

ΚΟΣΜΟΣ
Γ. Κουμουτσάκος (Unesco): Μένει ένα μικρό τυπικό βήμα για την ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Unesco, Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤΝews σχετικά με την απόφαση του διεθνή οργανισμού να καθιερώσει την 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, στην οποία συνέβαλε και ο ίδιος προσωπικά. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δυσκολίες αυτής της διαδικασίας μέχρι την εγκαθίδρυσή της.
«Αυτή η ημέρα χαράς και υπερηφάνειας απαίτησε εργώδεις διπλωματικές προσπάθειες πολλών μηνών, με τη στήριξη του Υπουργείου, των Εξωτερικών, της ηγεσίας, του κ. Γεραπετρίτη. Ενώ για το πεδίο της διπλωματικής προσπάθειας ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι συνάντησε περίπου 88 αντιπροσωπείες, προκειμένου να υπάρξει στήριξη στην κατάθεση της πρότασης.
«Το αποτέλεσμα ήταν ότι η πρόταση για την εγκαθίδρυση και την ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας κατετέθη με ένα πραγματικά πρωτόγνωρο αριθμό υποστηρικτικών χώρων 88 στο σύνολο τους από όλο τον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως επισήμανε ο Γ. Κουμουτσάκος αυτό που μένει τώρα είναι ένα μικρό τυπικό βήμα, που θα γίνει στην επικείμενη Γενική Διάσκεψη της Unesco. «Μπορούμε όλοι να είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για αυτή τη σπουδαία μέρα» συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για πότε κατατέθηκε η πρόταση και πώς κατάφεραν να πείσουν τον οργανισμό, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Unesco ανέφερε: «Πράγματι δεν ήταν καθόλου εύκολο, διότι η γλώσσα μας δεν μιλιέται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη γη. Αυτό ίσχυσε και για «μεγάλες» γλώσσες όπως η αραβική, τα γαλλικά, τα αγγλικά που έχουν «παγκόσμιες» ημέρες και είναι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ.
Εμείς έπρεπε να πείσουμε για την για ουσιαστικά κριτήρια, για την ποιότητα της γλώσσας, για τη σημασία της στην πορεία του ελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό απαίτησε επίμονη συντονισμένη και με πίστη στο αποτέλεσμα δουλειά.»
Ο κ. Κουμουτσάκος αποκάλυψε ότι η κατάθεση της πρότασης έγινε τον Μάρτιο. «Για πολύ καιρό έγινε η διαμόρφωση του κειμένου που θα έπρεπε να είναι ταυτόχρονα επιστημονικά τεκμηριωμένο αλλά και πολιτικά σωστό, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη όλων αυτών των χωρών. Στη σύνταξη αυτού του κειμένου η Μόνιμη Αντιπροσωπεία συνεργάστηκε με τους καθηγητές κ. Μπαμπινιώτη και κ. Κλαίρη. Η στήριξη που είχαμε πριν από όλα τα μέρη του κόσμου, κυρίως από Ιταλία, Αυστραλία, συνέβαλαν ώστε να υπάρχει μία ευαισθητοποίηση» είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε, λέγοντας πως «Η απόφαση έχει ληφθεί. Τώρα η ώρα της χαράς και της υπερηφάνειας πρέπει να γίνει ώρα ευθύνης για το πώς θα αξιοποιήσουμε από εδώ και πέρα ως κράτος και ως κοινωνία αυτό το χρυσό πιστοποιητικό μοναδικότητας και οικουμενικότητας της ελληνικής γλώσσας».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

-
ΒΟΛΟΣ10 ώρες ago
Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο του Γεώργιου Αντωνίου
-
ΒΟΛΟΣ23 ώρες ago
Μάγεψε το Express jet της sea jet με την πρώτη αναχώρηση να συγκεντρωνει το ενδιαφέρον δεκάδων επισκεπτών
-
VIDEO22 ώρες ago
ΣΟΒΑΡΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΓΥΑΛΙ ΑΠΟ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟ ΤΟΥ
-
VIDEO23 ώρες ago
ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ “ΦΑΡΣΕΣ” ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΟΜΒΑΣ
-
VIDEO23 ώρες ago
ΝΕΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΑΤΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
-
LIFESTYLE11 ώρες ago
«Εκκωφαντική η σιωπή σου βουνό μου» έγραψε για τα 13 χρόνια από τον θάνατό του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago
Μηχανική βλάβη στο “Superstar” της Seajets – Αναστάτωση και ταλαιπωρία για εκατοντάδες ταξιδιώτες των Σποράδων
-
ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες ago
Συνελήφθη 20χρονος που έτρεχε με 200 χιλιόμετρα στην περιφερειακή Υμηττού