ΚΟΣΜΟΣ
Γαλλία: Αναγνωρίστηκε ως επαγγελματική ασθένεια ο καρκίνος του μαστού αεροσυνοδού

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Δικαστήριο στη Γαλλία αναγνώρισε για πρώτη φορά τον καρκίνο του μαστού μιας πρώην αεροσυνοδού της Air France ως επαγγελματική ασθένεια. Οι δικαστές έλαβαν υπόψη τις νυχτερινές βάρδιες, την κοσμική ακτινοβολία και το παθητικό κάπνισμα.
Η 59χρονη Σόφι Λενό, ο καρκίνος της οποίας βρίσκεται πλέον σε ύφεση, εργάστηκε για τη γαλλική αεροπορική εταιρεία επί 30 χρόνια, από το 1989 έως το 2019, αρχικά ως αεροσυνοδός και στη συνέχεια ως επικεφαλής πληρώματος σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Συνολικά, πραγματοποίησε περισσότερες από 12.600 ώρες πτήσης, εκ των οποίων πάνω από 6.500 ήταν νυχτερινές.
Νυχτερινή εργασία, κοσμική ακτινοβολία και παθητικό κάπνισμα
Για την απόφασή του, το δικαστήριο έλαβε υπόψη, μεταξύ άλλων, την τακτική νυχτερινή εργασία της, την έκθεσή της στην κοσμική ακτινοβολία, καθώς και στο παθητικό κάπνισμα. Το κάπνισμα επιτρεπόταν στα αεροσκάφη της Air France έως το 2000. Το δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι δεν εντοπίστηκε κάποιος γενετικός παράγοντας ή στοιχείο που να συνδέεται με τον τρόπο ζωής της αεροσυνοδού και θα μπορούσε να εξηγήσει την εμφάνιση της ασθένειας.
Η απόφαση ήρθε έπειτα από μια μακρά δικαστική μάχη. Δύο περιφερειακές επιτροπές που είναι αρμόδιες για την αναγνώριση επαγγελματικών ασθενειών είχαν προηγουμένως αποφανθεί ότι δεν αποδεικνυόταν ο σύνδεσμος μεταξύ της επαγγελματικής της δραστηριότητας και του καρκίνου.
Καθώς ο καρκίνος του μαστού δεν περιλαμβάνεται στους επίσημους πίνακες επαγγελματικών ασθενειών στη Γαλλία, η αναγνώριση αυτή απαιτεί μια ειδική διαδικασία, η οποία είναι συχνά μακρά και πολύπλοκη. Η πρώην αεροσυνοδός δήλωσε ότι έδωσε αυτή τη μάχη για δυόμισι χρόνια, έχοντας τη στήριξη συνδικαλιστών της CFDT.
Μια απόφαση-ορόσημο
Σύμφωνα με τη δικηγόρο της, Ελίζαμπεθ Λερού, η τελεσίδικη απόφαση, κατά της οποίας δεν ασκήθηκε έφεση, θα μπορούσε να αποτελέσει νομικό προηγούμενο και να ανοίξει τον δρόμο για αντίστοιχες προσφυγές και από άλλα μέλη πληρωμάτων αεροσκαφών.
«Είναι πραγματικά η μεγαλύτερη ευχή μου να ανοίξει αυτό τον δρόμο για άλλες γυναίκες που μέχρι σήμερα ίσως δεν τολμούσαν να μιλήσουν», δήλωσε η Σοφί Λενό.
Για την πρώην αεροσυνοδό, η αναγνώριση της ασθένειάς της ως επαγγελματικής θα της επιτρέψει, μεταξύ άλλων, να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα.
Η Air France, η οποία δεν ήταν διάδικος στη συγκεκριμένη υπόθεση, δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης. Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι «η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καρκίνος του μαστού αναγνωρίζεται ως επαγγελματική ασθένεια στη Γαλλία. Το 2023, νοσηλεύτρια που εργαζόταν σε νυχτερινές βάρδιες επί 28 χρόνια και είχε εκτεθεί σε ακτινοβολία πέτυχε αντίστοιχη αναγνώριση. Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο πιο θανατηφόρος καρκίνος μεταξύ των γυναικών στη Γαλλία, προκαλώντας σχεδόν 13.000 θανάτους κάθε χρόνο.
Πηγή: Euronews
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο Viber
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο WhatsApp
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Telegram;
Γίνε μέλος στο κανάλι μας:
στο Telegram

ΑΘΛΗΤΙΚΑ22 ώρες agoΝτόρσεϊ: «Αγαπάω αυτή τη χώρα, ανυπομονώ να είμαι εδώ και στα επόμενα παιχνίδια»
ΑΘΛΗΤΙΚΑ20 ώρες agoΈνσο Φερνάντες: «Βόμβα» 160 εκατ. ευρώ από τη Μάντσεστερ Σίτι
ΚΟΣΜΟΣ23 ώρες agoΗΠΑ: Ο 91χρονος Ντέιλ Σάντερς κατέρριψε ξανά το ρεκόρ του γηραιότερου πεζοπόρου διανύοντας 3.500 χλμ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ24 ώρες agoΜητσοτάκης: Η Ελλάδα στέκεται σταθερά δίπλα στον Λίβανο στις πιο κρίσιμες στιγμές – Είμαστε αδερφοί λαοί
ΑΘΛΗΤΙΚΑ23 ώρες ago«Εθνική παθιασμένη, διαβασμένη και συσπειρωμένη»: Το σχόλιο Ρομπόλη για τη μεγάλη νίκη επί της Ισπανίας
ΑΘΛΗΤΙΚΑ22 ώρες agoΗ Τότεναμ παίρνει δανεικό τον Μούντρικ από την Τσέλσι
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»: Αρχίζει η νέα φάση δωρεάν προληπτικών εξετάσε ων
ΘΕΣΣΑΛΙΑ24 ώρες agoΚαρδίτσα: Στο 35% η αποκατάσταση της Παλιάς Ηλεκτρικής









