Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Φωτεινό παράδειγμα στον αμπελοοινικό κλάδο ο Συνεταιρισμός Τυρνάβου

Published

on

IMG 2625 002 1 1024x657.jpg

Ένα Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, διοργάνωσαν από κοινού  στις 23-24 Μαΐου  στα Ιωάννινα ο  Κλαδικός  Εθνικός  Αγροτικός  Συνεταιρισμός  Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμπελουργίας καθώς και η  αξιοποίηση των εργαλείων της ΚΑΠ 2023 – 2027, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ συζητήθηκαν και τα εργαλεία που παρέχονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία χαρακτηρίζεται από τον έντονο προσανατολισμό της στην επίτευξη περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων που φιλοδοξεί να επιτύχει, καθιστώντας τους γεωργούς ενεργά υποκείμενα στην κατεύθυνση της ορθής διαχείρισης και της προστασίας των φυσικών πόρων.

Το φωτεινό  παράδειγμα του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο Χρήστο Τσιτσιρίγγο στο συνέδριο

Το παράδειγμα του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου είναι από τα φωτεινά παραδείγματα για το πώς συνεργατικά σχήματα μπορούν να πετύχουν τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργούνται, επεσήμανε ο κ. Τσιτσιρίγγος στη διάρκεια παρουσίασης τεσσάρων πετυχημένων Συνεταιρισμών μεταξύ αυτών και ο ΑΟΣ Τυρνάβου.

Το συνεταιριστικό κίνημα, τόνισε ο κ. Τσιτσιρίγγος, αποτελεί έναν πυλώνα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, βασισμένο στις αρχές της συνεργασίας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Μέσω της συλλογικής δράσης, οι συνεταιρισμοί επιτρέπουν στους ανθρώπους να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να μοιραστούν πόρους και να επιτύχουν κοινούς στόχους που δύσκολα θα μπορούσαν να επιτύχουν μεμονωμένα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι σύγχρονοι Συνεταιρισμοί έχουν πραγματοποιήσει βήματα, για να μην πω άλματα, προόδου, εκσυγχρονισμού, εκδημοκρατισμού και ανταγωνιστικότητας και  αυτή την κατάκτηση θα πρέπει όλοι εμείς που υπηρετούμε το συνεταιριστικό κίνημα και πιστεύουμε σε αυτό να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Να σηκώσουμε τα μανίκια και να εργαστούμε σκληρά σε συνεργασία με την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς και να γίνουμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων με μοναδικό γνώμονα τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και του πρωτογενούς τομέα. Γνωρίζουνε το πρόβλημα, έχουμε τις λύσεις, ας μας εμπιστευθούν οι ιθύνοντες.

Advertisement

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου είναι οικονομικά υγιής και εργάζεται για τις ανάγκες των μελών του, στηρίζει το εισόδημά τους και παρεμβαίνει για τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας συνολικά στην περιοχή που είναι και ο βασικός πυλώνας της οικονομίας, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Φωτεινό παράδειγμα στον αμπελοοινικό κλάδο ο Συνεταιρισμός Τυρνάβου

Ο ρόλος αυτός του Συνεταιρισμού αναγνωρίζεται από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας ως πολύ σημαντικός και απαραίτητος για την διασφάλιση και ανάπτυξη της αμπέλου και των προϊόντων της αλλά και της οικονομίας της περιοχής, κατέληξε ο κ. Τσιτσιρίγγος.

Σε στρογγυλό τραπέζι  για τους σταθμικούς  παράγοντες που διαμορφώνουν τους όρους βιωσιμότητας της καλλιέργειας αμπέλου συμμετείχε η Αναστασία Παναγιώτου  Διευθύντρια του Α.Ο.Σ Τυρνάβου και επεσήμανε:

“Η εικόνα στον αμπελώνα Τυρνάβου σύμφωνα με τα στοιχεία μοιάζει βελτιωμένη σε σχέση με αυτή της υπόλοιπης Ελλάδας”

Η χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια μέσω προγραμμάτων οριστικής εγκατάλειψης, λόγω του κατακερματισμένου κλήρου και του ασύμφορου της καλλιέργειας έχει χάσει τους μισούς αμπελώνες.

Εντούτοις στην περιοχή Τυρνάβου με βάση  τα στοιχεία του Συνεταιρισμού για τα μέλη του υπάρχει μια αύξηση εκτάσεων μέσα στην τελευταία δεκαετία της τάξης του 15%. Παρά  το γενικότερο δυσμενές οικονομικό κλίμα και το μεγάλο κόστος εγκατάστασης υπάρχει ακόμα σημαντικό ενδιαφέρον για εγκατάσταση νέων αμπελώνων και αναδιαρθρώσεων, επεσήμανε η κ. Παναγιώτου.

Advertisement

Για τη  βελτιωμένη εικόνα της περιοχής Τυρνάβου κεντρικό ρόλο παίζει η ίδια η παρουσία του ΑΟΣ Τυρνάβου αλλά και η ιδιαιτερότητα της περιοχής που προκύπτει κυρίως με την καλλιέργεια του Μοσχάτου Τυρνάβου και την σημαντική παραγωγή οίνων και αποσταγμάτων, σημείωσε η Διευθύντρια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμοςΠερισσότερα Εδω

Advertisement
Anassa
Advertisement
Dei
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή