Connect with us

OIKONOMIA

Φυσικό αέριο: Η Αφρική δεν είναι η τέλεια λύση στα δεινά της Ευρώπης

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Αφρική έχει καταλήξει να είναι η τελευταία επιλογή της Ευρώπης για την παροχή φυσικού αερίου. Η απόφαση της Μόσχας να διακόψει τον εφοδιασμό σε Πολωνία και Βουλγαρία έχει εντείνει τις ανησυχίες, δεδομένου του ότι η ΕΕ εξαρτάται σημαντικά από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, αναφέρει το Reuters.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, έτρεξε να υπογράψει συμφωνίες με την Αλγερία, την Αίγυπτο και τη Δημοκρατία του Κονγκό, ώστε να περιορίσει την εξάρτηση της χώρας του από τη Μόσχα. Τα τεράστια αποθέματα ορυκτών καυσίμων της Αφρικής, η εγγύτητα της με την Ευρώπη και η ανάπτυξη της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενδέχεται να προσελκύσουν την προσοχή και άλλων ηγετών. Η ασταθής πολιτική και οι περιορισμένες υποδομές περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Στην ονομαστική τους αξία, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Αφρικής αποτελούν μία πολλά υποσχόμενη λύση για τον «ρωσικό πόνο» της Ευρώπης. Η ιταλική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας, Eni, δήλωσε, στις 11 Απριλίου, ότι συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Αλγερία – η οποία κατέχει σχεδόν το 2,5% των παγκόσμιων αποθεμάτων αερίου- κατά 9 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως, εντός των επόμενων δύο ετών. Αυτό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του ποσού που αγοράζει ετησίως η Ιταλία από τη Ρωσία. Η Ρώμη έχει, επίσης, υπογράψει συμφωνίες για την αύξηση της παραγωγής και των εισαγωγών από την Αίγυπτο και το Κονγκό.

Χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως η Αλγερία και το Μαρόκο, μπορούν να εξάγουν στην Ευρώπη μέσω των υφιστάμενων αγωγών στη Μεσόγειο. Ωστόσο, η κατασκευή νέων αγωγών για την αύξηση της χωρητικότητας διαρκεί χρόνια.

Οι εξαγωγείς μπορούν, επίσης, να μεταφέρουν αέριο σε υγρή μορφή. Η Ευρώπη θα παράγει 73 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) LNG, το 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Rystad Energy. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο ήμισυ περίπου του ποσού που εισήγαγε η Ευρώπη από τη Ρωσία, την περσινή χρονιά.

Είναι, όμως, πολύ περισσότερο από το ποσό των 50 bcm LNG που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα κράτη μέλη της να αγοράσουν από άλλες χώρες (όχι από τη Ρωσία), τη φετινή χρονιά. Ωστόσο, μόνο 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αφρικανικού φυσικού αερίου δεν σχετίζονται ακόμη με κάποια σύμβαση. Κι ενώ ενδέχεται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση 29 δισ., χώρες όπως η Αίγυπτος και η Αλγερία θα δώσουν προτεραιότητα στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης, έναντι των εξαγωγών, αναφέρουν αναλυτές της Oxford Economics.

Η Αλγερία προειδοποίησε, επίσης, την Ισπανία, αυτή την εβδομάδα, ότι θα διακόψει την παροχή αερίου, εάν επιχειρήσουν τη μεταπώλησή του σε άλλες χώρες.

Ένα άλλο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη υποδομών. Χώρες, όπως η Νιγηρία και η Μοζαμβίκη, διαθέτουν τεράστια αποθέματα αερίου. Ωστόσο, η έλλειψη κοινής πολιτικής κατεύθυνσης επηρεάζει τις επενδύσεις.

Πέρυσι, η TotalEnergies αναγκάστηκε να διακόψει την ανάπτυξη έργου κατασκευής αγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη βόρεια Μοζαμβίκη, εξαιτίας ισλαμικής εξέγερσης.

Τελικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι η καλύτερη διέξοδος για την Ευρώπη. Περίπου 102 bcm του βορειοαμερικανικού LNG τελούν υπό ευέλικτες συμβάσεις, εκτιμά η Rystad Energy. Παράλληλα, η Ευρώπη έχει ήδη καταφέρει να εισάγει 12 bcm επιπλέον αμερικανικού φυσικού αερίου, το πρώτο τρίμηνο του 2022. Παρά τη γοητεία της, η Αφρική, τελικά, δεν αποτελεί την τέλεια λύση.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

ΕΚΤ: Το ολλανδικό γεράκι θέλει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Παράθυρο για δυναμική αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά μισή μονάδα «άνοιξε» ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάας Νοτ, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να καλπάζει.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Με βάση τα όσα γνωρίζουμε τώρα, η προτίμηση μου θα ήταν να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 0,25%, εκτός και αν έχουμε νέα στοιχεία τους επόμενους μήνες που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Στην περίπτωση αυτή, ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν» σχολίασε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ολλανδικού σταθμού.

Μάλιστα πιο συγκεκριμένα ο κ. Κνοτ εξήγησε πως στην περίπτωση αυτή «ένα λογικό επόμενο βήμα θα ήταν μια αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα».

Το σήμα για αλλαγή ρότας έχει ήδη δοθεί…

Ο Ολλανδός τραπεζίτης είναι ανάμεσα στα γεράκια του συμβούλιου της ΕΚΤ. Παρόλ’ αυτά είναι ο πρώτος που τολμά να μιλήσει δημοσίως για την πιθανότητα μιας γενναίας πρώτης αύξησης στα επιτόκια της ΕΚΤ, κατά μισή μονάδα, στο συμβούλιο του Ιουλίου.

Μια τέτοια αύξηση θα ανέβαζε τα αρνητικά ευρωπαϊκά επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα με μία μόνο κίνηση και θα άνοιγε το δρόμο για περαιτέρω αυξήσεις.

Θυμίζουμε, εξάλλου, πως η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει στείλει σήμα για πιθανή αλλαγή ρότας από την Τράπεζα στο συμβούλιο του Ιουλίου, με την πρώτη αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Όμως, οι περισσότεροι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για προσεκτική και σταδιακή αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη και τον αρνητικό αντίκτυπο του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Από την άλλη πλευρά ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει, διευρύνοντας την ψαλίδα που έχει δημιουργήσει από το όριο ασφαλείας του 2% που θέτει η Τράπεζα. Για τον Απρίλιο ο δείκτης στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 7,5%.

Οι δηλώσεις του Ολλανδού τραπεζίτη είχαν άμεση επίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, με το ευρώ να εκτινάσσεται κατά 1,1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, που συνιστά την μεγαλύτερη άνοδο του εδώ και πάνω από δύο μήνες, στα 1,0546 δολάρια.

Αντιθέτως η πίεση στα ευρωπαϊκά ομόλογα έδωσε νέα ώθηση στις αποδόσεις. Ενδεικτικά η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε κατά 0,14%, ενώ του γερμανικού 10ετούς Bund αυξήθηκε κατά 0,11% στο 1,05%.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

ΕΕ: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε βιομηχανίες μόδας που θεωρούνται ύποπτες για καρτέλ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες ελέγχονται για πιθανή παραβίαση του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ και το άρθρο 53 της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο

Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία της μόδας σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παράλληλα, απέστειλε επίσημα αιτήματα για προσκόμιση πληροφοριών σε πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες ενδέχεται να έχουν παραβιάσει το άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 53 της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που απαγορεύουν τα καρτέλ και άλλες περιοριστικές επιχειρηματικές πρακτικές.

Οι υπάλληλοι της Επιτροπής που διεξάγουν τους σχετικούς ελέγχους συνοδεύονταν από ομολόγους τους από τις αρμόδιες εθνικές αρχές ανταγωνισμού.

Δεν προδικάζεται το αποτέλεσμα των ελέγχων

Οι αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις είναι ένα προκαταρκτικό διερευνητικό βήμα για ύποπτες μονοπωλιακές πρακτικές που πλήττουν τον ανταγωνισμό.

Το γεγονός ότι η Επιτροπή διενεργεί τέτοιου είδους επιθεωρήσεις και αποστέλλει επίσημα αιτήματα για πληροφορίες δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες είναι ένοχες για μονοπωλιακή συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της ίδιας της έρευνας.

Δεν υπάρχει νομική προθεσμία για την ολοκλήρωση των σχετικών ερευνών. Η διάρκειά τους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η πολυπλοκότητα κάθε υπόθεσης, ο βαθμός στον οποίο οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις συνεργάζονται με την Επιτροπή και η ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των εμπλεκόμενων μερών για υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιείκειας της Επιτροπής, οι εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε μυστικό καρτέλ μπορεί να τύχουν ασυλίας από πρόστιμα ή να πετύχουν σημαντικές μειώσεις προστίμων με αντάλλαγμα την αποκάλυψη των πρακτικών τους και τη συνεργασία με την Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια των σχετικών ερευνών.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ26 λεπτά ago

Σουηδία: Η Αλβανία στηρίζει την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και εμείς την ένταξή της στην ΕΕ

ΕΛΛΑΔΑ37 λεπτά ago

Βόλος: Αποκαλύψεις για το «παιχνίδι θανάτου» – Ανήλικοι παίζουν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα για ένα βίντεο

ΚΟΣΜΟΣ45 λεπτά ago

Ουκρανία: Ο πόλεμος μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση» – Το ρωσικό σχέδιο

ΕΛΛΑΔΑ56 λεπτά ago

Κρήτη: Βρέθηκε η 17χρονη Ιρανή αρσιβαρίστρια που είχε εξαφανιστεί από το Ηράκλειο

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Παλλήνη: Τρελή πορεία αστικού λεωφορείου που μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και καρφώθηκε σε μαγαζί

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Αρκούδα βγήκε βόλτα στη Φλώρινα – Την «πήραν» στο κυνήγι αδέσποτα σκυλιά

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Μιχαηλίδου: Καμία δομή παιδικής προστασίας δεν κλείνει αλλά καμία δεν θα μείνει χωρίς κανόνες

VIDEO2 ώρες ago

Η προπονήτρια του Ολυμπιακός Βόλου στο Μπάσκετ Ελένη Παπαθανασίου στο Δελτίο Ειδήσεων του Astra

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Αυτές είναι οι πιο καθαρές παραλίες της Αττικής

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Ρωσία: «Είμαστε σε πλήρη απομόνωση» είπε αναλυτής στην κρατική τηλεόραση – Πώς επιχείρησε να το «σώσει» η παρουσιάστρια

Δημοφιλή