ΕΛΛΑΔΑ
Gen Z: Με το διαβατήριο στο χέρι για δουλειά η πιο προσοντούχα γενιά της Ελλάδας
Τζουλη Τσιγκα
Διαβάστε: Gen Z: Μορφωμένη, αλλά όχι οικονομικά αυτόνομη
Πρόκειται για εργαζόμενους νέους ηλικίας 25 με 30 ετών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν όταν η μία οικονομική κρίση διαδεχόταν την άλλη, γι’ αυτό και οι 7 στους 10 ανάμεσά τους δηλώνουν ότι οι γονείς τους έζησαν καλύτερες εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες από τους ίδιους. Επίσης μεγάλο ποσοστό της τάξης του 47% δηλώνει ότι προτιμά να εργαστεί στο εξωτερικό. «Είναι με το διαβατήριο στο χέρι και αν ισχύει αυτό για την πιο προσοντούχα γενιά μιας χώρας, τα νέα είναι πολύ άσχημα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γούλας.
Εξάλλου εδώ, το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αναγκάζεται να ζει ακόμα με τους γονείς στο σπίτι, και το 30% με συγκάτοικο ή σύντροφο. «Συνολικά το 70% είναι εξαρτώμενοι από τους γονείς τους» σημειώνει ο γεν. διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
“Προτεραιότητα η ψυχική υγεία για τους εργαζόμενους νέους της Gen Z”
«Στην έρευνα συμμετείχαν 1.500 νέοι εργαζόμενοι από τους οποίους προκύπτει ένα σύνθετο προφίλ: διαφοροποιείται ως προς τις αξίες της» σημειώνει ο γεν. Διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρει ότι για τους εργαζόμενους νέους της generation Z, προέχει η ψυχική υγεία και όχι η οικονομική ασφάλεια ή η επαγγελματική προοπτική. «Κι αυτό γιατί βιώνουν πολύ άγχος και εξουθένωση στην εργασία τους. Αυτό που τους διαφοροποιεί από προηγούμενες γενιές είναι και ότι προτιμούν να αλλάξουν εργασία αν νιώσουν ότι τους ταιριάζει περισσότερο, ακόμα κι αν είναι μικρότερη η αμοιβή τους».
“Χρειάζεται ποιοτικό άλμα στην εργασία”
Οι εργαζόμενοι νέοι 25-30 ετών δίνουν έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες και την ψηφιακή οικονομία και αισθάνονται άνετα να δουλεύουν σε περιβάλλον τεχνητής νοημοσύνης, όπως προκύπτει από την έρευνα της Alco για το ΙΝΕ ΓΣΕΕ. «Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να μετασχηματιστεί το παραγωγικό μας σύστημα. Η ανεργία έχει μειωθεί, χρειάζεται τώρα το ποιοτικό άλμα στην εργασία. Αυτό είναι το ζητούμενο» υπογραμμίζει ο Χρήστος Γούλας.
Ωστόσο, αυτή η γενιά δεν εμπιστεύεται τους θεσμούς που προστατεύουν την εργασία. «Ωστόσο, το 72% δηλώνει ότι θα συμμετείχε σε κινητοποίηση ή απεργία αν θεωρούσε ότι τα αιτήματα είναι δίκαια», αναφέρει ο κ. Γούλας, και τονίζει: «Πρέπει να βρούμε τι εννοούν δίκαια αιτήματα»
-
ΕΛΛΑΔΑ24 ώρες agoΈρχεται ο “Byron” με μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις , οι περιοχές που θα “χτυπήσει”
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ17 ώρες agoΕξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Σήμερα καταθέτουν οι Χρήστος Μαγειρίας και Νίκος Μπουνάκης
-
ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες agoΠού εντοπίζεται δυσχέρεια στην κυκλοφορία των οχημάτων
-
VIDEO8 ώρες agoASTRATV GREECE LIVE STREAMING
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ώρες agoΕξετάσεις για νέες άδειες οδήγησης ταξί στη Μαγνησία στις 19 Δεκεμβρίου
-
ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες agoΚακοκαιρία Byron: Εννιά περιοχές στα “κόκκινα”, “μπαράζ” μηνυμάτων από το 112
-
ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες agoKακοκαιρία Byron: Ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες, οι περιοχές που είναι στο “κόκκινο”
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες agoΔωρεάν είσοδος και πλήθος δράσεων στο μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο της χώρας, στα Τρίκαλα






