Connect with us
banner epikhirisis

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαμήλιος τουρισμός: τα 2.000 «I do» τον χρόνο στην Καλντέρα

Published

on

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η Σαντορίνη αποτελεί το αδιαμφισβήτητο brand name της Ελλάδας αλλά και διεθνώς στον τομέα του γαμήλιου τουρισμού. Πρόκειται για μια δυναμική μορφή τουρισμού, υψηλής οικονομικής επιφάνειας, η οποία την τελευταία πενταετία έχει επεκταθεί και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Ρεπορτάζ Ρεγγίνα Σαβούρδου

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Καβαλάρη, επίσημο Wedding Celebrant του Δήμου Σαντορίνης, ο κλάδος παρουσιάζει κατακόρυφη ανάπτυξη, με την Αθηναϊκή Ριβιέρα να καταγράφει τα τελευταία δύο χρόνια μια «φοβερή εξέλιξη», αναδεικνυόμενη σε κορυφαίο προορισμό.

«Ο γαμήλιος τουρισμός είναι ένα κομμάτι που πρέπει να προσεχθεί πάρα πολύ από την πολιτεία και την τοπική κοινωνία», επισημαίνει ο κ. Καβαλάρης, «καθώς αποτελεί ένα αυτοτελές προϊόν που διαφημίζει την Ελλάδα δωρεάν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου».

Γαμήλιος τουρισμός: τα 2.000 «I do» τον χρόνο στην Καλντέρα

Οι τρεις κατηγορίες τελετών και η ανθρωπογεωγραφία των ζευγαριών

Αναλύοντας τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας, ο κ. Καβαλάρης εξηγεί ότι οι ενδιαφερόμενοι που καταφθάνουν στο νησί για να ζήσουν το όνειρό τους έχουν στη διάθεσή τους τρεις διαφορετικές επιλογές:

1. Πολιτικοί Γάμοι (Civil Weddings): Είναι οι επίσημοι γάμοι, για τους οποίους προσκομίζονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα και δηλώνονται κανονικά στο ληξιαρχείο του Δήμου.

Advertisement

2. Συμβολικοί Γάμοι (Symbolic Weddings): Ανεπίσημες τελετές που επιλέγονται συνήθως από ζευγάρια που επιθυμούν να αποφύγουν την πολυπλοκότητα των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

3. Ανανέωση Όρκων (Renewal of Vows): Απευθύνεται σε ζευγάρια που είναι ήδη παντρεμένα και επιθυμούν να γιορτάσουν την επέτειό τους με φόντο το μοναδικό τοπίο του νησιού.

Γαμήλιος τουρισμός: τα 2.000 «I do» τον χρόνο στην ΚαλντέραΓαμήλιος τουρισμός: τα 2.000 «I do» τον χρόνο στην Καλντέρα

Κάθε χρόνο τη Σαντορίνη επισκέπτονται πλήθος ζευγαριών από κάθε γωνιά του πλανήτη, με την πλειονότητα να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Αξιοσημείωτη είναι, ωστόσο, η δομική αλλαγή στην ανθρωπογεωγραφία των επισκεπτών κατά την τελευταία μετά-COVID πενταετία, καθώς σταμάτησαν να έρχονται οι Ασιάτες τουρίστες, όπως αναφέρει ο κ. Καβαλάρης, οι οποίοι παλαιότερα αποτελούσαν την πρώτη αγορά για γαμήλιες τελετές στη Σαντορίνη από ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Οι αριθμοί της «βιομηχανίας» των γάμων

Η οικονομική και ποσοτική διάσταση του γαμήλιου τουρισμού στη Σαντορίνη αποτυπώνει το μέγεθος της δραστηριότητας. Από τον Απρίλιο έως και το τέλος Οκτωβρίου, στο ληξιαρχείο του Δήμου καταγράφονται από 500 έως 700 επίσημοι πολιτικοί γάμοι. Από αυτούς, η συντριπτική πλειονότητα που αγγίζει το 90% αφορά αλλοδαπούς, ενώ μόλις το 10% αφορά Έλληνες. Παράλληλα, εκτιμάται ότι πραγματοποιούνται άλλοι τόσοι συμβολικοί γάμοι (περίπου 500-700), καθώς και περίπου 500 τελετές ανανέωσης όρκων. Συνολικά, ο όγκος των τελετών στο νησί αγγίζει σταθερά τις 2.000 ετησίως.

Γαμήλιος τουρισμός: τα 2.000 «I do» τον χρόνο στην ΚαλντέραΓαμήλιος τουρισμός: τα 2.000 «I do» τον χρόνο στην Καλντέρα
Γιάννης Καβαλάρης, Wedding Celebrant Δήμου Σαντορίνης

«Μιλάμε για μια τεράστια μορφή τουρισμού», υπογραμμίζει ο κ. Καβαλάρης, εξηγώντας ότι κάθε γάμος φέρνει μαζί του από έναν ελάχιστο αριθμό 10 καλεσμένων, ο οποίος μπορεί να φτάσει τους 150 ή και τους 200. Το γεγονός αυτό κινητοποιεί μια ολόκληρη αλυσίδα επαγγελματιών στο νησί, που περιλαμβάνει ανθοπωλεία, φωτογράφους, βιντεογράφους, εταιρείες transfer, κέτερινγκ, καθώς και εξειδικευμένους χώρους ενοικίασης για τη διεξαγωγή των δεξιώσεων.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ο κ. Καβαλάρης ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να οριστεί ένα συγκεκριμένο μπάτζετ με βεβαιότητα, καθώς οι απαιτήσεις διαφοροποιούνται πλήρως: «Ένα ζευγάρι μπορεί να επιλέξει μια εξαιρετικά απλή τελετή, αγοράζοντας μόνο ένα μπουκέτο και απασχολώντας έναν φωτογράφο στην Καλντέρα για να διαβάσει τους προσωπικούς του όρκους, ενώ ένα άλλο μπορεί να διοργανώσει έναν υπερπολυτελή γάμο, δαπανώντας ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τις υπηρεσίες που θα επιλεγούν».

Γαμήλιος τουρισμός: τα 2.000 «I do» τον χρόνο στην ΚαλντέραΓαμήλιος τουρισμός: τα 2.000 «I do» τον χρόνο στην Καλντέρα

Η κα. Ιωσηφίνα Πολίτη, Wedding Planner στο νησί, εξειδικευμένη εδώ και 10 χρόνια στο Destination Wedding, αποτυπώνει ανάγλυφα τον παλμό της αγοράς και την εξέλιξη του νησιού σε έναν απόλυτα αυτόνομο, luxury προορισμό.

Γαμήλιος τουρισμός: τα 2.000 «I do» τον χρόνο στην ΚαλντέραΓαμήλιος τουρισμός: τα 2.000 «I do» τον χρόνο στην Καλντέρα
Ιωσηφίνα Πολίτη – Wedding Planner

«Η Σαντορίνη βρίσκεται σταθερά στο top 3 των κορυφαίων παγκόσμιων προορισμών, συναγωνίζεται το Κόμο και την Τοσκάνη. Εδώ και δέκα χρόνια βλέπω ένα συνεχές, έντονο ενδιαφέρον που δεν παρουσιάζει πτώση, καθώς το νησί αποτελεί πλέον έναν διεθνή γαμήλιο πόλο πέρα από τα όρια της Ελλάδας ή της Ευρώπης.

Αυτό που έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά μέσα σε αυτή τη δεκαετία είναι το επίπεδο του επαγγελματισμού μας. Η υψηλή ζήτηση έδωσε την ευκαιρία σε όλη την γκάμα των τοπικών προμηθευτών και συνεργατών να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα το νησί, παρά το μικρό του μέγεθος, να είναι απίστευτα αυτάρκες και να διαθέτει ένα εξαιρετικά υψηλό και εκλεπτυσμένο know-how. Πλέον, έχουμε ξεφύγει προ πολλού από τη λογική των «τυποποιημένων πακέτων». Κάθε γάμος είναι μια bespoke, απόλυτα προσαρμοσμένη διοργάνωση που χτίζεται πάνω στο όνειρο και τις δυνατότητες του κάθε ζευγαριού—από ένα απλό και ρομαντικό elopement για δύο άτομα, μέχρι πολύ απαιτητικές, luxury εκδηλώσεις.

Advertisement
Γαμήλιος τουρισμός: τα 2.000 «I do» τον χρόνο στην ΚαλντέραΓαμήλιος τουρισμός: τα 2.000 «I do» τον χρόνο στην Καλντέρα

Μιλάμε για μια ολοκληρωμένη γαμήλια εμπειρία (wedding experience). Τα ζευγάρια, που στην πλειονότητά τους είναι Αμερικανοί και Άγγλοι, συνδυάζουν το γεγονός με τις διακοπές των ίδιων και των καλεσμένων τους. Ανάλογα με την καταγωγή τους, μπορεί να μείνουν από τρεις ημέρες έως και δύο εβδομάδες, ξεκινώντας από τη Σαντορίνη και διαχέοντας αυτή την ενέργεια και σε άλλους ελληνικούς προορισμούς, όπως η Αθήνα, η Μύκονος και η Κρήτη», αναφέρει η κα. Πολίτη.

Τα παράδοξα της Καλντέρας: Η νύφη που παντρεύτηκε…μόνη της!

Στη μακρά πορεία του στον κλάδο, ο κ. Καβαλάρης έχει γίνει μάρτυρας εντυπωσιακών παραγωγών, με νύφες να καταφθάνουν με ελικόπτερα, άλογα, άμαξες ή πολυτελή σκάφη στις παραλίες του νησιού. Ωστόσο, το πιο παράδοξο και αξιοσημείωτο περιστατικό που θυμάται συνέβη πριν από αρκετά χρόνια και είχε γίνει viral στο διαδίκτυο.

«Είχαν συγκεντρωθεί 50 καλεσμένοι σε έναν χώρο με θέα την Καλντέρα και περιμέναμε όλοι τη διεξαγωγή της τελετής. Η νύφη ήταν εκεί, οι καλεσμένοι ήταν εκεί, όμως ο γαμπρός δεν εμφανίστηκε ποτέ. Το απίστευτο της υπόθεσης ήταν η αντίδραση της νύφης. Μας είπε: «Ωραία, μπορεί ο γαμπρός να μην ήρθε, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε κανονικά». Όλοι αναρωτήθηκαν πώς μπορεί να γίνει γάμος χωρίς γαμπρό. Κι όμως, δήλωσε αποφασισμένη να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Το πάρτι έγινε κανονικά, διασκέδασαν, και η ίδια έβγαλε ένα χαρτί από την τσέπη της και διάβασε μόνη της τους όρκους της, χωρίς την ύπαρξη συζύγου. Ήταν από τα πιο παράξενα πράγματα που έχω ζήσει».

Η ανάγκη για ψηφιοποίηση και μείωση της γραφειοκρατίας

Κλείνοντας, ο κ. Καβαλάρης απηύθυνε έκκληση τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στο ελληνικό κράτος για τη στήριξη και τη θωράκιση του κλάδου μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών.

Advertisement

«Η Ελλάδα και τα νησιά μας διαθέτουν μια μοναδική, παγκόσμια ακτινοβολία. Είναι εντυπωσιακό ένα ζευγάρι στην Αμερική να μην επιλέγει το Μαϊάμι ή τη Νέα Υόρκη, αλλά να επιθυμεί να παντρευτεί στη Σαντορίνη. Για τον λόγο αυτό, το κράτος πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο στις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έκδοση νόμιμων γάμων. Πολλοί άνθρωποι έχουν ως όνειρο ζωής να κρατούν στα χέρια τους ένα επίσημο ελληνικό έγγραφο που να πιστοποιεί νομικά ότι παντρεύτηκαν στη Σαντορίνη, πέρα από τις αναμνηστικές φωτογραφίες».

Ο κ. Καβαλάρης αναγνώρισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, χάρη στην εξέλιξη του ψηφιακού κράτους και την ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών. Ωστόσο, τόνισε ότι απαιτείται περαιτέρω εκσυγχρονισμός στα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε η γραφειοκρατία να μην αποτελεί τροχοπέδη για τη διεθνή αγορά.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement

Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:

Μπες στο κανάλι του astratv.gr
στο WhatsApp

Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:

Μπες στο κανάλι του astratv.gr
στο Viber
Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο