Connect with us

OIKONOMIA

ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας: Αδικείται η επιτραπέζια ελιά στα νέα σχέδια βελτίωσης

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Την ανάγκη αλλαγής της ρύθμισης για την τυπική απόδοση στις επιτραπέζιες ελιές, στο πλαίσιο της νέας πρόσκλησης για τα σχέδια βελτίωσης, τα οποία αναμένονται το επόμενο διάστημα, επισημαίνει το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ σε προτάσεις που κατέθεσε προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ).

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς η καλλιέργεια της επιτραπέζιας ελιάς αδικείται καθώς «η τυπική απόδοση της συγκεκριμένης καλλιέργειας αντί να αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης όπου και τότε εμφανώς αδικούνταν, μειώνεται ακόμα περαιτέρω».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδικότερα, από 2.953 ευρώ/εκτάρια που αφορούσε όλη τη χώρα τώρα μειώνεται στις 2.736,21 ευρώ/εκτάρια για την ηπειρωτική χώρα και αυξάνεται στις 3.136,74 ευρώ στην Κρήτη και στα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου.

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση η Επιτραπέζια Ελιά Ποικιλίας Χαλκιδικής, όπως και στο νησί της Θάσου η «Θρουμποελιά Θάσου» ως προϊόν ΠΓΕ. «Πρόκειται για προϊόντα ως επί το πλείστον εξαγωγικού χαρακτήρα, με υψηλή προστιθέμενη αξία για τους καλλιεργητές τους που δικαιολογούν υψηλότερη τυπική απόδοση. Σε αντιδιαστολή ως παράδειγμα αναφέρεται η τυπική της απόδοση της Κρητικής ελιάς δικαιολογείται να είναι πιο χαμηλή εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για κυρίως για ελιά ελαιοποίησης και όχι για επιτραπέζια. Επίσης, το στρεμματικό κόστος που αφορά την καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα υψηλό διότι το προϊόν που παράγεται είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών γεγονός που το καθιστά στη συντριπτική του πλειοψηφία εξαγώγιμο», επισημαίνει το παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ.

Σύμφωνα με οικονομική ανάλυση της καλλιέργειας των 2 παραπάνω ποικιλιών και προκειμένου, όπως επισημαίνεται, να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αδικίας που υφίστανται οι καλλιέργειες αυτές, για να φτάσουν την τυπική απόδοση των 12.000 ευρώ που απαιτείται για την υποβολή πρότασης θα πρέπει να καλλιεργούν τουλάχιστον 44 στρ. με αυτές τις επιτραπέζιες ελιές.

Τα παραπάνω στοιχεία – σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς – έχουν υπολογισθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα τιμών και παραγωγής των τελευταίων 3 ετών. Αντίστοιχα ισχύουν και για την Επιτραπέζια Ελιά ποικιλίας «Θρουμπολιά Θάσου».

«Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, με βάση τα παραπάνω, ότι η Τυπική Απόδοση που αναφέρεται στους πίνακες αδικεί κατάφορα την καλλιέργεια της Επιτραπέζιας Ελιάς, στερεί δε το δικαίωμα της ένταξης της στα επερχόμενα σχέδια βελτίωσης, από τους καλλιεργητές της, αφού ένας καλλιεργητής των 45 περίπου στρεμμάτων, με βάση την Τυπική Απόδοση, θεωρείται ένας πολύ μικρός παραγωγός, ενώ στην πραγματικότητα διατηρεί μια ανταγωνιστική και βιώσιμη εκμετάλλευση», υπογραμμίζεται.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Wikifarmer: Αγρότες χωρίς μεσάζοντες – Νέος γύρος χρηματοδότησης

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ, μέσω της Point, άντλησε η  πλατφόρμα Wikifarmer, η οποία συνδέει απευθείας αγρότες με επιχειρήσεις, οδεύοντας προς ένα δρόμο πλήρως ψηφιοποιημένων συναλλαγών.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το Wikifarmer έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα περιεχομένου και αγροτικών προϊόντων, που προωθεί μια διαφανή και βιώσιμη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης στη βιομηχανία τροφίμων. Μέσω της πλατφόρμας, οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν χωρίς μεσάζοντες σε διαφορετικούς αγοραστές, να πετύχουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους αποκτώντας ταυτόχρονα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, η βιβλιοθήκη του Wikifarmer διαθέτει ευρεία συλλογή (μεταφρασμένη σε 16 γλώσσες) βέλτιστων γεωργικών πρακτικών, στην οποία μπορούν οι αγρότες να έχουν συνεχή πρόσβαση, χωρίς κόστος.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Το όραμα μας είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις, μέσα από τον μετασχηματισμό της αλυσίδας εφοδιασμού και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Στόχος μας είναι να καταστούμε, την προσεχή διετία, η κορυφαία B2B πλατφόρμα αγροτικού εμπορίου στην Ευρώπη. Με τη χρηματοδότηση αυτή, επιταχύνουμε την ανάπτυξη του προϊόντος μας, ώστε  να προσφέρουμε πλήρη κάλυψη σε όλο το εύρος των αγροτικών συναλλαγών» εξηγεί ο Ηλίας Σούσης, συνιδρυτής και CEO του Wikifarmer.

Στήριξη των αγροτών

«Ελπίζουμε η χρηματοδότηση αυτή να μας βοηθήσει να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα μας: να εκδημοκρατίσουμε τον αγροτικό τομέα. Επιθυμούμε να στηρίξουμε τους αγρότες στην προσπάθειά τους για εκσυγχρονισμό των τεχνικών καλλιέργειας και να πουλήσουν επάξια τα προϊόντα τους», εξηγεί ο Πέτρος Σάγκος, συνιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής του Wikifarmer.

«Οι αγορές B2B αποτελούν ένα σημείο εστίασης για εμάς στην Point Nine. Μπορεί η βιομηχανία τροφίμων να είναι αχανής και να αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις, όμως η μοναδική προσέγγιση του Ηλία και του Πέτρου για την ψηφιοποίηση του κλάδου, μάς έχει εντυπωσιάσει. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, που μας δίνεται η δυνατότητα να διαδραματίσουμε ένα μικρό ρόλο στην μακροχρόνια επιτυχία τους» περιγράφει ο Louis Coppey, εταίρος της Point Nine.

Εξαιρετικά ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ο εν λόγω γύρος χρηματοδότησης αποτελεί την πρώτη επένδυση της Point Nine στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας ότι η εγχώρια αγορά ωριμάζει και έχει εισέλθει στο πεδίο δράσης επενδυτών εγνωσμένης αξίας και παγκόσμιας φήμης.

Τον γύρο χρηματοδότησης του Wikifarmer συμπλήρωσαν «Άγγελοι Επενδυτές» όπως ο κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης – Πρόεδρος και CEO της Intracom Ventures, οι ιδρυτές της cargo.one, ο Νίκος Μωραϊτάκης – συνιδρυτής/CEO της Workable, ο Przemyslaw Budkowski – CEO της Merxu, ο Cihan Aksakal – ιδρυτής της Zenjob, ο Louis Pfizner – ιδρυτής της Caya.com και της Treatwell, καθώς και από ήδη υπάρχοντες επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων Ελλήνων VC Metavallon, καθώς και αγγέλων επενδυτών όπως η Sophia Bendz.

Σήμερα, η πλατφόρμα του Wikifarmer πλησιάζει τους 1 εκατ. καθημερινούς επισκέπτες μηνιαίως. Έχει βοηθήσει χιλιάδες επιχειρήσεις να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος κατά έως και 30%, και τους αγρότες να πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες, ενώ αυξάνουν το πελατολόγιο τους τριπλασιάζοντας την κερδοφορία τους.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Συντάξεις: Διορθωτική αύξηση έως 0,5% για το 2023

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Συμπληρωματική αύξηση έως 0,5% (πέραν του 7,75%) πρόκειται να λάβουν οι συνταξιούχοι για όλο το 2023, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται το μέτρο της προκαταβολής στις εκκρεμείς συντάξεις.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το 2024 – ανεξάρτητα από τη συμπληρωματική αύξηση – οι συνταξιούχοι θα πάρουν διορθωτική αύξηση που θα προκύψει με βάση την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2023.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οπως τονίζουν στελέχη του ΕΦΚΑ, η συμπληρωματική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022 που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Το επιπλέον ποσοστό θα πληρωθεί για όλο το 2023 στις αρχές του 2024.

Η αύξηση κατά 7,75% που δόθηκε βασίστηκε στην εκτίμηση για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 5,6% και πληθωρισμό 9,9% το 2022. Το άθροισμα των δύο μεγεθών διά του δύο αποτελεί, σύμφωνα με τον νόμο, το ποσοστό αύξησης των συντάξεων (9,9%+5,6%=15,5% και 15/2=7,75%).

Το τελικό ποσοστό

Ο πληθωρισμός έκλεισε τελικά στο 9,6%, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί στο 6,4%-6,7% σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις (της Τράπεζας της Ελλάδος, της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ).

Με ανάπτυξη μεταξύ 6,4% και 6,7% για το 2022, το τελικό ποσοστό της αύξησης των συντάξεων κυμαίνεται μεταξύ 8% και 8,15%, οπότε οι συνταξιούχοι θα έχουν να περιμένουν ένα συμπλήρωμα αύξησης της τάξης του 0,25%-0,4% που μπορεί να φτάσει το 0,5% στις συντάξεις της επόμενης χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι αναδρομική αύξηση 7,75% για τη σύνταξη του Ιανουαρίου θα πάρουν οι συνταξιούχοι από τις 22 Φεβρουαρίου. Η αναδρομική αύξηση με το 7,75% θα πιστωθεί στη σύνταξη μηνός Μαρτίου 2023 που πληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι συνταξιούχοι θα πάρουν δηλαδή την ήδη αυξημένη τους σύνταξη και επάνω σε αυτή θα προστεθεί η χρωστούμενη αύξηση για τη σύνταξη Ιανουαρίου που πληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 χωρίς το 7,75%.

Η προκαταβολή

Την ίδια ώρα, σε σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση πριν από την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.

Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου, και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης (για τις επικουρικές συντάξεις γήρατος), από το διάστημα υποβολής της αίτησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου. Το θέμα αφορά 40.000 εν αναμονή συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν προκαταβολές επικουρικών με αναδρομικά που φτάνουν έως και τις 8.000 ευρώ και θα τα πληρωθούν έως τις 15 Μαρτίου.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ4 λεπτά ago

Μπλούνας: «Διαθέσιμα τα γήπεδα των Τσέλσι, Άρσεναλ και Κρίσταλ Πάλας για τον Τελικό Κυπέλλου» (audio)

ΚΟΣΜΟΣ7 λεπτά ago

Σεισμός Τουρκία: Χάος στις τηλεπικοινωνίες – Το μπλόκο στο Twitter και οι επαφές με τον Έλον Μασκ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ8 λεπτά ago

Λάρισα: Αυτός είναι ο 65χρονος που σκοτώθηκε σήμερα σε τροχαίο σε αγροτική περιοχή ανάμεσα σε Τύρναβο και Δαμάσι

LIFESTYLE11 λεπτά ago

Η Ζόι Κράβιτζ εντυπωσιάζει με μαύρο φόρεμα και σούπερ αποκαλυπτικό ντεκολτέ

ΕΛΛΑΔΑ13 λεπτά ago

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η ιατροδικαστής που «αθωώνει» την 34χρονη για το θάνατο της Τζωρτζίνας

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ20 λεπτά ago

Οριστική αναβολή στο Λαμία – ΠΑΟΚ!

OIKONOMIA22 λεπτά ago

Wikifarmer: Αγρότες χωρίς μεσάζοντες – Νέος γύρος χρηματοδότησης

ΚΟΣΜΟΣ23 λεπτά ago

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Η άβολη στιγμή στην «οικογενειακή φωτογραφία» με Ζελένσκι και Όρμπαν

LIFESTYLE27 λεπτά ago

Ελένη Μενεγάκη: Εύχεται στην κόρη της για τα γενέθλιά της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ33 λεπτά ago

Υγειονομική αναβάθμιση του νοσοκομείου Δράμας

LIFESTYLE5 ημέρες ago

«Λες ”πόσο χρόνο έχω; Μπορεί να είναι ένα Πάσχα”» – Ραγίζει καρδιές η Μπακογιάννη για την υγεία της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Βόλος: Εξαφανίστηκαν μέσα στη νύχτα η 23χρονη και η οικογένειά της μετά το επεισόδιο με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού – Όλα όσα υποστηρίζει ο 45χρονος

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Πάολα: Το μήνυμα της τραγουδίστριας μέσα από το νοσοκομείο

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Πάμελα Άντερσον – Η σύζυγος του Τόμι Λι αντεπιτίθεται: «Δεν θα νοιαζόσουν, αν πέθαινα»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Παραμένουν στον Άγιο Δομίνικο η Κατερίνα Δαλάκα και η Ασημίνα Χατζηανδρέου

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Νέος Κόσμος: Νεαρός κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τραβεστί

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

ΤΗΝΟΣ : ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ -ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΤΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΚΑΔΟ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Άρχισαν τα «όργανα» και τα πρόστιμα για τα ηλεκτρικά πατίνια

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Κλειστά τα σχολεία στο Βόλο την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου

LIFESTYLE2 ημέρες ago

Ελεύθερος ο γνωστός DJ που χτύπησε πρώην σύντροφό του σε club της Γλυφάδας

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή