OIKONOMIA
Γ. Καλογήρου στο Πρώτο: Το brain drain δεν θα λυθεί με το να γυρίσουν όλοι πίσω – Κεντρικό πρόβλημα η σύνδεση έρευνας και επιχειρήσεων (audio)

«Η σύνδεση των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων με τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις, το δημόσιο τομέα και τους δήμους, είναι το κεντρικό πρόβλημα», για την ανάπτυξη και την αναζωογόνηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, τόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής στο ΕΜΠ, Γιάννης Καλογήρου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί λογαριασμοί», με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Έχουμε πλέον καλά παραδείγματα επιχειρηματικότητας που στηρίζεται στη γνώση και στην καινοτομία. Αυτό είναι το κεντρικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να πέσουν επάνω και να το κάνουν πρώτο στόχο», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ο οποίος βρίσκεται στη Σύρο για το 16ο ετήσιο Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας και την Οικονομία της Γνώσης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Πρέπει να συνδέσουμε τις επιχειρήσεις με την ερευνητική δραστηριότητα που καταγράφεται στη χώρα, αλλά και από τους Έλληνες της διασποράς», υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε ο κ. Καλογήρου, «το brain drain δεν θα λυθεί με το να γυρίσουν όλοι πίσω στην Ελλάδα», σημειώνοντας ότι πολύ δύσκολα αφήνει κάποιος ερευνητής μια σταδιοδρομία στο εξωτερικό, για να γυρίσει στη χώρα μας με τις αμοιβές που υπάρχουν σήμερα. «Όμως είναι πολύ εύκολο να συνδέσουμε αυτούς τους ανθρώπους με τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα και με τις επιχειρήσεις, μέσω διαδικτύου, αλλά και με μια παρουσία φυσική που μπορεί να είναι ένα ή δυο μήνες το χρόνο. Το έχουν κάνει πολλές χώρες σε ΕΕ και Λατινική Αμερική», επισήμανε.
«Αν αρχίσει η σύνδεση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με τις επιχειρήσεις – υπάρχουν πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση αυτή και στα πανεπιστήμια – νομίζω ότι θα μπορέσουμε πολλά από αυτά που παράγονται επιστημονικά να μετατραπούν σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες , σε startup αλλά και σε συνεργασία με υφιστάμενες επιχειρήσεις . Το παραγωγικό μοντέλο μπορεί να αναζωογονηθεί μόνο με νέο ανθρώπινο δυναμικό που είναι καλά καταρτισμένο και έχει σχέση με την παραγωγή», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις εργασίες του Σεμιναρίου της Ερμούπολης, ο κ. Καλογήρου ανέφερε εξετάζονται θέματα όπως η Ανάπτυξη, με έμφαση όχι μόνο στις υλικές επενδύσεις, αλλά και για τις άυλες, δηλαδή στις επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, στην κατάρτιση των εργαζομένων, στις αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία και στη διοίκηση των επιχειρήσεων, στο design – που όλο και περισσότερο παίζει ρόλο στη βιομηχανία – στο marketing, και στο branding.
«Παλιά, οι επενδύσεις αφορούσαν μόνο υλικά, μηχανήματα, οχήματα, υπολογιστές κτλ. Τώρα ο συνδυασμός υλικών με άυλες επενδύσεις, όπως και υλικών υποδομών με ψηφιακές υποδομές, ανεβάζει την παραγωγικότητα και εξηγεί λίγο αυτό που είχε ονομαστεί ως γρίφος της παραγωγικότητας», συμπλήρωσε ο καθηγητής

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Βόλος- Σοκ με τον θάνατο του Χρήστου Μπόκου σε ηλικία μόλις 42 ετών
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Νέο σοκ στη Μαγνησία – Πέθανε 45χρονος από τη Ζαγορά
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ημέρες ago
Πολυθεματικό πάρκο κατασκευάζεται στη Μυτιλήνη
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ημέρες ago
Από τις πηγές της Πάρνηθας θα πίνει νερό η Χασιά
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ξεκινάει το Φεστιβάλ Καντίνας στον Βόλο – Μουσική, χορός και γαστρονομία στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Kitchen Lab: Λουκέτο στα μαγαζιά του Άκη Πετρετζίκη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Διασωληνωμένη η Διευθύντρια Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου – Έκκληση για αίμα