Connect with us

OIKONOMIA

Γαλλία: «Καμπανάκι» Μοσκοβισί για κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η πολιτική είναι ρόλοι και οι πρωταγωνιστές πρέπει να υποδύονται τους ρόλους αυτούς στην ώρα τους και πειστικά. Δεν πρόλαβε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν να εξαγγείλει το νέο «πακέτο» των 25 δισ. δολαρίων για την στήριξη της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, δεν πρόλαβε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ να κηρύξει «απαρχαιωμένους» τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το χρέος αφού και οι πρώην «φειδωλοί» Γερμανία και Ολλανδία ξοδεύουν αφειδώς το δημόσιο χρήμα για να αντισταθμίσουν τις εισοδηματικές απώλειες από τον πληθωρισμό, ήρθε ο πρώην συνάδελφος του Λε Μερ και πρώην επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, για να θυμίσει ότι, όχι, όλοι οι κανόνες ισχύουν. Και ότι «η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι από το 1993 και εντεύθεν η Γαλλία έζησε ξοδεύοντας περισσότερα από τις δυνατότητές της».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Μοσκοβισί, βέβαια, τα λέει αυτά έχοντας αλλάξει λεοντή. Δεν είναι πλέον υπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ (υπεύθυνος τη διετία 2012-2014 για το ότι η χώρα του «ξόδευε περισσότερα από όσα έβγαζε»). Δεν είναι πλέον επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ (ευέλικτος ισορροπιστής και πραγματικός φίλος της Αθήνας κατά την κρίσιμη για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας πενταετία 2014-2019). Είναι πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας του, διορισμένος προ διετίας από τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Ε, αυτή την πρώτη πενταετία του Μακρόν βάλθηκαν να «ξεσκονίσουν» οι δικαστές του ανωτάτου οικονομικού δικαστηρίου της Γαλλίας, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση ασφαλώς του προέδρου Μοσκοβισί. Και την Πέμπτη, συμπτωματικώς την επομένη των εξαγγελιών του «πακέτου» των 25 δισ. ευρώ από την πρωθυπουργό, προειδοποίησαν ότι «η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών στη χώρα είναι πολύ σοβαρή».

«Βγείτε από την τύφλωση»

«Με την έκθεση αυτή θέλουμε σήμερα να απευθύνουμε ένα μήνυμα συναγερμού», είπε ο Μοσκοβισί παρουσιάζοντας στη δημοσιότητα τις αποφάνσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου προέτρεψε την εκτελεστική εξουσία «να βγει από την τύφλωση και να μπει σε μια αξιόπιστη τροχιά ελέγχου των δαπανών για την επόμενη πενταετία».

Και όμως, σύμφωνα με την Μανόν Μαλέρ της «Le Figaro», ο έλεγχος των δημοσίων οικονομικών της πρώτης πενταετίας Μακρόν από το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ήταν τόσο απορριπτικός γι’ αυτήν και τα συμπεράσματά του δεν ήταν τόσο καυστικά όσο εκείνα της έκθεσης του 2017, όταν οι οικονομικοί δικαστές είχαν χαρακτηρίσει τον τελευταίο προϋπολογισμό που ενέκρινε στα τέλη του 2016 ο Φρανσουά Ολάντ «προφανώς μολυσμένο από ανειλικρίνεια».

Η έκθεση των οικονομικών δικαστών για την πρώτη θητεία Μακρόν δεν περιέχει μεν τόσο ακραίες διατυπώσεις, αλλά επί της ουσίας δεν είναι λιγότερο αυστηρή. «Κατά το πρώτο σκέλος της πενταετούς θητείας του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκμεταλλεύτηκε επαρκώς την καλή οικονομική συγκυρία και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς του κράτους», σημειώνεται.

«Κίτρινα γιλέκα» και κοροναϊός

Ο Μοσκοβισί παρουσιάζοντας την έκθεση έκανε λόγο για «χαμένη ευκαιρία» σε μια πολιτική συγκυρία πολύ πιο ευνοϊκή από τη σημερινή, όταν δηλαδή η παράταξη του Μακρόν απολάμβανε μια συμπαγή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Είπε ότι πιεζόμενη από το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» η κυβέρνηση δεν είχε τσιγκουνευτεί τα μέσα για να κατευνάσει την κοινωνική δυσαρέσκεια, πολλαπλασιάζοντας τα μπόνους, τα επιδόματα και τις μειώσεις των εισφορών, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος.

Η κρίση του κορωνοϊού έβαλε τέλος σε κάθε φιλοδοξία περιορισμού των δαπανών με το προεδρικό «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να βοηθήσουμε τους Γάλλους», βυθίζοντας τα δημόσια οικονομικά στο κόκκινο. Ως αποτέλεσμα, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 15,1 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε δύο χρόνια, αύξηση όχι λιγότερο από 440 δισ. ευρώ, για να διαμορφωθεί στο 112,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2021.

Στο στόχαστρο το «πακέτο Μπορν»

Κατά τον Μοσκοβισί και το Ελεγκτικό Συνέδριο, η έκρηξη των δημοσίων δαπανών δεν οφείλεται μόνο στην υγειονομική κρίση. «Πέρυσι, οι δαπάνες που δεν σχετίζονταν με την πανδημία εκτινάχθηκαν κατά 5,1% συγκριτικά με το 2020», είπε ο πρώην επίτροπος της ΕΕ.

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν αμφισβήτησε ποτέ την πρόθεση του προέδρου και της κυβέρνησης να στηρίξει τους πολίτες τη διετία της πανδημίας ‘με όποιο κόστος’. Αλλά δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα συστηματικό και διαρκές ‘με όποιο κόστος’», προειδοποιεί ο Πιερ Μοσκοβισί, που εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά των μέτρων που εξήγγειλε η Ελιζαμπέτ Μπορν.

«Τα οικονομικά περιθώρια είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτα, ενώ η κυβέρνηση Μπορν συνεχίζει να αυξάνει τις δαπάνες με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να δίνει σαφή και λεπτομερή κατεύθυνση για τις εξοικονομήσεις που πρέπει να γίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Απειλή για την εθνική κυριαρχία

Οι οικονομικοί δικαστές και ο επικεφαλής τους ανησυχούν για τις τελευταίες προβλέψεις της εκτελεστικής εξουσίας που κρίνονται «πολύ αισιόδοξες» για εφέτος. Αμφισβητούν την πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,5% και ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα σταθεροποιηθεί στο 5% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

«Αυτές οι προβλέψεις καθίστανται ευάλωτες εξαιτίας πολλών κινδύνων που σχετίζονται με τη γενικότερη γεωπολιτική, οικονομική και υγειονομική συγκυρία», επισημαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, που θεωρεί ότι η τελευταία δέσμη μέτρων της Μπορν ανεβάζει σχεδόν στα 60 δισ. ευρώ την επιπλέον επιβάρυνση για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων του πληθωρισμού, επιβάρυνση που δεν προβλέπεται στον αρχικό προϋπολογισμό για το 2022.

«Θέλουμε να προειδοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να ζούμε κάτω από την ψευδαίσθηση του απεριόριστου χρέους», τόνισε ο Μοσκοβισί. Κι αυτό επειδή «η άνοδος των επιτοκίων στις αγορές θα βαραίνει όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια». Σε αυτό το πολύ ζοφερό πλαίσιο, «η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών  ανάγεται περισσότερο από ποτέ σε μια απαίτηση, δίχως την οποία η χώρα θα ήταν εκτεθειμένη σε αυξανόμενους κινδύνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν την κυριαρχία της », εξήγησε.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

«Τα δύσκολα τώρα έρχονται», προειδοποιούν οι οικονομικοί δικαστές της Γαλλίας, θυμίζοντας τις διάφορες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα συμπεριλαμβανομένης της «ακανθώδους αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Τα επισημαίνουν ως οφείλουν όλα αυτά και τα πιστεύουν οι οικονομικοί δικαστές. Αλλά ο πρόεδρος του Σώματος είναι πολιτικός και σίγουρα αντιλαμβάνεται – αν και λόγω αξιώματος δεν το ομολογεί – την άποψη που εξέφρασε ο Λε Μερ ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος υπό το βάρος των γεωπολιτικών εξελίξεων και υπό την απειλή κοινωνικών εξεγέρσεων να υιοθετήσουν δίχως πολλές τυμπανοκρουσίες, ανεπαισθήτως ίσως, «μια αλλαγή οικονομικού παραδείγματος». Διότι αλλαγή ιδεών και οικονομικής συμπεριφοράς από τη μια στιγμή στην άλλη οι καταναλωτές της ζωής δεν πρόκειται να δεχθούν αδιαμαρτύρητα.

Πηγή: OT

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Χρυσός: Υποχωρεί η τιμή του εν μέσω φόβων ύφεσης και όξυνσης των σινοαμερικανικών σχέσεων

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ελαφρώς καθοδικά κινείται ο χρυσός, καθώς το ενισχύεται το δολάριο στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχωρεί κατά 0,27% στα 1.767,03 δολάρια η ουγγιά, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 5 Ιουλίου στα 1.780,39 δολάρια νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  υποχώρησαν κατά 0,24%, διαπραγματευόμενα στα 1.783,1 δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Χρυσός και πετρέλαιο – Έτσι «χαλαρώνουν» οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι φόβοι των επενδυτών και οι προβλέψεις

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις μακροοικονομικές εξελίξεις  από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι οι αποφάσεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων θα καθοριστούν από τα εισερχόμενα δεδομένα.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού συνήθως επιβαρύνουν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

«Ο χρυσός θα μπορούσε να κινηθεί λίγο υψηλότερα προς τα μέσα των 1.800 δολαρίων, επειδή το δολάριο θα συνεχίσει να εξασθενεί κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, καθώς πολλά από τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ αρχίζουν να επιδεινώνονται», εξηγεί ο αναλυτής της ED&F Man Capital Markets, Έντουαρντ Μάγιερ.

Οι traders παρακολουθούν επίσης την πιθανή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, με την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι να ξεκινά επίσκεψη στην Ταϊβάν εν μέσω αντιρρήσεων από την Κίνα.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Φυσικό αέριο: Αυξήσεις-φωτιά έρχονται στη Γερμανία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας ενόψει του δύσκολου χειμώνα, με τα γερμανικά νοικοκυριά να προσπαθούν ήδη να εξοικονομήσουν ενέργεια. Οι πάροχοι, πάντως, ετοιμάζονται να μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος στους πελάτες.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μιούλερ, η αποθήκευση φυσικού αερίου έχει φθάσει το 69%, παρά τον πολύ μειωμένο όγκο που παραδίδει πλέον η Ρωσία. Καθημερινά, σημείωσε, προστίθενται περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε στη Γερμανία κατά 3,5% στο πρώτο εξάμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ειδικά η κατανάλωση φυσικού αερίου περιορίστηκε κατά 15%.

Η μείωση αποδίδεται αφενός στις αυξημένες τιμές, αφετέρου στις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Στην Κολωνία, πάντως. οι πελάτες ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους ενέργειας θα κληθούν από την 1η Οκτωβρίου να πληρώσουν το φυσικό αέριο ακριβότερο κατά 2,3 φορές.

Η εταιρία RheinEnergie ανακοίνωσε σήμερα το νέο τιμολόγιο, με την κιλοβατώρα να κοστίζει πλέον 18,30 σεντς έναντι 7,87 που κόστιζε πέρυσι. Σύμφωνα με υπολογισμό της Bild, ένα μέσο νοικοκυριό που πλήρωσε πέρυσι 960 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει 2.002 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή