Connect with us

OIKONOMIA

Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδια για να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο αδρανές επί χρόνια εργοτάξιο του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Νορβηγία με την Πολωνία στο έδαφος της Δανίας, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και πάλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Καταλύτης η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σχέδια κατασκευής τερματικών σταθμών μεθανίου στην βόρεια Γερμανία, την Φινλανδία ή την Γαλλία, νέες διακλαδώσεις αγωγών προς την Ισπανία ή την ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στα σκαριά. Η Ευρώπη εργάζεται ολοταχώς για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, ακόμη και αν γι’αυτό θα χρειασθεί χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στο Μίντελφαρτ, στο νησί Φύνεν της Δανίας, οι εργασίες στο εργοτάξιο του αγωγού Baltic Pipe ξαναξεκίνησαν τον περασμένο μήνα για την ολοκλήρωση της σύνδεσης Νορβηγίας-Πολωνίας μήκους 900 χιλιομέτρων.

«Στόχος επίσης είναι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο και του δικτύου της Δανίας, αλλά το βασικό είναι η συνδρομή προς το δίκτυο των καλών γειτόνων και φίλων Πολωνών», εξηγεί στέλεχος της Energinet, της διαχειρίστριας των ενεργειακών υποδομών της Δανίας.

Μόλις μία εβδομάδα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η περιβαλλοντική αρχή της Δανίας, η οποία ανησυχούσε για τις συνέπειες του σχεδίου σύνδεσης της Νορβηγίας με την Πολωνία στους τοπικούς πληθυσμούς των τρωκτικών και των νυχτερίδων, έδωσε άδεια για την συνέχιση του έργου, έπειτα από διακοπή εννέα μηνών.

«Το περιμέναμε ότι θα εγκριθεί σύντομα, αλλά φυσικά ο πόλεμος έδωσε επείγοντα χαρακτήρα στο ζήτημα», σύμφωνα με την Τρίνε Βιλούμσεν Μπέρλινγκ, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Δανίας.

Ο εν μέρει υποθαλάσσιος αγωγός μήκους 900 χιλιομέτρων προγραμματίζεται να τεθεί σε μερική λειτουργία τον Οκτώβριο και σε πλήρη λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ο Nord Stream 2 είναι παρελθόν

Με δυναμικότητα μεταφοράς 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, ο αγωγός θα επιτρέψει την διασφάλιση του 50% της κατανάλωσης της Πολωνίας, που ανακοίνωσε εδώ και τρία χρόνια την λήξη το 2022 του συμβολαίου της με την ρωσική Gazprom.

Ομως η καλή αυτή είδηση για την Βαρσοβία είναι πιθανόν να περιπλέξει την τροφοδοσία της υπόλοιπης Ευρώπης, σε ένδειξη των δυσκολιών που χαρακτηρίζουν την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η Νορβηγία, ο δεύτερος σε μέγεθος τροφοδότης της Ευρώπης μετά την Ρωσία, διαβεβαιώνει ότι η παραγωγή της βρίσκεται στο μάξιμουμ και ότι το φυσικό αέριο που θα φθάνει στην Πολωνία δεν θα πωλείται πλέον στην δυτική Ευρώπη.

«Το έργο αυτό θα βοηθήσει την Πολωνία, αλλά είναι πιθανόν να προκαλέσει την μείωση των εξαγωγών νορβηγικού φυσικού αερίου προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γερμανία», εξηγεί ο Ζονγκτσιάνγκ Λούο, ειδικός της εταιρείας αναλύσεων Rystad.

Αλλωστε, πολλά μακροπρόθεσμα συμβόλαια ανάμεσα στην Ρωσία και ευρωπαϊκές εταιρείες θα είναι ακόμη ενεργά για 10 ή 15 χρόνια, σημειώνει.

Ομως, σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο «πολύ πριν από το 2030».

Με την Νορβηγία να βρίσκεται στο μάξιμουμ της παραγωγής, τα κοιτάσματα στην Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε φθίνουσα πορεία και την Ρωσία ανεπιθύμητο πάροχο, η Ευρώπη αναζητεί από περισσότερο απομακρυσμένες πηγές το φυσικό της αέριο, υπό μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα μεταφέρεται με πλοία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ ή ακόμη και την Αφρική.

Ομως η εισαγωγή απαιτεί την κατασκευή τερματικών σταθμών ή τουλάχιστον την χρησιμοποίηση πλωτών μονάδων αποθήκευσης του LNG και μετατροπής του σε αέριο.

Εναλλακτικοί δρόμοι

Αντιμέτωπη με την εγκατάλειψη του αγωγού Nord Stream 2 που την συνδέει με την Ρωσία, η Γερμανία ενεργοποίησε τρία σχέδια κατασκευής τερματικών σταθμών μεθανίου, οι οποίοι είχαν θεωρηθεί χαμηλής προτεραιότητας, αφού το Βερολίνο είχε ποντάρει τα πάντα στον ρωσογερμανικό αγωγό.

Ο ένας σταθμός μπορεί να είναι έτοιμος για τον χειμώνα 2023/24, οι δύο άλλοι όχι πριν το 2026.

Η Φινλανδία σε συνεργασία με την Εσθονία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδιο ανάπτυξης πλωτού τερματικού σταθμού εισαγωγών, την ώρα που οι τρεις βαλτικές χώρες ανακοίνωσαν τον τερματισμό της εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου από την 1η Απριλίου.

Στην νότια Ευρώπη, η Ισπανία και η Πορτογαλία στρέφονται προς εναλλακτική ως προς το ρωσικό αέριο οδό τροφοδοσίας.

Στο λιμάνι Σίνες, το μεγαλύτερο της Πορτογαλίας, σχεδιάζεται ο διπλασιασμός του δυναμικού του υπάρχοντος τερματικού σταθμού σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών.

Συνδεδεμένη με αγωγό με την Αλγερία και διαθέτοντας μεγάλους τερματικούς σταθμούς μεθανίου, η Ισπανία θα μπορούσε να αποτελέσει μία λύση. Αλλά απαιτούνται βαριές εργασίες βελτίωσης των συνδέσμων με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Γαλλίας.

Άλλη οδός που εξετάζεται, η σύνδεση του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Συναντήσεις Μητσοτάκη με τους προέδρους των Google και Meta: Συζήτησαν για την αύξηση των επενδύσεών τους στην Ελλάδα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), Matt Brittin.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Υπόγεια καλώδια

Στη συνάντηση συζητήθηκε η προοπτική αύξησης των επενδύσεων της Google στη χώρα μας, η ευρύτερη αξιοποίηση εργαλείων που ήδη διαθέτει η Google στην Ελλάδα για προγράμματα ψηφιακής κατάρτισης και επιχειρηματικότητας, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, όπως επίσης και τα σχέδια της εταιρείας για υπόγεια καλώδια που θα συνδέουν Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή (Blue Submarine Cable System).

Ο Πρωθυπουργός είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Meta για Διεθνείς Υποθέσεις, Nick Clegg. Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τεχνολογικές εξελίξεις, το μέλλον του διαδικτύου και τις ευκαιρίες που προκύπτουν. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προώθηση καινοτομιών στην Ευρώπη.

Κατά την παρουσία του στο Νταβός ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Greek House Davos, το οποίο προωθεί την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, αναδεικνύει την ελληνική επιχειρηματικότητα και προβάλλει τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Επανάσταση για την Ελλάδα η ψηφιακή μεταρρύθμιση – Συνάντηση με στελέχη της Microsoft

Σημαντική πρωτοβουλία

«Νομίζω ότι είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία ευθυγραμμίζεται με τη γενικότερη αλλαγή της εικόνας της χώρας και την αναβάθμισή της. Μία πραγματικότητα η οποία είναι αισθητή παντού και είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούμε να έχουμε παρουσία, ένα χώρο συναντήσεων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εξάλλου η χρησιμότητα του Νταβός δεν είναι μόνο οι δημόσιες εμφανίσεις μας, είναι κυρίως οι συναντήσεις και οι επαφές οι οποίες γίνονται πέριξ των δραστηριοτήτων που εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα. Οπότε να ξέρετε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Βάζετε και εσείς το λιθαράκι σας σε μια συνολική προσπάθεια αλλαγής της εικόνας της χώρας, προσέλκυσης επενδύσεων και αναβάθμισης της Ελλάδος πολιτικά και οικονομικά».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

ΓΣΕΒΕΕ: «Καταργείστε το τέλος επιτηδεύματος» – Επιστολή στον Χρήστο Σταϊκούρα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ΓΣΕΒΕΕ επικαλείται την τελευταία έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος σταθερότητας για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία γίνεται σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την τελευταία έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας, συστήνει προς την ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Συγκεκριμένα, στην Έκθεσή της, η ΕΕ αναφέρει τα ακόλουθα: Η Ελλάδα έχει μειώσει σημαντικά τους φόρους εταιρειών, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στις επενδύσεις. Ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος εταιρειών είχε μειωθεί σε 22% το 2021 έναντι του 28% που ίσχυε το 2019. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η Ελλάδα επιβάλλει ετήσιο κατ’ αποκοπή φόρο ύψους 650 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν έχουν κέρδη ή όχι και επιπλέον του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και άλλων φόρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις με χαμηλό κύκλο εργασιών και λειτουργεί ως φραγμός εισόδου στην αγορά», υπογραμμίζει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν λέει τίποτα λιγότερο από τη θέση της ΓΣΕΒΕΕ, την οποία έχει καταθέσει την τελευταία δεκαετία στο δημόσιο διάλογο, ζητώντας επιτακτικά την κατάργηση αυτού του «κεφαλικού φόρου» που, σε αντίθεση με τους άλλους, επιβάλλεται ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κέρδος ή εισόδημα.

Προς επίρρωση των παραπάνω, παραθέτει στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα οποία οι μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, που κατέγραψαν ζημίες ή μηδενικά κέρδη, αντιστοιχούσαν:

– Στο 36,1% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2019 (προ πανδημίας).

– Στο 63,9% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2020.

– Στο 53,3% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2021.

«Καλούμε άμεσα να προχωρήσετε στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που θα ανακουφίσει κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας, αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα βιωσιμότητας. Παράλληλα, θα καταργηθεί ένας φόρος που αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, λειτουργώντας ανασχετικά για την ανάπτυξη της φορολογικής συνείδησης και συμμόρφωσης», τονίζει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ10 ώρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

Δημοφιλή