Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση της αγροδιατροφικής κρίσης και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία το ενεργειακό κόστος, αλλά και η κλιματική αλλαγή έχουν προκαλέσει, ιδιαίτερη ανησυχία για μία επερχόμενη επισιτιστική κρίση και συνεπώς αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, η στοχευμένη αναθεώρηση τόσο του μοντέλου της αγροτικής παραγωγής αλλά και της κατανάλωσης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μέσα στην περίοδο της επισιτιστικής ασφάλειας την οποία διανύουμε, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέλαβε κρίσιμες πρωτοβουλίες για την επεξεργασία ολοκληρωμένης πρότασης τόσο για την έξοδο από την τρέχουσα κρίση όσο και τη στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας.

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 και ώρα 18:00μ.μ. στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γ.Π.Α. διοργανώθηκε εσπερίδα αφιερωμένη στο ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην γεωργική παραγωγή

Η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές επιδράσεις στη μέση παγκόσμια γεωργική παραγωγή, ενώ παράλληλα ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις τιμές των τροφίμων σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος και την πανδημία COVID-19. Αυτοί οι τέσσερις παράγοντες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για μία επερχόμενη επισιτιστική κρίση. Βασικός στόχος της εκδήλωσης αυτής, ήταν η αποτύπωση θέσεων και προτάσεων σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια και τον προσανατολισμό της ελληνικής γεωργίας ενόψει των νέων γεωπολιτικών δεδομένων.

Οικοδεσπότης αυτής της εκδήλωσης ήταν ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Σπυρίδων Κίντζιος, ο οποίος ανέλαβε και την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του πολιτικού αυτού διαλόγου, με στόχο την εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος που θα απασχολήσει την ελληνική κοινωνία τους προσεχείς μήνες.

Από την παρουσίαση της πρότασης του ΓΠΑ εκ μέρους του Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Σπυρίδωνα Κίντζιου για τη στρατηγική της μελλοντικής ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής

Ο Καθηγητής Γεωργίας και Βιολογικής Γεωργίας του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γ.Π.Α. ∆ηµήτριος Μπιλάλης, παρουσίασε μία εκτενή τεχνική ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη με βάση τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία. Ακολούθησαν εκτενείς ομιλίες και τοποθετήσεις από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα. Χριστιάνα Καλογήρου, τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τομεάρχη Αγροτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρο Αραχωβίτη, τον Βουλευτή Αργολίδας και Τομεάρχη Κ.Ε. ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέα Πουλά, το μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής Κ.Ε. ΚΚΕ κ. Μιλτιάδη Χριστόπουλο και τον Πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Καθηγητή Σπυρίδωνα Μάμαλη.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και τις σημαντικές παρεμβάσεις τους οι Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες, Πρόεδροι και Αναπληρωτές Πρόεδροι των Ακαδημαϊκών Τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ο συντονισμός της ημερίδας διενεργήθηκε από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του ΓΠΑ, κα. Σοφία Μαυρίκου.

Συζήτηση στη Βουλή

Εν συνεχεία, την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Σπυρίδων Κίντζιος παρουσίασε στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, τη σύνοψη των συμπερασμάτων της ημερίδας, καθώς και το περίγραμμα της πρότασης του ΓΠΑ για τη μελλοντική ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση, η τρέχουσα κρίση αγροδιατροφικής επισφάλειας αναδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο την αναγκαιότητα στρατηγικού σχεδιασμού και αναπροσανατολισμού της γεωργίας και της κτηνοτροφίας προς την κατεύθυνση του κοινωνικού οφέλους και των κοινωνικών αναγκών.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Σοφία Μαυρίκου Επικ. Καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), Σπυρίδων Κίντζιος Πρύτανης ΓΠΑ, Χριστιάνα Καλογήρου Γενική Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), Δημήτριος Μπιλάλης Καθηγητής ΓΠΑ, Ανδρέας Πουλάς τομεάρχης Κ.Ε. ΚΙΝΑΛ, Σταύρος Αραχωβίτης Τομεάρχης Αγροτικής ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο όρος της επισιτιστικής κυριαρχίας κάθε χώρας, ο οποίος εισήχθη πρόσφατα στο πολιτικό λεξιλόγιο, μόνο τυχαίος δεν είναι. Αντίθετα προτείνεται ως μία καθοριστική στρατηγική με έμφαση στο δικαίωμα των τοπικών πληθυσμών να ελέγχουν τα δικά τους συστήματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των αγορών, των οικολογικών πόρων, της παραδοσιακής γαστρονομίας και των τρόπων παραγωγής και διάθεσης. Αποτελεί επομένως μονόδρομο για την Ελλάδα, η στοχευμένη αναθεώρηση τόσο του μοντέλου της αγροτικής παραγωγής αλλά και της κατανάλωσης. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η κρίση θέτει ήδη σε δοκιμασία την καθημερινότητα εκατομμυρίων συμπολιτών μας, ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στα πλέον ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Αναγκαίες οι άμεσες παρεμβάσεις

Επομένως, η μεταμόρφωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής θα πρέπει να θέσει ως πρώτιστο στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων. Η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει την εξασφάλιση των τεσσάρων βασικών συνθηκών: ανθεκτικότητας, προσβασιμότητας, ασφάλειας και ποιότητας.

Οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο ανώτατο επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού οφείλουν να συμπεριλάβουν τους εξής, κατ’ ελάχιστον, άξονες:

1. Την πρόσβαση στα γεωργικά προϊόντα μέσω ιεράρχησης προτεραιοτήτων όσον αφορά στην τοπική αγροτική παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα.

2. Την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της διαφοροποίησης της παραγωγής, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές τεχνολογίες και ελαχιστοποιώντας τη χρήση των εισροών.

3. Την διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, η οποία αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό της Ελλάδας, στα πλαίσια μίας βιώσιμης αγροτικής δραστηριότητας.

H συντονιστική ομάδα της εκδήλωσης για την επισιτιστική ασφάλεια και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Η γενικότερη αύξηση των ποσοτήτων των προϊόντων της γεωργίας που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες στη βιομηχανία, τον τουρισμό και την εστίαση είναι αναπτυξιακοί στόχοι που πρέπει να εξυπηρετηθούν τις επόμενες δεκαετίες. Καθοριστική είναι η σημασία της καινοτομίας στην οικοδόμηση ενός ανθεκτικού συστήματος παραγωγής τροφίμων, αλλά και μη βρώσιμων γεωργικών προϊόντων. Η υλοποίηση, όμως, της καινοτομικής αναγέννησης της ελληνικής γεωργίας προϋποθέτει την ύπαρξη επενδύσεων, οι οποίες με τη σειρά τους εξαρτώνται τόσο από την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, όσο και τη λειτουργία συλλογικών σχημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως σημαντικότερη δράση προτείνεται η παροχή υψηλών κινήτρων για την εγκατάσταση νέων γεωργών, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη συστήματος γεωργικών συμβουλών και τη διευκόλυνση ενοικίασης γεωργικής γης.

Η πλήρης μελέτη και πρόταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα στην επόμενη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Καβάλα: Αστυνομικός πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο μετανάστες – Σχηματίστηκε δικογραφία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας όπου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του, αστυνομικός, ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε δυο μετανάστες κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους σε δασική περιοχή του Δήμου Παγγαίου Καβάλας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο αστυνομικός πραγματοποίησε βολές εκφοβισμού, με συνέπεια τον τραυματισμό δύο αλλοδαπών. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καβάλας, για παροχή πρώτων βοηθειών. Έχει κινηθεί η διαδικασία της διοικητικής διερεύνησης της υπόθεσης, ενώ την σχετική προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Καβάλας.

Διαβάστε επίσης:  Καταγγελία για «ξύλο αντί για πληρωμή μισθών και ενσήμων» σε μετανάστη εργάτη γης

Το περιστατικό

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία, χθες, Τρίτη, το απόγευμα αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας εντόπισαν ομάδα περίπου 30 ατόμων να αποβιβάζονται από σταθμευμένο όχημα, το οποίο προηγουμένως κινείτο στην παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Κατά την αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και σύλληψη των ατόμων, αστυνομικός πραγματοποίησε «βολές εκφοβισμού», με συνέπεια τον τραυματισμό δύο μεταναστών.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., συνολικά εννέα άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ αυτών και οι δύο τραυματίες.

Η ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης αναφέρει:

«Χθες Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022 και ώρα 18:00, σε δασική περιοχή μεταξύ των οικισμών Φωλιάς και Σιδηροχωρίου στην Καβάλα, αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας εντόπισαν ομάδα τριάντα περίπου ατόμων(διακινητές και διακινούμενους μη νόμιμους μετανάστες) να αποβιβάζονται από σταθμευμένο Ι.Χ.Φ. όχημα, το οποίο προηγουμένως κινούταν στην παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας.

Ακολούθησε επιχείρηση για την ακινητοποίηση των ατόμων, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας αστυνομικός πραγματοποίησε βολές εκφοβισμού. Από την περαιτέρω εξέλιξη του περιστατικού συνελήφθησαν εννέα μη νόμιμοι μετανάστες, για δύο από τους οποίους προέκυψε ότι είχαν τραυματισθεί στον δεξί ώμο και δεξί βραχίονα, αντίστοιχα, από τους πυροβολισμούς.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καβάλας, για παροχή πρώτων βοηθειών.

Για τον τραυματισμό των αλλοδαπών συνελήφθη ο εμπλεκόμενος αστυνομικός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία και οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ παράλληλα κινείται η διαδικασία για τη διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Καβάλας».

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κεφαλονιά: Ξυλοκόπησαν εφοριακούς που πήγαν να «κόψουν» πρόστιμο σε κατάστημα εστίασης

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε χτυπημένη γυναίκα εφοριακός.

Εφοριακοί έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς μετά που επισκέφτηκαν κατάστημα εστίασης στην περιοχή για έλεγχο και προσποιήθηκαν τους πελάτες.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για όση ώρα παρέμειναν στο κατάστημα διαπίστωσαν πως δεν κόβονταν όλες οι αποδείξεις, όπως προβλέπεται. Όταν τελείωσαν το φαγητό τους και, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha, ανακοίνωσαν το πρόστιμο στον ιδιοκτήτη ή ότι το μαγαζί του θα πρέπει να κλείσει για μερικές ημέρες. Τότε άρχισε η ένταση.

Τραυματίστηκε γυναίκα εφοριακός

Οι δύο εφοριακοί οδηγήθηκαν έξω από το κατάστημα εστίασης. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, τους έσπρωξαν έξω από το μαγαζί και στον πεζόδρομο, με αποτέλεσμα να πέσει κάτω μία εφοριακός – υπάλληλος, η οποία τραυματίστηκε και πήγε στο νοσοκομείο. Τελικά, πήρε εξιτήριο.

Στο σημείο μετέβη και η Αστυνομία, ενώ έγιναν και μηνύσεις. Στο κατάστημα επιβλήθηκε πρόστιμο, ενώ αποφασίστηκε να «σφραγιστεί» για έναν μήνα.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE4 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή