ΚΟΣΜΟΣ
Φινλανδία: Έξι στους δέκα θέλουν ένταξη στο ΝΑΤΟ, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κατά την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας το 2021, οι περισσότεροι Φινλανδοί φάνηκε να υποστηρίζουν αυτή τη θέση, καθώς μόνο το 34% υποστήριζε την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Σε έρευνα που διεξήχθη στη Φινλανδία διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η έρευνα Φινλανδικού Φόρουμ Επιχειρήσεων και Πολιτικής, διαπίστωσε ότι το 60% των ανθρώπων τάσσεται υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που σηματοδοτεί ριζική αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία και κάποτε αποτελούσε μέρος της «Ρωσικής Αυτοκρατορίας». Αφού απέκτησε την ανεξαρτησία της, δέχθηκε εισβολή από τη Σοβιετική Ένωση το 1939, αλλά αντιστάθηκε και δεν ηττήθηκε.
Η χώρα διατήρησε επί δεκαετίες μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών, η οποία περιελάμβανε την αποφυγή της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Μεγάλη αλλαγή
Κατά την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας το 2021, οι περισσότεροι Φινλανδοί φάνηκε να υποστηρίζουν αυτή τη θέση, καθώς μόνο το 34% υποστήριζε την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -χώρα που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ- επέφερε αλλαγή θέσεων για τους Φινλανδούς, διπλασιάζοντας σχεδόν την υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο Ilkka Haavisto, διευθυντής ερευνών της εταιρείας, δήλωσε σχετικά: «Η Ρωσία έχει δείξει ότι δεν σέβεται την ακεραιότητα των γειτόνων της. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε συγκεκριμένα ποια θα ήταν η φρίκη ενός αμυντικού πολέμου στο έδαφος της ίδιας της Φινλανδίας και κατέστησε σαφές ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση μιας χώρας που δεν ανήκει στη Συμμαχία».
Οι απειλές της Ρωσίας
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει απειλήσει τη Φινλανδία σε περίπτωση που αποφασίσει να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε για «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» εάν η Φινλανδία ή η γειτονική της Σουηδία προσπαθήσουν να ενταχθούν.
Ο Φινλανδός πρόεδρος, Sauli Niinistö, δήλωσε την Κυριακή ότι η αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα συνεπαγόταν «μεγάλο κίνδυνο» κλιμάκωσης στην Ευρώπη, αλλά δήλωσε ότι η χώρα θέλει να βρει τρόπους να βελτιώσει την κατάσταση της ασφάλειάς της.
Με πληροφορίες από Business Insider
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανεπιθύμητοι οι πρόσφυγες Ρομά


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στον κατάμεστο από τουρίστες κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Πράγας, κρύβεται το άσχημο πρόσωπο της ευρωπαϊκής υποδοχής στους ουκρανούς πρόσφυγες. Εκεί έχουν βρει καταφύγιο οι εκατοντάδες Ρομά που, εγκαταλείποντας την Ουκρανία μαζί με τους υπόλοιπους Ουκρανούς, διαπίστωσαν ότι κανείς δεν έχουν πουθενά να πάνε – και ότι κανείς δεν τους θέλει.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σε αυτοψία του Guardian, εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν να έχουν βρει καταφύγιο στο πάτωμα του σταθμού, αλλά και σε ένα βαγόνι που χρησιμοποιούν για ύπνο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, σε επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής.
Στον χώρο, που αρχικά προοριζόταν για τη φιλοξενία 260 ανθρώπων για ένα βράδυ, έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 500 άτομα – με ορισμένα να βρίσκονται εκεί ήδη πάνω από 10 νύχτες.
Εθελοντές από ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν εξαντλημένοι. «Είναι η πιο κρίσιμη κατάσταση σε ολόκληρη την Τσεχία», αναφέρει στον Guardian η Γκέτι Μουμπινόβα, συντονίστρια κρίσεων στον Οργανισμό για τη Βοήθεια σε Πρόσφυγες (OPU).
Όπως και άλλες οργανώσεις εθελοντών, ο OPU σκοπεύει να σταματήσει να εργάζεται στον σταθμό στο τέλος του μήνα, με σκοπό να αναγκάσει την κυβέρνηση να προσφέρει στους πρόσφυγες ένα καλύτερο κατάλυμα.
«Δημιουργηθήκαμε για να παρέχουμε πληροφόρηση, όμως τώρα αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπιστική κρίση. Δεν είναι βιώσιμο πλέον», εξηγεί η Μουμπινόβα.
Άθλιες συνθήκες
Κρυμμένες από τους επιβάτες σε μια αποκλεισμένη περιοχή του περίτεχνου σταθμού που είχε κατασκευαστεί την εποχή των Αψβούργων, οι οικογένειες των Ρομά – κυρίως γυναίκες με παιδιά και ορισμένοι ηλικιωμένοι και ανάπηροι – κάθονται ή ξαπλώνουν στο έδαφος, περικυκλωμένοι από τσάντες με τα πράγματά τους και προστατευμένοι από φύλακες – πολλοί εκ των οποίων είναι επίσης Ρομά.
Αρκετοί περιμένουν οι τσεχικές αρχές να αποφασίσουν αν δικαιούνται άδεια παραμονής. Άλλοι βρίσκονται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.
«Προσπαθήσαμε να υποβάλουμε αίτηση διεθνούς προστασίας, όμως δεν μας δέχονταν και δεν μας έδωσαν κάποιο έγγραφο που να εξηγεί γιατί», λέει η Ζάνα, μια έφηβη μητέρα τριών παιδιών από το Κίεβο, που κατά δήλωσή της είχε φτάσει στην Πράγα τέσσερις ημέρες νωρίτερα.
«Ήρθαμε εδώ ψάχνοντας ένα μέρος να μείνουμε. όμως αντί για αυτό είμαστε ξαπλωμένοι στο πάτωμα σαν τα σκυλιά. Είμαστε εξαντλημένοι και δεν έχουμε ενέργεια πια. Αισθάνομαι εντελώς απελπισμένη».
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους των ανθρωπιστικών οργανώσεων, πολλοί πρόσφυγες Ρομά βιώνουν την ίδια εμπειρία.
Από την 24η Φεβρουαρίου, όταν ο Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, η Τσεχία έχει εκδώσει πάνω από 350.000 προσωρινές βίζες σε πρόσφυγες.
Ανεπιθύμητοι οι Ρομά
Πολλοί Ρομά, όμως, είχαν διαφορετική μοίρα – πράγμα που κατά τη Μουμπινόβα οφείλεται στις προκαταλήψεις για τους Ρομά, που είναι εξαιρετικά διαδεδομένες στην Τσεχία και τις γειτονικές της χώρες. Πολλοί Ρομά που εγκατέλειψαν την Πράγα για τη Γερμανία, αργότερα επέστρεψαν, αναφέρει. Ανάμεσά τους και ορισμένοι που κατήγγειλαν ότι η αστυνομία της Δρέσδης δεν τους επέτρεψε να αποβιβαστούν από τα τρένα.
Ο ρόλος της Ουγγαρίας
Τσέχοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πολλοί από τους Ρομά που φτάνουν στη χώρα δεν δικαιούνται διεθνο9ύς προστασίας επειδή είναι πολίτες της ΕΕ και διαθέτουν τόσο ουκρανική όσο και ουγγρική υπηκοότητα, εξαιτίας μιας πολιτικής του ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν που το 2011 προσέφερε υπηκοότητα στην ουγγρική ομογένεια της ουκρανικής Υπερκαρπαθίας.
Ορισμένοι κάτοχοι ουγγρικού διαβατηρίου ισχυρίζονται ότι τους δωροδόκησαν για να υποβάλουν αίτηση για τα έγγραφα, χωρίς οι ίδιοι να αντιλαμβάνονται τι σημαίνει η διπλή υπηκοότητα. Αρκετοί δήλωσαν στον Guardian ότι εγκατέλειψαν την Τσεχία για να πάνε στη Βουδαπέστη και έπειτα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Πράγα, επειδή οι ουγγρικές αρχές απέρριψαν τα διαβατήριά τους ως πλαστά.
Η κατοχή υπηκοότητας σε κράτος-μέλος της ΕΕ τους προστατεύει από την απέλαση βάσει των κανόνων της Σένγκεν, ενώ παράλληλα τους εξασφαλίζει την ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ. Ταυτόχρονα, όμως, επιτρέπει στις χώρες να τους αρνηθούν το κατάλυμα που θα δικαιούνταν ως πρόσφυγες.
Ωστόσο, η Μουμπινόβα τονίζει ότι μόλις το ένα πέμπτο των σημερινών κατοίκων του σταθμού διαθέτει ουγγρική υπηκοότητα. Η τύχη των υπολοίπων, που συχνά αντιμετωπίζουν εμπόδια όταν επιχειρούν να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου ή ακόμη και να μπουν στα κέντρα υποδοχής, δείχνει την όλο και πιο εχθρική στάση των αρχών, που δεν αντιμετωπίζουν τους Ρομά ως πραγματικούς πρόσφυγες.
«Τουρίστες των επιδομάτων»
Ο Βιτ Ρακουσάν, ο τσέχος υπουργός εσωτερικών, έχει ισχυριστεί ότι η έλευση των Ρομά συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα και έχει μιλήσει για την ανάγκη καταπολέμησης του «κοινωνικού τουρισμού».
Η Μουμπινόβα σημειώνει: «Έχω βρεθεί σε συναντήσεις δημοτικών συμβούλων της Πράγας, της αστυνομίας, κ.ά., και έχω δει την αλλαγή του αφηγήματος. Οι άνθρωποι έχουν πάψει να μιλάνε για πρόσφυγες και αντ’ αυτού κάνουν λόγο για “οικονομικούς μετανάστες” και “τουρίστες των επιδομάτων».
«Κάποιοι πολιτικοί μου έχουν πει ότι οι Ρομά δεν έχουν τα αναγκαία έγγραφα, όμως πολλές φορές δεν τους αφήνουν καν να υποβάλουν αίτηση ασύλου, και αυτό δεν είναι νόμιμο».
Εκπρόσωπος του τσεχικού υπουργείου εσωτερικών – που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των αιτήσεων – δήλωσε ότι όσοι από τους ανθρώπους που βρίσκονται στο σταθμό έχουν υποβάλει αίτηση προσωρινής προστασίας δικαιούνται κρατικής στέγασης, μεταξύ άλλων και στην πρόσφατη «πόλη από σκηνές» που έχει στηθεί στη συνοικία Τρόγια της Πράγας.
«Κάποιοι άνθρωποι απλώς αρνούνται αυτή την προσφορά και επιστρέφουν στον κεντρικό σταθμό. Ωστόσο, στο σταθμό υπάρχουν και άτομα που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας ή δεν έχουν υποβάλει καν αίτηση προσωρινής προστασίας».
«Όταν η αίτηση υποβάλλεται, πραγματοποιείται μια αξιολόγηση βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, για το κατά πόσον το άτομο δικαιούται προστασίας. Αν αποδειχθεί ότι ο αιτών είναι πολίτης άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ, δεν γίνεται να του παρασχεθεί προσωρινή προστασία».
Μεταδοτικές ασθένειες
Η κατάσταση στο σταθμό επιδεινώνεται διαρκώς και ήδη έχουν εμφανιστεί κρούσματα ανεμοβλογιάς, ιλαράς, ηπατίτιδας Α, ψείρες, ψώρα και φυματίωση, σύμφωνα με εθελοντές ιατρούς. Πυροσβέστες απολυμαίνουν τις εγκαταστάσεις τρεις φορές την ημέρα.
Για λόγους υγιεινής, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν μπορούν να σερβίρουν ζεστό, μαγειρεμένο φαγητό. Απουσία κανονικών γευμάτων, πολλοί πρόσφυγες αναγκάζονται να πηγαίνουν στο κέντρο της Πράγας και να ζητιανεύουν.
Ο Γιαν Βάγκνερ, υπεύθυνος για το κτίριο του σταθμού, μιλά για μια κατάσταση πιο δύσκολη από εκείνη των πρώτων ημερών, όταν πάνω από 5.000 άτομα έφταναν στον σταθμό από την Ουκρανία.
«Παρόλο που τώρα είναι εξαιρετικά λιγότεροι, πρέπει να μιλάμε με τον καθένα ξεχωριστά και να δουλεύουμε μαζί τους, όμως δεν έχουμε την απαραίτητη βοήθεια», τονίζει.
«Θέλω να ενσωματωθώ»
Εν μέσω του χάους, ωστόσο, υπάρχει και μια σχετικά ευχάριστη ιστορία. Ο Χεόρχιι Σταν, 37 ετών, ένας αδύνατος άνδρας από την Οδησσό, ετοιμάζεται να ταξιδέψει για τη Βιέννη με τα τέσσερα παιδιά του, για να φέρει μαζί του στην Πράγα τη σύζυγό του. Η αίτηση διεθνούς προστασίας του εγκρίθηκε από τις τσεχικές αρχές.
Η ανακούφισή του ήταν απίστευτη, αφού είχε ήδη περάσει τέσσερις νύχτες στο σιδηροδρομικό σταθμό, σε μια κατάσταση που περιγράφει ως «σκληρή και απελπιστική», πριν τελικά τον μεταφέρουν σε έναν απομονωμένο προσφυγικό καταυλισμό, τον οποίο χρησιμοποιούν κυρίως για τους Ρομά, σε ένα δάσος της Βοημίας. «Θέλω πολύ να ενσωματωθώ εδώ και να βεβαιωθώ ότι τα παιδιά μου θα πάνε στο σχολείο», λέει. «Και θέλω να δουλέψω».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ιταλία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει νέους πολέμους λόγω όσων συμβαίνουν με ενέργεια και τρόφιμα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, με παρέμβασή του σε εκδήλωση της ιταλικής γεωργικής ένωσης Coldiretti, αναφέρθηκε στις πιθανές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Ο πόλεμος αυτός μπορεί να προκαλέσει νέες πολεμικές συγκρούσεις, εξαιτίας των όσων μπορούν να συμβούν στις αγορές, στον ενεργειακό και επισιτιστικό τομέα», δήλωσε ο Ντι Μάιο.
Τροφική ανασφάλεια
«Η τροφική ανασφάλεια είναι ένα φαινόμενο το οποίο, μετά την πανδημία, έχει διαπιστωθεί ότι αφορά ήδη 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στο πρόβλημα αυτό, τώρα, προστίθεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την υποχρεωτική διακοπή των εξαγωγών σε σιτάρι», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.
«Σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, η καθημερινή διατροφή εξαρτάται άμεσα από το ψωμί και η διατροφική -ακριβώς- αστάθεια, ως συνέπεια προκαλεί πολιτική αστάθεια» τόνισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.
Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, τέλος, διεπίστωσε ότι διαφαίνεται μια αχτίδα ελπίδας, από την στιγμή που «τις ώρες αυτές άρχισε η απεμπλοκή ορισμένων εμπορικών πλοίων, ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί στους προορισμούς του, το ουκρανικό σιτάρι που βρίσκεται στα λιμάνια της χώρας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα