Connect with us

OIKONOMIA

Fraport: Η πενταετία που απογείωσε την επένδυση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Όλγα Κλώντζα 

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πέντε χρόνια μετρά η νέα εποχή των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, που ξεκίνησε στις 11 Απριλίου 2017, με τη Fraport Greece στο τιμόνι να υλοποιεί μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Το ταξίδι μέχρι σήμερα, είχε σημαντικά ορόσημα, μεγάλες επιτυχίες, αλλά και απρόβλεπτες δυσκολίες. Τα δυόμισι τελευταία χρόνια συνέπεσαν με την ιστορικά μεγαλύτερη δοκιμασία για τον αεροπορικό κλάδο, που ήρθε αντιμέτωπος σχεδόν με την απόλυτη καθήλωση, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι 14 περιφερειακές πύλες της χώρας όμως επέδειξαν, μέσα σε αυτή την κρίση, ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, φτάνοντας για τους δυόμισι μήνες της περσινής θερινής σεζόν σχεδόν στα επίπεδα του 2019, που ήταν και η χρονιά-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού. Συνολικά, για το 2021 ανέκτησαν το 57,8% της επιβατικής κίνησης, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για ανάκαμψη στο ήμισυ της προ Covid εποχής. Ετοιμάζονται δε, για ένα «θερμό» φετινό καλοκαίρι, που, σύμφωνα με τις προβλέψεις για τον τουρισμό, θα ξεπεράσει στην κορύφωση ακόμα κι εκείνο του 2019.

Σχέδιο βελτίωσης και ανάπτυξης

Με την έναρξη της παραχώρησης στη Fraport Greece, μπήκαν μπρος οι μηχανές για το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης κομβικών υποδομών, που έχει υλοποιηθεί στη χώρα, ύψους 440 εκατ. ευρώ. Οταν η εταιρεία ανέλαβε τους περιφερειακούς αερολιμένες, οι υποδομές πολλών εξ αυτών δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν πλέον αποτελεσματικά στις αυξανόμενες απαιτήσεις της επιβατικής κίνησης, αλλά και στην εικόνα μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Η ανάγκη για την εκπόνηση ενός συγκροτημένου σχεδίου βελτίωσης και ανάπτυξης των εν λόγω αεροδρομίων, που αποτελούν ως επί το πλείστον πύλες δημοφιλών τουριστικών προορισμών της χώρας, ήταν επιτακτική.

Το ευρύ επενδυτικό πλάνο, που μεταμόρφωσε τους περιφερειακούς αερολιμένες σε σύγχρονους επιβατικούς, εμπορικούς, τουριστικούς και διαμετακομιστικούς κόμβους, ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Ετρεξε σε 14 διαφορετικές περιοχές της χώρας, η κάθε μία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, και με τα αεροδρόμια σε παράλληλη λειτουργία, καθώς η διακίνηση επιβατών γινόταν κανονικά.

Για την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου κατασκευαστικού έργου που υλοποιήθηκε στη χώρα κατά την τελευταία δεκαετία, με αποτύπωμα σε 11 νησιά και 3 ηπειρωτικούς προορισμούς, χρειάστηκαν 42 μήνες. Η υλοποίηση των εργασιών προχώρησε με αμείωτους ρυθμούς, ακόμα και κατά τους μήνες υψηλής επιβατικής κίνησης. Ούτε η κατακόρυφη μείωση της κύριας δραστηριότητας των αεροδρομίων, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανέκοψε τη σταθερή πορεία του έργου, που παραδόθηκε μάλιστα στο ακέραιο 3 μήνες νωρίτερα από τη συμβατική δέσμευση της εταιρείας.

Τι περιλάμβανε η κατασκευή

Το ολικό λίφτινγκ των 14 περιφερειακών αερολιμένων από τη Fraport Greece περιλάμβανε την κατασκευή πέντε νέων σύγχρονων αεροσταθμών, πέντε επεκτάσεις, τέσσερις αναδιαμορφώσεις αεροσταθμών, την κατασκευή και ανακαίνιση 12 πυροσβεστικών σταθμών και την ανακαίνιση 12 διαδρόμων απο-/προσγείωσης.

Τα έργα αφορούν σε κτήρια συνολικής έκτασης 330.000 τ.μ. Σημαντικό ορόσημο σε αυτή την ιδιαίτερα παραγωγική πενταετία, που έδωσε νέα δύναμη πυρός στο εθνικό τουριστικό προϊόν, υπήρξε η ταυτόχρονη τελετή των εγκαινίων για τα 14 αεροδρόμια. Οικοδεσπότης αυτής της πανηγυρικής εκδήλωσης ήταν, στις 19 Μαΐου 2021, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, που είναι και ο μεγαλύτερος από τους αερολιμένες που διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Τα εγκαίνια σηματοδότησαν την επίσημη ολοκλήρωση του πρωτοποριακού και απαιτητικού προγράμματος για τον εκμοντερνισμό και την αναβάθμισή τους. Σε μία περίοδο μάλιστα που η χώρα επένδυε στην επανεκκίνηση των «μηχανών» του ελληνικού τουρισμού για την ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση.

Ενα εμβληματικό επενδυτικό εγχείρημα

Οπως επισήμανε, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών δυναμικής παρουσίας στην Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, κ. Alexander Zinell, «σε αυτό το διάστημα υλοποιήσαμε με επιτυχία ένα εμβληματικό επενδυτικό εγχείρημα. Με την αναμόρφωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, δείξαμε τι ακριβώς μπορούν να επιτύχουν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας όταν συνεργάζονται αποτελεσματικά. Βλέπουμε πραγματική εξέλιξη και ερχόμαστε όλοι ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων του αύριο. Η Fraport Greece θα εξακολουθήσει να πρωταγωνιστεί στην αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας των επισκεπτών, στηρίζοντας παράλληλα ουσιαστικά τις τοπικές κοινωνίες, με γνώμονα πάντα τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport AG, Dr. Stefan Schulte, σχολίασε ότι οι αναβαθμισμένες πύλες εισόδου «φέρνουν την Ελλάδα σε μια πολύ ισχυρή ανταγωνιστική θέση, κάτι που ήδη αποδείχθηκε από τη σημαντική ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης το περασμένο καλοκαίρι, με την επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών ταξιδιών». Αλλωστε, η ψήφος εμπιστοσύνης της εταιρείας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην αναπτυξιακή και παραγωγική δυναμική της ελληνικής περιφέρειας, δόθηκε από τη συμμετοχή της στον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση, με εφάπαξ τίμημα 1,234 δισ. ευρώ, καθώς και με τη δέσμευση στο επενδυτικό πλάνο των 440 εκατ. ευρώ.

Η μέριμνα για το κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της λειτουργίας των 14 περιφερειακών αερολιμένων, αποτελεί βασική αρχή της Fraport Greece.

Εχοντας ως κεντρικό άξονα τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, η εταιρεία στοχεύει να συνεχίσει να αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο της, με όχημα τη διεθνούς επιπέδου τεχνογνωσία και την υψηλή εξειδίκευση των εργαζομένων της.

Κύριες επιδιώξεις της εταιρείας είναι να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πελάτες, άρτια κατάρτιση στο προσωπικό της και ουσιαστική στήριξη στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Αισχροκέρδεια: Πρόστιμα 25.000 ευρώ σε πέντε βενζινάδικα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πρόστιμα σε πέντε πρατήρια υγρών καυσίμων, τρία στην Καλαμάτα, ένα στην Αττική κι ένα στην Πρέβεζα

Πρόστιμα, συνολικού ύψους 25.000 ευρώ, επιβάλλονται, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σε πέντε πρατήρια υγρών καυσίμων, τρία στην Καλαμάτα, ένα στην Αττική κι ένα στην Πρέβεζα, διότι σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας (Νόμος 4818/2021).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, πωλούσαν ντίζελ κίνησης και αμόλυβδη βενζίνη σε τιμή υψηλότερη της θεωρητικής τιμής πώλησης.

Διαβάστε επίσης Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα στο 2022

Διαβάστε επίσης Καύσιμα: «Δέχτηκα απειλές από κυκλώματα νοθείας και παρεμπορίου», καταγγέλλει η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Εμφιαλωμένο νερό: Δεν θα επιβληθεί τέλος ανακύκλωσης, σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ακριβύνει η τιμή στο εμφιαλωμένο νερό.

Με αφορμή την επιβολή του τέλους ανακύκλωσης, ύψους 8 λεπτών, από 1ης Ιουνίου 2022 στα πλαστικά μπουκάλια ποτών (νερό, αναψυκτικό, γάλα κ.ά.) η ετικέτα των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκος Χιωτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να ακριβύνει κατά δέκα λεπτά η τιμή του εμφιαλωμένου νερού από 1ης Ιουνίου 2022».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Αφενός», όπως εξήγησε, «γιατί η τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος βρίσκεται σε καθεστώς διατίμησης. Αφετέρου, γιατί όλα τα προϊόντα εμφιαλωμένου νερού που διατίθενται σήμερα στην αγορά, δεν περιέχουν στην ετικέτα τους πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), άρα δεν επιβάλλεται το τέλος ανακύκλωσης σε αυτά».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO1 δευτερόλεπτο ago

Λάρισα: Διάλεξη Γάλλου επιγραφολόγου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 λεπτό ago

Forbes: Πώς μια απόφαση των ΗΠΑ θα κρίνει τη «μάχη των αιθέρων» Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο

ΕΛΛΑΔΑ2 λεπτά ago

Δίκη Φιλιππίδη: Τι είπε η δεύτερη μάρτυρας κατηγορίας που κατήγγειλε απόπειρα βιασμού στο θέατρο Μουσούρη

ΘΕΣΣΑΛΙΑ8 λεπτά ago

Το Μουσικό Σχολείο στη Σικελία με πρόγραμμα Erasmus

OIKONOMIA9 λεπτά ago

Αισχροκέρδεια: Πρόστιμα 25.000 ευρώ σε πέντε βενζινάδικα

ΚΟΣΜΟΣ10 λεπτά ago

Η Ουκρανία απαιτεί από τη Γερμανία να σταματήσει ή να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1

ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 λεπτά ago

Γλυφάδα: Βόλτα με κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα του δήμου

ΕΛΛΑΔΑ21 λεπτά ago

Εξάρχεια: Ατύχημα σε παιδική χαρά – 5χρονος τραυματίστηκε από πτώση καγκελόπορτας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ26 λεπτά ago

Αποπληρώθηκαν τα παλιά χρέη στους εργαζομένους στο Γηροκομείο Βόλου

ΚΟΣΜΟΣ29 λεπτά ago

Ρωσία: Η Μόσχα παραδέχεται ότι θα χρειαστεί τεράστιους οικονομικούς πόρους για να στηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ10 ώρες ago

Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

πάρτι
ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago

Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων

Δημοφιλή