Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Κάτοικοι του θύλακα, που κρατούνταν στο Ισραήλ, καταγγέλλουν τα βασανιστήρια που υπέστησαν

Published

on

2023 12 10T135256Z 217636128 RC26T4AXXFNJ RTRMADP 5 ISRAEL PALESTINIANS GAZA 620x350.jpg

Κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας, που επέστρεψαν από τις ισραηλινές φυλακές, δήλωσαν στο AFP ότι έπεσαν θύματα βασανιστηρίων από τις ισραηλινές δυνάμεις, τις οποίες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν ότι καταπατούν τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων κρατούμενων.

Δεν έχουν τέλος οι συγκλονιστικές μαρτυρίες από Παλαιστίνιους που αφήνονται ελεύθεροι

Τέσσερις ισραηλινές οργανώσεις προσέφυγαν τον Μάιο στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά τροποποιήσεων στη νομοθεσία, οι οποίες επιτρέπουν την κράτηση χωρίς δίκη κατοίκων της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για τον πόλεμο.

Έπειτα από περισσότερους από επτά μήνες που παρέμεινε υπό κράτηση, ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, αφέθηκε ελεύθερος την 1η Ιουλίου μαζί με δεκάδες άλλους κρατούμενους.

Κατήγγειλε ότι υποβλήθηκε «σε σοβαρά βασανιστήρια» και ότι πολλοί κρατούμενοι «πέθαναν στα ανακριτικά κέντρα».

Στις 11 Ιουνίου 50 κάτοικοι της Γάζας είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Ανταποκριτής του AFP είχε καταφέρει να μιλήσει με κάποιους από αυτούς στο νοσοκομείο Κάμαλ Αντουάν στην Μπέιτ Λαχία, στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Advertisement

«Είχαμε τα μάτια καλυμμένα»

«Με χτυπούσαν νύχτα – μέρα. Είχαμε τα μάτια καλυμμένα, τα χέρια και τα πόδια δεμένα και μας επιτίθονταν σκύλοι», διηγήθηκε ο 37χρονος Μαχμούντ αλ-Ζαανίν.

«Με βασάνισαν. Το ορκίζομαι στον Θεό, με χτύπησαν στα γεννητικά μου όργανα τέσσερις φορές», πρόσθεσε ο άνδρας αυτός.

Ερωτηθείς από το AFP για τις καταγγελίες αυτές, ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε. Χθες, Πέμπτη, εκπρόσωπος του στρατού παρέπεμψε σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον Μάιο, στην οποία αναφέρεται ότι ο στρατός «απορρίπτει εντελώς τους ισχυρισμούς περί συστηματικών ωμοτήτων», όπως σεξουαλική κακοποίηση και ηλεκτροπληξία, διαβεβαιώνοντας ότι σέβεται το ισραηλινό και το διεθνές δίκαιο και «προστατεύει τα δικαιώματα» των κρατουμένων.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι, όποτε υπήρξαν «υποψίες για διάπραξη ποινικών αδικημάτων», ξεκίνησαν έρευνες.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι ελέγχονται από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, «που μπορεί να τους αναγκάσει να δώσουν ψευδείς πληροφορίες».

Advertisement

Η Σιν Μπετ, υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, δεν θέλησε να απαντήσει σε αίτημα του AFP να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Την Τετάρτη ο ΟΗΕ κατήγγειλε την «απαράδεκτη» μεταχείριση Παλαιστίνιων κρατουμένων και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας.

Οι Παλαιστίνιοι που γυρνούν στη Γάζα βρίσκουν ακόμα περισσότερα ερειπωμένα κτίρια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Ρωτούσαν για τον Σινουάρ

«Στη διάρκεια της ανάκρισης με ρώτησαν πού βρίσκεται ο (επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα) Γιαχία Σινουάρ, πού βρίσκονται (μέλη) της Χαμάς, πού βρίσκονται οι όμηροι και γιατί συμμετείχα στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου», εξήγησε ο αλ-Ζαανίν, ο οποίος απάντησε ότι δεν πήρε μέρος στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο στρατός «μου πρότεινε χρήματα για να αποκαλύψω πού κρύβεται ο Σινουάρ και πού βρίσκονται οι σήραγγες», πρόσθεσε.

Advertisement

Ο ίδιος είπε ότι «μου απαγόρευαν να πάω στην τουαλέτα. Ουρούσαμε στα ρούχα μας. Μας αρνούνταν την ιατρική φροντίδα και δυσκολευόμουν να βρω κάτι να φάω και να πιω».

Ο Οτμάν αλ-Καφάρνε δήλωσε στο AFP ότι «τα χέρια μου τραυματίστηκαν από τα βασανιστήρια με ηλεκτρικό ρεύμα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είδα περισσότερους από 30 κρατούμενους με ακρωτηριασμένα πόδια, κάποιους να τους λείπουν και τα δύο πόδια και άλλους να τους λείπουν τα δύο μάτια».

Στις αρχές Απριλίου η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσίευσε επιστολή που απηύθυνε κυρίως στο υπουργείο Άμυνας ένας γιατρός που εργαζόταν σε κέντρο κράτησης στην Σντε Τεϊμάν, στο νότιο Ισραήλ, το οποίο άνοιξε μετά την 7η Οκτωβρίου.

Ο γιατρός αυτός επεσήμανε στην επιστολή του ότι «ακρωτηριάστηκαν πόδια κρατουμένων λόγω της πίεσης από τα δεσμά τους, ότι αφοδεύουν σε πάνες και ότι είναι συνεχώς κλεισμένοι, κάτι που παραβιάζει την ιατρική ηθική και τον νόμο».

Advertisement

Δημοσιογράφοι του AFP πήραν συνέντευξη τον Μάιο από πρώην κρατούμενους στο νοσοκομείο αλ-Άκσα, στη Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

«Οι δυνάμεις μου με εγκατέλειψαν λόγω των επαναλαμβανόμενων χτυπημάτων στο κεφάλι. Κάποιοι νεαροί άνδρες πέθαναν από τα πολλά χτυπήματα και τις επιθέσεις των σκύλων», δήλωσε ο Μούσα Γιούσεφ Μανσούρ.

Παλαιστίνιοι με δεμένα τα μάτια μεταφέρονται από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ στις 20 Νοεμβρίου του 2023.

Ο νόμος για τους «παράνομους μαχητές»

Το ισραηλινό κοινοβούλιο τροποποίησε τον Δεκέμβριο τον νόμο για «τους παράνομους μαχητές», δίνοντας τη δυνατότητα στις αρχές να κρατούν ανθρώπους επί 45 ημέρες χωρίς να προχωρούν οι διοικητικές διαδικασίες, έναντι 96 ωρών που ίσχυε προηγουμένως.

Παράλληλα οι αρχές μπορούν να κρατούν ανθρώπους επί 75 ημέρες χωρίς να παρουσιάζονται ενώπιον δικαστηρίου, αντί για 14 ημέρες προηγουμένως, με τη δυνατότητα παράτασης της περιόδου αυτής ως τις 180 ημέρες, και να περιορίζουν την πρόσβασή τους σε δικηγόρο.

Advertisement

«Γνωρίζουμε τρία κέντρα όπου οι άνθρωποι φαίνεται να κρατούνται με τα μάτια κλειστά και τα χέρια δεμένα 24 ώρες το 24ωρο, την περισσότερη ώρα καθισμένοι στα γόνατα, τοποθετημένοι σε μισάνοικτα κλουβιά, όπου τους χτυπούν, χωρίς τροφή», εξήγησε στο AFP η Ταλ Στάινερ, διευθύντρια της Δημόσιας Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ, μία από τις οργανώσεις που προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Προσφύγαμε στη δικαιοσύνη για να ζητήσουμε τη σημαντική αλλαγή του νόμου ώστε οι κρατούμενοι να έχουν πρωτίστως πρόσβαση στον έξω κόσμο, δίκαιη δίκη και νομική εκπροσώπηση και κυρίως για να σταματήσουν οι κακοποιήσεις», πρόσθεσε.

«Κάποιοι κρατούμενοι δεν έχουν δει δικηγόρο εδώ και περισσότερους από οκτώ μήνες, ενώ δικάζονται μέσω Zoom χωρίς να είναι παρόντες στο δικαστήριο και χωρίς δικηγόρο», τόνισε η ίδια.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον Μάιο ότι 36 Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει σε κέντρα κράτησης από τις 7 Οκτωβρίου, αποδίδοντας τους θανάτους αυτούς σε ασθένειες ή προϋπάρχοντες τραυματισμούς. Η Χαμάς καταγγέλλει ότι οι θάνατοι αυτοί οφείλονται σε βασανιστήρια και κακοποιήσεις.

Τον Μάιο κατά την πρώτη ακρόαση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου ο γενικός εισαγγελέας αναφέρθηκε σε «2.000 κρατούμενους από τη Λωρίδα της Γάζας που θεωρούνται ‘παράνομοι μαχητές’» και κρατούνται επί περισσότερες από 45 ημέρες.

Advertisement

«Εκατοντάδες κρατούμενοι από τη Γάζα αναμένουν να τους ασκηθούν κατηγορίες. Περισσότεροι από 1.500 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν στη Γάζα», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
Advertisement web banner kotsiras 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο