OIKONOMIA
Γεωργιάδης: Εγκαινιάστηκε η συνεργασία με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας για να προχωρήσουμε γρηγορότερα στις ΑΠΕ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Νομίζω ότι πρέπει να συστρατευθούμε όλοι, κυβέρνηση και επιχειρήσεις, μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, για να μπορέσουμε και να κρατήσουμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλος
«Εγκαινιάστηκε σήμερα μία όσο γίνεται πιο στενή συνεργασία για να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα στην κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης μετά τη σημερινή πρώτη σύσκεψη με τους θεσμικούς φορείς της βιομηχανίας για την αντιμετώπιση της κρίσης ενέργειας τόσο σε άμεσο όσο και σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπό τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα (μέσω τηλεδιάσκεψης) και Επικρατείας – αρμόδιου για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, ‘Ακη Σκέρτσου.
Η σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο ΣΕΒ και άλλοι τοπικοί σύνδεσμοι βιομηχανιών και επιχείρησεων της χώρας κατέληξε σε κοινά συμπεράσματα γύρω από την γρηγορότερη προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
«Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και με την παρουσία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Σκρέκα, και του Υπουργού Επικρατείας – αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, κ. Σκέρτσου, συναντηθήκαμε σήμερα με τους θεσμικούς εκπροσώπους της βιομηχανίας της χώρας για να συζητήσουμε πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τόσο σε πρώτο χρόνο όσο και σε μέσο-μακροπρόθεσμο διάστημα τη μεγάλη κρίση της ενέργειας που πλήττει τον πλανήτη και την Ευρώπη.
Ήταν μία πρώτη συνάντηση κατά την οποία καταλήξαμε, πιστεύω, σε κοινά συμπεράσματα. Εγκαινιάζουμε μία όσο γίνεται πιο στενή συνεργασία για να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα στην κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επισήμανε:
«Ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την πρωτοβουλία να συναντηθούμε σήμερα. Το θέμα είναι εξαιρετικά οξύ, και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Νομίζω ότι πρέπει να συστρατευθούμε όλοι, κυβέρνηση και επιχειρήσεις, μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, για να μπορέσουμε και να κρατήσουμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας στην κρίσιμη και ακραία φάση που περνάμε αυτή τη στιγμή αλλά και για να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε καλύτερες συνθήκες στην αγορά ενέργειας που πρέπει να δημιουργήσουμε τα επόμενα χρόνια».
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος η γενική γραμματέας Βιομηχανίας, Θωμαϊς Ευτυχίδου και από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο γενικός διευθυντής, Αλέξανδρος Χατζόπουλος, και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Γιώργος Ξηρογιάννης.
Από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), ο πρόεδρος επί Τιμή, Γιώργος Μυλωνάς και ο Α’ αντιπρόεδρος, Γιάννης Σταύρου. Από την Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, ο πρόεδρος, Μιχάλης Στασινόπουλος, ο γενικός διευθυντής, Κώστας Θέος και η σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ‘Αννυ Ποδηματά.
Από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς (ΣΒΑΠ), ο πρόεδρος, Δημήτρης Μαθιός και ο αντιπρόεδρος, Σταύρος Θεοδωρόπουλος. Από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ), η πρόεδρος Ελένη Κολιοπούλου και ο αντιπρόεδρος, Ευριπίδης Δοντάς. Από τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), ο πρόεδρος, Αχιλλέας Νταβέλης και από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ), ο πρόεδρος, Πάνος Λώλος και το μέλος του Δ.Σ., Βασίλης Έξαρχος.
Από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ), ο αντιπρόεδρος, Γιώργος Σπηλιόπουλος.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Γερμανία: Κίνδυνος περαιτέρω διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών λόγω της ενεργειακής κρίσης


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η ενεργειακή κρίση θέτει τη Γερμανία ενώπιον μεγάλης πρόκλησης για τους επόμενους μήνες, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και έκανε λόγο για τον κίνδυνο να διευρυνθεί περαιτέρω το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Περιέγραψε μάλιστα ως «συντριπτικό» τον φόβο που επικρατεί στην αγορά και στην κοινωνία για το μέλλον.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τα δύο πρώτα τρίμηνα πήγαν πολύ καλά σε πολλούς τομείς, δήλωσε ο Χάμπεκ, μιλώντας σε εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο Βερολίνο και αναφέρθηκε ενδεικτικά στον τουρισμό, τη γαστρονομία και την παροχή υπηρεσιών όπου, μετά την πανδημία, σημειώθηκαν και πάλι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. «Η πανδημία έμεινε πίσω. Το παρόν δεν είναι τόσο κακό, αλλά ο φόβος της ύφεσης, ο φόβος του μέλλοντος, ακόμη και του άμεσου μέλλοντος, είναι συντριπτικός», δήλωσε ο υπουργός.
Διαβάστε επίσης: Σενάρια για δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα
Αιτία του προβλήματος οι περιορισμοί στον Nord Stream 1 από την Ρωσία
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι πάροχοι ενέργειας, ο κ. Χάμπεκ μίλησε για τον κίνδυνο επιπτώσεων ντόμινο στις ενεργειακές αγορές, εφόσον επιδεινωθεί η κρίση του φυσικού αερίου. «Δεν θα επιτρέψουμε να έχουμε συστημικές επιπτώσεις στη γερμανική και στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, διότι τότε θα υπάρξουν φαινόμενα ντόμινο και θα επηρεαστούν άλλοι τομείς ή ακόμη και συνολικά η ασφάλεια του εφοδιασμού, από τη χρεοκοπία μίας εταιρείας», τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στις συζητήσεις για τη διάσωση της εταιρίας Uniper.
Όπως εξήγησε, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε αλλαγές στη νομοθεσία, προκειμένου να υποστηρίξει εταιρείες όπως η Uniper. Επισήμανε επίσης ότι η αιτία των προβλημάτων είναι ο σημαντικός περιορισμός της ποσότητας φυσικού αερίου που διοχετεύεται στον αγωγό Nord Stream 1 από τη Ρωσία.
«Οι ποσότητες φυσικού αερίου που παραγγέλθηκαν από τη Ρωσία με σχετικά φθηνά συμβόλαια, κάποιες φορές δεν φτάνουν σε εμάς και οι συμβάσεις δεν εξυπηρετούνται, με αποτέλεσμα, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι συμβάσεις των παρόχων με τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τη βιομηχανία, να καθίσταται αναγκαία η προμήθεια φυσικού αερίου από άλλες αγορές, σε πολύ υψηλές τιμές. «Αυτό είναι το πρόβλημα. Οι εταιρείες μπορούν να αντέξουν για λίγο, αλλά όχι επ’ αόριστον», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Αγώνας δρόμου» για να μην πληρώσουν τη… νύφη οι καταναλωτές
Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει για την ώρα να μετακυλήσει τις αυξήσεις στους καταναλωτές, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος περιορισμού της αγοραστικής δύναμης. «Αυτά τα σενάρια όμως δεν είναι και νόμοι της φύσης», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάποια προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω ρυθμίσεων, παροχής δημόσιου χρήματος, κοινωνικών αποζημιώσεων και άλλων μέτρων. «Η χώρα έχει ως τώρα αποδείξει την αξία της ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία», σημείωσε.
«Εάν τα επόμενα δύο τρίμηνα θα μπορούσαν να είναι παρόμοια με τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, τότε αυτό θα ήταν ένα κοινωνικό, πολιτικό αριστούργημα, το οποίο δεν είναι πραγματικά αναμενόμενο. Αλλά είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάει τελείως άσχημα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες», κατέληξε ο υπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Οι επενδυτές ψηφίζουν Ελλάδα: Πάνω από 1.200 εκατομμυριούχοι μεταναστεύουν στη χώρα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, συνολικά 88.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να μετακομίσουν σε μια νέα χώρα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Henley Global Citizens Report.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Εκατομμυριούχοι που επιδιώκουν να επενδύσουν τα χρήματά τους επιλέγουν την Ελλάδα ανάμεσα σε 10 χώρες, σύμφωνα με την έκθεση, με τα ΗΑΕ να ηγούνται φέτος προσελκύοντας τις μεγαλύτερες καθαρές εισροές παγκοσμίως.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση που παρακολουθεί τις τάσεις μετανάστευσης ιδιωτικού πλούτου και επενδύσεων παγκοσμίως, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 10 κορυφαίες χώρες που προσελκύουν άτομα υψηλής καθαρής αξίας (HNWIs), οι οποίοι είναι επενδυτές με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά ή περιουσιακά στοιχεία που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μετρητά.
Ταυτόχρονα, το Greece’s Golden Visa Program, συγκαταλέγεται στα 5 πιο δημοφιλή προγράμματα επενδυτών μαζί με το Πορτογαλικό Πρόγραμμα Golden Residence Permit που κατατάσσεται πρώτο, ακολουθούμενο από το St Kitts and Nevis Citizenship by Investment Program, το Πρόγραμμα Visa Start-Up του Καναδά, και το Πρόγραμμα Ιθαγένειας της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα από επενδύσεις.
Η έκθεση συνεχίζει σημειώνοντας ότι οι χώρες που προσελκύουν πλούσια άτομα και οικογένειες τείνουν να είναι ισχυρές, με χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές και ελκυστικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Έως και 1.200 επενδυτές
Σύμφωνα με την έκθεση, οι 10 κορυφαίες χώρες όσον αφορά τις καθαρές εισροές HNWIs το 2022 είναι: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία. Μεγάλος αριθμός εκατομμυριούχων αναμένεται επίσης να μετακομίσουν στη Μάλτα, τον Μαυρίκιο και το Μονακό.
Τα ΗΑΕ αναμένεται να δουν την υψηλότερη καθαρή εισροή HNWI παγκοσμίως το 2022, κατά 208 τοις εκατό σε 4.000 σε σύγκριση με την καθαρή εισροή 1.300 το 2019.
Ακολουθούν οι 10 κορυφαίες χώρες εισροών εκατομμυριούχων, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα:
ΗΑΕ | 4,000 | 4% |
Αυστραλία | 3,500 | 1% |
Σιγκαπούρη | 2,800 | 1% |
Ισραήλ | 2,500 | 2% |
ΗΠΑ | 1,500 | 0% |
Πορτογαλία | 1,300 | 2% |
Ελλάδα | 1,200 | 3% |
Καναδάς | 1,000 | 0% |
Νέα Ζηλανδία | 800 | 1% |
Πλήγμα για το Ηνωμένο Βασίλειο
Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, προορισμοί που συνήθως προσέλκυαν πλούσιους επενδυτές, φαίνεται πλέον να αποτυγχάνουν.
Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, που θεωρείται το οικονομικό κέντρο του κόσμου, σημειώνει σταθερή απώλεια εκατομμυριούχων, με καθαρές εκροές 1.500 να προβλέπονται για το 2022.
Οι ΗΠΑ είναι επίσης λιγότερο δημοφιλείς μεταξύ των μεταναστών εκατομμυριούχων σήμερα από ό,τι πριν από την Covid, ίσως εν μέρει λόγω της απειλής υψηλότερων φόρων.
Η Henley & Partners είπε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, έλαβε τον υψηλότερο αριθμό ερωτήσεων για προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης που έχει καταγραφεί, αυξημένο κατά 55% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι τέσσερις πρώτες εθνικότητες που αυξάνουν τη ζήτηση είναι Ρώσοι, Ινδοί, Αμερικανοί και Βρετανοί και για πρώτη φορά οι Ουκρανοί μπαίνουν στο Top 10 παγκοσμίως.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
COVER STORY3 ημέρες ago
Στην παραλία Κεχρια Σκιαθου ο Σακης Ρουβάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
50χρονη από Πτελεό είπε ψέματα και ..αναστάτωσε ολόκληρο χωριό!
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ11 ώρες ago
Βόλος-Πέθανε ο Δημήτρης Πανανός σε ηλικία 72 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Πέθανε ο έμπορος αυτοκινήτων Γιάννης Μέκκας από τον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Στα δικαστήρια Βόλου συνοδεία αστυνομικών οδηγήθηκε για τρίτη φορά σε δύο εβδομάδες 29χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Αυτός είναι ο Bολιώτης προπονητής kick boxing που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος 15χρονης μαθήτριάς του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ο Αντωνης Ρέμος απόλαυσε το μπάνιο του στην Μηλινα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Συγκοινωνία Σκιάθου: Αναλυτικά τα νέα δρομολόγια και η κάρτα διαδρομών