Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Financial Times: Πού βαδίζει ο πλανήτης – Οι 12 απαντήσεις του Μάρτιν Γουλφ

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο Νταβός βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Μάρτιν Γουλφ, γνωστός αναλυτής των Financial Times, ο οποίος αποφάσισε να απαντήσει στο «καυτό» ερώτημα πού βαδίζει ο πλανήτης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Γουλφ δίνει 12 απαντήσεις με βάση ό, τι είδε στο Νταβός και τα συμπεράσματα που έβγαλε.

Νο1: Ο κόσμος μαστίζεται από «το σπαθί, τον λιμό και τον λοιμό» όπως προειδοποίησε ο Ιεζεκιήλ: πρώτα η Covid, μετά ο πόλεμος στην Ουκρανία και μετά η πείνα, καθώς οι εξαγωγές τροφίμων, λιπασμάτων και ενέργειας έχουν διαταραχθεί. Αυτά μάς θυμίζουν το πόσο ευάλωτοι είμαστε σε απρόβλεπτα – αλλά όχι και αδιανόητα – σοκ.

Νο2: «Είναι η πολιτική, ηλίθιε!». Ο Τζέιμς Κάρβιλ, ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον, είχε πει το διάσημο «είναι η οικονομία, ηλίθιε». Δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί πως τα οικονομικά έχουν την πρωτοκαθεδρία. Η δική μας εποχή είναι μια εποχή πολιτισμικών πολέμων, πολιτικών ταυτότητας, εθνικισμού και γεωπολιτικής αντιπαλότητας. Επίσης, ως αποτέλεσμα αυτών, είναι μια εποχή διχασμού, εντός των χωρών αλλά και μεταξύ τους.

Νο3: Η τεχνολογία συνεχίζει να μετασχηματίζει τον κόσμο. Το σοκ της Covid έφερε μαζί του δυο ευπρόσδεκτες εκπλήξεις: την ικανότητα να πραγματοποιείται online ένα τόσο μεγάλο μέρος των καθημερινών μας δραστηριοτήτων και τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να παραχθούν αποτελεσματικά εμβόλια με εκπληκτική ταχύτητα, χωρίς όμως να μπορούν να παραδοθούν ισότιμα. Ο κόσμος είναι διχασμένος και κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Νο4: Οι πολιτικοί διχασμοί μεταξύ των δημοκρατιών υψηλού εισοδήματος από τη μια πλευρά και της Ρωσίας και της Κίνας από την άλλη, είναι πλέον βαθιοί. Πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η επιβίωση της αντίληψης του «ενός κόσμου» φαινόταν τουλάχιστον πιθανή, όσο δύσκολη και αν ήταν. Αλλά οι πόλεμοι οδηγούν σε αλλαγές. Η προσφορά της Κίνας για μια συνεργασία «άνευ ορίων» με τη Ρωσία μπορεί να ήταν σημαντική για την απόφαση του Πούτιν να ρισκάρει την εισβολή.

Ο πόλεμός του είναι μια επίθεση στα βασικά δυτικά συμφέροντα και στις αξίες. Έφερε, προσώρας, κοντά τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Θα πρέπει να είναι αποφασιστικής σημασίας για τη στάση της Ευρώπης έναντι της Κίνας: μια δύναμη που υποστηρίζει μια τέτοια επίθεση δεν μπορεί να είναι ένας έμπιστος συνεργάτης. Η προέλαση προς τον ολοκληρωτισμό και στις δύο αυτές απολυταρχίες θα πρέπει επίσης να διευρύνει τον παγκόσμιο διχασμό.

Η περίπτωση της Κίνας

Νο5: Παρά την άνοδο της Κίνας, η Δύση, που προσδιορίζεται ως οι δημοκρατίες υψηλού εισοδήματος, είναι πολύ ισχυρή. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι χώρες αυτές θα συνεχίσουν να αντιπροσωπεύουν το 42% της παγκόσμιας οικονομίας σε όρους αγοραστικής δύναμης και 57% σε τρέχουσες τιμές το 2022, έναντι του 19% της Κίνας και στις δύο περιπτώσεις. Επίσης, αυτές οι χώρες εκδίδουν όλα τα σημαντικά αποθετικά νομίσματα.

Η Κίνα κατέχει αποθεματικά ξένου συναλλάγματος άνω των 3 δισ. δολαρίων, ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν σχεδόν καθόλου. Αλλά μπορούν να τα τυπώσουν. Η ικανότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να «παγώσουν» ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών αποθεματικών της Ρωσίας δείχνει τι σημαίνει αυτή η δύναμη. Εντούτοις, η δυτική δύναμη δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι και στρατιωτική. Πώς θα τα πήγαινε ο υπερήφανος στρατός της Ρωσίας ενάντια στον στρατό του ΝΑΤΟ;

Νο6: Ωστόσο, η Δύση είναι επίσης βαθύτατα διχασμένη εντός και μεταξύ των χωρών της. Πολλοί πολιτικοί της ήταν ένθερμοι υποστηρικτές του Πούτιν: η Μαρίν Λεπέν ήταν μια από αυτούς. Στην Ευρώπη, ο Βίκτορ Όρμπαν είναι ο πιο εκδηλωτικός επιζών αυτού του θιάσου.

Στις ΗΠΑ, ο ξενοφοβικός αυταρχισμός – ο «ορμπανισμός» – εξακολουθεί να είναι από τις κορυφαίες ιδέες της δεξιάς. Η επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στο θεμελιώδες χαρακτηριστικό της δημοκρατίας – μια μετάβαση εξουσίας μέσω δίκαιων εκλογών – εξακολουθεί να είναι ζωντανή. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θεωρούν ότι ο εθνικιστικός αυταρχισμός του Πούτιν αποτελεί μοντέλο. Αν επιστρέψουν στην εξουσία, τότε η ενότητα της Δύσης θα καταρρεύσει.

Νο7: Μακροπρόθεσμα, η Ασία είναι πιθανόν να γίνει η κυρίαρχη οικονομική περιοχή του κόσμου. Οι αναδυόμενες χώρες της ανατολικής, νοτιοανατολικής και νότιας Ασίας έχουν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, έναντι του 16% που βρίσκονται συνολικά στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το μέσο πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυτών των ασιατικών οικονομιών θα εκτιναχθεί από το 9% των χωρών υψηλού εισοδήματος το 2000 στο 23% το 2022, κυρίως, αλλά όχι μόνο, λόγω της Κίνας. Αυτή η άνοδος πιθανόν θα συνεχιστεί.

Νο8: Οι δημοκρατίες υψηλού εισοδήματος θα πρέπει να ανεβάσουν επίπεδο στο πολιτικό τους παιχνίδι, αν θέλουν να πείσουν τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες να ταχθούν στο πλευρό τους έναντι της Κίνας και της Ρωσίας. Λίγες είναι οι χώρες στις οποίες αρέσουν αυτές οι απολυταρχίες. Αλλά η Δύση έχει χάσει μεγάλο μέρος της υποστήριξης, λόγω των αποτυχημένων πολέμων και της ανεπαρκούς βοήθειας, κυρίως κατά τη διάρκεια της Covid. Οι περισσότερες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές θα προσπαθήσουν πολύ να συνεχίσουν να τα πηγαίνουν καλά και με τις δυο πλευρές.

Νο9: Η παγκόσμια συνεργασία παραμένει ουσιώδους σημασίας. Όσο βαθιά και αν έχουν γίνει τα ρήγματα, αυτόν τον πλανήτη τον μοιραζόμαστε. Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε να αποφύγουμε τους κατακλυσμιαίους πολέμους, την οικονομική κατάρρευση και, πάνω απ’ όλα, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Τίποτα από αυτά δεν είναι δυνατό, χωρίς τουλάχιστον ένα ελάχιστο επίπεδο συνεργασίας. Είναι όμως πιθανό; Όχι.

Νο10: Οι φήμες για τον θάνατο της παγκοσμιοποίησης είναι υπερβολικές. Οι Αμερικανοί τείνουν να νομίζουν πως η δική τους οπτική είναι και ο παγκόσμιος κανόνας. Συχνά δεν είναι, όπως και σε αυτή την περίπτωση.

Οι περισσότερες χώρες γνωρίζουν πως το εκτεταμένο εμπόριο δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Χωρίς αυτό, θα ήταν οικτρά φτωχές. Η πιθανότερη προοπτική είναι πως το εμπόριο θα γίνει λιγότερο αμερικανικό, λιγότερο δυτικό και θα κυριαρχείται λιγότερο από τους κατασκευαστές. Το εμπόριο υπηρεσιών, ωστόσο, είναι πιθανόν να κάνει «έκρηξη» λόγω των διασυνοριακών online αλληλεπιδράσεων και της τεχνητής νοημοσύνης.

Νο11: Δεδομένων των τεράστιων πολιτικών και οργανωτικών προκλήσεων, οι πιθανότητες η ανθρωπότητα να αποτρέψει τη βλαπτική κλιματική αλλαγή είναι ελάχιστες. Οι εκπομπές ρύπων μειώθηκαν το 2020 λόγω της Covid. Αλλά η καμπύλη εξακολουθεί να μην έχει «ισιώσει».

Νο12: Ο πληθωρισμός εξαπολύθηκε με τρόπο που έχουμε να δούμε εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Είναι ένα ανοικτό ερώτημα το αν οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν την αξιοπιστία τους. Ο υψηλός πληθωρισμός και η μείωση των πραγματικών εισοδημάτων είναι ένας πολιτικά επιβλαβής συνδυασμός. Θα ακολουθήσουν αναταραχές.

Εμείς στη Δύση πρέπει να διαχειριστούμε πρωτοφανείς αλλαγές και θανάσιμες συγκρούσεις σε μια περίοδο διχασμού και δυσαρέσκειας. Οι ηγέτες μας πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Θα το πράξουν; Μπορούμε μόνο να το ελπίζουμε, σημειώνει ο Γουλφ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αντιδράσεις για την απαγόρευση μετακίνησης σε άντρες στρατεύσιμης ηλικίας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αντιδράσεις ξέσπασαν, ενώ ζητήθηκαν και διευκρινίσεις, σχετικά με την ανακοίνωση του επικεφαλής του ουκρανικού Επιτελείου Στρατού, για απαγόρευση μετακίνησης στην Ουκρανία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το μέτρο αφορά σε άντρες στρατεύσιμης ηλικίας, που δεν έχουν ειδική άδεια. «Το επόμενο διάστημα αναμένεται κλιμάκωση του πολέμου στο Ντονμπάς», λένε στρατιωτικές πηγές της Ουκρανίας.

Διανάστε επίσης: Η Συρία αναγνώρισε τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων το Ντονέτσκ

Μετά την πτώση της πόλης Λισιτσάνσκ την Κυριακή, το επίκεντρο των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία πλέον μεταφέρεται από την περιφέρεια Λουγκάνσκ στο Ντονέτσκ, ανέφερε την Δευτέρα το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις απώθησαν ρωσικές επιθέσεις κοντά στα χωριά Μπιλοχορίβκα και Βερχνοκαμιάνσκε, στα διοικητικά όρια των δύο ανατολικών περιφερειών, σύμφωνα με τους Ουκρανούς επιτελείς.

Πεδίο μάχης ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός

Ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στο Μπουρλεγίρσκ, δυτικά του Σβιτλοντάρσκ, που έχει καταληφθεί από φιλορώσους αυτονομιστές, μετατράπηκε ξανά σε πεδίο μάχης, πάντα σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Ωστόσο, τα ρωσικά στρατεύματα κατέγραψαν εδαφικά κέρδη βόρεια της πόλης Σλοβιάνσκ, κοντά στο χωριό Μαζανίβκα. Ενώ ουκρανικές θέσεις σε διάφορους τομείς του μετώπου σφυροκοπήθηκαν από το πυροβολικό, εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων, ολμοβόλα και, σε κάποιες περιπτώσεις, από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο Ναντίμ Ζαχάουι διορίστηκε υπουργός Οικονομικών

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, διόρισε το βράδυ της Τρίτης τον υπουργό Παιδείας της κυβέρνησής του, τον Ναντίμ Ζαχάουι, στη θέση του υπουργού Οικονομικών, από την οποία ο Ρίσι Σουνάκ παραιτήθηκε λίγες ώρες νωρίτερα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του Τζόνσον.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι υπηρεσίες του Τζόνσον ανέφεραν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είχε εγκρίνει τον διορισμό του Ζαχάουι.

Διαβάστε επίσης: Νέο σεξουαλικό σκάνδαλο κλονίζει την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον – Βουλευτής παρενόχλησε άνδρες

Κούρδος γεννημένος στο Ιράκ, ο Ζαχάουι έφθασε στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την οικογένειά του, χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά και, στη συνέχεια, ακολούθησε μια προσοδοφόρα καριέρα στις επιχειρήσεις.

Διόρισε και νέο υπουργό Υγείας

Πριν από τον διορισμό του Ζαχάουι, ο Μπόρις Τζόνσον, που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση στην πρωθυπουργική του θητεία, με αλλεπάλληλες παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών, αλλά και βουλευτών του συντηρητικού κόμματος των Τόρις, διόρισε τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, Στιβ Μπάρκλεϊ, στη θέση του υπουργού Υγείας μετά την παραίτηση του Σάτζιντ Τζάβιντ. Την πληροφορία δημοσιεύει η εφημερίδα Daily Telegraph.

Εν τω μεταξύ, χαοτική είναι η κατάσταση στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον μετά από τρεις παραιτήσεις μέσα σε λίγες ώρες.

Ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, παραιτήθηκε την Τρίτη από το αξίωμά του, όπως ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του TalkTV, Κέιτ Μακάν.

Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Ρίσι Σουνάκ και Σάτζιντ Τζάβιντ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ14 λεπτά ago

Φωτιά: Πού υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος την Τετάρτη

ΕΛΛΑΔΑ34 λεπτά ago

Ημαθία: Θρήνος για τον 35χρονο Ανέστη που επέζησε από την τραγωδία των Τεμπών και αυτοκτόνησε

ΕΛΛΑΔΑ54 λεπτά ago

Κοροναϊός: 25.566 νέα κρούσματα, 19 θάνατοι και 98 διασωληνωμένοι

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Φωτιά σε Κόρινθο και Άραξο: Πυροσβεστικές δυνάμεις σπεύδουν στις νέες εστίες

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 ώρα ago

Οι διαιτητές της νέας σεζόν στη Σούπερ Λιγκ

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Ζάκυνθος: Σε σοβαρή κατάσταση αλλοδαπός μετά από ξυλοδαρμό Βρετανών στον Λαγανά

ΜΠΑΣΚΕΤ2 ώρες ago

Στους Μπρούκλιν Νετς ο Τι Τζέι Ουόρεν

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 ώρες ago

Με το λεγόμενο “φατούρο” ευχήθηκαν στον Μιχάι οι συμπαίκτες του

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Ουκρανία: Αντιδράσεις για την απαγόρευση μετακίνησης σε άντρες στρατεύσιμης ηλικίας

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Φωτιά στην Ιτέα: Στάχτη 3.000 στρέμματα γεωργικής έκτακτης – Κάηκαν υπεραιωνόβια δέντρα στην Άμφισσα

Δημοφιλή