Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Τι εξελίξεις έφεραν οι συναντήσεις Ερντογάν-Χανίγια και Ερντογάν-Σούκρι

Published

on

324443 620x350.jpg

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ισμαήλ Χανίγια μαζί με βασικά μέλη του υπουργικού του συμβουλίου και τον Σαμέχ Σούκρι , τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, για να συζητήσουν για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, την συνάντηση Ερντογάν-Σίσι και τις προσπάθειες για την ηρεμία των εντάσεων σε ολόκληρη την περιοχή, σύμφωνα με το τουρκικό προεδρικό γραφείο. Την ίδια στιγμή η συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν θεωρείται υπ’ ατμόν.

Ο Ερντογάν και ο Σούκρι εξέφρασαν την ανησυχία τους κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι οι πρόσφατες επιθέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν θα μπορούσαν να αποσπάσουν τη διεθνή προσοχή από τα δεινά στο έδαφος της Γάζας, όπου 34.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι τουρκικές σχέσεις με το Ισραήλ εμφανίζουν μια μικρή επιδείνωση καθώς συνεχίζεται η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Η Άγκυρα αποφάσισε πρόσφατα να απαγορεύσει την εξαγωγή 54 προϊόντων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων του αλουμινίου και του τσιμέντου, μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Η ακτιβίστρια Χουγουαΐντα Αράφ εν πλω στο «Akdeniz», ένα πλοίο που είναι μέρος του Στολίσκου της Ελευθερίας που σχεδιάζει να μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα από την Τουρκία,

Advertisement

Ο Στίσκος της Ελευθερίας της Γάζας και η προηγούμενη εμπειρία

Ένας στολίσκος τριών πλοίων που μεταφέρει εκατοντάδες ακτιβιστές, δημοσιογράφους και ανθρωπιστική βοήθεια πρόκειται να εγκαταλείψει τα τουρκικά ύδατα τις επόμενες ημέρες και να πλεύσει προς τη Γάζα, επαναλαμβάνοντας μια πανομοιότυπη προσπάθεια από το 2010. Ισραηλινοί κομάντος επιβιβάστηκαν τελικά στα σκάφη σε διεθνή ύδατα δολοφονώντας εννέα από τους ακτιβιστές (ο 10ος έμεινε τέσσερα χρόνια σε κώμα), προκαλώντας μια πολυετή ρήξη μεταξύ των δύο χωρών.

Η επιδρομή του στολίσκου της Γάζας ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον έξι πολιτικών πλοίων του «Στολίσκου της Ελευθερίας της Γάζας»στις 31 Μαΐου 2010 σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Εννέα από τους επιβάτες του στολίσκου σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής, ενώ τριάντα τραυματίστηκαν.

Φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν Τούρκοι και Έλληνες πολίτες, ενώ κατασχέθηκε το οπτικοακουστικό υλικό που κατά τους ακτιβιστές αποδείκνυε  την απρόκλητη επίθεση των κομάντο, ειδικά στο τουρκικό «Mavi Marmara».

Ο στολίσκος, που οργανώθηκε από το Κίνημα Ελεύθερη Γάζα και το Τουρκικό Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ελευθερίες και την Ανθρωπιστική Βοήθεια (İHH), μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και οικοδομικά υλικά, με σκοπό να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Από πλευράς Ελλάδας συμμετείχαν και τα «MS Eleftheri Mesogios» και «Sfendoni», τρία ακόμη πλοία έπεσαν θύμα σαμποτάζ από την Μοσάντ, όπως άφησε το ίδιο το Ισραήλ να εννοηθεί.

Ο ΥΠΕΞ (και πρωθυπουργός) του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι έχει ανακοινώσει πως το Κατάρ θα επανεξετάσει την θέση του στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες θεωρεί προσχηματικές που κάνουν κακό στη χώρα του.

Advertisement

Η κατάσταση των διαπραγματεύσεων Ισραήλ – παλαιστινιακών οργανώσεων

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι οποίες έγιναν με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, φαίνεται να έχουν καταρρεύσει.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ντόχα επανεκτιμά τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή, προσθέτοντας ότι ορισμένοι χρησιμοποίησαν τις συνομιλίες για «στενά πολιτικά συμφέροντα» και έκαναν «καταστροφικές» δηλώσεις για το Κατάρ (υποννοώντας το Ισραήλ).

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, δήλωσε ότι έχει οριστεί ημερομηνία για χερσαία εισβολή στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, προκαλώντας φόβους για τους περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Τόσο το Ισραήλ, όσο και πηγές προσκείμενες στη Χαμάς πλέον παραδέχονται ανοιχτά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Η Χαμάς ανακοίνωσε μέσω διαρροών πως επαναξιολογεί και αυτή την στάση της.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) Ιμπραήμ Καλίν, συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνέντευξη Χανίγια στην Τουρκία

Σε μια σπάνια συνέντευξη στα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης Anadolu, ο Χανίγια κάλεσε «τους αδελφούς μας στην Αίγυπτο, τους αδελφούς μας στην Τουρκία, τους αδελφούς μας στο Κατάρ ως μεσολαβητές και τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση για να περιορίσουν την (ισραηλινή) επιθετικότητα και να αποτρέψουν την επιχείρηση στη Ράφα», καθώς και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Advertisement

Ο Χανίγια επιτέθηκε στην Ουάσινγκτον λέγοντας πως «Η θέση των ΗΠΑ είναι παραπλανητική, παρόλο που λένε ότι δεν θέλουν να πληγούν οι άμαχοι, αυτό είναι μια προσπάθεια χειραγώγησης», επισημαίνοντας τη χρήση από το Ισραήλ όπλων αμερικανικής κατασκευής στη Γάζα».

Πρόσθεσε όπως μεταφέρει η Daily Sabah «θυμόμαστε ακόμη τον πρόεδρο Ερντογάν να σηκώνει τον χάρτη της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη και να εξηγεί πώς η Παλαιστίνη καταλήφθηκε σταδιακά ως απάντηση στον Σιμόν Πέρες. Παρακολουθούμε στενά τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή, τις περιφερειακές και διεθνείς πολιτικές της και τη στάση της για την παλαιστινιακή υπόθεση και τη Γάζα, οι οποίες έχουν μεγάλη σημασία».

«Θυμόμαστε ακόμα πώς ο τουρκικός λαός θυσίασε μάρτυρες στο Mavi Marmara για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας», είπε ο Χανίγια. «Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας με τον Ερντογάν, συζητήσαμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με τους εμπορικούς περιορισμούς στο Ισραήλ και τις επιπτώσεις τους στην εμπορική δραστηριότητα», ανέφερε ο Χανίγια δίνοντας ένα στίγμα των συνομιλιών.

Ισραήλ εναντίον Τουρκίας και Χαμάς

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επιτέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφασή του να δημοσιοποιήσει την τελευταία του συνάντηση με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Advertisement

Ο Ισραέλ Κατζ μοιράστηκε στο Χ μια φωτογραφία που δείχνει τον Ερντογάν να σφίγγει τα χέρια με τον Ισμαήλ Χανίγια σε προεδρικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο, σχολιάζοντας στην μόνιμη ισραηλινή επωδό: «Η συμμαχία των Αδελφών Μουσουλμάνων: Βιασμοί, δολοφονίες, βεβήλωση σωμάτων και καύση βρεφών. Ντροπή σου Ερντογάν!». Το Ισραήλ σε λιγότερες από 24 ώρες χτύπησε 4 χώρες από όπου εκτοξεύθηκαν drones εναντίον του, πλην Υεμένης.

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν Αμιρ-Αμπντολαχιάν, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Ειδικό Συντονιστή για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή (UNSCO) Τορ Γένεσλαντ, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή.

Το Ιράν στην δική του πολεμική με το Ισραήλ, με αιχμηρά λόγια αλλά δείχνει αυτοσυγκράτηση στην πράξη

«Το πόσοι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν και πόσοι από αυτούς πέτυχαν το στόχο τους δεν είναι το πρωταρχικό ερώτημα, αυτό που έχει σημασία είναι ότι το Ιράν επέδειξε τη θέλησή του κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης», δήλωσε ο Χαμενεΐ την Κυριακή.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ευχαρίστησε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για την επιχείρησή τους εναντίον του Ισραήλ και τις προέτρεψε να «επιδιώκουν αδιάκοπα τη στρατιωτική καινοτομία και να μαθαίνουν τις τακτικές του εχθρού», μετέδωσε την Κυριακή το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν.

Η Τεχεράνη στόχευσε ανοιχτά το Ισραήλ για πρώτη φορά στις 13 Απριλίου με περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε αντίποινα, όπως είπε, για τον φονικό βομβαρδισμό που πραγματοποίησε το Ισραήλ σε συγκρότημα προξενείου στη Δαμασκό της Συρίας την 1η Απριλίου.

Advertisement

Νωρίς την Παρασκευή, εκρήξεις αντηχούσαν πάνω από την ιρανική πόλη Ισφαχάν, σε μια επίθεση που πηγές ανέφεραν ότι ήταν ισραηλινή, αλλά η Τεχεράνη υποβάθμισε το περιστατικό και δήλωσε ότι δεν είχε σχέδια για αντίποινα – μια απάντηση που φάνηκε να αποσκοπεί στην αποφυγή πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμίρ-Αμπτολαχιάν με την σειρά του ζήτησε από τον ΟΗΕ να μαζέψει τον Νετανιάχου.

Στα αριστερά ο Σαμέχ Σούκρι υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, στα δεξιά ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν και στη μέση ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τι συζήτησαν οι Ερντογάν, Σούκρι και Φιντάν

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή πλευρά, ο Σούκρι σημείωσε ότι η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Σίσι στην Τουρκία για την εναρκτήρια συνεδρίαση του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Ερντογάν και Σούκρι αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κλιμακούμενης κρίσης στη Γάζα και των σοβαρών ανθρωπιστικών της επιπτώσεων.

Τόνισαν την ανάγκη επίτευξης άμεσης και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και επανέλαβαν την προειδοποίηση κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης στην παλαιστινιακή Ράφα. Υπογράμμισαν επίσης τη σημασία του συνεχούς συντονισμού και της κοινής δράσης μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας για την αποτροπή της εξάπλωσης της σύγκρουσης στην περιοχή.

Η συζήτηση ακόμα αφορούσε το μέλλον της Συρίας, την κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής και το Σουδάν, ενώ συμφώνησσαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την Λιβύη.

Advertisement



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή