Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Από τη επανάσταση του 1918 στο αίτημα εισόδου στο ΝΑΤΟ

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στα τέλη του 1917 και τις αρχές του 1918 ήταν η νεοσύστατη τότε Σοβιετική Ένωση, λίγους μήνες μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, που αναγνώρισε αμέσως την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Φινλανδίας. Άλλωστε, η απόφαση αυτή εντασσόταν στον τρόπο που οι Μπολσεβίκοι είχαν ενσωματώσει στην ιδεολογία τους το «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση», έστω και εάν δεν ήταν έτοιμοι να το αποδεχτούν πάντα με τον ίδιο τρόπο, όπως έδειξε το παράδειγμα του πώς αντιμετώπισαν τη μενσεβίκικη κυβέρνηση στη Γεωργία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όμως, η μικρή αυτή ιστορική λεπτομέρεια υπενθυμίζει ότι η Φινλανδία υπήρξε για ένα διάστημα τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και ότι οι ρίζες των κομμάτων της φινλανδικής αριστεράς βρίσκονται στις πολιτικές διεργασίες του ευρύτερου χώρου που αποτελούσε την σοσιαλδημοκρατία της τσαρικής αυτοκρατορίας. Άλλωστε, η ίδια η ιστορία της Φινλανδίας μέχρι και την ανεξαρτησία σφραγίστηκε από την διπλή πίεση και για μεγάλες περιόδους και κατάκτηση είτε από τη Σουηδία είτε από την Τσαρική Αυτοκρατορία.

Μάλιστα, όπως έχουν υπογραμμίσει αρκετοί ιστορικοί, οι πολιτικές δυναμικές στον ρωσικό επαναστατικό κύκλο που ξεκινά ουσιαστικά με την επανάσταση του 1905 και ολοκληρώνεται με την Οκτωβριανή Επανάσταση, δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές με αναφορά μόνο στις εξελίξεις στην ίδια τη Ρωσία και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Καθοριστικό ρόλο είχαν και τα σοσιαλδημοκρατικά και άλλα πολιτικά κινήματα που εμφανίστηκαν και αναπτύχθηκαν στις περιοχές της Αυτοκρατορίας εκτός Ρωσίας.

Η επανάσταση του 1918 και η πικρή εμπειρία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου

Στην ίδια τη Φινλανδία, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ακολουθήθηκε από την προσπάθεια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος να κάνει επανάσταση, την ανακήρυξη της Φινλανδικής Σοσιαλιστικής Εργατικής Δημοκρατίας και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε και που ως ένα βαθμό συνέπεσε με τον εμφύλιο πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση. Η νίκη των «Λευκών» στον εμφύλιο πόλεμο θα ξεκινήσει μια μακρά περίοδο διωγμών των κομμουνιστών αλλά και την ένταξη της Φινλανδίας στη γερμανική σφαίρα επιρροής.

Στη συγκυρία που ακολούθησε το σύμφωνο Μολότοφ –Ρίμπεντροπ και αφού η Σοβιετική Ένωση είχε ανακτήσει τις περιοχές της Βαλτικής, τέθηκε το θέμα της Φινλανδίας. Το ζήτημα του σκοπού της επίθεσης των σοβιετικών δυνάμεων στη Φινλανδία τον χειμώνα του 1939-1940 είναι διαφιλονικούμενο στη σχετική συζήτηση, αν και φαίνεται ότι η ΕΣΣΔ δεν επεδίωκε τόσο την κατάκτηση της Φινλανδίας, όσο την απόσπαση εδαφών και τη βελτίωση της δυνατότητας άμυνας του Λένινγκραντ. Στην αρχή της επίθεσης θα ανακηρυχθεί και η «Φινλανδική Λαοκρατική Δημοκρατία» υπό τον κομμουνιστή Όττο Κουούσινεν. Ο ίδιος ο πόλεμος θα τερματιστεί με τη Συνθήκη Ειρήνης τα Μόσχας στις 12 Μαρτίου 1940, με τη Ρωσία να συναντά μεγάλη αντίσταση.

Τα δεδομένα θα αλλάξει η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ. Αυτή τη φορά ήταν η Φινλανδία, υπό φιλογερμανική διακυβέρνηση που πήρε την πρωτοβουλία της επίθεσης. Ο πόλεμος τώρα θα κρατήσει πάνω από 3 χρόνια και για τη σοβιετική ιστοριογραφία ήταν ουσιαστικά το Φινλανδικό μέτωπο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Στο τέλος οι σοβιετικοί θα νικήσουν και θα υπογραφεί η ανακωχή της Μόσχας τον Σεπτέμβριο του 1944.

Ο πόλεμος του 1941-1944 θα αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στη Φινλανδία. Καταρχάς στο πολιτικό της τοπίο η Αριστερά θα βρεθεί ενισχυμένη. Παρότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα, η συνεργασία των κομμουνιστών με τους αριστερούς σοσιαλδημοκράτες στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Ένωσης του Φινλανδικού Λαού θα έχει τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες ποσοστά άνω του 20%, καθιστώντας το Κομμουνιστικό Κόμμα ένα από τα μεγαλύτερα ως προς την επιρροή στην Ευρώπη.

Η επιλογή της μεταπολεμικής ουδετερότητας

Ταυτόχρονα, η ίδια η μορφή του πολέμου και το τραύμα της συνεργασίας με τη Γερμανία μαζί με την ειδική βαρύτητα που είχε η ΕΣΣΔ ως νικήτρια του πολέμου, είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα στην εξωτερική πολιτική της Φινλανδίας. Η χώρα θα επιλέξει ένα δρόμο ουδετερότητας και γενικά σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας με την ΕΣΣΔ.

Μάλιστα, αυτή η τοποθέτηση φάνηκε να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και με την κοινωνία. Για αυτό και η επιλογή για ένταξη στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συνοδεύτηκε από μια ανάλογη επιλογή για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, πάντα μπορεί κανείς να παρατηρήσει στη δημόσια συζήτηση και στις τοποθετήσεις των πολιτικών δυνάμεων τη φόρτιση που έχει ακόμη αφήσει η ιστορία όσων συνέβησαν ανάμεσα στο 1939 και το 1944. Αυτό φάνηκε και στην αντίληψη ότι οι Ρώσοι γενικά επιβουλεύονται την Φινλανδία και τον τρόπο που κατά καιρούς επανερχόταν το ζήτημα της Καρελίας σε σχέση με τις εκτάσεις που παραχωρήθηκαν στη Σοβιετική Ένωση μετά το 1944. Από την άλλη, η ισχυρή παρουσία της κομμουνιστικής αριστεράς και της ιστορικότητας που είχε ο εμφύλιος πόλεμος, λειτουργούσε στην αντίρροπη κατεύθυνση.

Τι θα σηματοδοτήσει η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Για την ίδια τη Ρωσία (όπως και για την ΕΣΣΔ) η Φινλανδία αποτελεί ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο σύνορο μήκους 1340 χιλιομέτρων. Μια ουδέτερη Φινλανδία απαλλάσσει εν μέρει από το κόστος της πλήρους φύλαξης ενός τόσο μεγάλου συνόρου. Αντίθετα, μια Φινλανδία ενταγμένη σε ένα ΝΑΤΟ σε τροχιά σύγκρουσης με την Ρωσία σημαίνει πολύ μεγαλύτερες αμυντικές απαιτήσεις για τη Ρωσία, που έρχονται να προστεθούν στη μακρά γραμμή της ιδιότυπης «υγειονομικής ζώνης» που προσπαθεί να διαμορφώσει η Δύση, και μάλιστα σε μια περιοχή τις δυσκολίες της οποίας η Ρωσία γνωρίζει από πρώτο χέρι.

Για το ΝΑΤΟ, το να ενταχθεί η Φινλανδία είναι ένα μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα. Αποκτά παρουσία και δυνατότητα να παρατάξει δυνάμεις και εξελιγμένα οπλικά συστήματα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή για τη Ρωσία. Αποτελεί, δηλαδή, μια σημαντική αλλαγή συσχετισμού. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ ελπίζει να εκμεταλλευτεί την αμυντική ικανότητα των Φινλανδικών ενόπλων δυνάμεων , που εδώ και δεκαετίες έχουν έναν προσανατολισμό, εκπαίδευση, διάταξη και εγκαταστάσεις κατεξοχήν προσανατολισμένες στην αντιμετώπιση επίθεσης από τη ρωσική πλευρά. Άλλωστε, η Φινλανδία ήταν μια χώρα που κατεξοχήν διατήρησε σχετικά υψηλές αμυντικές δαπάνες ακόμη και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ένοπλες δυνάμεις με μεγάλο αριθμό εφέδρων.

Προφανώς επίσης ρόλο στη διαφαινόμενη αλλαγή κλίματος παίζει και ο τρόπος που  πλέον στο προσκήνιο δεν είναι οι μεταπολεμικές γενιές που μπορεί να στάθμιζαν διαφορετικά τις εμπειρίες της Φινλανδίας από το 1918 έως το 1944 και την ανάγκη, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χώρα τους να μη γίνει πεδίο αντιπαράθεσης αντιμαχόμενων συνασπισμών. Όμως, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιλέγουν να είναι με έναν ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο τη συστράτευση στο ΝΑΤΟ και την αποδοχή της νέας διαιρετικής γραμμής είναι σαφές ότι η λογική της σύγκρουσης επανέρχεται στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Παρατείνεται ο στρατιωτικός νόμος στη χώρα για άλλους 3 μήνες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το ουκρανικό κοινοβούλιο παρέτεινε τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση για άλλους τρεις μήνες, μέχρι τις 23 Αυγούστου, όπως είπαν σήμερα βουλευτές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέβαλε για πρώτη φορά το μέτρο αυτό στις 24 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες μετά την ρωσική εισβολή.

Ο στρατιωτικός νόμος δίνει διευρυμένα δικαιώματα στον στρατό και περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Οι άνδρες ηλικίας 18 ως 60 ετών που έχουν καλή φυσική κατάσταση απαγορεύεται να φύγουν από την χώρα και καλούνται να συμμετέχουν στις μάχες εναντίον των Ρώσων.

Πολλοί βουλευτές επιβεβαίωσαν σήμερα μέσω του Telegram ότι η παράταση του στρατιωτικού νόμου, την οποία είχε προτείνει ο Ζελένσκι πρόσφατα, εγκρίθηκε για μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Μια ημέρα μετά, στις 24 Αυγούστου, η Ουκρανία γιορτάζει κατά παράδοση την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι τηλεπαρουσιάστριες που είχαν αψηφήσει την εντολή των Ταλιμπάν, κάλυψαν τελικά τα πρόσωπά τους

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι τηλεπαρουσιάστριες των μεγαλύτερων τηλεοπτικών δικτύων στο Αφγανιστάν εμφανίστηκαν σήμερα στον αέρα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ακολουθώντας την εντολή των Ταλιμπάν αφού χθες την είχαν αψηφήσει.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφότου επανήλθαν στην εξουσία πέρυσι, οι Ταλιμπάν επέβαλαν σειρά περιορισμών στην κοινωνία, ένα μεγάλο μέρος των οποίων έχει σκοπό να υποτάξει τις γυναίκες στη δική τους αυστηρή ιδέα για το ισλάμ.

Στις αρχές του μήνα ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν εξέδωσε διαταγή σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες πρέπει δημόσια να έχουν καλυμμένο όλο το σώμα τους, περιλαμβανομένου του προσώπου, στην καλύτερη περίπτωση με την μπούρκα, ένα πέπλο που καλύπτει όλο το σώμα και έχει μόνο ένα άνοιγμα στο ύψος των ματιών.

Προηγουμένως αρκούσε ένα μαντίλι που κάλυπτε τα μαλλιά.

Αντιστάθηκαν

Το περιβόητο αφγανικό υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς είχε διατάξει τις τηλεπαρουσιάστριες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους από χθες Σάββατο.

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι επέλεξαν αρχικά να μην υποταχθούν σε αυτή τη διαταγή εμφανιζόμενες στον αέρα χωρίς να κρύβουν το πρόσωπό τους.

Όμως σήμερα οι παρουσιάστριες φορούσαν το ολόσωμο πέπλο, αφήνοντας να φαίνονται μόνο τα μάτια και το μέτωπό τους, για να παρουσιάσουν τις ειδήσεις στα τηλεοπτικά δίκτυα TOLOnews, Shamshad TV και 1TV.

«Αντισταθήκαμε και ήμασταν εναντίον» της μπούρκας, δήλωσε στο AFP η Σόνια Νιαζί, παρουσιάστρια του TOLOnews.

«Όμως το TOLOnews υπέκυψε στις πιέσεις (των Ταλιμπάν), είπε πως όλες οι παρουσιάστριες που εμφανίζονται στην τηλεόραση χωρίς να καλύπτουν το πρόσωπο πρέπει να αναζητήσουν άλλη δουλειά», είπε.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση»

Ο διευθυντής του TOLOnews, Χπολουάκ Σαπάι δήλωσε πως το δίκτυο «αναγκάστηκε» να εφαρμόσει τη διαταγή για το προσωπικό του.

«Μας είπαν: είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Πρέπει να το κάνετε. Δεν υπάρχει άλλη λύση», είπε ο Σαπάι στο AFP.

«Με κάλεσαν χθες στο τηλέφωνο και μου είπαν με αυστηρούς όρους να το κάνω. Άρα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να το κάνουμε, μας υποχρεώνουν και μας αναγκάζουν», είπε.

Ο Μοχάμαντ Σάντεκ Ακίφ Μοχασίρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Προώθησης Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς δήλωσε πως οι αρχές δεν έχουν την πρόθεση να αναγκάσουν τις παρουσιάστριες να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους.

«Είμαστε ευτυχείς που τα δίκτυα άσκησαν ορθά την ευθύνη τους», σχολίασε στο AFP.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ3 λεπτά ago

Σαντορίνη: Νεκρή μέσα στην καμπίνα της βρέθηκε επιβάτιδα κρουαζιερόπλοιου

OIKONOMIA11 λεπτά ago

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και οι παροχές

ΕΛΛΑΔΑ23 λεπτά ago

Πάτρα: ΕΔΕ στο Καραμανδάνειο για το «ανεξήγητο» φιαλίδιο με το αίμα της Τζωρτζίνας

ΘΕΣΣΑΛΙΑ29 λεπτά ago

Τα κρούσματα σε Τρίκαλα και την υπόλοιπη χώρα

ΚΟΣΜΟΣ31 λεπτά ago

Ουκρανία: Παρατείνεται ο στρατιωτικός νόμος στη χώρα για άλλους 3 μήνες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ41 λεπτά ago

«Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις» | in.gr

ΕΛΛΑΔΑ42 λεπτά ago

Κοροναϊός: Πού εντοπίζονται τα 2.385 κρούσματα – Ο χάρτης της διασποράς

OIKONOMIA49 λεπτά ago

Νταβός: Εκατομμυριούχοι… διαδήλωσαν απαιτώντας «φορολογήστε μας τώρα»

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Ευλογιά των πιθήκων: Μετάλλαξη του ιού που μπορεί να κολλήσει με την αναπνοή εξετάζουν οι επιστήμονες

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Αφγανιστάν: Οι τηλεπαρουσιάστριες που είχαν αψηφήσει την εντολή των Ταλιμπάν, κάλυψαν τελικά τα πρόσωπά τους

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)

Σκιάθος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια

47χρονος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Στοίχημα: Με την ποιότητα και την έδρα της Χάντερσφιλντ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο Αχιλλέας Μπέος στη Σκιάθο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Παυλίδη από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Πάτρα: Σοβαρό τροχαίο για τον δικηγόρο της οικογένειας της σπιτονοικοκυράς της Ρούλας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

Δημοφιλή