Connect with us

OIKONOMIA

Φιστικιά: Πώς θα αντιμετωπίσετε τους εντομολογικούς εχθρούς

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οδηγίες για την αντιμετώπιση εντομολογικών εχθρών, που προσβάλλουν την φιστικιά παρέχει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου με τεχνικό δελτίο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το έντομο ψύλλα διαχειμάζει ως ενήλικο σε ρωγμές του φλοιού, κάτω από πεσμένα φύλλα και σε άλλες προφυλαγμένες θέσεις του δενδρώνα.

Διαβάστε επίσης: Φιστικιά: Οδηγίες κλαδέματος – Πώς γίνεται η σωστή λίπανση

Για τη μείωση του διαχειμάζοντος πληθυσμού, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έντονων προσβολών, συνιστάται συλλογή και καταστροφή κάθε ξερού ή ημίξηρου οργάνου, ενσωμάτωση πεσμένων φύλλων, επάλειψηκορμού και βραχιόνων με βορδιγάλειο πάστα, ψεκασμός μετά τη συγκομιδή με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια ακμαιοκτόνο σε συνδυασμό με θερινό πολτό

Ευρύτομο

Διαχειμάζει ως ώριμη προνύμφη μέσα σε μουμιοποιημένους καρπούς πάνω στο δένδρο ή στο έδαφος. Για τη μείωση του διαχειμάζοντος πληθυσμού του εντόμου, συνιστάται η επιμελής συλλογή, απομάκρυνση και καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών.

Ένα πσοσοστό των καρπών αυτών καλό είναι να ελέγχεται για την παρουσία προνυμφών στο εσωτερικό τους. Οι καρποί αυτοί θα τοποθετηθούν σε πλαστικά ή γυάλινα διαφανή δοχεία την ερχόμενη άνοιξη, για τον ακριβή προσδιορισμό της εξόδου του εντόμου.

Σκολύτης

Την εποχή που το φυτό εισέρχεται σε λήθαργο, τα ακμαία εγκαταλείπουν τις στοές διατροφής και αναζητούν εξασθενημένους βλαστούς ή κλάδους, όπου ορύσσουν στοές αναπαραγωγής, στις οποίες διαχειμάζουν.

Για τη μείωση του πληθυσμού του εντόμου που διαχειμάζει, συνιστάται:

1. Άμεση αφαίρεση και καύση κάθε ξερού, ημίξηρου ή καχεκτικού κλάδου.

2. Τοποθέτηση το φθινόπωρο κοντά στα δένδρα μερικών ξερών και ημίξηρων κλάδων, οι οποίοι ενεργούν σαν παγίδες για την ωοτοκία και διαχείμαση των εντόμων. Οι κλάδοι αυτοί πρέπει να συλλέγονται και να καίγονται τον Φεβρουάριο.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Σκρέκας: Η μάχη για το πλαφόν και 5 μέτρα για τους λογαριασμούς ρεύματος

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο… γήπεδο των 27 ηγετών της Ε.Ε. περνά πια η μάχη για την επιβολή του πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου με την οποία οι ευρωπαϊκές εταιρείες πληρώνουν τις ποσότητες του καυσίμου που αγοράζουν από προμηθευτές και παραγωγούς κυρίως τρίτων χωρών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η λήψη της απόφασης έχει ακόμη δρόμο… αν σκεφτεί κανείς πως ο στενός πυρήνας της συμμαχίας των 15 που στηρίζουν την πρόταση θα συνεχίσει και μετά το συμβούλιο κορυφής σήμερα στην Πράγα τις απόπειρες να πειστούν οι μεγάλοι της Ευρώπης για την αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου.

Πιο συγκεκριμένα, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας θα έχουν και την ερχόμενη Τρίτη συνάντηση με τους ομόλογους τους της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Η Πράγα θα είναι πάλι η πόλη όπου θα διεξαχθεί ο νέος γύρος διαβουλεύσεων και συγκεκριμένα αυτές θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

«Δυναμικό» πλαφόν

Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου παραδέχτηκε τις δυσκολίες της επίτευξης συμφωνίας, ωστόσο σημείωσε το γεγονός ότι Γερμανία και Ολλανδία είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Οι δύο ισχυρές δυνάμεις της Ε.Ε. προβληματίζονται για το ενδεχόμενο η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου να αποθαρρύνει τους προμηθευτές φυσικού αερίου, οι οποίοι θα δουν μία οριζόντια τιμή, χαμηλότερη από εκείνη που προσδιορίζεται με βάση τον δείκτη TTF στο ολλανδικό hub.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε, όμως, χθες, για ένα δυναμικό ανώτατο όριο στην χονδρεμπορική τιμή. Θα προκύψει από έναν σταθμισμένο όρο των τιμών των διεθνών χρηματιστηρίων ενέργειας Henry Hub, JKM και εκείνο της Αυστραλίας. Και η ανώτατη τιμή που θα προκύψει θα ακολουθεί τις διακυμάνσεις των δεικτών των προαναφερόμενων χρηματιστηρίων και πιθανότατα θα είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτούς και σαφώς χαμηλότερη από το TTF.

Πέραν αυτού, εξήγησε στους δημοσιογράφους πως θα υπάρχει και η δυνατότητα ανάμεσα σε αγοραστές και πωλητές φυσικού αερίου να συμφωνούν τιμές και πάνω από το πλαφόν δημιουργώντας έτσι gas corridor.

Τα μέτρα για την εγχώρια αγορά ρεύματος

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά επειγόντως τρόπο για την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους θεωρώντας ότι η μοναδική λύση είναι η αντιμετώπιση του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην πηγή, δηλαδή, του προβλήματος.

Ωστόσο, και μέχρι να καταλήξουν οι 27, ο προβληματισμός παραμένει για τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Και η αγωνία εστιάζεται κατά κύριο λόγο στο κατά πόσο είναι εφικτό να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, μέσω των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος.

Πέραν αυτού, η έγνοια εστιάζεται και σε άλλα ζητήματα που ανακύπτουν όπως η εξοικονόμηση ενέργειας.

Έτσι, χθες ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τα ακόλουθα μέτρα:

1.     Ανάκτηση υπερεσόδων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την εφαρμογή κι ενός έκτακτου μηχανισμού ανάκτησης εσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, πέραν του ισχύοντος στους ηλεκτροπαραγωγούς: «Διαπιστώσαμε κατά την εφαρμογή του νέου μέτρου για την προαναγγελία των τιμών προμήθειας ρεύματος του επόμενου μήνα, πως πάροχοι βρέθηκαν αφενός να ζημιώνονται με βάση την χονδρική τιμή καθώς ανακοίνωσαν χαμηλότερες τιμές λιανικής αλλά τον επόμενο μήνα να κερδίζουν αποφασίζοντας υψηλότερες τιμές λιανικής έναντι της χονδρικής». Σύμφωνα με τον Σκρέκα θα εφαρμοστεί μηχανισμός ανάκτησης εσόδων. Κάθε χρόνο στον 11ο μήνα θα γίνεται μία «σούμα» ζημιών – εσόδων. Αν μία εταιρεία έχει υπερέσοδα αυτά θα ανακτώνται υπέρ των επιδοτήσεων. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον φετινό Νοέμβριο λαμβάνοντας υπόψη το «ταμείο» των παρόχων κατά τους μήνες από τον Αύγουστο και μετά. Ο Σκρέκας αρνήθηκε να αποκαλύψει που θα προσδιοριστεί το όριο ανάκτησης εσόδων

2.     Έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών διυλιστηρίων

Ερωτηθείς ο υπουργός για την εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός και αφορά στην έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη τέτοιας απόφασης.

Και συγκεκριμένα θα φορολογηθούν τα υπερέσοδα των διυλιστηρίων και της ΔΕΠΑ. Ο συντελεστής θα είναι 33% και θα επιβληθεί για τα κέρδη του 2022 που είναι πάνω από 20% σε σχέση με την τελευταία τετραετία. Τα έσοδα θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των νοικοκυριών.

3.     Επιβολή τέλος φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή

Η κυβέρνηση προχωρά και στην επιβολή τέλους 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή.

Όπως είπε, ο κ. Σκρέκας εξετάζεται το ενδεχόμενο άρσης του πλαφόν στις μονάδες φυσικού αερίου αλλά, έσπευσε να συμπληρώσει πως «θα προχωρήσουμε στην επιβολή τέλους για την μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου».

4.     Μέτρα για τον περιορισμό κατανάλωσης ρεύματος.

Στο πλαίσιο της ανάγκης εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας ανήγγειλε, ακόμα, τον υποχρεωτικό περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της μέσης και υψηλής τάσης τις ώρες αιχμής μέσα από πλατφόρμα δημοπρασιών. Οι επιχειρήσεις θα αποζημιώνονται για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ οι ώρες αιχμής για την υποχρέωση μείωσης της ζήτησης θα καθορίζονται κάθε μήνα.

5.     Ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί ρεύματος

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι ρεύματος είναι κι εκείνος της αύξησης των απλήρωτων λογαριασμών.

Η θέσπιση από τον Ιούλιου της ανεμπόδιστης μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο έχει ανοίξει και το δρόμο της εκμετάλλευσης αυτής της ευκολίας και από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο κ. Σκρέκας είπε πως θα συνεχιστεί η ελεύθερη μετακίνηση αλλά θα υπάρξει παρέμβαση ώστε οι καταναλωτές να μην αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς τους πριν την αλλαγή παρόχου.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Φορο-έλεγχοι με point system | in.gr

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Από «κόσκινο» περνούν οι πληροφορίες για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που υπήρχαν στα συρτάρια των εφοριών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και έχουν μεταφερθεί τώρα στα έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα. Με απόφαση του διοικητή τη ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή σε κάθε ελεγκτικό κέντρο συστήνονται 3 τριμελείς επιτροπές οι οποίες θα καταγράψουν και θα αξιολογήσουν όλα τα πληροφοριακά δελτία τόσο για τις υφιστάμενες όσο και τις νέες φορο- υποθέσεις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Βαθμολόγιο

Σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή τα δελτία από καταγγελίες και ελέγχους που δεν ολοκληρώθηκαν και δεν συντάχθηκε έκθεση ελέγχου θα βαθμολογηθούν ανάλογα με το φορολογικό ενδιαφέρον  και θα συνταχθεί λίστα με τις υποθέσεις που θα βρεθούν στο στόχαστρο με βάση βαθμολογική κλίμακα όπου το 0 αφορά υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον, το 1  απλού η μικρού ενδιαφέροντος, το 2 υποθέσεις με σημαντικό ενδιαφέρον και το 3 σηματοδοτεί άμεση και ταχεία επέμβαση από το ελεγκτικό μηχανισμό.

Με βάση τις εντολές που έχουν δοθεί  κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν οι υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ της περιόδου 2016-2021 και μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αξίας.

Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο

Στο «μάτι» των 800 υπαλλήλων των 6 Ελεγκτικών Κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης βρίσκονται:

–  Φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:

α) η αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.

β) η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.

γ) τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.

δ) απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

2. Υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της Α.Α.Δ.Ε.

3. Ο επανέλεγχος ή ο έλεγχος σε φορολογικές υποθέσεις που ενώ έχουν ελεγχθεί και περαιωθεί, έχουν προκύψει νέα συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών.

Επίσης τα Ελεγκτικά Κέντρα θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε φορολογούμενους που ασκούν δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, τη τήρηση των βιβλίων και την έκδοση των φορολογικών παραστατικών.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
LIFESTYLE4 λεπτά ago

Κάνιε Γουέστ: Απαντά για πρώτη φορά στο White Lives Matter

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 λεπτά ago

38.000 ευρώ έκλεψαν από ηλικιωμένο Βολιώτη.. με παραπλανητική τηλεφωνική κλήση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ10 λεπτά ago

Ερντογάν: Η Ευρώπη γυρνάει την… πλάτη στον Ερντογάν – Τι θα πει σήμερα ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο της Πράγας

ΕΛΛΑΔΑ11 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό τροχαίο με τραυματίες

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ17 λεπτά ago

Αντσελότι: Έφτασε τον Φέργκιουσον στις περισσότερες νίκες στο Champions League

ΕΛΛΑΔΑ30 λεπτά ago

Χαλκιδική: Οι αρχές αναζητούν αν έστελνε τα βίντεο σε ιστοσελίδες στο εξωτερικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ37 λεπτά ago

Κωστής Χατζηδάκης: 3 δουλειές, 3 αρνήσεις και διαγραφή από τα Μητρώα είναι Αστυνομία Ανέργων;

ΜΑΓΝΗΣΙΑ37 λεπτά ago

Ομοσπονδία Εμπορίου Θεσσαλίας προς υπουργούς: “Κλείνουν επιχειρήσεις, πάρτε μέτρα τώρα”

ΘΕΣΣΑΛΙΑ40 λεπτά ago

Τα μπουζούκια προσπαθούν να ξανακερδίσουν την παλιά τους αίγλη στη Λάρισα – Νέα πίστα στην πόλη αλλά με …παλιό όνομα (φωτο)

LIFESTYLE43 λεπτά ago

Η συγκίνησή της για τον Τόλη, το κάρμα, η κόρη τους και το μεγάλο του παράπονο

Δημοφιλή