Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερουλάνου στο in: H Ελευσίνα ήταν σε έναν μόνιμα ανοιχτό διάλογο με τον κάτω κόσμο

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Η μεγάλη μέρα έφτασε και το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκινάει μια σπουδαία περίοδος για την Ελευσίνα.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η νέα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης βάζει τα καλά της για να υποδεχτεί τους επισκέπτες της και οι υπεύθυνοι έχουν ετοιμάσει μια τελετή έναρξης που θα μείνει στην ιστορία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Βασισμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης ο Μιχάλης Μαρμαρινός και η ομάδα του θα παρουσιάσουν μια διαφορετική έναρξη που όλοι ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε.  Όπως φυσικά και τη μεγάλη συναυλία των Στέρεο Νόβα.

Η Δέσποινα Γερουλάνου, πρόεδρος του ΔΣ της Πολιτιστικής Πρωτεύουσα εξηγεί στο in τι είναι αυτό που κάνει την Ελευσίνα τόσο ξεχωριστή και αποκάλυψε τα μυστικά της τελετής έναρξης.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Ελευσίνας που την έκαναν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;

Η Ελευσίνα εξελέγη δικαίως ΠΠΕ της Ευρώπης γιατί είναι μια εντελώς μοναδική  και ξεχωριστή πόλη.

Μία από τις πέντε πιο σημαντικές ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, με μυστήρια που δεν αποκαλύπτονται, με  μύθους πληγωμένων γυναικών, με έναν μόνιμα ανοιχτό διάλογο με τον κάτω κόσμο.

Η Ελευσίνα, χάρη στο φυσικό της λιμάνι και τη στρατηγική της θέση, μετατράπηκε από τον 19ο αιώνα και μετά σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά της κέντρα, με περιβαλλοντικές πληγές, με έντονη μετακίνηση πληθυσμών, με εμβληματικό εργατικό κίνημα, με αποβιομηχάνιση.

Μικρές, και πολλές φορές προβληματικές πόλεις, έρχονται στο προσκήνιο ακριβώς για να τους δοθεί η ευκαιρία να αλλάξουν την εικόνα τους και να ορίσουν την επόμενη τους μέρα με όχημα τον πολιτισμό, την έρευνα και την τέχνη. Σκοπός είναι μέσα από τις πολιτικές πρωτεύουσες να αναδειχθεί η ευρωπαϊκή ποικιλομορφία φανερώνοντας συγχρόνως τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες του κάθε τόπου.

Η επόμενη μέρα για την Ελευσίνα είναι  να γίνει ένας ευρωπαικός Πολιτιστικός προορισμός.

Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για την πόλη;

Σήμερα, στη μεταβιομηχανική της εποχή, με την υλοποίηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2023, η πόλη αναμορφώνεται, ανασυστήνεται και παρουσιάζει τη σύγχρονη ταυτότητά της στο ευρύ κοινό.

Με την υλική και άυλη παρακαταθήκη που θα αφήσει η ΠΠΕ στην πόλη, οικοδομείται μια νέα πολιτιστική ταυτότητας της Ελευσίνας, μέσα από τις ανανεωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις και την εισαγωγή νέων πολιτιστικών θεσμών.

Παλιά εργοστάσια όπως το εμβληματικό ΙΡΙΣ ,το Παλαιό Ελαιουργείο και η Ελαιουργική, ο παλιός κινηματογράφος  Σινε Ελευσίς, ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, το παλιό δημαρχείο το μικρό παραλιακό κτίριο πρώην αναψυκτήριο και άλλα ζωντανεύουν ξανά. Τα εγκαταλελειμμένα αυτά κτήρια γίνονται χώροι πολιτισμού  και γεμίζουν ξανά κόσμο.

Δημιουργούνται νέοι πολιτιστικοί θεσμοί στην πόλη οι οποίοι ελπίζουμε να κρατήσουν και μετά τη πολιτιστική πρωτεύουσα. Το Αισχύλου project όπου στόχο έχει να θεσμοθετηθεί ένας σπάνιος διάλογος πάνω στο Αισχύλειο Δράμα. Το Σινέ Ελευσίς ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που υλοποιείται σε συνεργασία με επιλεγμένους οργανισμούς και ομάδες. Το Visual Arts Initiator III όπου καλλιτέχνες με έντονη παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται στην Ελευσίνα, εμπνέονται από τον τόπο και τους κατοίκους του και δημιουργούν έργα, αναδεικνύοντας τη σπάνια ποικιλομορφία της πόλης.

Το Ecoculture Festival  μια διήμερη γιορτή που αντλεί τη θεματική της από το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα και περιλαμβάνει εργαστήρια με τη συμμετοχή επιστημόνων, ερευνητών για την ιστορία και τη σύγχρονη πραγματικότητα της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις. Η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 ένα σημαντικό πρόγραμμα παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μια 4ήμερη συνάντηση αφιερωμένη στις Τέχνες και τον Πολιτισμό με συζητήσεις, εργαστήρια, παρουσιάσεις καλλιτεχνικών έργων και εκδηλώσεις δικτύωσης.

Η Ακαδημία Χορογραφίας U(R)TOPIAS, σε συνδιοργάνωση με την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες, συνεργάζεται με νέους επαγγελματίες χορογράφους που ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους στον τομέα της σύνθεσης και χορογραφίας. Οι ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΙ – Ένα Φεστιβάλ με έργα και παραστάσεις  που επαναπροσδιορίζουν τη σχέση δημιουργού και θεατή, εστιάζοντας στη βιωματική εμπειρία και επιδιώκοντας ταυτόχρονα της ενσωμάτωσης της τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία και της εμπλοκής του κοινού στις σύγχρονες τέχνες.

Αυτές είναι κάποιες από τις νέες δράσεις που θα μείνουν ως παρακαταθήκη στην πόλη προσδιορίζοντας τη επόμενή της μέρα

Από όσες πληροφορίες έχουμε μέχρι τώρα σε ποιο πλαίσιο θα κινηθεί η τελετή έναρξης;

Στις δυο έννοιες  που διέπουν σε βάθος χρόνου την υπόσταση και την παρουσία της Ελευσίνας στην Ιστορία στηρίζεται το κύριο γεγονός της Τελετής Έναρξης. Στις Πομπές  και στην Καθετότητα. Αλλιώς, ο Πάνω και ο Κάτω Κόσμος.

Σαββατο 4 Φεβρουαρίου

Τέσσερις μεγάλες Πομπές ανθρώπων, χερσαίες και θαλάσσιες, που διατρέχουν τη γεωγραφία της Ευρώπης, της Αττικής αλλά και της ίδιας της πόλης, συνθέτουν το 1ο μέρος της Τελετής – όπως και η υποδοχή τους.

1.     Δρομείς ξεκινούν από τον Κεραμικό στις 2:00 διασχίζουν τον αρχαιολογικό χώρο και καταλήγουν στις 4:30 στην Ελευσίνα

2.     Το Ελευσίνιο κίνημα – εθνοτοπικοί σύλλογοι της Ελευσίνας σε επιμέλεια της Τζένης Αργυρίου και Β. Γεροδήμου-  ξεκινά στις 3:00 από διάφορα σημεία της Ελευσίνας και καταλήγει στον παραλιακό δρόμο της Ελευσίνας -την οδό Κανελλοπούλου  στη συμβολή Κοντούλη- κοντά στο παλιό Ελαιουργείο στις 4:00. Εκεί θα γίνει η υποδοχή τους.

3.     Οι θρυλικοί πιά time circus -που έχουν διασχίσει όλη την Ευρώπη με τα πόδια – φτάνουν στην Ελευσίνα και ξεκινώντας  από την Ελαιουργική, διασχίζουν και αυτοί την Κανελλοπούλου στις 4:30 και συναντούν τις υπόλοιπες πομπές στις 5:00.

Όλοι μαζί θα συναντηθούν στις 5:00 στον χώρο γύρω από το παλιό Ελαιουργείο.

Στις 7:00 εκτυλίσσεται το πολυδιάστατο θέαμα στο παράκτιο μέτωπο.

Στις 8:00 ακολουθεί η Παράκτια Πολιτιστική Διαδρομή με διάφορα δρώμενα

Τέλος στις 9:30 στο ΙΡΙΣ πραγματοποιείται η πολυαναμενόμενη συναυλία των stereo nova.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Σε ολόκληρη την πόλη γίνονται διάφορες εκδηλώσεις:

Έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη, έκθεση του Heiner Goebbels,  η παράσταση ΚΑΜΑΡΕΣ του Ευριπίδη Λασκαρίδη, ανοίγει το Αρχαιολογικό Μουσείο, η φιλαρμονική του Δήμου πλημυρίζει με μουσικές την πόλη και ο ναυταθλητικός σύλλογος δημιουργεί μια χωρογραφία σκαφών «γιορτάζοντας το Φως.»

Τι είναι που θα γοητεύσει περισσότερο έναν επισκέπτη που θα έρθει στην πόλη για πρώτη φορά;

Αρχικά ο Αρχαιολογικός χώρος που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης αλλά και η οξύμωρη συνύπαρξή του με τα εργοστάσια, προσδίδουν στην πόλη μια εντελώς ξεχωριστή και γοητευτική διάσταση. Η Ελευσίνα είναι αποτυπωμένη στον περισσότερο κόσμο ως μια πόλη κατεστραμμένη. Ο επισκέπτης θα εκπλαγεί με τη γοητεία που αυτές οι αντιθέσεις δημιουργούν.

Ποια είναι η δράση που ανυπομονείτε να δείτε περισσότερο από τις υπόλοιπες;

Ομολογώ ότι δεν ξέρω ποια να πρωτοδιαλέξω! Είναι πάρα πολλές και όλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες! Σήμερα όμως περιμένω το Σαββατοκύριακο της έναρξης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

«Ο γιος μου έπαθε σοκ, αηδίασε»: Οργισμένη η μητέρα του 12χρονου που έλαβε άσεμνο βίντεο από ιερέα

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Άκρως αποκαλυπτική η Ματίνα Παγώνη: «Θα σας πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς»

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Αυτοκτονία στη Λάρισα: Άφησε λεφτά για την κηδεία του, ζήτησε συγγνώμη και έβαλε τέλος στη ζωή του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ευχάριστες μουσικές Βραδιές με Saxophone στο Restaurant Carnayo της Σκιάθου Ανταπόκριση :Γιάννης Αποστολίδης

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν»: Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει προδομένη και καθηλώνει με την εξομολόγησή της

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Θρίλερ δίχως τέλος με το θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα – Τι αποκάλυψε ο αδελφός της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη για την 37χρονη ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου από Βόλο

TOP3 ημέρες ago

Ο κοσμηματοπώλης Φώτης Πονηρός απεβίωσε -Θλίψη σε Αθήνα -Μύκονο -Σαντορίνη -Συντετριμμένος ο αδελφός του Γιώργος και οι οικείοι του με το ξαφνικό θάνατο του -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Δεν είχε όρια το θράσος νεαρού κλέφτη- Γ. Καρτάλη και Κοραή «ξάφρισε» σε ιδιωτικό παρκινγκ ό,τι βρήκε μπροστά του

ΘΕΣΣΑΛΙΑ1 ημέρα ago

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο αντίο για την 26χρονη Παναγιώτα (φωτό) –

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή