ΚΟΣΜΟΣ
Γιατί επιστρέφει ο πυρηνικός τρόμος στον πλανήτη;


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό συζητιέται πραγματικά το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου
Στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και ιδίως στη φάση όπου παράγονταν ολοένα και περισσότερα και ολοένα και περισσότερο ισχυρά πυρηνικά όπλα, είχε διατυπωθεί η άποψη ότι βασικός σκοπός αυτών των πυρηνικών οπλοστασίων ήταν να μην μπορέσουν ποτέ να χρησιμοποιηθούν και απλώς να αποτρέπουν τους αντιπάλους από το να κάνουν οτιδήποτε θα διακινδύνευε την όποια σταθερότητα. Ήταν το σχήμα της «Αμοιβαία Εγγυημένης Καταστροφής (Mutually Assured Destruction).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο συνδυασμός ανάμεσα στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πολλαπλών κεφαλών, τα υποβρύχια με πυρηνικούς πυραύλους και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά, θεωρείτο ότι εξασφάλιζε την καταστροφή του πλανήτη αρκετές φορές ώστε κανείς να μην σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει.
Μάλιστα, για να επικυρωθεί αυτό είχε συναφθεί και το 1972 η Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ. Η συγκεκριμένη συνθήκη ήταν μία από τις πιο ιδιότυπες στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αφού αφορούσε την αμοιβαία μείωση των αμυντικών δυνατοτήτων. Το σκεπτικό ήταν απλό εάν οι δύο πλευρές δεν είχαν τη δυνατότητα να ανακόψουν τυχόν πυραυλική επίθεση, άρα θα ήταν βέβαιο ότι θα δέχονταν σοβαρά πλήγματα, τότε δεν θα προχωρούσαν στην επιλογή «πρώτου χτυπήματος».
Το ζήτημα με το πυρηνικό «πρώτο χτύπημα»
Το ζήτημα με το «πρώτο χτύπημα» ήταν από αυτά που συζητήθηκαν ιδιαίτερα στη διάρκεια του πρώτου Ψυχρού Πολέμου. Είχε μάλιστα προταθεί κατ’ επανάληψη να υπάρξει δέσμευση των χωρών που είχαν πυρηνικά όπλα να μην προχωρήσουν σε επιλογή «πρώτου χτυπήματος», μια που αυτό αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε γενικευμένο πυρηνικό πόλεμο.
Βέβαια, για αρκετά χρόνια μόνο η Κίνα είχε επίσημη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει πρώτη τα πυρηνικά όπλα που είχε αποκτήσει. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα επιμείνουν μέχρι τέλους ότι διατηρούν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε «πρώτο χτύπημα». Από ένα σημείο και μετά αυτό θα ορίζεται ως το δικαίωμα για ένα «προληπτικό χτύπημα». Ούτως ή άλλως, η προσπάθεια για αυτό που ονομάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως «Πόλεμος των Άστρων» ήταν στην πραγματικότητα επίσης μια προσπάθεια για ακόμη πιο αποτελεσματική «αντιβαλλιστική άμυνα» που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δυνατότητα «πρώτου χτυπήματος».
Αντίθετα, η ΕΣΣΔ, δια στόματος Λεονίντ Μπρέζνιεφ θα ανακοινώσει το 1982 τη δέσμευσή της ότι δεν θα προχωρήσει σε «πρώτο χτύπημα».
Η εγκατάλειψη της δέσμευσης για αποφυγή πρώτου χτυπήματος
Η Ρωσία εγκατέλειψε την προηγούμενη δέσμευση για αποφυγή του πρώτου χτυπήματος το 1997, όταν θεωρήθηκε δυνατό το πρώτο πυρηνικό μόνο «σε περίπτωση μιας απειλής για την ύπαρξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Το 2000 στην αναθεώρηση του ρωσικού αμυντικού δόγματος η δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων διευρύνθηκε: πλέον επιτρέπεται η χρήση των πυρηνικών και «ως απάντηση σε μεγάλης κλίμακας επιθετική ενέργεια με χρήση συμβατικών όπλων σε περιπτώσεις που είναι κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Από τη μεριά τους οι ΗΠΑ το 2002 θα εγκαταλείψουν μονομερώς την Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους. Η απόφαση ελήφθη στα τέλη του 2001 από την κυβέρνηση Μπους, μέσα στο κλίμα που είχε δημιουργήσει η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και με στόχευση υποτίθεται τα «κράτη-ταραξίες» που θα μπορούσαν να απειλήσουν με πυρηνικά τις ΗΠΑ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από ένα σημείο και μετά την Βόρεια Κορέα.
Επιστροφή στα πυρηνικά «περιορισμένου θεάτρου»;
Η σημερινή συζήτηση για τα πυρηνικά έχει προκληθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που εξελίσσεται η συζήτηση γύρω από τις δηλώσεις της ρωσικής ηγεσίας ότι εάν υπάρξει απειλή για την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τότε υπάρχει η δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων, όπως και από δημοσιεύματα όπως αυτά που αναφέρονταν σε μετακίνηση της ρωσικής ηγεσίας (και ειδικά του προέδρου Πούτιν και του υπουργού Άμυνας Σοϊγκού) σε ειδικά καταφύγια μακριά από τη Μόσχα.
Ωστόσο, η συζήτηση αυτή θυμίζει και την ανάλογη συζήτηση στις αρχές της δεκαετίας του 1980 γύρω από το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ήταν τότε που είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο μια συμβατική σύγκρουση να κλιμακωθεί σε πυρηνική αναμέτρηση «περιορισμένου θεάτρου». Ήταν η εποχή που ως απάντηση στους σοβιετικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς το ΝΑΤΟ σχεδίαζε την εγκατάσταση πυραύλων μέσου βεληνεκούς και πυραύλων cruise με πυρηνικό φορτίο στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Μάλιστα, είχαν υπάρξει σε χώρες όπως η Βρετανία φωνές που υποστήριζαν ότι το καλύτερο που είχαν να κάνουν ήταν να προετοιμάσουν την πολιτική προστασία ώστε να μπορούν να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τυχόν χτύπημα και ότι αυτό ήταν προτιμότερο από μια πολιτική που θα έλεγε να μην εγκατασταθούν οι ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι για να μη γίνουν στόχος.
Σήμερα, μπορεί κανείς να διακρίνει εν μέρει τον ίδιο τόνο στον τρόπο πχ. που η ΕΕ θέλει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο πυρηνικού χτυπήματος με το να έχει επαρκείς ποσότητες χαπιών ιωδίου.
«Κανονικοποίηση» των πυρηνικών όπλων
Με έναν τρόπο οι ρωσικές δηλώσεις, ενταγμένες σε μια στρατηγική διαρκούς υπενθύμισης προς τη Δύση ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις εάν απειληθεί περισσότερο η Ρωσία, ήρθαν να «απελευθερώσουν» μια συζήτηση που υποτίθεται ότι δεν ήταν ενεργή: αυτή που αφορά το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, έστω και ως οριακό ενδεχόμενο. Με τη Δύση, να μην αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά να δηλώνει εμμέσως ότι πρέπει να υπάρχει προετοιμασία και γι’ αυτό. Μόνο που αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την παραδοχή – που περιλαμβάνεται σε όλες τις εκτιμήσεις και προσομοιώσεις που έχουν γίνει – ότι ένας πυρηνικός πόλεμος ακόμη και εάν δεν είναι «ολοκληρωτικός» θα είναι τρομακτικά καταστροφικός…
Η απουσία μέχρι τώρα ενός αντιπολεμικού κινήματος
Στην προηγούμενη φάση που συζητήθηκε σοβαρά το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, δηλαδή στις αρχές της δεκαετίας του 1980, υπήρξε και μια άλλη καθοριστική παράμετρος: αυτή του του αντιπολεμικού κινήματος.
Με αφορμή ειδικά το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής σύγκρουσης στο ευρωπαϊκό έδαφος και της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς, θα υπάρξουν μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάστασή τους.
Μια εμβληματική κινητοποίηση ήταν αυτή που έγινε για πολλά χρόνια στη βάση του Greenham Common στην Αγγλία, ενάντια στην εγκατάσταση πυραύλων cruise με πυρηνικό φορτίο. Με πρωτοβουλία γυναικείων ομάδων περιλάμβανε μόνιμη κατασκήνωση γύρω από τη βάση και άλλες κινητοποιήσεις όπως η περίφημη περικύκλωση στις 12 Δεκεμβρίου 1982 από 20.000 γυναίκες.
Μεγάλες ήταν και οι κινητοποιήσεις κατά των πυρηνικών όπλων στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και στη Γερμανία. Μάλιστα, κατά μία ιστορική ειρωνεία, το κόμμα που σήμερα πρωτοστατεί στην «ατλαντική» στροφή της Γερμανίας, οι Πράσινοι, τότε πρωτοστατούσε στο αντιπυρηνικό κίνημα.
Όμως, μεγάλη απήχηση είχαν τα αντιπολεμικά αιτήματα και στο «ανατολικό μπλοκ», ιδίως σε χώρες όπως η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου ακόμη και η επίσημη ηγεσία δήλωνε ότι θέλει να απαλλαγεί από τους πυραύλους («να απαλλαγούμε από αυτές τις διαβολικές εγκαταστάσεις» ήταν μια φράση του Έριχ Χόνεκερ).
Μάλιστα, τότε εμφανίστηκαν και πρωτοβουλίες ειρήνης στην Ανατολική Ευρώπη, που δεν ανήκαν στο «επίσημο» «κίνημα ειρήνης», στην Ανατολική Γερμανία, την Τσεχοσλοβακία και την Πολωνία. Ρόλο έπαιξε σε αυτό και η μεγάλη καμπάνια END (European Nuclear Disarmament – Ευρωπαϊκός Πυρηνικός Αφοπλισμός) που λειτούργησε ως πεδίο συνάντησης ανάμεσα στα δυτικά και τα ανατολικά αντιπολεμικά κινήματα.
Μάλιστα, αρκετές από τους ανθρώπους από την Ανατολική Ευρώπη που δραστηριοποιήθηκαν σε αυτό το κίνημα, θα παίξουν ρόλο και στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις που οδήγησαν το 1989 στην «Πτώση του Τείχους» (έστω και εάν αργότερα θα σπρωχθούν στο περιθώριο από τις νέες πολιτικές δυνάμεις που θα διαμορφωθούν).
Μάλιστα, εάν δεν υπήρχε παγκοσμίως η μεγάλη πίεση από το αντιπολεμικό κίνημα, να μην είχαμε τα βήματα προς τον πυρηνικό αφοπλισμό που έγιναν με αποκορύφωμα την υπογραφή της συνθήκης για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς το 1987 από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν (που λέγεται ότι άλλαξε γνώμη για τον πυρηνικό πόλεμο όταν είδε την ταινία «Η επόμενη μέρα») και τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.
Σήμερα, όμως, τουλάχιστον στην Ευρώπη δείχνει να απουσιάζει ένα ανάλογης κλίμακας αντιπολεμικό κίνημα…
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Αλβανία: Εξοπλίζεται με αντιαρματικούς πυραύλους Javelin – Στηρίζει Σουηδία και Φινλανδία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Αλβανία θα εξοπλιστεί με αντιαρματικούς πυραύλους Javelin (φωτογραφία, επάνω, από gazetamapo.al) επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Νίκο Πελέσι, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Είναι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, της αύξησης των δυνατοτήτων μας, της εκπλήρωσης των στόχων που έχει η Αλβανία σε σχέση με το ΝΑΤΟ» επισήμανε.
«Το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Javelin κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία, τη μεγαλύτερη στρατιωτική βιομηχανία στον κόσμο Lockheed Martin και έχουμε κάνει την παραγγελία μας εκεί ως μέρος του ταξιδιού μας για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, τον εκσυγχρονισμό, την αύξηση της ασφάλειας και της εδαφικής άμυνας της χώρας μας» πρόσθεσε ο κ. Πελέσι.
Και σημείωσε ότι «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή και το λέμε αυτό για να μην προκληθεί πανικός, είμαστε χώρα του ΝΑΤΟ, έχουμε λύσει το θέμα της εθνικής ασφάλειας, είμαστε προστατευμένοι, γιατί προστατευόμαστε από το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο ο “Χώρος ΝΑΤΟ” είναι απαραβίαστος, αλλά φυσικά θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τους κανόνες του ΝΑΤΟ για ενίσχυση ως μέρος αμυντικής συμμαχίας».
Εκτός από αυτό το σύστημα, σύμφωνα με τον Πελέσι, θα υπάρξουν και άλλες αγορές ή δωρεές από τον στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας, τις ΗΠΑ ή άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ.
Ερωτηθείς για το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, στο οποίο είναι χώρα μέλος η Αλβανία, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι η χώρα μας θα στηρίξει τη γραμμή της Συμμαχίας.
Στηρίζει Σουηδία και Φινλανδία
«Είμαστε ένας μικρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αλλά είμαστε πάντα και θα είμαστε πάντα ευθυγραμμισμένοι με τους στρατηγικούς μας εταίρους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι είναι και οι οδηγοί της γραμμής που υποστηρίζουμε σε σχέση με τις εξελίξεις του ΝΑΤΟ» είπε.
«Μία από τις πολιτικές του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουμε είναι η πολιτική των “ανοιχτών θυρών”, η Σουηδία και η Φινλανδία είναι δύο ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη με υψηλά πολιτικά ή νομικά πρότυπα, αλλά και στρατιωτικά», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.
Το Javelin είναι πυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιείται από το 1989 και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον μέχρι το 2050, σύμφωνα με την εταιρεία. Κοστίζει περίπου 250 χιλιάδες δολάρια ανά τεμάχιο, αλλά μπορεί να ανατινάξει ένα τανκ που κοστίζει πολλαπλάσια.
Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει λάβει πολλαπλά αιτήματα από όλο τον κόσμο μετά την αποδεδειγμένη επιτυχία αυτού του συστήματος στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να εξουδετερώσει αμέτρητα ρωσικά τανκς χάρη στην αποτελεσματικότητα αυτού του όπλου.
Πηγή: gazetamapo.al, echedoros-a.gr

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μπάιντεν: Χτίζει ηγεμονία των ΗΠΑ στην Ασία – «Σκοπός η υποκίνηση σύγκρουσης» με την Κίνα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αφίχθη χθες Κυριακή στην Ιαπωνία, δεύτερο και τελευταίο σταθμό του πρώτου ταξιδιού του στην Ασία αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, με φόντο την απειλή της Βόρειας Κορέας, τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Κίνας και τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Καταδικασμένη να αποτύχει»
Μετά την επίσκεψή του στη Νότια Κορέα, τον άλλο μεγάλο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, ο κ. Μπάιντεν έφθασε στην αμερικανική αεροπορική βάση Γιοκότα (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Kim Kyung-Hoon), δυτικά του Τόκιο, χθες λίγο μετά τις 17:00 (τοπική ώρα· 11:00 ώρα Ελλάδας).
Συναντάται σήμερα στο Τόκιο με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα και με τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο. Θα συμμετάσχει αύριο Τρίτη στη σύνοδο κορυφής της Quad, διπλωματικού σχήματος στο οποίο συμμετέχουν πέραν των ΗΠΑ η Ιαπωνία, η Ινδία και η Αυστραλία. Σκοπός του είναι να αποτελέσει αντίβαρο στην αυξανόμενη οικονομική, στρατιωτική και τεχνολογική ισχύ και επιρροή της Κίνας στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.
Το Πεκίνο βλέπει με ανησυχία τις κινήσεις της Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γκι είπε χθες πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν «να δημιουργήσουν μικρές κλίκες εν ονόματι της ελευθερίας και του ανοίγματος», με πραγματικό σκοπό «να περιορίσουν την Κίνα».
«Η λεγόμενη ‘στρατηγική Ινδικού-Ειρηνικού’ (των ΗΠΑ) είναι, στην ουσία, στρατηγική με σκοπό να δημιουργηθεί διχασμός, να υποκινηθεί η σύγκρουση», να υπονομευθεί «η ειρήνη», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Πεκίνου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, προσθέτοντας «ανεξαρτήτως του πώς παρουσιάζεται ή μεταμφιέζεται, είναι αναπόφευκτα καταδικασμένη να αποτύχει».
Πρωτοβουλία για το εμπόριο
Στη σύνοδο της τετραμερούς συμμαχίας θα συμμετάσχει ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας Αντονι Αλμπανέζι, που ορκίστηκε σήμερα. Ο κ. Μπάιντεν του τηλεφώνησε χθες Κυριακή για τον συγχαρεί για τη νίκη του και τον διαβεβαίωσε για την «ακλόνητη δέσμευση» της Ουάσιγκτον στην «αμερικανοαυστραλιανή συμμαχία».
Ο Ναρέντρα Μόντι, ο πρωθυπουργός της Ινδίας – της μόνης χώρας της Quad που δεν έχει καταδικάσει επισήμως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – ανακοίνωσε χθες ότι θα έχει διμερή συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσει στην Ιαπωνία νέα αμερικανική πρωτοβουλία για το εμπόριο, που θεωρείται ότι έχει σκοπό τη μείωση και προοδευτικά τον τερματισμό της εξάρτησης από τις κινεζικές εφοδιαστικές αλυσίδες.
Αναφερόμενος στη Βόρεια Κορέα, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε χθες στη Σεούλ «προετοιμασμένος» για την πιθανολογούμενη δοκιμή πυρηνικού όπλου από την Πιονγιάνγκ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως είναι διατεθειμένος να αρχίσει διάλογο μαζί της.
Οι συνομιλίες πρακτικά ανεστάλησαν το 2019, όταν απέτυχε η σύνοδος του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του αμερικανού τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021) στο Ανόι του Βιετνάμ.
Αν και δεν έγινε δοκιμή πυρηνικού όπλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μπάιντεν στη Νότια Κορέα, το σενάριο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικότητα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν.
«Ετοιμοι να αντιδράσουμε»
Οπως το έθεσε ο κ. Σάλιβαν μιλώντας σε δημοσιογράφους, «αν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε. Αν δεν το κάνει, θα υπάρξει η ευκαιρία, όπως έχουμε ήδη πει, να επιστρέψουμε στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων.
Στη Σεούλ, όπου έφθασε την Παρασκευή, ο κ. Μπάιντεν είχε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον ομόλογό του Γιουν Σοκ-γελ, φιλοαμερικανό συντηρητικό που ανέλαβε την εξουσία στις αρχές Μαΐου. Συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια μπροστά στη βορειοκορεατική απειλή.
Ο κ. Γιουν αναφέρθηκε στην ανάπτυξη από τις ΗΠΑ «στρατηγικών μέσων» για την αντιμετώπιση «επίθεσης με πυρηνικά όπλα». Τα μέσα αυτά θα συμπεριλαμβάνουν «αεροσκάφη και πυραύλους», διευκρίνισε, λέγοντας ότι η κατάσταση θα είναι προσεχώς διαφορετική από το παρελθόν, όταν «δεν είχαμε αποτρεπτική ομπρέλα» για το ενδεχόμενο επίθεσης με πυρηνικά όπλα.
Ενδεχόμενη ανάπτυξη τέτοιων όπλων, ή η εντατικοποίηση των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων, υπάρχει κίνδυνος να εξαγριώσει την Πιονγιάνγκ, η οποία θεωρεί τις ασκήσεις πρόβες εισβολής.
Προ ημερών, οι νοτιοκορεάτικες υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν ότι η Βόρεια Κορέα έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες της για να προχωρήσει σε δοκιμή πυρηνικού όπλου. Εάν γίνει, θα είναι η έβδομη στην ιστορία της και η πρώτη έπειτα από πέντε χρόνια.
Ουσιώδες πεδίο μάχης
Αυξάνοντας την αβεβαιότητα, η Βόρεια Κορέα, ο πληθυσμός της οποίας δεν είναι εμβολιασμένος κατά της COVID-19, βρίσκεται αντιμέτωπη με ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, καταμετρά κάπου 2,8 εκατ. κρούσματα και 68 θανάτους, κατά τις σημερινές ανακοινώσεις της Πιονγιάνγκ. Η προσφορά του κ. Μπάιντεν να στείλει εμβόλια στη Βόρεια Κορέα δεν απαντήθηκε καν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανήλθε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Γιουν στη θεματική του περί «παγκόσμιου ανταγωνισμού των δημοκρατιών και των αυταρχικών καθεστώτων» και χαρακτήρισε την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ουσιώδες πεδίο μάχης.
Πηγή: ΑΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη