Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Φώφη Γεννηματά: Η συγκινητική ανάρτηση του συζύγου της, έξι μήνες μετά τον θάνατό της

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την ίδια ημέρα συμπληρώνονται 28 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα της, Γιώργου Γεννηματά.

Έξι μήνες πέρασαν από την είδηση που συγκλόνισε την Ελλάδα με την ξαφνική απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα, ο σύζυγός της, Ανδρέας Τσούνης έκανε μία συγκινητική ανάρτηση στο Facebook, με φωτογραφίες από το εξάμηνο μνημόσυνο της σπουδαίας πολιτικού και άλλοτε προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, την ίδια ημέρα που συμπληρώνονται 28 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα της, Γιώργου Γεννηματά.

«Μας λείπουν πολύ και θα μας λείπουν πάντα» έγραψε.

Η ανάρτηση του Ανδρέα Τσούνη:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Ρατσιστική βία: Το 2021 καταγράφηκαν 72 περιστατικά – ΛΟΑΤΚΙ και μετανάστες τα περισσότερα θύματα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για το 2021 αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη φορά στη δεκαετή λειτουργία του Δικτύου που δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά οργανωμένης βίας από ακροδεξιές ομάδες, αν και ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης τους φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή σε άλλα πλαίσια, όπως το σχολικό περιβάλλον.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως επισήμανε η βοηθός συντονίστρια του Δικτύου, Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου, κατά τη σημερινή εκδήλωση παρουσίασης της δέκατης ετήσιας έκθεσης, κομβικό σημείο για την απουσία καταγραφών συμβάντων από ακροδεξιές ομάδες αποτέλεσε η δικαστική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η εφαρμογή του τρόπου δράσης των ομάδων αυτών σε άλλα πλαίσια, καταδεικνύει την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να εστιάσουν σε πολιτικές αποτελεσματικής πρόληψης και καταπολέμησης οποιασδήποτε τάσης οργανωμένης βίας.

Συνολικά, το 2021 το Δίκτυο κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 72 περιστατικά ρατσιστικής βίας. Σε 28 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, καθώς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λόγω της σύνδεσής τους με πρόσφυγες και μετανάστες. Σε πέντε περιστατικά στοχοποιήθηκαν Έλληνες πολίτες λόγω εθνοτικής καταγωγής (Ρομά), ενώ σε δύο περιστατικά έγιναν στόχος τα εβραϊκά νεκροταφεία. Σε 36 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και υπερασπιστές δικαιωμάτων, λόγω της σύνδεσής τους με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Σε ένα περιστατικό η στοχοποίηση αφορούσε σε αναπηρία.

ΛΟΑΤΚΙ και μετανάστες τα περισσότερα θύματα

Η μείωση που σημειώνεται στα καταγεγραμμένα περιστατικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αφορά στις λιγότερες καταγραφές περιστατικών κατά προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο, ενώ ως ενδεχόμενα αίτια της συγκεκριμένης μείωσης θεωρούνται η μείωση των ροών και του αριθμού του προσφυγικού πληθυσμού στα νησιά και την ενδοχώρα, αλλά και ο ευρύτερος περιορισμός της κυκλοφορίας στο δημόσιο χώρο λόγω της πανδημίας, που φαίνεται να συνέβαλαν στη μείωση της ορατότητας του συγκεκριμένου πληθυσμού στις τοπικές κοινωνίες.

Ωστόσο, το Δίκτυο σημειώνει στην έκθεσή του ότι η πτώση αυτή δεν είναι ενδεικτική της ευρύτερης εικόνας περί ρατσιστικής βίας για το 2021, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη τάση διαπιστώνεται σε μια περίοδο με έντονη ρατσιστική ρητορική και θεσμική στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών. Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο Κωστής Παπαϊωάννου, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου και επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς», επισήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται «μεγάλη σκλήρυνση της επίσημης ρητορικής απέναντι στο προσφυγικό και υπάρχει άμεση σύνδεση της ρητορικούς μίσους, ιδίως αν εκπέμπεται από επίσημα θεσμικά χείλη, με το ρατσιστικού έγκλημα».

Για ακόμα μία χρονιά εντοπίζεται στην έκθεση έντονη γεωγραφική διασπορά των περιστατικών. Τα 39 έλαβαν χώρα στην Αττική, κυρίως σε περιοχές πλησίον του κέντρου της Αθήνας, ενώ δεύτερη στη σειρά έρχεται η Λέσβος με 12 περιστατικά. Επίσης, 31 περιστατικά έλαβαν χώρα σε δημόσιο χώρο, 8 σε καταστήματα εστίασης και παροχής προϊόντων, 11 σε δημόσιες υπηρεσίες, 6 στην οικία του θύματος και 6 στο διαδίκτυο.

Σε 43 περιστατικά συμμετείχαν πολίτες, σε 7 περιστατικά οι δράστες ήταν δημόσιοι λειτουργοί και σε 20 οι θύτες ήταν ένστολοι. Στην έκθεση για το 2021 αναδεικνύεται η τάση της άσκησης βίας κατά προσφύγων και μεταναστών από ένστολους και μάλιστα επισημαίνεται ότι το φαινόμενο της αστυνομικής βίας με ρατσιστικό κίνητρο παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια (2018-2021), με βάση τις καταγραφές του Δικτύου.

Επίσης, κατά το 2021 διαπιστώνεται αύξηση των αναφορών και μαρτυριών για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, ενώ παρατηρήθηκαν περιστατικά παράτυπων συλλήψεων και αναγκαστικής απομάκρυνσης ανθρώπων από την ενδοχώρα. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και φορείς της κοινωνίας των πολιτών θα προχωρήσουν σε συστηματική καταγραφή επαναπροωθήσεων, μέσα από την ίδρυση του Μηχανισμού Καταγραφής Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών.

Όταν ο θύτης είναι το δημόσιο

Όσον αφορά στα περιστατικά με θύτες δημόσιους λειτουργούς, το Δίκτυο κάνει λόγο για έλλειψη ανεκτικότητας έναντι της διαφορετικότητας και την καλλιέργεια κλίματος παρενόχλησης τόσο για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, όσο και για Έλληνες πολίτες, Ρομά ή ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Στην περίπτωση των ΛΟΑΤΚΙ διαπιστώνονται εξάλλου ως κυρίαρχα μοτίβα η ενδοοικογενειακή βία αλλά και οι παρενοχλητικές συμπεριφορές κατά τους ελέγχους για τον περιορισμό της πανδημίας. Οι 13 από τις επιθέσεις αφορούσαν σε τρανς πρόσωπα και η Άννα Απέργη από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών τόνισε ότι πολλά περιστατικά κατά τρανς από ιδιωτικούς ή δημόσιους υπαλλήλους σημειώθηκαν κατά τους ελέγχους για την πανδημία, λόγω της αναντιστοιχίας στα δημόσια έγγραφά τους, με αποτέλεσμα να μην τους επιτρέπουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες ή καταστήματα, να τους χλευάζουν ή να τους κατηγορούν για πλαστογραφία.

Στα περιστατικά που καταγράφηκαν κατά Ρομά συγκαταλέγεται και η ανθρωποκτονία του Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικό. Πάντως αναφορικά με το προφίλ των δραστών, στην περίπτωση των Ρομά φαίνεται ότι η στοχοποίηση γίνεται τόσο από ένστολους και άλλους δημόσιους υπαλλήλους, όσο και από πολίτες, ενώ η Αλεξάνδρα Καραγιάννη από την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ έκανε λόγο για τον «αντιτσιγγανισμό», ως το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά σήμερα.

Σημειώνεται ότι το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας έχει ως μέλη του 52 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και λειτουργεί υπό τον συντονισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Συνολικά, κατά την περίοδο 2011-2021 στις δέκα ετήσιες εκθέσεις του (και μία έκθεση κατά την πιλοτική λειτουργία του το 2011), το Δίκτυο έχει καταγράψει 1.330 περιστατικά.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μαρία Γαβουνέλη, επισήμανε ότι ο επόμενος στόχος του Δικτύου θα είναι η υποστήριξη των θυμάτων ρατσιστικών εγκλημάτων, καθώς «η προστασία τους είναι το κενό του συστήματος».

Η αντιπρόσωπος του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μάρτιν, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά λυπηρό στον 21ο αιώνα να υπάρχει ακόμα σε όλο τον κόσμο η βία λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, φυλής, γλώσσας και ταυτότητας. Επίσης, δήλωσε σοκαρισμένη για την πρόσφατη επίθεση κατά ασυνόδευτων ανηλίκων σε δομή της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση παρουσίασης της φετινής έκθεσης του Δικτύου ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Μαρίνας Γαλανού, ιδρύτριας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Αντώνης Συκάρης: «Θα τον αποχαιρετίσουμε στην Πάρνηθα» – Η συγκινητική ανάρτηση της συζύγου του

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η σύζυγος του Έλληνα ορειβάτη, Αντώνη Συκάρη, που έχασε τη ζωή του λίγη ώρα μετά την κατάκτηση του όρους Νταουλαγκίρι των Ιμαλαΐων, με μια συγκινητική της ανάρτηση στο facebook ενημέρωσε τους φίλους του πως η σορός του βρίσκεται ακόμα στο Νεπάλ και πως θα επαναπατριστεί εντός των επόμενων ημερών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ενημέρωσε, μάλιστα, πως θα οργανωθεί εκδήλωση αποχαιρετισμού που θα προγραμματιστεί στην Πάρνηθα μαζί τις αγαπημένες μουσικές και τις αγαπημένες συνήθειες του αδικοχαμένου ορειβάτη.

Η ανάρτησή της

«Γειά σας, ονομάζομαι Καλλιόπη Κονή και για όσους δε με γνωρίζετε είμαι η σύζυγος του Αντώνη Συκάρη. Ένιωσα την ανάγκη να σας μιλήσω, γιατί, πρώτα από όλα θα άρεσε πολύ στον Αντώνη μου να επικοινωνήσω κάποια πράγματα σε εσάς και δεύτερον είχα και εγώ την ανάγκη να σας πω ένα τεράστιο, τεράστιο ευχαριστώ που ήσασταν κοντά του όλα αυτά τα χρόνια που εκείνος ανέβαινε στα βουνά, που ήσασταν κοντά του και γράφατε τις σκέψεις σας, τις ευχές σας, κάθε φορά που έκανε την προσπάθειά της κορυφής, που τον στηρίζατε γιατί πιστέψατε στο όραμά του…

» Και σας διαβεβαιώνω, όταν έλεγε ότι μαζί ανεβαίνουμε, το εννοούσε. Όλοι εσείς που του γράφατε, όλοι εσείς που τον πιστεύατε, όλοι εμείς που τον πιστεύαμε, ανεβαίναμε μαζί του κάθε φορά και επειδή πραγματικά εκτιμούσε αφάνταστα όλους μα όλους σας, μηδενός εξαιρουμένου, θεωρούσε υποχρέωση του και με πολύ μεγάλη αγάπη απαντούσε στον καθένα ξεχωριστά… Για αυτό και εγώ μέσα από εκείνον ή εκείνος μέσα από εμένα, εφόσον δεν είναι πια κοντά μας, θέλω πάρα πολύ να σας πω ένα τεράστιο ευχαριστώ για όλη τη συντροφιά που του κάνατε όλα αυτά τα χρόνια γιατί αγαπούσε πραγματικά την επικοινωνία που είχε μαζί σας.

» Επίσης, να σας ενημερώσω ότι το σώμα του Αντώνη βρίσκεται στην Κατμαντού του Νεπάλ και σύντομα θα ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός του. Η τελετή θα είναι αυστηρά οικογενειακή, όμως για όσους θέλετε να τιμήσουμε και να χαιρετίσουμε τον Αντώνη μου θα οργανώσουμε μία όμορφη εκδήλωση στην Πάρνηθα, με τις αγαπημένες του μουσικές, εξιστορώντας όμορφες αναμνήσεις, ο καθένας για τον δικό του Αντώνη που αγαπούσε και θα περιμένουμε όσους θέλετε να έρθετε».

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA5 λεπτά ago

Λιμενεργάτες Cosco: Υπέγραψαν νέα σύμβαση – Έπιασαν τόπο οι πολύμηνοι αγώνες τους

ΚΟΣΜΟΣ6 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με πυραύλους «κρουζ» φορτώνει τα υποβρύχια της η Ρωσία

ΘΕΣΣΑΛΙΑ8 λεπτά ago

Εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη

LIFESTYLE10 λεπτά ago

Τα δάκρυά της για την υποψηφιότητα που δεν κατάφερε να κερδίσει στα Όσκαρ με την ταινία «Hustlers»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 λεπτά ago

Βουλή: Αντιδράσεις για την οικονομική ενίσχυση για το ρεύμα – Αντιπαράθεση Σκρέκα-Κατρίνη

ΕΛΛΑΔΑ17 λεπτά ago

Ρατσιστική βία: Το 2021 καταγράφηκαν 72 περιστατικά – ΛΟΑΤΚΙ και μετανάστες τα περισσότερα θύματα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ23 λεπτά ago

Τα κρούσματα σε Τρίκαλα και την υπόλοιπη χώρα

OIKONOMIA24 λεπτά ago

Νέο βραβείο για την εταιρεία Loguers από τα Tourism Awards

ΚΟΣΜΟΣ25 λεπτά ago

Μακρόν: Ζήτησε από τον Ερντογάν να σεβαστεί το αίτημα ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ26 λεπτά ago

Ο Όλυμπος «φοράει τα καλά του» για τους φωτογράφους όλου του κόσμου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

Δημοφιλή