Connect with us
banner epikhirisis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κεφαλογιάννης στο ΕΡΤNews: Η αντιπυρική περίοδος εξελίσσεται με οργάνωση – Περισσότερες από 3.300 πυρκαγιές έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα

Published

on

kefalogiannhs.jpg

Σημαντικές επισημάνσεις για την εξέλιξη της αντιπυρικής περιόδου και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού έκανε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» υπογραμμίζοντας ότι φέτος η χώρα έχει ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές της δυνατότητες.

Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 3.300 ενάρξεις πυρκαγιών, αριθμός που δείχνει την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης, παρά τη μείωση των περιστατικών σε σχέση με την περυσινή χρονιά, ενώ μεταξύ άλλων υπενθύμισε την πυρκαγιά στο Γραμματικό, όπου η ταχεία κινητοποίηση 18 εναέριων μέσων και επίγειων δυνάμεων απέτρεψε την εξάπλωση της φωτιάς.

Ενισχυμένα μέσα και προσωπικό

Σύμφωνα με τον Υπουργό, φέτος επιχειρούν πάνω από 80 εναέρια μέσα, ενώ στη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος υπηρετούν 18.000 πυροσβέστες, εκ των οποίων 15.500 είναι μόνιμοι και 2.500 εποχικοί. Επιπλέον, πλαισιώνονται από 5.000 εθελοντές πυροσβέστες και 5.500 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας.

Ο στόλος των drones έχει επίσης ενισχυθεί, από 45 πέρυσι σε 82 φέτος, παρέχοντας κρίσιμη εναέρια επιτήρηση 24/7, με θερμικές κάμερες και άμεση ειδοποίηση των δυνάμεων σε περιπτώσεις καπνού.

Σαφής συντονισμός, στοχευμένη πρόληψη

Ο Υπουργός σημείωσε πως πλέον «είναι απολύτως ξεκάθαρο ποιος κάνει τι» στο πεδίο, με την Πολιτική Προστασία να έχει τον συντονιστικό ρόλο σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Λιμενικό και τους ΟΤΑ. Τόνισε, ωστόσο, ότι το μεγάλο στοίχημα παραμένει η πρόληψη.

Advertisement

Αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα καθαρισμού οικοπέδων και στην ανάγκη συμμόρφωσης των πολιτών. Όπως είπε, φέτος έχουν υποβληθεί πάνω από 700.000 δηλώσεις καθαρισμού, έναντι 830.000 πέρυσι, ενώ υποχρέωση καθαρισμού έχουν τα οικόπεδα εντός ή σε απόσταση 100 μέτρων από το σχέδιο πόλης, καθώς και εκείνα εκτός σχεδίου όπου υπάρχει κτίσμα.

Πίεση προς τους Δήμους

Παρά την αύξηση της χρηματοδότησης προς τους δήμους (40 εκατ. ευρώ μόνο για την Πολιτική Προστασία), ο Υπουργός αναγνώρισε ότι αρκετοί ΟΤΑ δεν αξιοποιούν τα εργαλεία που τους παρέχονται. Μόλις πέρυσι, το 55% των δήμων είχε συνδεθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα για την καταγραφή ακαθάριστων οικοπέδων. Φέτος, το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 100%.

Επεσήμανε, πάντως, πως εάν οι δήμοι δεν αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, εξετάζεται θεσμικά να υπάρξει σύνδεση της χρηματοδότησής τους με την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών τους.

Διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού

Αναφορικά με το προσωπικό της Πυροσβεστικής, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης των μόνιμων δυνάμεων, ενώ φέτος οι εποχικοί προσλαμβάνονται για 8 μήνες αντί για 6, καλύπτοντας έτσι και την παρατεταμένη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Παράλληλα, προανήγγειλε νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη στελέχωση μόνιμων θέσεων και από τις δεξαμενές των εποχικών και εθελοντών πυροσβεστών.

Advertisement

Σχόλιο για τις πολιτικές εξελίξεις και την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

Τέλος, ο Υπουργός σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις με αφορμή την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν θα σταθεί εμπόδιο σε καμία διαδικασία διερεύνησης». Επισήμανε, ωστόσο, την ανάγκη να μελετηθεί το περιεχόμενο της δικογραφίας πριν εξαχθούν συμπεράσματα, σημειώνοντας ότι το ζήτημα της κατάχρησης επιδοτήσεων είναι διαχρονικό και πως πρέπει να αναζητηθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά. «Στόχος μας είναι η διασφάλιση της νομιμότητας και η ενίσχυση ενός εργαλείου – των επιδοτήσεων – που έχει ζωτική σημασία για τον πρωτογενή τομέα και την παραμονή του πληθυσμού στην ύπαιθρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
300X250 GIF
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο