Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

MEDIA

Φωτογραφικό ντοκουμέντο από τη στιγμή που δυο αρσενικές φάλαινες κάνουν σεξ

Published

on

falaines4.webp.webp.webp

Δύο μεγάπτερες φάλαινες παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά να κάνουν σεξ, και οι επιστήμονες που είδαν τις φωτογραφίες διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι και οι δύο ήταν αρσενικές.

Παρά τις δεκαετίες επιστημονικής έρευνας και παρατήρησης των φαλαινών, ήταν ελάχιστες οι φορές που είχαμε δει το πέος του αρσενικού. Η συνουσία ανάμεσα σε δύο φάλαινες δεν είχε τεκμηριωθεί ποτέ, μέχρι τη στιγμή που δύο φωτογράφοι απαθανάτισαν τη σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ δύο φαλαινών στα ανοιχτά της Χαβάης.

Η συνουσία, που επιβεβαιώθηκε από επιστήμονες σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, συνέβη τον Ιανουάριο του 2022 δυτικά του νησιού Μάουι, όταν δύο φάλαινες πλησίασαν μια βάρκα και έκαναν κύκλους γύρω της, πριν εμπλακούν σε σεξουαλική δραστηριότητα, περίπου 3 έως 5 μέτρα κάτω από το σκάφος. Και οι δύο φάλαινες ήταν αρσενικές, γεγονός που καθιστά τις φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν από τους Λάιλ Κράνιτσφιλντ και Μπράντι Ρομάνο, την πρώτη απόδειξη ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς στις φάλαινες, καθώς και την πρώτη παρατήρηση σεξουαλικής δραστηριότητας στο είδος.

 

 

 

Η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, όπως αναφέρει ο Guardian, είναι συνηθισμένη στο ζωικό βασίλειο και έχει εντοπιστεί ανάμεσα σε δελφίνια και φάλαινες όρκες, αλλά ποτέ στο παρελθόν ανάμεσα σε μεγάπτερες φάλαινες. Η Στέφανι Στακ, ερευνήτρια φαλαινών στο Pacific Whale Foundation και επικεφαλής συγγραφέας της νέας εργασίας, είπε ότι η σεξουαλική συμπεριφορά των φαλαινών παρέμενε ως επί το πλείστον ένα μυστήριο μέχρι τώρα.

Advertisement

Δύο ενήλικες αρσενικές φάλαινες στα ανοικτά του Μάουι, στη Χαβάη (@onlinelibrary.wiley.com)

«Αυτή η ανακάλυψη αμφισβητεί τις προηγούμενες αντιλήψεις μας σχετικά με τη συμπεριφορά της φάλαινας», είπε. «Ενώ έχουμε αναγνωρίσει εδώ και καιρό τις περίπλοκες κοινωνικές δομές αυτών των απίστευτων πλασμάτων, το να βλέπουμε τη σεξουαλική συνεύρεση δύο αρσενικών φαλαινών για πρώτη φορά είναι ένα μοναδικό και αξιοσημείωτο γεγονός».

Η φάλαινα Β, επάνω, έχει εισάγει το πέος της στο γεννητικό άνοιγμα της φάλαινας Α. Είναι ορατό ένα τραύμα στην κάτω γνάθο της φάλαινας Α (@onlinelibrary.wiley.com)

Οι μεγάπτερες φάλαινες έχουν μήκος έως 16 μ. και βάρος έως 36 τόνους, όσο περίπου και ένα λεωφορείο. Το είδος συνήθως περνά το καλοκαίρι τρώγοντας σε πολικά νερά πριν μεταναστεύσει σε θερμότερα, τροπικά κλίματα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Advertisement

Στο παρελθόν απειλήθηκαν από τη φαλαινοθηρία, αλλά οι αριθμοί του είδους έχουν ανακάμψει τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που φωτογραφήθηκε στη Χαβάη, φάνηκε ότι μία από τις φάλαινες κρατούσε την άλλη στη θέση της με τα θωρακικά της πτερύγια ενώ πραγματοποιούσε διείσδυση. Η άλλη φάλαινα φαινόταν να είναι άρρωστη, αισθητά αδυνατισμένη και καλυμμένη από ψείρες φαλαινών, λευκά παράσιτα που μερικές φορές συναντώνται στα κητώδη. Το πέος των αρσενικών μεγάπτερων φαλαινών συνήθως κρύβεται σε αυτό που είναι γνωστό ως «γεννητική σχισμή» για να μην τις εμποδίζει κατά την κολύμβηση. Ένα πέος εκτός θήκης έχει παρατηρηθεί πολύ λίγες φορές στο παρελθόν, τη μία φορά όσο μια φάλαινα ουρούσε.

Η φάλαινα Β, έχει εισάγει το πέος της στο γεννητικό άνοιγμα της φάλαινας Α. Είναι ορατό ένα τραύμα στην κάτω γνάθο της φάλαινας Α (@onlinelibrary.wiley.com)

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, τα κητώδη, όπως οι φάλαινες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σχισμή των γεννητικών οργάνων ή τον πρωκτό για σύζευξη του ίδιου φύλου, με σκοπό να σχηματίσουν μια κοινωνική συμμαχία ή να ασκήσουν ένα είδος κυριαρχίας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Marine Mammal Science.

AdvertisementΠερισσότερα Εδω

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
ESPA
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή