Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα γίνει στη Λάρισα, το Διεθνές Ετήσιο Συνέδριο των Major Cities of Europe

Published

on

Στο ταχέως μεταβαλλόμενο ψηφιακό, τεχνολογικό, κλίμα και γενικά στο ανασφαλές περιβάλλον, η εκπλήρωση των προτεραιοτήτων των πόλεων και η προετοιμασία για απροσδόκητες νέες προκλήσεις είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το ετήσιο συνέδριο των Major Cities of Europe για το 2022 διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Λάρισα στις 2 – 4 Νοεμβρίου 2022, με συνδιοργανωτή τον Δήμο Λαρισαίων, υπό την αιγίδατων Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΚΕΔΕ, του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ και του e-trikala.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Απευθύνεται σε αιρετούς, Περιφερειάρχες, Δημάρχους και Γενικούς Γραμματείς, καθώς και στελέχη ΟΤΑ που εμπλέκονται με το σχεδιασμό και την ανάπτυξηκαινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών, εκπροσώπους επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας καθώς και σε ακαδημαϊκούς και φοιτητές Διοίκησης και Οικονομίας, Χωροταξίας και Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας και σε όσους ενδιαφέρονται γενικά για τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη των πόλεων.

Το συνέδριο θα συζητήσει τις προτεραιότητες και απρόβλεπτες αλλαγές και πιέσεις που οδηγούν την καινοτομία στις πόλειςκαι φιλοδοξεί να απαντήσει σε 9 κρίσιμα ερωτήματα:

  1. Γιατί ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος και γιατί η πρόοδος είναι αργή;
  2. Πώς τα δεδομένα, οι πλατφόρμες και οι καινοτόμες τεχνολογίες αποτελούν τη βάση του ψηφιακού μετασχηματισμού;
  3. Πώς μπορεί να ελεγχθεί και να μειωθεί ο αντίκτυπος των πόλεων στην κλιματική αλλαγή; Πώς συμμετέχουν οι πόλεις στον σχεδιασμό της αποστολής ClimateNeutral της ΕΕ για την επίτευξη των αναμενόμενων αποτελεσμάτων;
  4. Είναι οι δεξιότητες των δημοσίων υπαλλήλων εκείνες που απαιτούνται για να οδηγήσουν την αλλαγή;
  5. Συμμετέχουν οι πολίτες αποτελεσματικά σε πρωτοβουλίες και σχέδια μετασχηματισμού;
  6. Είναι διατεθειμένοι οι ηγέτες της δημόσιας διοίκησης να οδηγήσουν την αλλαγή;
  7. Είναι προετοιμασμένες οι πόλεις με σχέδια και μέτρα ώστε να είναι ανθεκτικές και ικανές να αντιμετωπίζουν ποικίλες απειλές;
  8. Είναι οι ηγέτες της δημόσιας διοίκησης ενήμεροι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι κυβερνοεπιθέσεις; Υπάρχουν σχέδια για ανάκαμψη από πιθανές παραβιάσεις;
  9. Εκπαιδεύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι για την πρόληψη κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο;

Απόστολος Καλογιάννης Δήμαρχος Λαρισαίων

Με μεγάλη χαρά και προσμονή προετοιμαζόμαστε για να υποδεχθούμε  στην πόλη της Λάρισας το ετήσιο συνέδριο του Δικτύου MajorCities of Εurope. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί μετά από μια μακρά περίοδο περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, θα μπορέσουμε να συναντηθούμε δια ζώσης και να συζητήσουμε για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στους τόπους μας.

Βιώνουμε όλοι μας την εποχή της ψηφιακής μετάβασης και έχει μεγάλη σημασία  να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε για το πώς θα προσεγγίσουμε με καινοτόμους τρόπους την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Στο Δήμο Λαρισαίων έχουμε ξεκινήσει με σταθερά βήματα την πορεία μας προς την ψηφιακή εποχή, αναζητώντας smart λύσεις στα καθημερινά προβλήματα. 

Χαιρόμαστε που δεκάδες στελέχη της Αυτοδιοίκησης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κρατικοί λειτουργοί και άνθρωποι του επιχειρείν θα βρεθούν στην πόλη μας. Θα διαπιστώσουν ότι η Λάρισα είναι μια ιδιαίτερα ζωντανή πόλη, με πλούσια ιστορία και δυναμικούς όσο και φιλόξενους ανθρώπους.

Σας περιμένουμε στη Λάρισα με χαρά!

Giorgio Prister Πρόεδρος Major Cities of Europe

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Απόστολο Καλογιάννη, Δήμαρχο Λαρισαίων, που δέχθηκε με ιδιαίτερη προθυμία να φιλοξενήσει το ετήσιο συνέδριο μας στην όμορφη πόλη της Λάρισας και όλους όσους συνεργάζονται μαζί μας ενεργά για τη δημιουργία ενός σπουδαίου γεγονότος.

Το MajorCitiesofEurope είναι μια ένωση ευρωπαϊκών πόλεων και περιφερειών που δεσμεύονται στην καινοτομία της τοπικής δημόσιας διοίκησης και των υπηρεσιών των πολιτών αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες. Στόχος μας είναι να μοιραστούμε τις διεθνείς εμπειρίες, έργα, στρατηγικές και λύσεις που βελτιώνουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, στην εφαρμογή νέων υπηρεσιών που διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών, την ανάπτυξη της Οικονομίας και μιας Πράσινης και Βιώσιμης Κοινωνίας για την ευημερία των πολιτών. τις τοπικές κοινωνίες.

Απρόβλεπτες αλλαγές και πιέσεις καθορίζουν νέες ωθήσεις και επιταχύνσεις προς τον μετασχηματισμό των πόλεων. Ο ξαφνικός συνδυασμός εξωτερικών απειλών όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, η μετανάστευση, οι πρόσφυγες, ο πληθωρισμός, η οικονομική επιβράδυνση έχουν δημιουργήσει μια απροσδόκητη κατάσταση.

Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θέτει υπό την αιγίδα της  το Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου  MajorCities of Europe,  «Από το Χάος στον Κόσμο- Καινοτόμες Κοινότητες, Τόποι και Πόλεις» που επιστρέφει δια ζώσης με τη συμμετοχή εκατοντάδων αιρετών, στην πόλη της Λάρισας στις 2-4 Νοεμβρίου 2022. 

Ζούμε σε εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων  που καλούμαστε να υπηρετήσουμε με νέους τρόπους και διαδικασίες. Με ενσυναίσθηση και κοινωνική υπευθυνότητα, η Αυτοδιοίκηση καλείται να ανταποκριθεί στις πρωτόγνωρες προκλήσεις της εποχής, με επίκεντρο τον πολίτη, με έργα και δράσεις που θέλει και έχει ανάγκη η κοινωνία: Από τον ψηφιακό μετασχηματισμό που διευκολύνει την καθημερινότητα και αλλάζει τη σχέση με το κράτος, τις βιώσιμες αστικές αναπλάσεις που συγχρονίζουν  τις πόλεις με την εποχή, την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και δράσεων που απλώνουν δίχτυ προστασίας σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με σύμμαχο τη φύση και το περιβάλλον.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας επιχειρούμε με την πολιτική φιλοσοφία του «μικρού που μιλά για το μεγάλο», με  προσήλωσή στους ανθρώπους και τις καθημερινές τους ανάγκες, όπως αυτές διαμορφώνονται, μεταβάλλονται και εξελίσσονται στην εποχή μας. Με την πολιτική φιλοσοφία της συλλογικής ηγεσίας όπου καλούνται να αποφασίσουν αυτοί που καλούνται και να υλοποιήσουν.

Με  στρατηγική στόχευση  buildbackbetter  ώστε να αποφύγουμε τις αρνητικές συνέπειες κινδύνων που έρχονται από το μέλλον. Συνδυάζοντας την οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική σύμπτυξη, δυναμώνουμε το αίσθημα της  κοινότητας και της αλληλεγγύης: Είμαστε ένα με τους πολίτες, ένα με τους εργαζόμενους, ένα με τα παιδιά, ένα με το περιβάλλον, ένα με τον πολιτισμό. 

Τα έργα μας συνδέονται με τις ζωές  των ανθρώπων παντού στη Θεσσαλία, για  τη δημιουργία ανθεκτικών, βιώσιμων κοινωνιών με ίσες ευκαιρίες για όλες και για όλους.

Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων

Μεγάλες είναι οι πόλεις που χρησιμοποιούν την καινοτομία ως εργαλείο για τη βελτίωση της καθημερινότητας.

Που οι πολίτες και οι ηγεσίες τους συνεργάζονται σε μια ισορροπημένη δράση, για ανθετικότητα και σεβασμό στο περιβάλλον, για δράσεις που διασφαλίζουν θέσεις εργασίας και για υποδομές που προσφέρουν ουσιαστικά ανθρώπινες συνθήκες ζωής.

Μεγάλες είναι οι πόλεις που ως «ευφυείς» ή «έξυπνες» επιλέγουν να επενδύσουν στα παθητικά κτήρια, στις υποδομές πολιτισμού, στις νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες, στη μόρφωση της νέας γενιάς, στην παροχή ευκαιριών για όλους/ες.

Που διαθέτουν σταθερό βλέμμα στην υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και ερμηνεύουν τις κάθε φορά προκλήσεις με το βλέμμα στον Ανθρωπο.

Η πανδημία και οι συνεχείς κρίσεις διαφορετικών επιπ0έδων σε διαφορετικούς τομείς τα δυόμισι τελευταία χρόνια επιμένουν να αναδεικνύουν την Αυτοδιοίκηση, ως τον θεσμό με τη μεγαλύτερη παρουσία και στήριξη σε κάθε πολίτη.

Εργαλεία που η συλλογική πρωτοβουλία ανέδειξε και δράσεις που η αυτοδιοικητική εμπειρία υλοποίησε, με τη συμβολή των τεχνολογιών και τη στήριξη από την ίδια την κοινωνία, οδήγησαν σε χτίσιμο τείχους ενάντια σε προκλήσεις.

Αλλά και σε γέννηση προβληματισμών, για την Ανάκαμψη, την Ανθεκτικότητα, την Αναγέννηση, την Αναδιάταξη δυνάμεων και στόχων.

Χρηματοδοτικά εργαλεία υφίστανται. Θέληση υπάρχει. Κοινές θέσεις, ομοίως.

Αυτό που χρειάζεται και πάλι, είναι να δείξουμε πως αγαπούμε τις πόλεις μας. Ότι ξέρουμε πού στοχεύουμε, έχουμε τη γνώση να το πετύχουμε και ξεκινούμε να το υλοποιήσουμε.

Αυτές είναι οι μεγάλες πόλεις. Και είμαι χαρούμενος που στο συνέδριο που διοργανώνει το Δίκτυο MajorCities of Europe, τον Νοέμβριο του 2022, η Αυτοδιοίκηση θα είναι παρούσα, για να συζητήσει επί της ουσίας τους τρόπους, που το χάος μετατρέπεται σε δράση, που ο Κόσμος ξαναγίνεται θελκτικός και ρεαλιστικά δυναμικός, προς όφελος όλων των πολιτών.

Πληροφορίες για το συνέδριο καθώς και σύνδεσμος για εγγραφή βρίσκονται στην ιστοσελίδα https://www.majorcities.eu/conferences/2022-larissa/

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE1 λεπτό ago

Έλενα Παπαρίζου: Ανακαλεί για τα «άφυλα παιδιά»

ΕΛΛΑΔΑ7 λεπτά ago

Τέμπη: «Αρνείται προφανώς τις κατηγορίες ο επιθεωρητής», δηλώνει ο δικηγόρος του – Τι λέει για την αναρρωτική

ΜΠΑΣΚΕΤ10 λεπτά ago

Αντετοκούνμπο: «Ίσως συναντήσουμε ξανά στη χρονιά τους Νάγκετς» (video)

OIKONOMIA13 λεπτά ago

Φορολογία: Τι φέρνει η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS – Πώς θα λειτουργήσει

LIFESTYLE19 λεπτά ago

Ισχυρίζεται πως η μάχη για την κηδεμονία την οδηγεί σε χρεοκοπία

ΕΛΛΑΔΑ25 λεπτά ago

Τέμπη: Συγκλονίζει πατέρας θύματος – «Θα έπρεπε να έχουν αυτοκτονήσει και ακόμα δεν έχουν ομολογήσει»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ28 λεπτά ago

Έφτασε η ώρα των δεύτερων ημιτελικών!

ΜΠΑΣΚΕΤ31 λεπτά ago

Κρστιτς: «Μου επέβαλαν τρία χρόνια με αναστολή, αλλά το άξιζα»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ37 λεπτά ago

Καρδίτσα: Σύλληψη για άσκοπους πυροβολισμούς

LIFESTYLE40 λεπτά ago

Η πρώτη φωτογραφία της αθλητικογράφου με φουσκωμένη κοιλιά

OIKONOMIA6 ημέρες ago

Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με την «βούλα» της ΕΕ

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Μάκης Καψάλης: Στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής – Υπέστη έμφραγμα

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Οδηγός αυτοκινήτου πέρασε με κόκκινο και σκότωσε πατέρα τριών παιδιών στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε ο 69χρονος επιχειρηματίας Στάθης Μόκας από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Ελισάβετ Μουτάφη: Το περιστατικό που έζησε σε εκκλησία στην Αχαρνών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ-ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago

Αραχωβα -Το Λαογραφικο Μουσειο Ανακοινωνει Την Εναρξη Των Εργασιων Ψηφιοποιησης Του Ιστορικου Αρχειου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

Τα ιδιαίτερα γλυπτά του Ν. Μάνεση στα Λευκά Όρη – Ξυλογλυπτική στα… 1.200 μέτρα

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Τέμπη: «Δεν ήταν ποτέ σε κώμα» λέει ο πατέρας της 25χρονης Ανυσίας

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή