Connect with us
banner epikhirisis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικά ΜΜΕ: Θετική απήχηση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ

Published

on

mitsotakis 4.jpg

Με θετικά σχόλια αναφέρονται γερμανικά μέσα ενημέρωσης στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ εστιάζοντας στις φοροελαφρύνσεις και στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε αντιπαραβολή με την κρίση στη Γαλλία με αιχμή το υψηλό της χρέος.

ανταπόκριση από το Βερολίνο

«15 χρόνια μετά την κρίση χρέους – η κυβέρνηση της Ελλάδας μειώνει τους φόρους», είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος στην εφημερίδα “Sueddeutsche Zeitung” (SZ). «Για να σταματήσει τη μετανάστευση, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανακοινώνει φορολογικές ελαφρύνσεις: Οι νέοι με εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνουν φόρο εισοδήματος», γράφει η εφημερίδα.

«Φορολογικές μειώσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt”. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Γερντ Χέλερ σημειώνει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός σχεδιάζει μαζικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τη βασική εκλογική πελατεία του» και απαντά έτσι στην «αυξανόμενη πολιτική πίεση».

Σύγκριση με τη Γαλλία

Advertisement

Ειδικότερα, το δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι «μόλις πριν από 15 χρόνια, η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ», επισημαίνει το δημοσίευμα, και «μόνον με ένα πακέτο διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές κατάφερε η χώρα να επιβιώσει από την κρίση – συνοδευόμενη από μαζικές κοινωνικές περικοπές που έπληξαν σκληρά τον πληθυσμό. Το τελευταίο πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων έληξε το 2018.

Αλλά τώρα η κατάσταση έχει βελτιωθεί και όλοι οι σημαντικοί οικονομικοί δείκτες δείχνουν προς τα πάνω. Ο δείκτης εθνικού χρέους έχει μειωθεί, οι εταιρείες επενδύουν ξανά περισσότερο και η ανεργία είναι μόνο 8%, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης, ήταν 28% στον γενικό πληθυσμό και 60% στους νέους.

Τώρα η ελληνική κυβέρνηση «προφανώς θέλει να κάνει κάτι καλό για τους πολίτες της», σημειώνει η εφημερίδα για τις εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων συνολικού ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το δημοσίευμα της SZ βασίζεται σε σχετικό δημοσίευμα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων» (DPA), και επισημαίνει τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «στην πιο σημαντική οικονομική έκθεση της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, ότι «η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή «έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη».

Στην ομιλία του, ο Μητσοτάκης έκανε μια «λεπτομερή σύγκριση» με τη Γαλλία. «Ενώ η Ελλάδα έπρεπε να δανειστεί με επιτόκιο 9,18% το 2015, το επιτόκιο των γαλλικών κρατικών ομολόγων εκείνη την εποχή ήταν λίγο κάτω από 1,16%. Σήμερα, τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα βρίσκονται στο 3,33% – κάτω από το επίπεδο του 3,44% της Γαλλίας».

Μέτρα για το υψηλό κόστος διαβίωσης

Advertisement

Το δημοσίευμα σημειώνει τις εξαγγελίες της να δαπανήσει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ για τα σχεδιαζόμενα μέτρα. Οι νέοι κάτω των 25 ετών με εισόδημα έως 20.000 ευρώ θα εξαιρούνται πλήρως από τον φόρο εισοδήματος. Οι οικογένειες με παιδιά θα πληρώνουν επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, μηδενικό ή πολύ χαμηλό φόρο εισοδήματος.

Οι ενοικιαστές, οι κάτοικοι μικρών χωριών και οι νησιωτικές περιοχές θα επωφεληθούν επίσης από χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και στοχευμένα επενδυτικά κίνητρα. «Όλα τα μέτρα είναι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό», διαβεβαίωσε ο Μητσοτάκης.

Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει να χρησιμοποιήσει την φορολογική ελάφρυνση για να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, τη στενότητα στις αγορές κατοικίας και τη συνεχιζόμενη μετανάστευση υψηλά ειδικευμένων νέων, καταλήγει το δημοσίευμα της «SZ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
web banner
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο