Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Game of Thrones στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου – «Βυζάντιο» για την εκλογή του νέου θρησκευτικού ηγέτη

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Εχει ξεχωριστή θέση στην Ορθοδοξία ο εκάστοτε  Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ή αλλιώς Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου. Δεν είναι μόνον ότι εκλέγεται και από τον λαό πέραν τις Ιεράς Συνόδου, ούτε βεβαίως ο εθνικός ρόλος που διαδραματίζει στο Κυπριακό, είναι και τα αυτοκρατορικά προνόμια που διαθέτει ως τα μόνα που έχει Αρχιεπίσκοπος σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ζήνων παραχώρησε το 478 στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τρία αυτοκρατορικά προνόμια που φέρει έως σήμερα:

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  • να υπογράφει διά κινναβάρεως (με κόκκινο μελάνι),
  • να φέρει πορφυρούν μανδύα κατά τις ακολουθίες και
  • να κρατεί αυτοκρατορικό σκήπτρο αντί της ποιμαντορικής ράβδου.

Αυτό έγινε όταν ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Ανθέμιος προσέφερε στον αυτοκράτορα το αντίγραφο του Ευαγγελίου του Μάρκου, που βρέθηκε πάνω στο στήθος του Λειψάνου του αποστόλου Βαρνάβα (ιδρυτή της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου), το οποίο βρήκε ο Αρχιεπίσκοπος στον τάφο του αποστόλου κατόπιν οράματος.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ετσι ο κάθε Αρχιεπίσκοπος στην Κύπρο διαδραματίζει σημαντική θέση όχι μόνον στην Ορθοδοξία, αλλά και στα εθνικά θέματα. Ο Μακάριος Β’ ήταν αυτός που οργάνωσε το δημοψήφισμα για την Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ο Μακάριος Γ’ ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ήταν ο άνθρωπος που εκτόξευσε την εκκλησιαστική περιουσία και έκανε συνεχώς παρεμβάσεις στην επίλυση του Κυπριακού κρατώντας μια σκληρή γραμμή απέναντι στις παραχωρήσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην κηδεία του ζήτησε να παραστεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Ο αγώνας ωστόσο για τη διαδοχή του είναι δύσκολος, πολύπλοκος και  θα διεξαχθεί παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Ελλοχεύει όμως ο φόβος για την ανάμειξη των… Ρώσων. Με την ανάμειξη του επιτήδειου Κυρίλλου, που δεν καλοείδε τη στήριξη του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Κάποιοι εκτιμούν πως το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κύπρο δεν σχετίζεται μόνο με την κηδεία του Αρχιεπισκόπου αλλά κυρίως έχει να κάνει και με τη διαδοχή του μακαριστού Χρυσοστόμου, ο οποίος τον στήριξε απόλυτα στο ουκρανικό ζήτημα που ήταν καθοριστικό για την εδραίωση του Πατριαρχείου.

Πέντε υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι για τη διαδοχή είναι πέντε μητροπολίτες, αλλά αυτή τη στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να πεισθούν δύο από τους υποψηφίους να τα βρουν ώστε να διεκδικήσει τον θρόνο μόνο ο ένας και να μπει σφήνα ανάμεσα στους δύο κυριότερους διεκδικητές που εκτιμάται ότι είναι οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος και ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐας.

Πολλοί πιστεύουν όμως ότι οι δύο αυτοί ιεράρχες είχαν τηρήσει διαφορετική στάση στο θέμα του Ουκρανικού. Οτι δηλαδή φαίνονταν να έκλιναν υπέρ της Εκκλησίας της Ρωσίας, σε αντίθεση με τη θέση του (μακαριστού) Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, αλλά και με τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως με τις θέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, και κατ’ επέκταση με τη θέση του τέως Αρχιεπισκόπου Κύπρου, στήριζε και στηρίζει και η κυβέρνηση, καθώς και η Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ με βάση το ίδιο σκεπτικό, ούτε και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα ευνοούσε την εκλογή Αρχιεπισκόπου ο οποίος, θεωρητικά, ταυτίζεται με τους Ρώσους.

Από τις έως τώρα δημοσκοπήσεις φαίνεται πως προηγούνται οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασσού και ακολουθούν είτε ο Πάφου Γεώργιος, είτε ο Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος. Ο Πάφου και ο Κωνσταντίας ευθυγραμμίζονται πλήρως με τη γραμμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Υπάρχει όμως και έτερος υποψήφιος που δεν είναι άλλος από τον Μητροπολίτη  Μόρφου Νεόφυτο, αυτός με τις πιο ακραίες απόψεις, ο οποίος όμως έχει φανατικούς υποστηρικτές.

Αντίστροφη μέτρηση

Από αυτή την εβδομάδα, μετά την κηδεία δηλαδή του Αρχιεπισκόπου, η προεκλογική μάχη θα ενταθεί. Αναμένεται να είναι σκληρότερη από αυτήν των προεδρικών εκλογών, έως την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου που θα γίνει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Τότε που ο λαός θα κληθεί να ψηφίσει. Και η ψηφοφορία για την εκλογή Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο δεν έχει σχέση με την ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές. Δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια, απλώς ο ψηφοφόρος παραλαμβάνει ένα λευκό χαρτί και γράφει ο ίδιος το όνομα αυτού που θέλει να ψηφίσει.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: «Ανωτέρα βία» – Πώς δικαιολογεί το κατασκοπευτικό μπαλόνι στις ΗΠΑ το Πεκίνο

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Η είσοδος του κατασκοπευτικού μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ έχει θορυβήσει την Ουάσινγκτον.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε «ατύχημα» την είσοδο «αερόπλοιου» στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, αποδίδοντάς το σε λόγους «ανωτέρας βίας». Παράλληλα κατηγόρησε πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό για να δυσφημίσουν το Πεκίνο.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Η Κίνα ανέκαθεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κι άλλο κατασκοπευτικό μπαλόνι

Ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μια ημέρα μετά τον εντοπισμό ενός τέτοιου μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

«Έχουμε αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για να τον ενημερώσει σχετικά με την αναβολή της επίσκεψής του στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη ενέργεια και ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Πεκίνο εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «ακούσια» είσοδο του μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί «ερευνητικούς σκοπούς, κατά κύριο λόγο μετεωρολογικούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην σύμβουλος της Μέρκελ: Η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί – Να αποφύγουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Παρά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης ν΄ ανάψει το πράσινο φως για την προμήθεια σύγχρονων αρμάτων μάχης στο Κίεβο, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς απέρριψε και πάλι την ιδέα αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ανέφερε ο Εριχ Βαντ (φωτογραφία, επάνω), γερμανός απόστρατος, πρώην στρατιωτικός σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί»

Για τον κ. Βαντ, στρατιωτικό αναλυτή σήμερα και ειδικό σε θέματα ασφάλειας, εγείρονται ερωτήματα, όπως τόνισε στην ίδια συνέντευξη, για τις επιπτώσεις των γερμανικών στρατιωτικών αποφάσεων στο επίπεδο των σχέσεων με τις χώρες του ΝΑΤΟ και τη Ρωσία καθώς και για το κατά πόσον τα λόγια του Σολτς για την επιθυμία του να μην κλιμακωθεί η ένταση με τη Ρωσία ήταν ειλικρινή, υπό το φως της πρόσφατης απόφασης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί και ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος πρέπει ν’ αποφευχθεί», επισήμανε ο κ. Βαντ, σημειώνοντας ότι «η Ρωσία θα πρέπει ν’ αποτραπεί και να συνυπάρξει μαζί της (με την Ουκρανία) αργότερα, καθώς είναι μια υπερδύναμη που δεν μπορεί να νικηθεί».

«Η Ουκρανία πρέπει να υποστηριχθεί, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα διολισθήσει σ’ έναν πυρηνικό πόλεμο ή σ’ έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» υποστήριξε ο γερμανός αναλυτής

Και εξήγησε ότι «στόχος της υποστήριξης θα πρέπει να είναι η εξεύρεση εδαφών για διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Ρωσία πρέπει να συνυπάρχει με την Ουκρανία σ’ όλες τις περιστάσεις».

«Στόχος των συμφωνιών του Μινσκ ήταν να βρεθεί κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και όχι να δοθεί στο Κίεβο μια ευκαιρία» είπε ο κ. Βαντ.

«Υπάρχουν εμπόδια», αλλά…

«Εχω την εντύπωση, δεδομένου του στρατιωτικού μου παρελθόντος, ότι τα τανκς που έχει συμφωνήσει να παρέχει το Βερολίνο δεν θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά στη γενική κατάσταση» υποστήριξε επίσης.

«Τα τανκς δεν θα επιτύχουν πολλά γιατί οι Ρώσοι παραμένουν σε θέση υπεροχής όσον αφορά τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό, και τα τανκς πρέπει να συμβαδίζουν, να συντηρούνται και να στελεχώνονται συνεχώς».

Παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν εμπόδια στη διαπραγμάτευση, όπως το γεγονός ότι η Ρωσία θεωρεί αρκετές ουκρανικές περιοχές ως μέρος της», αλλά πρόσθεσε πως «η εναλλακτική λύση στις διαπραγματεύσεις είναι η συνέχιση του πολέμου, και αυτή η επιλογή είναι γεμάτη κινδύνους».

«Ελπίζω ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν θα συμφωνήσουν στα αιτήματα της Ουκρανίας για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς» τόνισε ο γερμανός στρατιωτικός αναλυτής.

Πηγή:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ57 δευτερόλεπτα ago

Άρχισαν τα «όργανα» και τα πρόστιμα για τα ηλεκτρικά πατίνια

LIFESTYLE4 λεπτά ago

«Αλλιώς έζησα το Survivor και αλλιώς είναι φέτος, εγώ δεν έχω θέση στην ίντριγκα»

ΕΛΛΑΔΑ11 λεπτά ago

Πατούλης για σχολεία: Την Κυριακή η απόφαση για το αν θα ανοίξουν τη Δευτέρα

ΚΟΣΜΟΣ21 λεπτά ago

Κίνα: «Ανωτέρα βία» – Πώς δικαιολογεί το κατασκοπευτικό μπαλόνι στις ΗΠΑ το Πεκίνο

LIFESTYLE25 λεπτά ago

Playboy: Στα «άδυτα» του εμβληματικού περιοδικού

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ26 λεπτά ago

Το Facebook κλείνει τα 19: Η άνοδος, τα σκάνδαλα και η Meta εποχή

ΕΛΛΑΔΑ32 λεπτά ago

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Δύσκολο τριήμερο με χιονοκαταιγίδες και πολικές θερμοκρασίες – Ποιες περιοχές της Αθήνας θα ντυθούν στα λευκά

ΘΕΣΣΑΛΙΑ42 λεπτά ago

Η άγνωστη σε πολλούς διπλή αεροπορική τραγωδία της Λάρισας – Τα δύο πολεμικά αεροσκάφη που συνετρίβησαν λίγο πριν προσγειωθούν (φωτό)

LIFESTYLE45 λεπτά ago

Τραγωδία – Σταρ του Youtube βρέθηκε νεκρός στα 34 χρόνια του

ΕΛΛΑΔΑ53 λεπτά ago

Παύλος Γλύξμπουργκ: Αναθάρρησαν οι βασιλόφρονες, τον παρακαλάνε να πολιτευτεί

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε οδηγός ταξί στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

«Πάγωσε» ο Βόλος το πρωί του Σαββάτου- Πέθανε ο 62χρονος Σωτήρης Καπατσέλος

MEDIA2 ημέρες ago

«Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη: καλεσμένος ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 00:10

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

MEDIA4 ημέρες ago

«Μαύρο Ρόδο»- Έβαλε φωτιά το ζεϊμπέκικο του Θέμη Καστρινού

LIFESTYLE7 ημέρες ago

«Έχασα τη θέση μου στο Πολεμικό Ναυτικό επειδή πήγα στο Survivor»

MEDIA6 ημέρες ago

Ο Καμπούρης ξεσκίζει τον Τατσόπουλο – «Άθλιε υβριστή του καρκίνου της αδερφής μου θα σε…»

ΣΤΟΙΧΗΜΑ5 ημέρες ago

Best Picks Δευτέρας με Super League και NBA

LIFESTYLE3 ημέρες ago

Στα προηγούμενα Survivor έκαναν όργια… όλων των ειδών στο νοσοκομείο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπημένου μας Βαλάντη Καπίτσα..

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή