Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φορο-προσδοκίες ενόψει εκλογών από την κυβέρνηση

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Για μετά την Καθαρά Δευτέρα και στο όνομα της “δημοσιονομικής σταθερότητας” μετατίθενται οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης για τις νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο της οικονομίας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Χωρίς να απαντά συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις νέες μειώσεις φόρων και της ενίσχυσης των εισοδημάτων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ουκ ολίγες φορές έχει αναφερθεί στα δημοσιονομικά περιθώρια, τα οποία θα αποτελέσουν το βασικό παράγοντα για το οικοδόμημα του νέου προγράμματος το πρόγραμμα της επόμενης 4ετίας.

Ο μήνας κατά τον οποίο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο είναι ο Φεβρουάριος. Μετά την Καθαρά Δευτέρα και το πέταγμα του χαρταετου, το οικονομικό επιτελείο θα έχει στα χέρια του τα περιθώρια και τα σχέδια για νέες παρεμβάσεις και στη συνέχεια να τα εξετάσει ο πρωθυπουργός.

Το ορόσημο, δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό. Τα σενάρια αναφέρουν ότι ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας της επίσημης ανακοίνωσης της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογων, καθώς οι κάλπες θα στηθούν κοντά στον Μάιο.

Στο λόγο του ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει αρκετές φορές “εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός” θα… και ότι  “σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδυνεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας”.

Αυτά τα δύο αποτελούν και τις φράσεις – κλειδιά. Η ΝΔ έχει εντάξει μειώσεις φόρων στο νέο της πρόγραμμα το οποίο θα ανακοινωθεί μετά τον Φεβρουάριο.

Η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία,  η οποία θα  θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά είναι στα σχέδιά του πρωθυπουργού, πως και η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Σε δύο άξονες οι νέες παρεμβάσεις 

Η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ θα έχει ένα τρίμηνο περίπου για να επικοινωνήσει το οικονομικό της πρόγραμμα της επόμενης 4ετίας, αλλά και για να λάβει νέα μέτρα στήριξης με εφαρμογή εως την άνοιξη. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση κινείται σε δύο άξονες:

  • Σε άκακτα μέτρα στηρικξης λόγω της ακρίβειας. Για παράδειγμα, εξετάζει την έκτακτη καταβολή ενός δώρου, κοντά στο Πάσχα με στόχο τους ευαλωτους και τους συνταξιούχους της τάξεως των 250-300 ευρώ.
  • Σε μόνιμα μέτρα, κυρίως στο μέτωπο των φόρων και εισφορών, τα οποία θα εφαρμοστούν από την επόμενη 4ετια.  Στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο μετρούν δυνατότητες για μειώσεις φόρων, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Ανάμεσα στα σενάρια είναι να πληρωθούν τα αναδρομικά 2,5 δισ. ευρώ προς όλους τους συνταξιούχους, σε 5-6 δόσεις.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης και αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών προς τα τέλη Φεβρουαρίου θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για το πώς θα έχουν κινηθεί οι τιμές του φυσικού αερίου.

Θα ανακοινωθούν επίσης τα στοιχεία για το πως θα έχει κυλήσει ο προϋπολογισμός του 2022 και έτσι η κυβέρνηση θα γνωρίζει  ακριβώς το μεταφερόμενο δημοσιονομικό χώρο.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το τρέχον έτος η χώρα θα έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, από αυτό που υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο, επισημαίνοντας ότι είχε υπολογίσει περίπου 700 εκατ. ευρώ για το ενεργειακό κόστος. Ο κουμπαρας για τα νέα μέτρα μπορεί να ανέλθει σε πάνω από από 1,5 δισ. Ευρώ για το 2023.

Το νέο πρόγραμμα για τη μεσαία τάξη και τις επενδύσεις

Ως προς το φορολογικό μέτωπο, η ΝΔ, από τις εκλογές του 2019, είχε βάλει πρώτο στην προεκλογική της ατζεντα τη μείωση των επιβαρύνσεων στα εισοδήματα.

Ενόψει της νέας τετραετίας η κυβέρνηση οικοδομεί ένα νέο πρόγραμμα, όπου θα περιλαμβάνεται η νέα μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, του φόρου των επιχειρήσεων κλπ.

Η κυβέρνηση  σχεδιάζει μία φορολογική μεταρρύθμιση με επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια στο τραπέζι βρίσκονται οι αλλαγές στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η προκαταβολή φόρου, οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές και εξαιρέσεις.

Ο ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι   από το 2020 είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 60%.

Οφείλεται στην ευνοϊκότερη φορολογική κλίμακα με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου.

Στα μέτρα της επόμενης τετραετίας μπορεί να περιλαμβανεται:  

  • η μόνιμη μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εισιτήρια κινηματογράφων, μεταφορές προσώπων και αποσκευών τους καθώς και την εστίαση.
  • μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων
  • αναστολή του ΦΠΑ 24% σε όλα τα ακίνητα και από το 2025 ενδεχομένως να μειωθεί
  • σενάριο για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις φορολογικές δηλώσεις του 2025. Το κόστος από την κατάργηση ανέρχεται στα 350 εκατ. Ευρώ.
  • μείωση εργοδοτικών εισφορών Ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθέσει στο ΙΟΒΕ  καταρτιση ειδικής μελέτης.
  •  επεξεργασία φορολογικής κλίμακας για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαπανίδου: Μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ για τις συγκυβερνήσεις

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Η Πόπη Τσαπανίδου αναφέρθηκε στις συνεργασίες που έχουν κάνει σε επίπεδο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν σε συμμαχία με τη Ν.Δ. του κ. Σαμαρά.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην πορεία, ως γνωστόν, ο Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκε με τον Πάνο Καμμένο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επέμεινε στις αρχές του, αψήφησε το πολιτικό κόστος και άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη για τον τόπο».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτό αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ., Νίκο Ανδρουλάκη.

Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

Τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του από τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ», σχολιάζοντας πως «ελπίζαμε ότι και το ΠΑΣΟΚ θα έχει βγάλει τα δικά του από τη συνεργασία του με τη ΝΔ».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Αιχμηρή ανακοίνωση για Σπίρτζη και Πολάκη – «Με το άγριο, πολλή Δημοκρατία μυρίζει»

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Η Νέα Δημοκρατία επιτίθεται με ανακοίνωσή της σε Χρήστο Σπίρτζη και Παύλο Πολάκη για τις τοποθετήσεις τους σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πεντέλης.

Σκληρή ανακοίνωση για τις τοποθετήσεις των πρώην υπουργών Χρήστου Σπίρτζη και Παύλου Πολάκη εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τοποθετήσεις των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση στην Πεντέλη.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μάλιστα, η ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα και τα βίντεο από τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Ο κ. Σπίρτζης μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και αναλύοντας τις θέσεις του αρχηγού του, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είπε στους συγκεντρωμένους: «Θα επαναφέρουμε τη Δημοκρατία, είτε με το καλό είτε με το άγριο». Το τι εννοεί με το άγριο και το πώς το άγριο συμβαδίζει με τη Δημοκρατία, δεν χρειάζονται εξηγήσεις. Το ξέρουμε από την «πρώτη φορά»», σημειώνει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της.

Δείτε βίντεο

Στην ανακοίνωση του κυβερνητικού κόμματος προστίθεται ότι: «Στην ίδια εκδήλωση και στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Πολάκης προχώρησε ένα βήμα από όσα είχε πει η κα Τσαπανίδου λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στην πρόταση διακυβέρνησης του Αλ.Τσίπρα, αυτό θα συμβεί γιατί «είτε είναι “πιασμένοι” όπως το ΠΑΣΟΚ, είτε είναι “κολλημένοι” όπως το ΚΚΕ». Δηλαδή, αυτοί που απευθύνεται ο κ.Τσίπρας είναι «πιασμένοι» και κολλημένοι!».

«Με «το άγριο», πιασμένους και κολλημένους, πολλή Δημοκρατία «μυρίζει»…», καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
LIFESTYLE3 λεπτά ago

«Όταν έκανα unfollow ήμουν κομπλεξικός και μικροπρεπής, τώρα τα κάνουν όλοι»

ΕΛΛΑΔΑ10 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Το μυστήριο με τα κρεμασμένα αθλητικά παπούτσια σε καλώδια της ΔΕΗ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ20 λεπτά ago

Πρωτάθλημα αγωνιστικού τάβλι στη Λάρισα –

LIFESTYLE23 λεπτά ago

«Δεν είμαι περήφανη που έκρινα ανθρώπους μέσα από την εκπομπή μου»

ΕΛΛΑΔΑ30 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο 18χρονος που τραυμάτισε με κοπίδι μαθητή σε λύκειο του Ωραιοκάστρου

ΚΟΣΜΟΣ40 λεπτά ago

Σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού: Σχεδόν 1.000 παιδιά δεν έχουν επανενωθεί ακόμη με τους γονείς τους

ΘΕΣΣΑΛΙΑ41 λεπτά ago

«Μας συνδέει η αλληλεγγύη και η διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά» –

LIFESTYLE44 λεπτά ago

Μαρκ Άντονι: Τα κορίτσια που… αποκατέστησε

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ45 λεπτά ago

Τηλεσκόπιο Hubble: Νέα εκπληκτική εικόνα από το νεφέλωμα «Ταραντούλα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ48 λεπτά ago

Τσαπανίδου: Μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ για τις συγκυβερνήσεις

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε οδηγός ταξί στον Βόλο

MEDIA2 ημέρες ago

«Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη: καλεσμένος ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 00:10

MEDIA4 ημέρες ago

«Μαύρο Ρόδο»- Έβαλε φωτιά το ζεϊμπέκικο του Θέμη Καστρινού

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

MEDIA6 ημέρες ago

Ο Καμπούρης ξεσκίζει τον Τατσόπουλο – «Άθλιε υβριστή του καρκίνου της αδερφής μου θα σε…»

LIFESTYLE3 ημέρες ago

Στα προηγούμενα Survivor έκαναν όργια… όλων των ειδών στο νοσοκομείο

ΣΤΟΙΧΗΜΑ6 ημέρες ago

Best Picks Δευτέρας με Super League και NBA

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Άκου! Η παράσταση αρχίζει: «Καγκουρώ» του Βασίλη Κατσικονούρη

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεν κρύβονται πλέον. Συγκατοίκηση και στο βάθος οικογένεια για Ντάνο – Βαμβακούση…

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ 2023: Η ΤΗΝΟΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ τα 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ – ΤΑ «ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ» ΕΛΑΜΨΑΝ !!

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή