Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Φράγμα Χερσώνας: Δίνονται μάχες για την διάσωση των κατοίκων

Published

on

Spread the love

Δύο ημέρες μετά την ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα, η στάθμη του νερού συνεχίζει να ανεβαίνει, με τα νερά να φτάνουν πάνω από το ύψος του κεφαλιού, πλημμυρίζοντας τα σπίτια των κατοίκων. Ήδη έχουν αναφερθεί τρεις θάνατοι. Από την άλλη, οι διασώστες καταβάλλουν τεράστια μάχη για να απομακρύνουν τους κατοίκους από τα λασπώδη νερά που πλέον φτάνουν ακόμα και στις στέγες των σπιτιών.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με το Reuters, οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι 1.582 σπίτια πλημμύρισαν στη δεξιά όχθη του ποταμού, που ελέγχεται από τα ουκρανικά στρατεύματα, ενώ 1.457 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις οικίες τους στη διάρκεια της νύχτας. Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι έθεσαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές που υπέστησαν καταστροφές στην ανατολική όχθη του ποταμού όπου, περίπου 2.700 σπίτια πλημμύρισαν και σχεδόν 1.300 άνθρωποι απομακρύνθηκαν, ενώ γύρω στους 100 παρέμεναν εγκλωβισμένοι και επτά αγνοούνταν.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μεγαλώνει η ανησυχία για τις νάρκες

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, o Erik Tollefsen, επικεφαλής της μονάδας μόλυνσης του Ερυθρού Σταυρού, προειδοποίησε ότι οι μετατοπισμένες νάρκες έχουν προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες όχι μόνο για τους κατοίκους της Χερσώνας, αλλά και για όσους έρχονται να βοηθήσουν. «Γνωρίζαμε πού βρίσκονταν οι κίνδυνοι», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Τώρα δεν ξέρουμε. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι βρίσκονται κάπου στα πιο βαθιά σημεία του ποταμού».

Η Nataliya Humeniuk, εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση: «Πολλές νάρκες κατά του πεζικού [σε περιοχές που έχουν κατασχεθεί από τη Ρωσία] έχουν μετατοπιστεί, και έχουν γίνει πλωτές νάρκες. «Αποτελούν μεγάλο κίνδυνο», είπε, εξηγώντας ότι είναι πιθανό να εκραγούν αν συγκρουστούν ή χτυπήσουν σε συντρίμμια.

Τι δείχνουν οι δορυφόροι

7 Ιουνίου – Όταν το φράγμα κατέρρευσε

5 Ιουνίου – Πριν να καταρρεύσει το φράγμα

Σε άμεση αξιολόγηση των ζημιών προβαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα

Σύμφωνα με το aljazeera, η Παγκόσμια Τράπεζα προέβη σε άμεση αξιολόγηση των ζημιών που έχει προκαλέσει η ανατίναξη του φράγματος της Χερσώνας.  Η Anna Bjerde, διευθύντρια επιχειρήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε στο Twitter την Τετάρτη ότι η καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka είχε «πολλές πολύ σοβαρές συνέπειες για την παροχή βασικών υπηρεσιών και το ευρύτερο περιβάλλον».

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ, γράφοντας επίσης στο Twitter, δήλωσε ότι μίλησε με την Μπγιέρντε για τις επιπτώσεις της κατάρρευσης του φράγματος και εκείνη τον διαβεβαίωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα προβεί σε ταχεία αξιολόγηση των ζημιών και των αναγκών. Οι Ουκρανοί εγκατέλειψαν πλημμυρισμένα σπίτια την Τετάρτη, καθώς οι πλημμύρες κορυφώθηκαν στα νότια μετά την καταστροφή του φράγματος.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι ο κατακλυσμός θα αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, θα πλημμυρίσει δεκάδες χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης και θα μετατρέψει τουλάχιστον 500.000 εκτάρια (1.930 τετραγωνικά μίλια) που στερούνται άρδευσης σε «ερήμους». Ο Bjerde δήλωσε ότι η νέα εκτίμηση των ζημιών θα βασιστεί στην προηγούμενη ανάλυση της τράπεζας για τις ζημιές στις υποδομές και τα κτίρια της Ουκρανίας, η οποία εκτιμούσε ότι θα κοστίσει 411 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε την Τετάρτη ότι «ανησυχεί πολύ» για τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την καταστροφή του φράγματος.

Χωρίς νερό

Η Ουκρανία δήλωσε ότι οι πλημμύρες θα αφήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, θα κατακλύσουν δεκάδες χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης και θα μετατρέψουν τουλάχιστον 500.000 εκτάρια που στερούνται άρδευσης σε «ερήμους».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές εξαιτίας των πλημμυρών, ζητώντας μια «σαφή και ταχεία αντίδραση από τον κόσμο» για τη στήριξη των θυμάτων.

«Η κατάσταση στα κατεχόμενα τμήματα της περιοχής Χερσώνα είναι απολύτως καταστροφική. Οι κατακτητές απλά εγκαταλείπουν τους ανθρώπους σε τρομακτικές συνθήκες. Χωρίς βοήθεια, χωρίς νερό, που έχουν μείνει στις στέγες των σπιτιών σε κοινότητες που έχουν βυθιστεί», είπε.

Αντιμέτωποι και με ασθένειες οι κάτοικοι της Χερσώνας

Επισκεπτόμενος την πόλη της Χερσώνας κατάντη του φράγματος, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Oleksandr Kubrakov δήλωσε ότι πάνω από 80 οικισμοί έχουν πληγεί από την καταστροφή και ότι οι πλημμύρες απελευθέρωσαν χημικές ουσίες και μολυσματικά βακτήρια στο νερό.

Η κατάρρευση του φράγματος Nova Kakhovka την Τρίτη συνέβη καθώς η Ουκρανία προετοιμάζει μια μεγάλη αντεπίθεση κατά της εισβολής της Ρωσίας, πιθανότατα την επόμενη μεγάλη φάση του πολέμου. Και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ευθύνες για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς σε όλη την κατοικημένη ζώνη πλημμύρας και προειδοποίησαν για τις παρασυρόμενες νάρκες που ξεθάφτηκαν από τις πλημμύρες.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Ρωσία για τα κατεχόμενα

Από την πλευρά της, η Ρωσία επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές της επαρχίας Χερσώνα που ελέγχει, όπου πολλές πόλεις και χωριά βρίσκονται σε εκτεθειμένες πεδιάδες κάτω από το φράγμα.

Πάνω από 30.000 κυβικά μέτρα νερού αναβλύζουν από τη δεξαμενή του φράγματος κάθε δευτερόλεπτο και η πόλη κινδυνεύει να μολυνθεί από τον χείμαρρο, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, σύμφωνα με τον εγκατεστημένο από τη Ρωσία δήμαρχο, Βλαντίμιρ Λεοντίεφ.

Πότε θα σταματήσουν οι πλημμύρες

Το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε ότι μια ομάδα βρίσκεται στη Χερσώνα για να συντονίσει τις προσπάθειες αρωγής. Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό αποτελούσε μείζον ζήτημα και μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί περίπου 12.000 μπουκάλια νερού και 10.000 ταμπλέτες καθαρισμού.

Η Ουκρανία αναμένει ότι τα νερά των πλημμυρών θα σταματήσουν να ανεβαίνουν μέχρι το τέλος της Τετάρτης, αφού έφτασαν περίπου τα πέντε μέτρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο αναπληρωτής προεδρικός επικεφαλής Oleksiy Kuleba.

Εικόνες σοκ από τις πλημμύρες

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
OIKONOMIA12 λεπτά ago

Τζόρτζια Μελόνι – Λοράνς Μπουν: Aπό άσπονδες εχθροί, έγιναν φίλες και σύμμαχοι

ΚΟΣΜΟΣ27 λεπτά ago

ΗΠΑ: Τρόμος σε πτήση της JetBlue – Τραυματίστηκαν οκτώ άτομα εξαιτίας αναταράξεων

LIFESTYLE42 λεπτά ago

Σόφι Τέρνερ – Τζο Τζόνας: Συμφώνησαν να παραμείνουν τα παιδιά τους στη Νέα Υόρκη

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ57 λεπτά ago

Κάνε το Internet να πηγαίνει «σφαίρα» με αυτούς τους τρόπους… – GPU

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ1 ώρα ago

«Οι Άθλιοι» του Β. Ουγκό έρχονται στο «Θέατρον» του «Ελληνικού Κόσμου» για μικρούς και μεγάλους με 22 ηθοποιούς επί σκηνής

MEDIA2 ώρες ago

“My style rocks” – Πλάνταξε στο κλάμα η Γεωργία μετά τον τσακωμό της με συμπαίκτριες της! – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ώρες ago

Βορίδης για Κασσελάκη: Η εκλογή του είναι το τέλος της Αριστεράς στην Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Θεσσαλονίκη: Επίθεση σε πέντε άτομα στη Λητή – Κατέβηκαν από τα αυτοκίνητα, τους έδειραν και έφυγαν

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 ώρες ago

«Κόλλησε» με Εορδαϊκό ο ΑΟΤ – Sportrikala.gr

ΣΤΟΙΧΗΜΑ2 ώρες ago

Best Picks Τρίτης με ψαγμένα σημεία από 3.50 έως 5.87

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

VIDEO5 ημέρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –

ΒΟΛΟΣ5 ημέρες ago

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τον 26χρονο ΑΜΕΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες ago

«Αδειάζει» τον Αγοραστό για την κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών η Μητρόπολη Λάρισας

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Ενδοοικογενειακή βία στον Βόλο: Χτύπησε άγρια την πρώην του και μετά της ζήτησε να τον σκοτώσει

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στον αερα βγηκαν τα σιδερα στο κυκλικό κόμβο στην Σκιαθο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή