Connect with us

OIKONOMIA

Φυσικό αέριο: Νέα πτώση στις τιμές – Αισιοδοξία στην αγορά

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Οι ανησυχίες για την έλευση της κακοκαιρίας στην Ευρώπη δεν κράτησαν πολύ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αγορά φυσικού αερίου. Οι γεμάτες αποθήκες και η επιστροφή των πιο ήπιων καιρικών συνθηκών εκτονώνουν τους φόβους για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην ήπειρο, ρίχνοντας και πάλι τις τιμές.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς στην αγορά του Λονδίνου (TTF) υποχώρησαν έως και 4,8% στα 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτωτική πορεία στις τιμές θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Το συμβόλαιο έχει χάσει περίπου 31% μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους, ενώ το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 0,7%.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο παράγοντας «καλοκαιρία»

Η ζήτηση αναμένεται να αμβλυνθεί εκ νέου τις επόμενες ημέρες, με τις θερμοκρασίες να προβλέπεται να ανακάμψουν. Υπάρχουν επίσης προσδοκίες για περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο, καθώς ένας βασικός εξαγωγικός τερματικός σταθμός στις ΗΠΑ λαμβάνει μέτρα για επανεκκίνηση.

Οι ισχυρές εισαγωγές LNG και οι γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου – που είναι πολύ πάνω από το κανονικό χάρη στη μειωμένη κατανάλωση και έναν σχετικά ήπιο χειμώνα – έχουν μειώσει σημαντικά τις τιμές των καυσίμων τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες στις μεγαλύτερες χώρες που καταναλώνουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Ήπιες θερμοκρασίες έρχονται την επόμενη εβδομάδα στη βορειοδυτική Ευρώπη μετά το τρέχον κρύο. Και σύμφωνα με τις προβλέψεις ο θερμότερος καιρός θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Τα αποθέματα

Επιπλέον, τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστα υψηλά για αυτήν την περίοδο του έτους – στο 77% σε ολόκληρη την ΕΕ και πολύ πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης. Οι υψηλοί όγκοι φυσικού αερίου στην αποθήκευση και η συνεχής εισροή φορτίων LNG αμβλύνουν τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό, καθώς έχει σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αερίου μέσω του ρωσικού αγωγού.

«Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι», τονίζουν αναλυτές της Deutsche Bank αναφερόμενοι στην ενεργειακή κρίση. «Η αποθήκευση φυσικού αερίου ανέβηκε και οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν. Ο πληθωρισμός μειώνεται και η αβεβαιότητα μειώνεται επίσης», προσθέτουν.

Οι επιχειρηματικές προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, είναι σαφώς πιο θετικές καθώς η ύφεση που πολλοί φοβόντουσαν φαίνεται όλο και λιγότερο πιθανή, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ifo. «Ο πιο σημαντικός κίνδυνος για τη γερμανική οικονομία ήταν ένα σενάριο περιορισμού του φυσικού αερίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φιούστ, στην τηλεόραση του Bloomberg την Τετάρτη. «Αυτός ο κίνδυνος είναι εκτός τραπεζιού τώρα».

Επίσης, οι προμήθειες μέσω αγωγών από τη Νορβηγία αυξάνονται μετά από μια μείωση που σχετίστηκε με έργα συντήρησης , ενισχύοντας επίσης το πτωτικό κλίμα, αν και έχουν προγραμματιστεί περισσότερες εργασίες στις εγκαταστάσεις της χώρας αυτόν τον μήνα.

Παρόλα αυτά, οι traders παραμένουν επικεντρωμένοι στην αβεβαιότητα σχετικά με τη ζήτηση στην Κίνα. Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας θα μπορούσε να κρατήσει σφιχτή την αγορά φέτος, δήλωσε την Τετάρτη η Meg O’Neill, διευθύνων σύμβουλος της Woodside Energy Group Ltd., του μεγαλύτερου εξαγωγέα της Αυστραλίας.

Ενώ παραμένουν οι κίνδυνοι, οι τιμές στην Ευρώπη αναμένεται να διατηρηθούν εντός του εύρους από 50 έως 100 ευρώ φέτος, σύμφωνα με την Deutsche Bank. Πρόκειται για μια απότομη πτώση από τις κορυφές του περασμένου έτους, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Το τεράστιο κόστος

Ωστόσο, για να καταλήξουμε στη σημερινή εικόνα , το κόστος για τις ευρωπαϊκές χώρες ήταν τεράστιο: οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ξοδέψει σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ επιδοτώντας τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Επίσης, παρόλα αυτά, τόσο οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας χονδρικής όσο και λιανικής παραμένουν πολύ πάνω από τα προ της κρίσης επίπεδα.

Οι λιανικοί λογαριασμοί ενέργειας δεν θα μειωθούν μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους και δεν υπάρχει ακόμα κάποια ένδειξη ότι θα επιστρέψουμε σύντομα στις τιμές πριν από το 2022.

Για παράδειγμα, η Cornwall Insight, μια εταιρεία συμβούλων, προβλέπει ότι ο ετήσιος λογαριασμός φυσικού αερίου και ρεύματος για τη μέση οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου θα διαμορφωθεί περίπου στις 2.800 στερλίνες το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ την τετραετία μέχρι το 2021 πλήρωναν λιγότερες από 1.500 στερλίνες.

Πώς περάσαμε από την κρίση στην ηρεμία

Πώς όμως πέρασε η Ευρώπη από την απόλυτη κρίση στη σχετική ηρεμία μέσα σε μόλις έξι μήνες; Πρώτον, η περιοχή στάθηκε πολύ τυχερή [δεν υπάρχει καλύτερη λέξη] με τον καιρό.

Οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό για όλους όσοι ανησυχούν για τον λογαριασμό του ρεύματος, ωστόσο δεν είναι και τόσο καλά νέα για όσους ανησυχούν για το περιβάλλον.

Από τις 19 Δεκεμβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου, η βασική περιοχή κατανάλωσης αερίου της Βορειοδυτικής Ευρώπης γνώρισε 29 συνεχόμενες ημέρες θερμοκρασιών πάνω από το κανονικό. Αυτό προστέθηκε στις 37 συνεχόμενες ημέρες με ζεστό καιρό από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου. Λαμβάνοντας υπόψη τις βαθμοημέρες θέρμανσης (HDD) – ένα μέτρο της ενεργειακής ζήτησης σε σύγκριση με τις μέσες τοπικές θερμοκρασίες – ο χειμώνας ήταν μέχρι στιγμής περίπου 12% θερμότερος από τον μέσο όρο των 30 ετών. Όσον αφορά την κατανάλωση φυσικού αερίου, αυτό κάνει τεράστια διαφορά.

Οι γεμάτες αποθήκες

Με την απότομη πτώση στη ζήτηση η Ευρώπη δεν έχει εξαντλήσει το απόθεμα αερίου της τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν. Επί του παρόντος, οι δεξαμενές αποθήκευσης είναι γεμάτες κατά 77%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο πενταετίας για τα μέσα Ιανουαρίου που ήταν στο 62%. Ακόμη και μια επανάληψη του χειμώνα του 2013-14 – όταν η Ευρώπη απέσυρε σημαντικά αποθέματα στο δεύτερο μισό της σεζόν – θα μείωνε τα ευρωπαϊκά επίπεδα μόνο σε περίπου 45% μέχρι τις αρχές Απριλίου. Αυτό είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας του 33%.

Με περισσότερο φυσικό αέριο στα αποθέματα τώρα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να αγοράσουν λιγότερο την άνοιξη και το καλοκαίρι για να προετοιμαστούν για τη σεζόν 2023-24. Όσο νωρίτερα τελειώνει ο σημερινός χειμώνας, τόσο πιο αργά ξεκινά ο επόμενος. Ακόμη και μια επανάληψη του χειμώνα του 2013-14 – όταν η Ευρώπη απέσυρε σημαντικά αποθέματα στο δεύτερο μισό της σεζόν – θα μείωνε τα ευρωπαϊκά επίπεδα μόνο σε περίπου 45% μέχρι τις αρχές Απριλίου. Αυτό είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας του 33% — και κάθε όριο πανικού. Με περισσότερο φυσικό αέριο στα αποθέματα τώρα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να αγοράσουν λιγότερο την άνοιξη και το καλοκαίρι για να προετοιμαστούν για τη σεζόν 2023-24. Όσο νωρίτερα τελειώνει ο σημερινός χειμώνας, τόσο πιο αργά ξεκινά ο επόμενος.

«Παράλογη» αύξηση των αποθεμάτων

Στην πραγματικότητα, ο χειμώνας ήταν τόσο ήπιος που υπήρξε μια παράλογη αύξηση στην αποθήκευση φυσικού αερίου, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο John Kemp του Reuters, τονίζοντας ότι υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που οδήγησε σε αυτήν την «παράλογη αύξηση»: η μείωση της κατανάλωσης βιομηχανικού αερίου. Και ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι βιομηχανικοί καταναλωτές μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση είναι να συρρικνώσουν τις δραστηριότητές τους.

Όπως επισημαίνει το Oilprice.com, αυτή είναι η «σκοτεινή πλευρά» τα καλών νέων που φέρνει η καλοκαιρία, τονίζοντας επίσης ότι μερίδα των αναλυτών φαίνεται να αγνοεί το γεγονός ότι η μείωση κατά 20,1% στην κατανάλωση φυσικού αερίου σε ολόκληρο το μπλοκ προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις υπέρογκες τιμές του φυσικού αερίου που επιβάρυναν την κατανάλωση.

Βουτιά σε ακόμα υψηλά επίπεδα

Υπάρχει επίσης και το γεγονός ότι, παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί από τις κορυφές του περασμένου καλοκαιριού, δεν πλησιάζουν καθόλου εκεί που ήταν το 2019. Όπως σημείωσε το Politico σε πρόσφατο άρθρο σχετικά με τη ζήτηση και τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κοντά στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου ήταν περίπου πενταπλάσιες από ό,τι ήταν το 2019.

Και προσθέτει το oilprice.com ότι το πρόβλημα για το οποίο δεν θέλουν να μιλήσουν οι ευρωπαίοι πολιτικοί είναι ότι όσο η ΕΕ βασίζεται στο LNG, αυτές οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν πολύ για τον πολύ απλό λόγο ότι το LNG δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι τόσο φθηνό όσο το φυσικό αέριο του αγωγού.

Ο άλλος λόγος είναι ότι οι παραδόσεις αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών δεν επιστρέφουν σύντομα, ούτε κατά μήκος του Nord Stream 1, και αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να βασίζεται στο LNG τόσο από επιλογή όσο και από ανάγκη .

Οι ανησυχίες για το καλοκαίρι

Επίσης, καθώς οι τιμές χονδρικής στην αγορά TTF πέφτουν, τόσο θα πέφτουν οι τιμές λιανικής όταν καλύψουν τις τιμές χονδρικής – οι λιανικοί προμηθευτές ενέργειας αγοράζουν το αέριό τους στη χονδρική αγορά μήνες νωρίτερα – και ο χειμώνας μπορεί να συνεχιστεί ήπιος. Αλλά αυτό πιθανότατα θα σήμαινε επίσης ένα ξηρό, ζεστό καλοκαίρι. Και αυτό θα αύξανε τη ζήτηση ενέργειας για σκοπούς ψύξης.

Αν και είναι απίθανο να υπερβεί την παραδοσιακή χειμερινή ζήτηση, αυτή η πιθανή νέα καλοκαιρινή ζήτηση ενέργειας θα μπορούσε να καταστήσει το έργο των ευρωπαϊκών χωρών που σπεύδουν να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες αερίου τους λίγο πιο δύσκολο, ακόμη και με αέριο που έχει αποθηκευτεί από την προηγούμενη περίοδο θέρμανσης.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Wikifarmer: Αγρότες χωρίς μεσάζοντες – Νέος γύρος χρηματοδότησης

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ, μέσω της Point, άντλησε η  πλατφόρμα Wikifarmer, η οποία συνδέει απευθείας αγρότες με επιχειρήσεις, οδεύοντας προς ένα δρόμο πλήρως ψηφιοποιημένων συναλλαγών.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το Wikifarmer έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα περιεχομένου και αγροτικών προϊόντων, που προωθεί μια διαφανή και βιώσιμη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης στη βιομηχανία τροφίμων. Μέσω της πλατφόρμας, οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν χωρίς μεσάζοντες σε διαφορετικούς αγοραστές, να πετύχουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους αποκτώντας ταυτόχρονα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, η βιβλιοθήκη του Wikifarmer διαθέτει ευρεία συλλογή (μεταφρασμένη σε 16 γλώσσες) βέλτιστων γεωργικών πρακτικών, στην οποία μπορούν οι αγρότες να έχουν συνεχή πρόσβαση, χωρίς κόστος.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Το όραμα μας είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις, μέσα από τον μετασχηματισμό της αλυσίδας εφοδιασμού και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Στόχος μας είναι να καταστούμε, την προσεχή διετία, η κορυφαία B2B πλατφόρμα αγροτικού εμπορίου στην Ευρώπη. Με τη χρηματοδότηση αυτή, επιταχύνουμε την ανάπτυξη του προϊόντος μας, ώστε  να προσφέρουμε πλήρη κάλυψη σε όλο το εύρος των αγροτικών συναλλαγών» εξηγεί ο Ηλίας Σούσης, συνιδρυτής και CEO του Wikifarmer.

Στήριξη των αγροτών

«Ελπίζουμε η χρηματοδότηση αυτή να μας βοηθήσει να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα μας: να εκδημοκρατίσουμε τον αγροτικό τομέα. Επιθυμούμε να στηρίξουμε τους αγρότες στην προσπάθειά τους για εκσυγχρονισμό των τεχνικών καλλιέργειας και να πουλήσουν επάξια τα προϊόντα τους», εξηγεί ο Πέτρος Σάγκος, συνιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής του Wikifarmer.

«Οι αγορές B2B αποτελούν ένα σημείο εστίασης για εμάς στην Point Nine. Μπορεί η βιομηχανία τροφίμων να είναι αχανής και να αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις, όμως η μοναδική προσέγγιση του Ηλία και του Πέτρου για την ψηφιοποίηση του κλάδου, μάς έχει εντυπωσιάσει. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, που μας δίνεται η δυνατότητα να διαδραματίσουμε ένα μικρό ρόλο στην μακροχρόνια επιτυχία τους» περιγράφει ο Louis Coppey, εταίρος της Point Nine.

Εξαιρετικά ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ο εν λόγω γύρος χρηματοδότησης αποτελεί την πρώτη επένδυση της Point Nine στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας ότι η εγχώρια αγορά ωριμάζει και έχει εισέλθει στο πεδίο δράσης επενδυτών εγνωσμένης αξίας και παγκόσμιας φήμης.

Τον γύρο χρηματοδότησης του Wikifarmer συμπλήρωσαν «Άγγελοι Επενδυτές» όπως ο κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης – Πρόεδρος και CEO της Intracom Ventures, οι ιδρυτές της cargo.one, ο Νίκος Μωραϊτάκης – συνιδρυτής/CEO της Workable, ο Przemyslaw Budkowski – CEO της Merxu, ο Cihan Aksakal – ιδρυτής της Zenjob, ο Louis Pfizner – ιδρυτής της Caya.com και της Treatwell, καθώς και από ήδη υπάρχοντες επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων Ελλήνων VC Metavallon, καθώς και αγγέλων επενδυτών όπως η Sophia Bendz.

Σήμερα, η πλατφόρμα του Wikifarmer πλησιάζει τους 1 εκατ. καθημερινούς επισκέπτες μηνιαίως. Έχει βοηθήσει χιλιάδες επιχειρήσεις να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος κατά έως και 30%, και τους αγρότες να πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες, ενώ αυξάνουν το πελατολόγιο τους τριπλασιάζοντας την κερδοφορία τους.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Συντάξεις: Διορθωτική αύξηση έως 0,5% για το 2023

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Συμπληρωματική αύξηση έως 0,5% (πέραν του 7,75%) πρόκειται να λάβουν οι συνταξιούχοι για όλο το 2023, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται το μέτρο της προκαταβολής στις εκκρεμείς συντάξεις.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το 2024 – ανεξάρτητα από τη συμπληρωματική αύξηση – οι συνταξιούχοι θα πάρουν διορθωτική αύξηση που θα προκύψει με βάση την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2023.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οπως τονίζουν στελέχη του ΕΦΚΑ, η συμπληρωματική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022 που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Το επιπλέον ποσοστό θα πληρωθεί για όλο το 2023 στις αρχές του 2024.

Η αύξηση κατά 7,75% που δόθηκε βασίστηκε στην εκτίμηση για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 5,6% και πληθωρισμό 9,9% το 2022. Το άθροισμα των δύο μεγεθών διά του δύο αποτελεί, σύμφωνα με τον νόμο, το ποσοστό αύξησης των συντάξεων (9,9%+5,6%=15,5% και 15/2=7,75%).

Το τελικό ποσοστό

Ο πληθωρισμός έκλεισε τελικά στο 9,6%, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί στο 6,4%-6,7% σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις (της Τράπεζας της Ελλάδος, της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ).

Με ανάπτυξη μεταξύ 6,4% και 6,7% για το 2022, το τελικό ποσοστό της αύξησης των συντάξεων κυμαίνεται μεταξύ 8% και 8,15%, οπότε οι συνταξιούχοι θα έχουν να περιμένουν ένα συμπλήρωμα αύξησης της τάξης του 0,25%-0,4% που μπορεί να φτάσει το 0,5% στις συντάξεις της επόμενης χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι αναδρομική αύξηση 7,75% για τη σύνταξη του Ιανουαρίου θα πάρουν οι συνταξιούχοι από τις 22 Φεβρουαρίου. Η αναδρομική αύξηση με το 7,75% θα πιστωθεί στη σύνταξη μηνός Μαρτίου 2023 που πληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι συνταξιούχοι θα πάρουν δηλαδή την ήδη αυξημένη τους σύνταξη και επάνω σε αυτή θα προστεθεί η χρωστούμενη αύξηση για τη σύνταξη Ιανουαρίου που πληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 χωρίς το 7,75%.

Η προκαταβολή

Την ίδια ώρα, σε σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση πριν από την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.

Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου, και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης (για τις επικουρικές συντάξεις γήρατος), από το διάστημα υποβολής της αίτησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου. Το θέμα αφορά 40.000 εν αναμονή συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν προκαταβολές επικουρικών με αναδρομικά που φτάνουν έως και τις 8.000 ευρώ και θα τα πληρωθούν έως τις 15 Μαρτίου.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 λεπτά ago

«Οδηγό ασφάλειας για το διαδίκτυο», διένειμε σε μαθητές ο Δήμος Φυλής

ΕΛΛΑΔΑ5 λεπτά ago

Πανεπιστημιακοί: Ξεκινούν κινητοποιήσεις – Τι ζητούν

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ6 λεπτά ago

Ποιος σφυρίζει τον ΑΟΤ στην Ελευσίνα – Sportrikala.gr

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ9 λεπτά ago

Το ελληνικό χάντμπολ θρηνεί – www.ertsports.gr

ΜΠΑΣΚΕΤ10 λεπτά ago

Ράντονιτς: «Πρέπει να παίξουμε καλή άμυνα»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ11 λεπτά ago

Η πρώην γυναίκα του Βέρμπιτς που πέρασε στο… “κόκκινο” στρατόπεδο

ΚΟΣΜΟΣ14 λεπτά ago

Σεισμός στην Τουρκία: Ρεσιτάλ πρόκλησης από τον «κ. Γαλάζια Πατρίδα» – «Γείτονες μας κατασκοπεύουν»

LIFESTYLE16 λεπτά ago

Καλλιτέχνες απαντούν σε όσους υποστηρίζουν πως οι συμβάσεις των παραιτηθέντων καθηγητών του Εθνικού είχαν ήδη λήξει

ΕΛΛΑΔΑ20 λεπτά ago

Καιρός: Πού αναμένονται χιονοπτώσεις την Παρασκευή – Παγετός στα βόρεια και ισχυροί άνεμοι στα πελάγη

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ25 λεπτά ago

Μαυρωτάς στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ: «Δημιουργούμε οπλοστάσιο κατά της χειραγώγησης των αγώνων» (audio)

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Λες ”πόσο χρόνο έχω; Μπορεί να είναι ένα Πάσχα”» – Ραγίζει καρδιές η Μπακογιάννη για την υγεία της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Βόλος: Εξαφανίστηκαν μέσα στη νύχτα η 23χρονη και η οικογένειά της μετά το επεισόδιο με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού – Όλα όσα υποστηρίζει ο 45χρονος

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Πάολα: Το μήνυμα της τραγουδίστριας μέσα από το νοσοκομείο

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Πάμελα Άντερσον – Η σύζυγος του Τόμι Λι αντεπιτίθεται: «Δεν θα νοιαζόσουν, αν πέθαινα»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Παραμένουν στον Άγιο Δομίνικο η Κατερίνα Δαλάκα και η Ασημίνα Χατζηανδρέου

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Νέος Κόσμος: Νεαρός κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τραβεστί

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

ΤΗΝΟΣ : ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ -ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΤΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΚΑΔΟ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Κλειστά τα σχολεία στο Βόλο την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Άρχισαν τα «όργανα» και τα πρόστιμα για τα ηλεκτρικά πατίνια

LIFESTYLE2 ημέρες ago

Ελεύθερος ο γνωστός DJ που χτύπησε πρώην σύντροφό του σε club της Γλυφάδας

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή