Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: ήττα Μακρόν – ιστορική επιτυχία Μελανσόν

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να κέρδισε για δεύτερη χωρά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, όμως αν και πλέον στη δεύτερη θητεία του δεν έχει μπορέσει να διαμορφώσει ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα, με γείωση στη γαλλική κοινωνία, ικανό να διαμορφώσει όρους πολιτικής ηγεμονίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών δίνουν το κόμμα του Μακρόν (Ensemble!) να βρίσκεται με 25,2% πίσω από τη συμμαχία της Αριστεράς που διαμόρφωσε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν (NUPES), που παίρνει 25,6%, σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί μια πολιτική επιτυχία για τον Γάλλο πρόεδρο. Μάλλον, καταδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν «πρόεδρο μειοψηφίας» σε μια χώρα όπου το πολιτικό σύστημα δείχνει τριχοτομημένο ανάμεσα σε μια δεξιά όπου ηγεμονεύει η ακροδεξιά, ένα νεοφιλελεύθερο κέντρο (ή «Ακραίο Κέντρο») και μια Αριστερά σε τροχιά ριζοσπαστικοποίησης.

Ιστορική επιτυχία Μελανσόν

Το αποτέλεσμα που πετυχαίνει η συμμαχία που σχημάτισε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ύστερα από το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που είχε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, είναι μια δικαίωση της προσπάθειάς του να συσπειρώσει το σύνολο των δυνάμεων της Αριστεράς σε μια προσπάθεια πολιτικής αντεπίθεσης απέναντι στον Μακρόν.

Μπορεί να κατηγορήθηκε για καιροσκοπισμό για τον τρόπο που σχημάτισε τη συμμαχία, η οποία στηρίχτηκε λιγότερο στην προγραμματική σύγκλιση και περισσότερο στην εξασφάλιση ότι όλες οι δυνάμεις που συμμετείχαν θα μπορούσαν να πετύχουν την  κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που θα ήταν πολύ πιο δύσκολη εάν κατέβαιναν αυτόνομες, όμως κατάφερε να δώσει ένα ενωτικό σημείο αναφοράς για όλα εκείνα τα κομμάτια της γαλλικής κοινωνίας που αντιδρούν στην πολιτική που έχει ακολουθήσει ο Μακρόν και δεν εμπνέονται από την ακροδεξιά.

Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει έναν ισχυρό αντιπολιτευτικό πόλο μέσα στη Βουλή, την Αριστερά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα την παγίωση του Μελανσόν ως της ηγετικής φυσιογνωμίας της Αριστεράς στη Γαλλία.

Το ερώτημα του δεύτερου γύρου

Το γαλλικό εκλογικό σύστημα με τους δύο γύρους δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου προμηνύουν απαραίτητα και αυτά του δεύτερου.

Στον δεύτερο γύρο αυτό που μετράει είναι η τοπική συσπείρωση που έχουν τα κόμματα και ο βαθμός στον οποίο μπορούν να ελπίζουν ότι θα υποστηριχτούν από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.

Αυτό εξηγεί γιατί ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των βουλευτικών, οι εκτιμήσεις για τον δεύτερο γύρο δίνουν συγκριτικά περισσότερες έδρες στον σχηματισμό του Μακρόν που ελπίζει ότι οι υποψήφιοί του θα κερδίσουν την υποστήριξη των δεξιών ψηφοφόρων απέναντι στην αριστερά.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι ο σχηματισμός του Μακρόν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο και άρα θα εξασφαλίσει την αναγκαία κοινοβουλευτική υποστήριξη στην κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν και τα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή.

Το να μην έχει το κόμμα του Μακρόν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή θα σημαίνει εκ των πραγμάτων μια αποδυναμωμένη θέση και του ίδιου του Γάλλου Προέδρου που θα εξαρτάται από τη διαμόρφωση συγκυριακών πλειοψηφιών μέσα στη Βουλή, ή την καταφυγή στις διάφορες έκτακτες προβλέψεις του Γαλλικού Συντάγματος.

Μια χώρα με έντονες αντιθέσεις

Κατά τα άλλα τα αποτελέσματα των εκλογών κατέγραψαν που είδαμε και στις προεδρικές. Διαφορετικές κοινωνικές ομάδες έχουν διαφορετικές εκλογικές αναφορές, με έντονες πολώσεις και ολοένα και μεγαλύτερες διαφορές πολιτικής κουλτούρας και συμπεριφοράς.

Η «βαθιά Γαλλία» της επαρχίας είναι διαφορετική από τη Γαλλία των ελίτ του Παρισιού, η παλιά εργατική τάξη έχει διαφορετική αντίληψη από τους νέους πιο μορφωμένους αλλά και πιο επισφαλείς εργαζομένους, τα προάστια με ισχυρή παρουσία ανθρώπων μεταναστευτικής καταγωγής στρέφονται προς τα αριστερά όπως και η νεολαία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αποτύχει να διαμορφώσει μια συνεκτική απεύθυνση σε όλη τη γαλλική κοινωνία την ώρα που ο Μελανσόν κατορθώνει να δείξει έναν εν δυνάμει συνασπισμό των στρωμάτων που νιώθουν δυσαρεστημένα και η ακροδεξιά διευρύνει την ηγεμονία της στο χώρο των πιο συντηρητικών στρωμάτων.

Και το ερώτημα δεν είναι μόνο ποιος συσχετισμός θα διαμορφωθεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αλλά – και ίσως κυρίως – εάν η Γαλλία έχει μπροστά της ένα νέο γύρο μεγάλων κοινωνικών συγκρούσεων ή και εκρήξεων που τελικά θα είναι και το πεδίο όπου θα κριθεί ο πραγματικός πολιτικός και κοινωνικός συσχετισμός

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Καταρτίζει σχέδια για οργανωμένες διακοπές ρεύματος

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σχέδια καταρτίζει η Βρετανία για οργανωμένες διακοπές της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία και στα νοικοκυριά στη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ενδεχόμενο να συνυπάρξουν με ελλείψεις στο φυσικό αέριο, όπως μετέδωσε χθες, Τρίτη, το Bloomberg News.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η μειωμένη ικανότητα παραγωγής ενέργειας μπορεί να αντιστοιχεί στο 1/6 της ζήτησης ενέργειας όταν αυτή κορυφωθεί, σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση αναφορικά «με τη χειρότερη περίπτωση εξέλιξης της κατάστασης», ακόμη και μετά την έκτακτη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας από την καύση άνθρακα, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλέστηκε πηγές που έχουν λάβει γνώση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Το χειρότερο σενάριο

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο χειρότερο σενάριο εξέλιξης των πραγμάτων, με θερμοκρασίες μικρότερες των μέσων τιμών και μειωμένες εισαγωγές ενέργειας από τη Νορβηγία και τη Γαλλία, η Βρετανία είναι ενδεχόμενο να βρεθεί εκτεθειμένη για ένα τετραήμερο τον Ιανουάριο, οπότε και ενδέχεται να χρειαστεί η εφαρμογή έκτακτων μέτρων για της μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ίδια δημοσιογραφική αναφορά.

Το αρμόδιο υπουργείο για τις Επιχειρήσεις, την Ενέργεια και τη Βιομηχανική Στρατηγική δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού του Reuters.

Η αναφορά του Bloomberg έγινε μετά την προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Βρετανία βρίσκεται σε τροχιά μακρόχρονης ύφεσης, καθώς οι πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας έχουν προκαλέσει την αύξηση του πληθωρισμού κοντά στο 13%. Ωστόσο, η οποιαδήποτε πολιτική αντίδραση εμποδίστηκε από την εσωτερική κούρσα μεταξύ των Συντηρητικών για την εκλογή νέου πρωθυπουργού στις 5 Σεπτεμβρίου.

Εξοικονόμηση φυσικού αερίου

Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδιώκουν να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο περιορίζοντας τη χρήση του και να αυξήσουν τα αποθέματά τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η βρετανική κυβέρνηση είναι διαιρεμένη σε δύο στρατόπεδα που προειδοποιούν αναφορικά με διαφορετικές αντιδράσεις αντιμετώπισης των εξελίξεων, έχοντας από τη μία μεριά την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας και από την άλλη μεριά τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Ρίσι Σούνακ που διεκδικούν την πρωθυπουργία.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις, επιχειρηματικές οργανώσεις και πολιτικοί έχουν καλέσει την Τρας και τον Σούνακ να ξεκαθαρίσουν πώς θα βοηθήσουν τους Βρετανούς να αντιμετωπίσουν μία αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 82% τον Οκτώβριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Twitter: Πρώην υπάλληλος κρίνεται ένοχος για κατασκοπεία υπέρ της Σαουδικής Αραβίας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πρώην υπάλληλος της εταιρείας Twitter Inc. κρίθηκε ένοχος χθες Τρίτη για κατασκοπεία σε βάρος χρηστών του ομώνυμου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας, οποία ήθελε να μάθει την ταυτότητα και άλλα στοιχεία για πρόσωπα που επέκριναν το βασίλειο ή τη βασιλική οικογένεια.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σώμα ενόρκων δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκε ότι ο Άχμαντ Αμπουάμο πράγματι πούλησε προσωπικά δεδομένα (θεωρητικά) ανώνυμων χρηστών της πλατφόρμας στο Ριάντ έναντι δεκάδων χιλιάδων δολαρίων.

Διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή 20 ετών κάθειρξης διότι ενήργησε για λογαριασμό ξένης κυβέρνησης, για ξέπλυμα χρήματος, απάτη και παραχάραξη εγγράφων.

Η ποινή του θα ανακοινωθεί μεταγενέστερα.

Η ετυμηγορία

«Τα αποδεικτικά στοιχεία έδειξαν ότι, έναντι χρημάτων και ενώ νόμιζε πως ήταν προστατευμένος από αδιάκριτα βλέμματα, ο κατηγορούμενος πούλησε τη θέση του (σ.σ.: του υπαλλήλου της Twitter) σε πρόσωπο προσκείμενο» στη σαουδαραβική βασιλική οικογένεια, είπε την περασμένη εβδομάδα ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Κόλιν Σάμσον απευθυνόμενος στο σώμα των ενόρκων, στο κλείσιμο της ακροαματικής διαδικασίας που διήρκεσε δύο εβδομάδες.

Η ετυμηγορία απαγγέλθηκε εν μέσω των επικρίσεων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον του Τζο Μπάιντεν και του Εμανουέλ Μακρόν για την προσέγγισή τους με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που είχε τεθεί για καιρό στο περιθώριο σε διεθνές επίπεδο μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Αρκετές ΜΚΟ κατηγορούν τον πρίγκιπα, γνωστό και ως «MbS» και το καθεστώς του για συστηματική κατασκοπεία, απαγωγές και βασανισμούς αντιφρονούντων. Το Ριάντ το διαψεύδει.

Ο Άχμαντ Αμπουάμο συνελήφθη στο Σιάτλ τον Νοέμβριο του 2019. Η εισαγγελία του πρόσαπτε, όπως και σε άλλον έναν πρώην υπάλληλο της Twitter, τον Αλί Αλζαμπάρα, πως αφού προσεγγίστηκαν από το Ριάντ στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015, άρχισαν να στέλνουν στη Σαουδική Αραβία δεδομένα χρηστών προσβάσιμα μόνο από τα συστήματα της εταιρίας (διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνων, ημερομηνίες γέννησης κ.λπ.).

Ο κ. Αμπουάμο εγκατέλειψε την εταιρεία το 2015. Ο Αλί Αλζαμπάρα, Σαουδάραβας, έφυγε από τις ΗΠΑ.

Η Άντζελα Τσουάνγκ, η συνήγορος υπεράσπισης του Άχμαντ Αμπουάμο, αναγνώρισε ότι πιθανόν διεξήχθη σαουδαραβική επιχείρηση πριν από επτά χρόνια με σκοπό την εξασφάλιση πληροφοριών για αντιπάλους του καθεστώτος στην οποία ενέχονταν υπάλληλοι της εταιρείας Twitter.

Όμως, σύμφωνα με την ίδια, ο εντολέας της δικάζεται στη θέση του κ. Αλζαμπάρα. «Είναι προφανές ότι ο κατηγορούμενος που αναζητούσε η κυβέρνηση δεν είναι εδώ», είπε.

Τι λέει η εταιρεία

Η εταιρεία Twitter, ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν θέλησε να σχολιάσει τη δικαστική απόφαση.

Η πλατφόρμα κατηγορεί τον πρώην υπάλληλό της ότι παραβίασε τους κανόνες της εταιρείας, διότι δεν ενημέρωσε την ιεραρχία της ότι έλαβε 100.000 δολάρια κι ένα ρολόι αξίας 40.000 δολαρίων και πλέον από πρόσωπο προσκείμενο στη σαουδαραβική μοναρχία.

Αυτά ήταν απλά «ψιλά» για τους Σαουδάραβες, που είναι συνηθισμένοι στη χλιδή, αντέτεινε η κυρία Τσουάνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ30 δευτερόλεπτα ago

Βρετανία: Καταρτίζει σχέδια για οργανωμένες διακοπές ρεύματος

LIFESTYLE5 λεπτά ago

O Άκης Πετρετζίκης με την έγκυο σύζυγό του και τον γιο τους στην πισίνα

ΕΛΛΑΔΑ12 λεπτά ago

Ναυάγιο Ζακύνθου: Μάζεψαν τα σκουπίδια – Οι αντιδράσεις συνεχίζονται

ΜΠΑΣΚΕΤ17 λεπτά ago

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε έργο τέχνης για τα 75 χρόνια NBA! (video)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ18 λεπτά ago

Βεργέτης: «Πέρασα από επαγγελματικές συνεντεύξεις για να πάω στην Ινδία» (audio)

OIKONOMIA20 λεπτά ago

Αμπέλι: Η μύγα της Μεσογείου ζημιώνει το επιτραπέζιο σταφύλι

ΚΟΣΜΟΣ21 λεπτά ago

Twitter: Πρώην υπάλληλος κρίνεται ένοχος για κατασκοπεία υπέρ της Σαουδικής Αραβίας

LIFESTYLE25 λεπτά ago

Δείχνει το τσίμπημα της θαλάσσιας ανεμώνης

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ26 λεπτά ago

Πρώην υπάλληλος του Twitter κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία υπέρ της Σαουδικής Αραβίας

ΕΛΛΑΔΑ32 λεπτά ago

Κρήτη: Σήμερα στην ανακρίτρια ο 33χρονος στα Ανώγεια που κατηγορείται για βιασμό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE3 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ17 ώρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

Δημοφιλή