Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανοί Πράσινοι: Από φιλειρηνιστές… πολεμόχαροι υποστηρικτές του ΝΑΤΟ

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Στις όχι και τόσο μακρινές αρχές της δεκαετίας του 1980 οι Γερμανοί Πράσινοι πρωταγωνιστούσαν σε ένα μεγάλο κίνημα στη Γερμανία που αντιδρούσε στην προοπτική να εγκατασταθούν στο γερμανικό έδαφος αμερικανικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς που θα έφεραν πυρηνική γόμωση. Οι πύραυλοι αυτοί – Πέρσινγκ και Κρουζ – ήταν η απάντηση του ΝΑΤΟ στο σχεδιασμό του Συμφώνου της Βαρσοβίας που επικέντρωνε στις πολύ υπέρτερες χερσαίες δυνάμεις που διέθετε και την υποστήριξη από σοβιετικούς πυραύλους SS-20, επίσης μέσου βεληνεκούς.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μάλιστα, ήταν η εποχή όπου φαινόταν ότι οι δύο υπερδυνάμεις, πλάι στο σχεδιασμό που είχαν για μια «Αμοιβαία Εγγυημένη Καταστροφή» (Mutually Assured Destruction) ως αποτρεπτική στρατηγική για έναν γενικευμένο πυρηνικό πόλεμο, είχαν και έναν παράλληλο σχεδιασμό για ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο «περιορισμένου θεάτρου» στην Ευρώπη, έναν πόλεμο που σε μεγάλο βαθμό θα ελάμβανε χώρα στο γερμανικό έδαφος.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τότε ήταν που αναπτύχθηκε ένα μεγάλο φιλειρηνικό και αντιπολεμικό κίνημα στη Γερμανία ενάντια σε αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο. Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον ότι αναπτύχθηκαν κινήματα και στα δύο μέρη της διαιρεμένης ακόμη τότε Γερμανίας.

Οι Πράσινοι έπαιξαν μεγάλο ρόλο σε αυτό το φιλειρηνικό κίνημα. Μαζί με την αντίθεσή τους στην πυρηνική ενέργεια ήταν το σήμα κατατεθέν του κόμματος: ένα κόμμα που ήταν ταυτόχρονα κατά του πολέμου και κατά της πυρηνικής ενέργειας και της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Ήταν η εποχή που τους Πρασίνους εκπροσωπούσαν φιγούρες όπως η Πέτρα Κέλι, που οργάνωναν αντιπολεμικές διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και που μαζί με τον σύντροφο Γκέρτ Μπάστιαν (απόστρατο υποστράτηγο της Μπούντεσβερ που είχε παραιτηθεί από το στράτευμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς) και άλλους βουλευτές σήκωναν πανό στο Ανατολικό Βερολίνο που έγραφε «Οι Πράσινοι – Τα σπαθιά να γίνουν αλέτρια».

Τα χρόνια πέρασαν και οι Πράσινοι άρχισαν να «νερώνουν το κρασί τους» ως προς την αντιπολεμική στάση. Αποκορύφωμα της πρώτης μεγάλης μετατόπισής τους ήταν η αποδοχή και υποστήριξη της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, υπό την καθοδήγηση του τότε ηγέτη τους Γιοσκα Φίσερ, που άλλωστε κατείχε εκείνη την περίοδο και τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Όμως, τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία η στροφή έγινε ακόμη πιο έντονη.

Οι Πράσινοι και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Παρότι η στροφή της δεκαετίας του 1990 ήταν πολύ σημαντικά, παρέμενε μέσα στα όρια της υποστήριξης μιας επέμβασης που μπορούσε να επικαλεστεί την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Πλέον, έχουμε τους Πράσινούς να υποστηρίζουν με θέρμη την άμεση σχεδόν εμπλοκή της Γερμανίας στην πόλεμο στην Ουκρανία.

Για να είμαστε δίκαιοι δεν είναι μόνο οι Πράσινοι που έχουν μετατοπιστεί. Αυτό αφορά το σύνολο της τρέχουσας γερμανικής κυβέρνησης αλλά και συνολικά του πολιτικού συστήματος.

Τον τόνο τον έδωσε άλλωστε πρώτος ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όταν λίγο μετά την εκκίνηση της ρωσικής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» ανακοίνωσε ότι η Γερμανία ήταν αντιμέτωπη με μια ιστορική καμπή, μια Zweitende και ότι θα διαμόρφωνε ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον επανεξοπλισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Όμως, στους Πράσινους η στροφή είναι ακόμη πιο έντονη, εάν αναλογιστούμε ότι ακόμη και πρόσφατα η ηγέτης των Πρασίνων και νυν υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στις διαπραγματεύσεις για τον τρέχοντα κυβερνητικό συνασπισμό υποστήριζε την ανάγκη μια «φεμινιστική εξωτερική πολιτική» που υποτίθεται ότι θα προσπαθούσε να ξεπεράσει την καταφυγή στη βία και τις διακρίσεις.

Πλέον, οι Πράσινοι συγκαταλέγονται στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ένοπλης υποστήριξης της Ουκρανίας και γενικότερα της «σκληρής γραμμής» κατά της Γερμανίας. Μάλιστα, ως οικολογικό κόμμα από καιρό είχαν μια σταθερή αντίθεση στην εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, αντίθεση που έγινε ακόμη πιο έντονη μετά την εκκίνηση των πολεμικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, συχνά η Μπέρμποκ δείχνει να κινείται πιο επιθετικά και από τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη δήλωσή της ότι η Γερμανία, που ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα στείλει η ίδια τα βαριά άρματα μάχης Leopard 2, που τόσο πολύ θέλουν οι Ουκρανοί, δεν θα εγείρει αντιρρήσεις, ως κατασκευάστρια χώρα, εάν η Πολωνία αποφασίσει να στείλει δικά της άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία. Ούτε είναι τυχαίο ότι πρόσφατα η Μπέρμποκ ταξίδεψε μέχρι το Χάρκοβο, με αποτέλεσμα να είναι η πιο υψηλόβαθμη δυτική πολιτικός που έφτασε τόσο κοντά στα ρωσικά σύνορα και τα μέτωπα των πολεμικών επιχειρήσεων.

Δεν είναι μόνο η Μπέρμποκ που έχει επιλέξει αυτή την φιλοπόλεμη στάση. Και ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ εξαρχής είχε τοποθετηθεί υπέρ της αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

Όμως, και άλλα στελέχη των Πρασίνων, όπως η προερχόμενη από το δημοκρατικό κίνημα στην Ανατολική Γερμανία Κάτριν Γκέρινγκ-Έκχαρντ, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής είναι επίσης ένθερμη υποστηρίκτρια της αποστολής των τανκ Leopard 2 στην Ουκρανία. Το ίδιο και ο Άντον Χόφραϊτερ που από ειδικός βοτανολόγος έχει εξελιχτεί σε ειδικό πάνω στα οπλικά συστήματα. Και η 38χρονη Ανιέσκα Μπρύγκερ, που είναι αναπληρώτρια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και που εξειδικεύεται στις σχέσεις ανάμεσα στο Πράσινους και την Μπούντεσβερ, ένα θέμα που μόνο του θα φάνταζε ταμπού μερικές δεκαετίες πριν.

Πρά

Οι λόγοι της μεταστροφής

Το ζήτημα της αποστολής των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία εξακολουθεί να διχάζει την γερμανική κοινωνία. Ένα σημαντικό ποσοστό, άνω του 40%, δηλώνει στις δημοσκοπήσεις αντίθετο. Όμως, είναι εμφανής μια αλλαγή.

Διάφοροι λόγοι μπορούν να εξηγήσουν αυτή τη μεταστροφή. Καταρχάς έχουν περάσει 78 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Λίγοι σχετικά άνθρωποι παραμένουν εν ζωή με σαφή ανάμνηση της φρίκης του πολέμου. Αντίστοιχα, δεν κυριαρχούν πια στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Γερμανία οι γενιές που έφεραν πραγματικά βαρέως την ενοχή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Γερμανίας στην τραγωδία του πολέμου και στο Ολοκαύτωμα, μια ενοχή που έπαιξε σημαντικό ρόλο για δεκαετίες ως ανάχωμα απέναντι στα κατά καιρούς σχέδια για μείζονα επαναστρατικοποίηση της Γερμανίας. Οι νεώτερες γενιές νιώθουν ότι είναι διαφορετικές από τις γενιές εκείνες και άρα μπορούν να κάνουν διαφορετικές επιλογές.

Επιπλέον, ειδικά τα μεσαία και μορφωμένα στρώματα που αποτελούν και την κοινωνική και εκλογική ραχοκοκαλιά των Πρασίνων, φαίνεται ότι είναι πολύ πιο διατεθειμένα να δουν διάφορους στόχους που υποτίθεται ότι ανήκουν στην πολιτική παράδοση των Πρασίνων, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το περιβάλλον, να προωθούνται και ένοπλα. Ουσιαστικά, μια «πράσινη» εκδοχή του «φιλελεύθερου παρεμβατισμού» που χαρακτηρίζει π.χ. τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ, ένα κόμμα με το οποίο οι Πράσινοι ολοένα και περισσότερο ταυτίζονται. Το αποτέλεσμα είναι μια μετάβαση από το επίμονο «Όχι στον πόλεμο» στο ολοένα και πιο εμφατικό «Ναι στον πόλεμο, εάν μπορεί να δικαιολογηθεί».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού: Σχεδόν 1.000 παιδιά δεν έχουν επανενωθεί ακόμη με τους γονείς τους

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Σχεδόν 1.000 παιδιά μεταναστών που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν ακόμη επανενωθεί με τους γονείς τους, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Μπάιντεν, αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021, εξέδωσε μια εκτελεστική εντολή με την οποία ιδρύθηκε μια ειδική επιχειρησιακή μονάδα, αρμοδιότητα της οποίας ήταν να εντοπίσει και να επανενώσει τις οικογένειες. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος είχε μάλιστα χαρακτηρίσει «ανθρώπινη τραγωδία» τον χωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η κυβέρνηση του Τραμπ την άνοιξη του 2018 χώρισε χιλιάδες οικογένειες μεταναστών, εφαρμόζοντας την πολιτική «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους μετανάστες, με την οποία, διώκονταν όλοι όσοι περνούσαν παράνομα τα σύνορα. Επιτροπές ελέγχου και εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι οι χωρισμοί αυτοί ξεκίνησαν προτού ακόμη να τεθεί επισήμως σε ισχύ αυτή η πολιτική.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ειδική μονάδα, αφού ερεύνησε εξονυχιστικά τα «πρόχειρα» αρχεία που τηρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, διαπίστωσε ότι 3.924 παιδιά, κυρίως από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, χωρίστηκαν από τους δικούς τους στα σύνορα. Πολλά εντοπίστηκαν και επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους προτού να αναλάβει την προεδρία ο Μπάιντεν, χάρη σε μια δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε όταν η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) κατέθεσε μήνυση για να σταματήσει αυτή η πολιτική.

«Ο αριθμός των νέων οικογενειών που εντοπίζονται συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς πολλές εμφανίζονται από μόνες τους», ανέφερε το υπουργείο. Μέχρι σήμερα, η ειδική μονάδα έχει επανενώσει 600 οικογένειες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Γουινέα: Σεισμός 5,9 βαθμών Ρίχτερ

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή καταστροφές μετά τη σεισμική δόνηση στη Νέα Γουινέα.

Ισχυρός σεισμός έπληξε τη Νέα Γουινέα.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή καταστροφές από τον σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών που έπληξε σήμερα την ανατολική περιοχή της νησιωτικής χώρας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 104 χιλιομέτρων, έναντι της αρχικής αναφοράς για εστιακό βάθος 109 χιλιομέτρων όπως ανακοίνωσε το EMSC.

Η αρχική μέτρηση, όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω ανάρτηση έκανε λόγο για 6 Ρίχτερ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του EMSCΠερισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε οδηγός ταξί στον Βόλο

MEDIA2 ημέρες ago

«Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη: καλεσμένος ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 00:10

MEDIA4 ημέρες ago

«Μαύρο Ρόδο»- Έβαλε φωτιά το ζεϊμπέκικο του Θέμη Καστρινού

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

MEDIA6 ημέρες ago

Ο Καμπούρης ξεσκίζει τον Τατσόπουλο – «Άθλιε υβριστή του καρκίνου της αδερφής μου θα σε…»

LIFESTYLE3 ημέρες ago

Στα προηγούμενα Survivor έκαναν όργια… όλων των ειδών στο νοσοκομείο

ΣΤΟΙΧΗΜΑ6 ημέρες ago

Best Picks Δευτέρας με Super League και NBA

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Άκου! Η παράσταση αρχίζει: «Καγκουρώ» του Βασίλη Κατσικονούρη

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεν κρύβονται πλέον. Συγκατοίκηση και στο βάθος οικογένεια για Ντάνο – Βαμβακούση…

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ 2023: Η ΤΗΝΟΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ τα 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ – ΤΑ «ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ» ΕΛΑΜΨΑΝ !!

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή