ΚΟΣΜΟΣ
Φινλανδία: Από τη επανάσταση του 1918 στο αίτημα εισόδου στο ΝΑΤΟ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στα τέλη του 1917 και τις αρχές του 1918 ήταν η νεοσύστατη τότε Σοβιετική Ένωση, λίγους μήνες μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, που αναγνώρισε αμέσως την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Φινλανδίας. Άλλωστε, η απόφαση αυτή εντασσόταν στον τρόπο που οι Μπολσεβίκοι είχαν ενσωματώσει στην ιδεολογία τους το «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση», έστω και εάν δεν ήταν έτοιμοι να το αποδεχτούν πάντα με τον ίδιο τρόπο, όπως έδειξε το παράδειγμα του πώς αντιμετώπισαν τη μενσεβίκικη κυβέρνηση στη Γεωργία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όμως, η μικρή αυτή ιστορική λεπτομέρεια υπενθυμίζει ότι η Φινλανδία υπήρξε για ένα διάστημα τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και ότι οι ρίζες των κομμάτων της φινλανδικής αριστεράς βρίσκονται στις πολιτικές διεργασίες του ευρύτερου χώρου που αποτελούσε την σοσιαλδημοκρατία της τσαρικής αυτοκρατορίας. Άλλωστε, η ίδια η ιστορία της Φινλανδίας μέχρι και την ανεξαρτησία σφραγίστηκε από την διπλή πίεση και για μεγάλες περιόδους και κατάκτηση είτε από τη Σουηδία είτε από την Τσαρική Αυτοκρατορία.
Μάλιστα, όπως έχουν υπογραμμίσει αρκετοί ιστορικοί, οι πολιτικές δυναμικές στον ρωσικό επαναστατικό κύκλο που ξεκινά ουσιαστικά με την επανάσταση του 1905 και ολοκληρώνεται με την Οκτωβριανή Επανάσταση, δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές με αναφορά μόνο στις εξελίξεις στην ίδια τη Ρωσία και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Καθοριστικό ρόλο είχαν και τα σοσιαλδημοκρατικά και άλλα πολιτικά κινήματα που εμφανίστηκαν και αναπτύχθηκαν στις περιοχές της Αυτοκρατορίας εκτός Ρωσίας.
Η επανάσταση του 1918 και η πικρή εμπειρία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου
Στην ίδια τη Φινλανδία, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ακολουθήθηκε από την προσπάθεια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος να κάνει επανάσταση, την ανακήρυξη της Φινλανδικής Σοσιαλιστικής Εργατικής Δημοκρατίας και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε και που ως ένα βαθμό συνέπεσε με τον εμφύλιο πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση. Η νίκη των «Λευκών» στον εμφύλιο πόλεμο θα ξεκινήσει μια μακρά περίοδο διωγμών των κομμουνιστών αλλά και την ένταξη της Φινλανδίας στη γερμανική σφαίρα επιρροής.
Στη συγκυρία που ακολούθησε το σύμφωνο Μολότοφ –Ρίμπεντροπ και αφού η Σοβιετική Ένωση είχε ανακτήσει τις περιοχές της Βαλτικής, τέθηκε το θέμα της Φινλανδίας. Το ζήτημα του σκοπού της επίθεσης των σοβιετικών δυνάμεων στη Φινλανδία τον χειμώνα του 1939-1940 είναι διαφιλονικούμενο στη σχετική συζήτηση, αν και φαίνεται ότι η ΕΣΣΔ δεν επεδίωκε τόσο την κατάκτηση της Φινλανδίας, όσο την απόσπαση εδαφών και τη βελτίωση της δυνατότητας άμυνας του Λένινγκραντ. Στην αρχή της επίθεσης θα ανακηρυχθεί και η «Φινλανδική Λαοκρατική Δημοκρατία» υπό τον κομμουνιστή Όττο Κουούσινεν. Ο ίδιος ο πόλεμος θα τερματιστεί με τη Συνθήκη Ειρήνης τα Μόσχας στις 12 Μαρτίου 1940, με τη Ρωσία να συναντά μεγάλη αντίσταση.
Τα δεδομένα θα αλλάξει η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ. Αυτή τη φορά ήταν η Φινλανδία, υπό φιλογερμανική διακυβέρνηση που πήρε την πρωτοβουλία της επίθεσης. Ο πόλεμος τώρα θα κρατήσει πάνω από 3 χρόνια και για τη σοβιετική ιστοριογραφία ήταν ουσιαστικά το Φινλανδικό μέτωπο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Στο τέλος οι σοβιετικοί θα νικήσουν και θα υπογραφεί η ανακωχή της Μόσχας τον Σεπτέμβριο του 1944.
Ο πόλεμος του 1941-1944 θα αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στη Φινλανδία. Καταρχάς στο πολιτικό της τοπίο η Αριστερά θα βρεθεί ενισχυμένη. Παρότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα, η συνεργασία των κομμουνιστών με τους αριστερούς σοσιαλδημοκράτες στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Ένωσης του Φινλανδικού Λαού θα έχει τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες ποσοστά άνω του 20%, καθιστώντας το Κομμουνιστικό Κόμμα ένα από τα μεγαλύτερα ως προς την επιρροή στην Ευρώπη.
Η επιλογή της μεταπολεμικής ουδετερότητας
Ταυτόχρονα, η ίδια η μορφή του πολέμου και το τραύμα της συνεργασίας με τη Γερμανία μαζί με την ειδική βαρύτητα που είχε η ΕΣΣΔ ως νικήτρια του πολέμου, είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα στην εξωτερική πολιτική της Φινλανδίας. Η χώρα θα επιλέξει ένα δρόμο ουδετερότητας και γενικά σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας με την ΕΣΣΔ.
Μάλιστα, αυτή η τοποθέτηση φάνηκε να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και με την κοινωνία. Για αυτό και η επιλογή για ένταξη στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συνοδεύτηκε από μια ανάλογη επιλογή για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, πάντα μπορεί κανείς να παρατηρήσει στη δημόσια συζήτηση και στις τοποθετήσεις των πολιτικών δυνάμεων τη φόρτιση που έχει ακόμη αφήσει η ιστορία όσων συνέβησαν ανάμεσα στο 1939 και το 1944. Αυτό φάνηκε και στην αντίληψη ότι οι Ρώσοι γενικά επιβουλεύονται την Φινλανδία και τον τρόπο που κατά καιρούς επανερχόταν το ζήτημα της Καρελίας σε σχέση με τις εκτάσεις που παραχωρήθηκαν στη Σοβιετική Ένωση μετά το 1944. Από την άλλη, η ισχυρή παρουσία της κομμουνιστικής αριστεράς και της ιστορικότητας που είχε ο εμφύλιος πόλεμος, λειτουργούσε στην αντίρροπη κατεύθυνση.
Τι θα σηματοδοτήσει η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Για την ίδια τη Ρωσία (όπως και για την ΕΣΣΔ) η Φινλανδία αποτελεί ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο σύνορο μήκους 1340 χιλιομέτρων. Μια ουδέτερη Φινλανδία απαλλάσσει εν μέρει από το κόστος της πλήρους φύλαξης ενός τόσο μεγάλου συνόρου. Αντίθετα, μια Φινλανδία ενταγμένη σε ένα ΝΑΤΟ σε τροχιά σύγκρουσης με την Ρωσία σημαίνει πολύ μεγαλύτερες αμυντικές απαιτήσεις για τη Ρωσία, που έρχονται να προστεθούν στη μακρά γραμμή της ιδιότυπης «υγειονομικής ζώνης» που προσπαθεί να διαμορφώσει η Δύση, και μάλιστα σε μια περιοχή τις δυσκολίες της οποίας η Ρωσία γνωρίζει από πρώτο χέρι.
Για το ΝΑΤΟ, το να ενταχθεί η Φινλανδία είναι ένα μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα. Αποκτά παρουσία και δυνατότητα να παρατάξει δυνάμεις και εξελιγμένα οπλικά συστήματα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή για τη Ρωσία. Αποτελεί, δηλαδή, μια σημαντική αλλαγή συσχετισμού. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ ελπίζει να εκμεταλλευτεί την αμυντική ικανότητα των Φινλανδικών ενόπλων δυνάμεων , που εδώ και δεκαετίες έχουν έναν προσανατολισμό, εκπαίδευση, διάταξη και εγκαταστάσεις κατεξοχήν προσανατολισμένες στην αντιμετώπιση επίθεσης από τη ρωσική πλευρά. Άλλωστε, η Φινλανδία ήταν μια χώρα που κατεξοχήν διατήρησε σχετικά υψηλές αμυντικές δαπάνες ακόμη και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ένοπλες δυνάμεις με μεγάλο αριθμό εφέδρων.
Προφανώς επίσης ρόλο στη διαφαινόμενη αλλαγή κλίματος παίζει και ο τρόπος που πλέον στο προσκήνιο δεν είναι οι μεταπολεμικές γενιές που μπορεί να στάθμιζαν διαφορετικά τις εμπειρίες της Φινλανδίας από το 1918 έως το 1944 και την ανάγκη, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χώρα τους να μη γίνει πεδίο αντιπαράθεσης αντιμαχόμενων συνασπισμών. Όμως, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιλέγουν να είναι με έναν ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο τη συστράτευση στο ΝΑΤΟ και την αποδοχή της νέας διαιρετικής γραμμής είναι σαφές ότι η λογική της σύγκρουσης επανέρχεται στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Ουκρανία: Παρατείνεται ο στρατιωτικός νόμος στη χώρα για άλλους 3 μήνες


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το ουκρανικό κοινοβούλιο παρέτεινε τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση για άλλους τρεις μήνες, μέχρι τις 23 Αυγούστου, όπως είπαν σήμερα βουλευτές.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέβαλε για πρώτη φορά το μέτρο αυτό στις 24 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες μετά την ρωσική εισβολή.
Ο στρατιωτικός νόμος δίνει διευρυμένα δικαιώματα στον στρατό και περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Οι άνδρες ηλικίας 18 ως 60 ετών που έχουν καλή φυσική κατάσταση απαγορεύεται να φύγουν από την χώρα και καλούνται να συμμετέχουν στις μάχες εναντίον των Ρώσων.
Πολλοί βουλευτές επιβεβαίωσαν σήμερα μέσω του Telegram ότι η παράταση του στρατιωτικού νόμου, την οποία είχε προτείνει ο Ζελένσκι πρόσφατα, εγκρίθηκε για μέχρι τις 23 Αυγούστου.
Μια ημέρα μετά, στις 24 Αυγούστου, η Ουκρανία γιορτάζει κατά παράδοση την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Αφγανιστάν: Οι τηλεπαρουσιάστριες που είχαν αψηφήσει την εντολή των Ταλιμπάν, κάλυψαν τελικά τα πρόσωπά τους


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι τηλεπαρουσιάστριες των μεγαλύτερων τηλεοπτικών δικτύων στο Αφγανιστάν εμφανίστηκαν σήμερα στον αέρα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ακολουθώντας την εντολή των Ταλιμπάν αφού χθες την είχαν αψηφήσει.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αφότου επανήλθαν στην εξουσία πέρυσι, οι Ταλιμπάν επέβαλαν σειρά περιορισμών στην κοινωνία, ένα μεγάλο μέρος των οποίων έχει σκοπό να υποτάξει τις γυναίκες στη δική τους αυστηρή ιδέα για το ισλάμ.
موږ نن غمیدلي یو
ما امروز اندوهگین هستیم
We are in a deep grief today!@khpolwaksapai #Tolonews pic.twitter.com/jaQ9SNHiwe— Nargis Taraki🇦🇫 (@TarakiNargis) May 22, 2022
Στις αρχές του μήνα ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν εξέδωσε διαταγή σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες πρέπει δημόσια να έχουν καλυμμένο όλο το σώμα τους, περιλαμβανομένου του προσώπου, στην καλύτερη περίπτωση με την μπούρκα, ένα πέπλο που καλύπτει όλο το σώμα και έχει μόνο ένα άνοιγμα στο ύψος των ματιών.
Προηγουμένως αρκούσε ένα μαντίλι που κάλυπτε τα μαλλιά.
Αντιστάθηκαν
Το περιβόητο αφγανικό υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς είχε διατάξει τις τηλεπαρουσιάστριες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους από χθες Σάββατο.
Οι γυναίκες δημοσιογράφοι επέλεξαν αρχικά να μην υποταχθούν σε αυτή τη διαταγή εμφανιζόμενες στον αέρα χωρίς να κρύβουν το πρόσωπό τους.
Όμως σήμερα οι παρουσιάστριες φορούσαν το ολόσωμο πέπλο, αφήνοντας να φαίνονται μόνο τα μάτια και το μέτωπό τους, για να παρουσιάσουν τις ειδήσεις στα τηλεοπτικά δίκτυα TOLOnews, Shamshad TV και 1TV.
روزهای دشوار کار اطلاع رسانی بانوان پس از گذشت نه ماه از روی کار آمدن دوباره امارت اسلامی در افغانستان!
به احتمال زیاد روز های آینده ما نیز شاهد تغییرات ظاهری خواهیم بود.#Tolonews pic.twitter.com/FiS8irxqYg— Farshad Daryosh (@FarshadDaryosh) May 22, 2022
«Αντισταθήκαμε και ήμασταν εναντίον» της μπούρκας, δήλωσε στο AFP η Σόνια Νιαζί, παρουσιάστρια του TOLOnews.
«Όμως το TOLOnews υπέκυψε στις πιέσεις (των Ταλιμπάν), είπε πως όλες οι παρουσιάστριες που εμφανίζονται στην τηλεόραση χωρίς να καλύπτουν το πρόσωπο πρέπει να αναζητήσουν άλλη δουλειά», είπε.
«Δεν υπάρχει άλλη λύση»
Ο διευθυντής του TOLOnews, Χπολουάκ Σαπάι δήλωσε πως το δίκτυο «αναγκάστηκε» να εφαρμόσει τη διαταγή για το προσωπικό του.
«Μας είπαν: είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Πρέπει να το κάνετε. Δεν υπάρχει άλλη λύση», είπε ο Σαπάι στο AFP.
This is Taliban’s Afghanistan in the 21st century where women are forced to cover themselves from head-to-toe, including female journalists.
Afghans have been criticizing international community’s inaction against the group. pic.twitter.com/YJBESH0R5A
— Pamir News (@PamirNews) May 22, 2022
«Με κάλεσαν χθες στο τηλέφωνο και μου είπαν με αυστηρούς όρους να το κάνω. Άρα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να το κάνουμε, μας υποχρεώνουν και μας αναγκάζουν», είπε.
Ο Μοχάμαντ Σάντεκ Ακίφ Μοχασίρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Προώθησης Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς δήλωσε πως οι αρχές δεν έχουν την πρόθεση να αναγκάσουν τις παρουσιάστριες να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους.
«Είμαστε ευτυχείς που τα δίκτυα άσκησαν ορθά την ευθύνη τους», σχολίασε στο AFP.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ώρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου