχερα τη φιλοξενία τους στους μαθητές των άλλων χωρών.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ2 λεπτά ago

Επάγγελμα.. «influencer»: Νομικό πλαίσιο εργασίας ετοιμάζει η Γαλλία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 λεπτά ago

Dungeons and Dragons: Τολμηροί Έλληνες οι πρώτοι θεατές

VIDEO14 λεπτά ago

Λάρισα: Συναυλία για τα θύματα των Τεμπών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ17 λεπτά ago

Δύο αδέρφια «κονταροχτυπιούνται» για τον Δήμο Μεσολογγίου

ΕΛΛΑΔΑ20 λεπτά ago

Νέα Σμύρνη: Πού επικεντρώνονται οι έρευνες για τον εμπρησμό στο εστιατόριο – Τι προβληματίζει τις Αρχές

ΜΠΑΣΚΕΤ35 λεπτά ago

Πρόστιμο στον Παναθηναϊκό για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ38 λεπτά ago

Τυριακίδης: «Ήταν αποτέλεσμα-μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες» (video)

OIKONOMIA44 λεπτά ago

Έκτακτη σύγκληση του εποπτικού συμβουλίου των ΗΠΑ για την τραπεζική σταθερότητα

ΚΟΣΜΟΣ47 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί δεν πρέπει να γίνει χρήση οβίδων ουρανίου

LIFESTYLE59 λεπτά ago

Χάλι Μπέρι: Ποζάρει γυμνή μπροστά στον θολωμένο καθρέφτη της

OIKONOMIA4 ημέρες ago

Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με την «βούλα» της ΕΕ

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ-ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Ελισάβετ Μουτάφη: Το περιστατικό που έζησε σε εκκλησία στην Αχαρνών

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Διαφημίζει τον λογαριασμό της στο OnlyFans με μαύρα διάφανα εσώρουχα

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Βίντεο ντοκουμέντο μετά το επεισόδιο με τον γερανό: «Κι αν πάτησες κάποιον καλά έκανες»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

Καρδίτσα: ΙΧ «καρφώθηκε» σε κολώνα

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Τέμπη: «Δεν ήταν ποτέ σε κώμα» λέει ο πατέρας της 25χρονης Ανυσίας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ1 ημέρα ago

Τα ιδιαίτερα γλυπτά του Ν. Μάνεση στα Λευκά Όρη – Ξυλογλυπτική στα… 1.200 μέτρα

LIFESTYLE6 ημέρες ago

My Style Rocks: Δεν εντυπωσίασε με την πρώτη της εμφάνιση η Ειρήνη Καζάκη

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή