ΚΟΣΜΟΣ
Φυσικό αέριο: Τι θα συμβεί στην Ευρώπη αν ο Πούτιν κλείσει τις στρόφιγγες


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι Times της Νέας Υόρκης εξετάζουν τα καλά, τα κακά και τα (πολύ) άσχημα σενάρια για τον φετινό ευρωπαϊκό χειμώνα
Τη στιγμή που η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα και εξοπλισμό στα σύνορά της με την Ουκρανία, άλλο ένα πεδίο εντάσεων αναδύεται στις αγορές ενέργειας, ,παρατηρούν οι Times της Νέας Υόρκης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Το φυσικό αέριο, που ρέει μέσω ενός δικτύου αγωγών που ξεκινούν από τη Ρωσία, καταλήγει σε αμέτρητα σπίτια και εργοστάσια ηλεκτροδότησης σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης. Παράλληλα, η Ρωσία είναι και μια από τις κυριότερες πηγές πετρελαίου για την Ευρώπη.
- Διαβάστε επίσης: Ουκρανική κρίση: Τι διακυβεύεται για τη Ρωσία και τη Δύση
Τώρα, δυτικοί αξιωματούχοι είναι αναγκασμένοι να επεξεργαστούν τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση που η Μόσχα επιλέξει να τραβήξει τις εντάσεις στα άκρα, κλείνοντας τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου και διακόπτοντας τις προμήθειες πετρελαίου στην καρδιά του ευρωπαϊκού χειμώνα.
Η αναμέτρηση με επίκεντρο την Ουκρανία έρχεται σε μια ιδιαιτέρως κακή στιγμή, παρατηρεί η αμερικανική εφημερίδα, με τις τιμές της ενέργειας να έχουν εκτοξευθεί σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που έφερε η σταδιακή ανάκαμψη των οικονομιών του πλανήτη.
Στην Ευρώπη, τιμές-ρεκόρ προσελκύουν τάνκερ με φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και άλλους παραγωγούς. Την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι πραγματοποιούνται συζητήσεις για την τροφοδότηση της Ευρώπης με περισσότερο αμερικανικό αέριο. Το κατά πόσον αυτές θα είναι αρκετές για να αποτρέψουν τον κίνδυνο ενός ευρωπαϊκού μπλακ άουτ, μένει να φανεί.
Οι παρακάτω πτυχές του προβλήματος έχουν τη μεγαλύτερη σημασία, σύμφωνα με τους Times.
Γιατί αντιμετωπίζει τόσο μεγάλα ενεργειακά προβλήματα η Ευρώπη;
Ο φετινός χειμώνας βρήκε την Ευρώπη εν μέσω ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν εκτοξευθεί. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν τα αποθέματα φυσικού αερίου μειώθηκαν σε ασυνήθιστα επίπεδα στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.
Το φυσικό αέριο πωλείται σε περίπου πενταπλάσια τιμή σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν μειωθεί περίπου στο μισό σε σχέση με την περσινή κορύφωση, παραμένουν σχεδόν επταπλάσιες σε σχέση με τις ΗΠΑ. Αυτή η αύξηση ειχε ως αποτέλεσμα και την εκτόξευση του κόστους παραγωγής ενέργειας, επομένως και των λογαριασμώνρεύματος των καταναλωτών. Ορισμένα εργοστάσια που απαιτούν πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας, όπως εκείνα που παράγουν λιπάσματα, έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία τους.
Η Ρωσία ήδη έχει επιβαρύνει τα βάσανα της Ευρώπης. Εξάγει λιγότερο φυσικό αέριο από το συνηθισμένο, ενώ κρατά τα αποθέματα στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αερίου της GazProm στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Τέτοιου είδους τακτικές συμβάλλουν στην αύξηση της αγωνίας για το κατά πόσον η Ευρώπη θα έχει αρκετό αέριο για να βγάλει τον παγωμένο χειμώνα της.
«Αν τα πράγματα δυσκολέψουν υπερβολικά στην Ουκρανία, δεν μπορεί κανείς παρά να παρατηρήσει ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση», σημειώνει ο Τέιν Γκούσταφσον, συγγραφέας του βιβλίου «Η Γέφυρα», μιας μελέτης για το εμπόριο φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης.
Πόσο σημαντικό είναι για την Ευρώπη το ρωσικό αέριο;
Η Ρωσία παρέχει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης, ενώ το μερίδιό της στην αγορά αυξάνεται όσο μειώνεται η παραγωγή της υπόλοιπης ηπείρου.
Κάποτε σημαντικός παραγωγός εντός της ΕΕ ήταν η Ολλανδία, πράγμα που όμως έχει αλλάξει άρδην, με τη σταδιακή διακοπή της παραγωγής από το κοίτασμα του Γκρόνινγκεν, εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας που προκαλούσε στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, αυξάνεται διαρκώς και η σημασία του φυσικού αερίου, καθώς οι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας μέσω της καύσης γαιανθράκων σταδιακά εγκαταλείπονται στο κυνήγι της πράσινης ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη, τα πυρηνικά εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
Παρά τις μεγάλες επενδύσεις της Ευρώπης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, η εξάρτηση από τις συμβατικές πηγές επιβιώνει. Τα εργοστάσια που παράγουν ενέργεια μέσω της καύσης φυσικού αερίου είναι μια από τις ελάχιστες διαθέσιμες επιλογές.
Σε τι βαθμό μπορεί να απειλήσει η ουκρανική κρίση τις ευρωπαϊκές προμήθειες αερίου;
Παρά το γεγονός ότι οι ροές μεταβάλλονται, περίπου το ένα τρίτο του ρωσικού αερίου φτάνει στην Ευρώπη μέσω αγωγών που διατρέχουν την Ουκρανία. Αυτοί οι αγωγοί θα μπορούσαν να πέσουν θύματα μιας πιθανής ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, θα μπορούσε να διακόψει ένα μέρος ή και το σύνολο της ροής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, ως αντίδραση στις μέχρι στιγμής μη προσδιορισμένες κυρώσεις που έχουν δεσμευτεί ότι θα επιβάλουν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες σε περίπτωση εισβολής.
«Αν επιχειρήσουμε να τους αποκλείσουμε από τις κεφαλαιαγορές μας, τότε θα χτυπήσουν στο δικό μας αδύναμο σημείο, που είναι η ενέργεια», εξηγεί στους Times η Χελίμα Κροφτ, της RBC Capital Markets, μιας επενδυτικής τράπεζας.
Πόσο πιθανό είναι ο Πούτιν να κλείσει όντως τις στρόφιγγες;
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα δίσταζε να προχωρήσει σε τόσο δραστικά μέτρα εναντίον των πιο σημαντικών αγοραστών του. Μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο μια κρίσιμη πηγή εσόδων.
«Αν και η Ευρώπη εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από το ρωσικό αέριο, και η Ρωσία εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από την ευρωπαϊκή αγορά – και δεν μπορεί να την αντικαταστήσει με ευκολία», τονίζει ο Ντέιβιντ Γκόλντγουιν, ειδικός απεσταλμένος διεθνών ζητημάτων ενέργειας της κυβέρνησης Ομπάμα, μιλώντας στους Times.
Ο Γκόλντγουιν, που πλέον είναι πρόεδρος της Goldwyn Global Strategies, προσθέτει ότι ο Πούτιν προσπαθεί να πετύχει μια ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ του να «αποτελεί αξιόπιστο προμηθευτή της Γερμανίας, ενώ υπενθυμίζει στην Ευρώπη τον βαθμό της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο».
Όπως λέει, ανάλογη λογική είναι πιθανό να ακολουθήσει ο Πούτιν και αναφορικά με το πετρέλαιο, μια ακόμη σημαντικότερη πηγή εσόδων για τη Ρωσία. Αν οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σταματήσουν, τα κράτη-καταναλωτές του θα στραφούν στη Σαουδική Αραβία για να καλύψουν το κενό. Όμως η πρόσφατη αδυναμία του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών να αυξήσουν την παραγωγή για να ανταποκριθούν στις διεθνείς ανάγκες, δείχνει ότι μπορεί να προσεγγίζουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Υπάρχουν λύσεις για τις πιθανές συνέπειες;
Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έχει υποβάλει την Ευρώπη σε μια μορφή στρες τεστ, σημειώνουν οι Times, μειώνοντας τις ροές φυσικού αερίου σε μια προφανή προσπάθεια να εκβιάσουν την επιτάχυνση ζητημάτων όπως η λειτουργία του νέου υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 2, μιας επένδυσης $11 δισεκατομμυρίων που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Η Gazprom υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο στις κινήσεις της, επιμένοντας ότι «παραδίδει φυσικό αέριο σύμφωνα με τις ανάγκες των καταναλωτών, σε πλήρη συμμόρφωση προς τις τρέχουσες συμβατικές υποχρεώσεις» της, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.
Και μπορεί τα αποθέματα να παραμένουν χαμηλά και οι τιμές υψηλές, όμως η Ευρώπη δεν έχει ξεμείνει από φυσικό αέριο.
Οι δυνάμεις της αγοράς εργάζονται – αν και με καθυστέρηση. Μια αρμάδα γιγάντιων τάνκερ μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο μέχρι την Ευρώπη, εξαιτίας των υψηλών τιμών και της παρότρυνσης της κυβέρνησης Μπάιντεν. Τα πλοία φτάνουν από τις ΗΠΑ και άλλες περιοχές του πλανήτη, ενώ ένα κάθε τάνκερ έχει χωρητικότητα τριπλάσια του τρέχοντος ημερήσιου όγκου αερίου που φτάνει στην Ευρώπη από τη Ρωσία.
Η αύξηση είναι σημαντική: τον Ιανουάριο, η ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου που έφτασε στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του ρωσικού αερίου. Αυτές οι μεταφορές, σε συνδυασμό με τον μέχρι στιγμής σχετικά ήπιο χειμώνα, έχουν καθησυχάσει ένα μέρος των ανησυχιών.
«Ο κίνδυνος να μείνουμε χωρίς φυσικό αέριο έχει περιοριστεί», υποστήριξε ο Μάσιμο Ντι Οντοάρντο, αντιπρόεδρος φυσικού αερίου της Wood Macknzie, μιας εταιρείας οικονομικών ερευνών. «Οι ανησυχίες για μπλακάουτ μειώνονται».
Επιπλέον, σημειώνει στους Times ότι άλλος ένας λόγο για τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη στη διάρκεια του Ιανουαρίου οφείλεται στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές εταιρείες, δεδομένων των αυξημένων τιμών, προτιμούν να πωλούν αέριο από τα αποθέματά τους, παρά να προμηθεύονται νέες ποσότητες από τη Ρωσία.
Το κατά πόσον η αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών, παραμένει αμφίβολο, τονίζουν οι Times. Το υγροποιημένο αέριο απαιτεί ειδικά τερματικά, τα οποία δεν υπάρχουν σε επαρκείς αριθμούς στην Ευρώπη για να αντισταθμίσουν αυτού του είδους τις τεράστιες απώλειες.
«Η δυνατότητα εισαγωγών της Ευρώπης δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή, πράγμα που σημαίνει ότι η περιοχή θα δυσκολευόταν για να τις αυξήσει σημαντικά», επισημαίνει στην αμερικανική εφημερίδα η Λόρα Πέιτζ, αναλύτρια της Kpler.
Τι επίδραση θα έχει η ουκρανική κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τους πελάτες της;
Πιθανότατα κακή. Η επίδειξη δύναμης στα ουκρανικά σύνορα «θα προκαλέσει προβλήματα στην παρουσία τους στην αγορά», υποστηρίζει ο Τρέβορ Σικόρσκι, αναλυτής της Energy Aspects.
Η συμπεριφορά του Πούτιν είναι πιθανό να προκαλέσει αμφιβολίες απέναντι στους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι αποτελεί αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και να επιταχύνει ην απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και την πράσινη μετάβαση, μια εξέλιξη που θα αποδυνάμωνε σημαντικά τη ρωσική οικονομία.
«Αυτή η κρίση θα επιταχύνει τα γεωπολιτικά κίνητρα για απεξάρτηση από το φυσικό αέριο γενικώς και το ρωσικό φυσικό αέριο συγκεκριμένα», καταλήγει ο Γκόλντγουιν.
Πηγή: New York Times
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Μακρόν: Ο «αγκιτάτορας» της Ευρώπης επιστρέφει στις Βρυξέλλες


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αγκιτάτορας, κινητήρια δύναμη ή ηγέτης της Ευρώπης; ο Εμανουέλ Μακρόν επιστρέφει την Δευτέρα στις Βρυξέλλες για την πρώτη του ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας κομίζοντας προτάσεις σοκ για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την πρόσδεση της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πολιτική κοινότητα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανεξελέγη με το 58% των ψήφων στις 24 Απριλίου έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία με ευρωπαϊκό χρώμα που η υπόλοιπη Ευρώπη παρακολούθησε με προσοχή.
«Το κύρος του Εμανουέλ Μακρόν βγαίνει ενισχυμένο από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση», ακόμη και αν έχει ακόμη μπροστά του τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου», σύμφωνα με τον Πιερ Βιμόν του Carnegie Europe και πρώην γενικό γραμματέα της υπηρεσίας Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, η οποία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ενωσης μέχρι το τέλος του Ιουνίου, έκανε αίσθηση στις 9 Μαΐου στο Στρασβούργο τασσόμενος υπέρ της μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών συνθηκών για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ΕΕ και με την πρότασή του για την δημιουργία μίας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» για την ταχύτερη πρόσδεση της Ουκρανίας στην Ευρώπη μετά την ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.
«Αναμφίβολα οι εταίροι του θα του θέσουν πολλές ερωτήσεις», ακόμη και αν το θέμα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, δηλώνει ο Πιερ Βιμόν. Η σύνοδος κορυφής θα είναι αφιερωμένη στην οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία και την μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Καχυποψία
Οι πιο εχθρικοί άλλωστε δεν άργησαν να υψώσουν την φωνή τους. Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα τάχθηκε στις 22 Μαΐου από το Κίεβο υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο λιθουανός ομόλογός του Γκιτάνας Ναουσέντα εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη πολιτικής βούλησης για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην Ενωση.
«Υπάρχει καχυποψία. Οι προτάσεις αυτές αντιμετωπίζονται ως μέσον για την καθυστέρηση της ενταξιακής διαδικασίας της Ουκρανίας», σύμφωνα με τον Λούκας Μασλάνκα, ερευνητή του Πολωνικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων(PISM).
Ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαιώνει ότι η «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» δεν αποτελεί εναλλακτική στην είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά ενδιάμεση λύση, γνωρίζοντας ότι η ένταξη θα πάρει «δεκαετίες».
Ωστόσο, η αμφιβολία έχει εδραιωθεί. «Υπάρχουν αρκετές παρεξηγήσεις που θα πρέπει να λυθούν», λέει ο ερευνητής του Carnegie Europe. «Η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», παραδέχονται στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Επίσης, οι προτροπές του Εμανουέλ Μακρόν να μην «ταπεινωθεί» η Ρωσία έχουν τύχει αρνητικής υποδοχής στην Ουκρανία και στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Με την πρότασή του, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε ίσως ένα επικοινωνιακό λάθος, σπεύδοντας να πάρει τον λόγο ή μη εξηγώντας επαρκώς το σχέδιό του, λέει ο ερευνητής του Πολωνικού Ινσιτούτου Διεθνών Υποθέσεων.
Διαβάστε επίσης Λαβρόφ: Ο «ολοκληρωτικός πόλεμος» της Δύσης κατά της Ρωσίας θα διαρκέσει πολύ
«…δεν υπάρχει γερμανική ηγεσία, υπάρχει γερμανικό πρόβλημα»
«Εχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην δημιουργική δύναμη του λόγου του, αλλά ξέρουμε ότι στην Ευρώπη όλα γίνονται μέσω του συμβιβασμού και ο λόγος του γάλλου προέδρου δεν είναι αναγκαστικά αποφασιστικής σημασίας», λέει ο πολωνός ερευνητής.
Ωστόσο πιστεύει ότι η Γαλλία έχει τις στέρεες βάσεις για να γίνει ο ηγέτης της Ευρώπης, ειδικά σε μία χρονική στιγμή που η Γερμανία βρίσκεται σε δυσμενή θέση με μία πολιτική που θεωρείται υπερβολικά άτολμη απέναντι στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν έχει ανάγκη το γαλλογερμανικό δίδυμο για να επιτύχει την προώθηση των ιδεών του. Αλλωστε, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς έσπευσε να χαρακτηρίσει «ενδιαφέρουσα» την ιδέα της «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας».
«Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει γερμανική ηγεσία, υπάρχει γερμανικό πρόβλημα», λέει ο Ζαν-Ντομινίκ Τζουλιανί, της Fondation Robert Schuman.
Στην συγκυρία αυτή, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει προωθηθεί περισσότερο από ποτέ στην εμπροσθοφυλακή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αυτός είναι ο κατά παράδοσιν ρόλος της Γαλλίας, να κινητοποιεί ιδέες. Δεν έχει δίκιο σε όλα, αλλά έτσι κάνει τα πράγματα να προχωρούν», υπενθυμίζει ο Ζαν-Ντομινίκ Τζουλιανί.
«Οι παραδοσιακές γαλλικές ιδέες που διατυπώνονται από τον πρόεδρο, κάπως βροντερά, ενίοτε με θράσος, μέσα από έναν τηλεβόα, φιλτράρουν τα πράγματα, αναγκάζουν τους Ευρωπαίους να σκεφτούν».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Κλιματική αλλαγή: Συμφωνία στη G7 για απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σε συμφωνία για κατάργηση του ορυκτού άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή κατέληξαν την Πέμπτη οι χώρες της G7, απορρίπτοντας την πιο φιλόδοξη πρόταση που είχε παρουσιάσει η Γερμανία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακόμα, οι οι υπουργοί Ενέργειας της ομάδας της G7, οι οποίοι συναντώνται από την Πέμπτη στο Βερολίνο, κάλεσαν τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου. Στόχος είναι να μειωθεί η πίεση που ασκείται στις τιμές που έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο εδώ και μια δεκαετία λόγω του πολέμου.
«Καλούμε τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου να δράσουν με ένα υπεύθυνο τρόπο και να ανταποκριθούν στην σύσφιγξη των διεθνών αγορών, επισημαίνοντας μάλιστα και τον ρόλο-κλειδί που μπορεί να παίξει ο ΟΠΕΚ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί.
Ψηλά στην συνάντηση των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος βρέθηκε και το «επείγον» ζήτημα της μείωσης της εξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο, για το οποίο η G7 επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι αυξημένες ροές LNG από έτερες χώρες.
G7 urges Opec to raise output to cool oil market https://t.co/GDP9FHO8Jl
— Financial Times (@FT) May 27, 2022
Πίεση προς τον ΟΠΕΚ
Νωρίτερα αυτό το μήνα οι ηγέτες της Ομάδας σε συνάντηση τους δεσμεύτηκαν πως τα κράτη μέλη του G7 θα προχωρήσουν σε σταδιακή μείωση της εξάρτησης τους από τις ρωσικές ενεργειακές ροές, κάτι που περιλαμβάνει και το εμπάργκο στο ρωσικό αργό.
Ειδικά η Ε.Ε. βρίσκεται εδώ και μέρες σε συνομιλίες προσπαθώντας να καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου, αν και η άρνηση της Ουγγαρίας να συναινέσει έχει μπλοκάρει την διαδικασία.
Βεβαίως, αν και το κάλεσμα της G7 έχει τη σημασία της δεν είναι διόλου βέβαιο πως θα εισακουστεί από τις χώρες παραγωγής. Ακόμη και η άτυπη επικεφαλής του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Δύση και δη, τις ΗΠΑ έχει αντισταθεί στις πιέσεις να ανοίξει παραπάνω τις στρόφιγγες με το επίσημο επιχείρημα πως δεν υπάρχουν ελλείψεις στις αγορές και πως τα περιθώρια ενίσχυσης της παραγωγής είναι περιορισμένα από πολλά πετρελαιοπαραγωγικά κράτη, λόγω της ανεπάρκειας επενδύσεων για εκσυγχρονισμό των υποδομών τους τα προηγούμενα χρόνια.
Εξάλλου, στο διευρυμένο καρτέλ του ΟΠΕΚ+ συμμετέχει και η Ρωσία που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να διευκολύνει τη Δύση με τον τρόπο αυτό. Ο ΟΠΕΚ+ έχει παραμένει σταθερός στην πολιτική των σταδιακών μετριοπαθών αυξήσεων κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, μια αύξηση που βεβαίως δεν έχει καταφέρει να ανακόψει το ράλι των τιμών που έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από πέρυσι.
Σε δηλώσεις του προ ημερών ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν υποστήριξε πως το Ριάντ θα σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας, ως κράτος μέλος του καρτέλ, με μια δήλωση που προκάλεσε δυσφορία στις δυτικές πρωτεύουσες. Είχε υποστηρίξει δε, πως η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να δείχνει μεγαλύτερη εκτίμηση στην αξία της συμμαχίας των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών.
Πράσινοι στόχοι
Πάντως, στην ατζέντα της διήμερης συνάντησης των υπουργών του G7 βρέθηκαν βεβαίως και πράσινα ζητήματα, με σημείο αιχμής την προσπάθεια να μην χρησιμοποιηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ως δικαιολογία για τον εκτροχιασμό των κρατών από τους περιβαλλοντολογικούς στόχους που έχουν τεθεί.
Στο πλαίσιο αυτό η Ομάδα δεσμεύτηκε πρώτη φορά στην επίτευξη του στόχου για την απολιγνιτοποίηση του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2035 και σταδιακά να μειώσει την χρήση θερμικής ενέργειας, αν και δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μια ρητή δέσμευση για τον τερματισμό της χρήσης γαιάνθρακα μέχρι το 2030, όπως ήταν η πρόταση που είχε καταθέσει η οικοδέσποινα Γερμανία. Συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα δεν επετεύχθη, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της αντίδρασης των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Σε κάθε περίπτωση θεωρείται σημαντική η συμφωνία για την απολιγνιτοποίηση στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς κάμφθηκαν οι επιφυλάξεις της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά. Εξάλλου ήδη ΗΠΑ και Γερμανία έχουν θέσει εθνικούς στόχους για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα από την ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2035 και η Βρετανία ακόμη νωρίτερα.
Με πληροφορίες από Financial Times
Πηγή: OT.gr
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ώρες ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ώρες ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων