ΚΟΣΜΟΣ
Γιατί η ρωσική πολιτική ελίτ συνεχίζει να υπακούει «τυφλά» στον Βαντιμίρ Πούτιν;


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Παρά την καταστρεπτική επίδραση των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη ότι θα μεταφραστεί σε μια πολιτική αλλαγή στη Ρωσία, σύμφωνα με πολλές δυτικές διπλωματικές πηγές.
Παρά την παγκόσμια κατακραυγή και τις χωρίς προηγούμενο κυρώσεις κατά της χώρας του, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να υπολογίζει, προσώρας, στην υποστήριξη της ρωσικής πολιτικής ελίτ, η οποία αγωνιά για «την επιβίωσή της».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ρώσοι καλλιτέχνες και φυσιογνωμίες των ΜΜΕ κατήγγειλαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – ακόμη και ορισμένοι ολιγάρχες ακούστηκαν να ασκούν κεκαλυμμένη κριτική. Όμως έπειτα από σχεδόν ένα μήνα πολέμου, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αμφισβήτηση στον στενό κύκλο του Βλαντίμιρ Πούτιν ή μεταξύ των πολιτικών με βαρύνουσα γνώμη στη χώρα.
«Δεν υπήρξε κάποια ένδειξη για διάσπαση» στο εσωτερικό της ρωσικής πολιτικής ελίτ, δηλώνει η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια του R. Politik, ενός δεκαπενθήμερου δελτίου ανάλυσης της ρωσικής πολιτικής. «Υπάρχει πραγματική συναίνεση, εντούτοις ενδεχομένως με διαφορές στρατηγικής», υπογραμμίζει.
Αναφέρεται στη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο να έχει κάποιος επιφυλάξεις για την εισβολή και στο να είναι έτοιμος να δράσει.
«Οι άνθρωποι είναι υπό το κράτος του σοκ και πολλοί πιστεύουν πως είναι λάθος. Όμως κανείς δεν είναι ικανός να δράσει. Ο καθένας εστιάζει στη δική του επιβίωση», προσθέτει η Στανόβαγια.
Παρά την καταστρεπτική επίδραση των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη ότι θα μεταφραστεί σε μια πολιτική αλλαγή στη Ρωσία, σύμφωνα με πολλές δυτικές διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με την Τατιάνα Στανόβαγια, η κυριότερη κριτική της εισβολής στην Ουκρανία έρχεται από «περιφερειακές» δυνάμεις με προέλευση την εθνικιστική άκρα δεξιά που εκτιμά πως η εισβολή δεν προχωρά αρκετά γρήγορα.
«Πολύ φοβισμένοι»
Η ρωσική κρατική τηλεόραση εξακολουθεί να αναμεταδίδει την επίσημη ομιλία: η Ρωσία διεξάγει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», μια ηρωική αποστολή κατά της δυτικής εισβολής.
Η φιλελεύθερη αντιπολίτευση έχει εξαφανιστεί, τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο ακολουθούν σχεδόν πάντα τη γραμμή του Κρεμλίνου σε όλα τα θέματα και ο αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι, ορκισμένος εχθρός του Κρεμλίνου, βρίσκεται στη φυλακή.
«Δεν αποτελεί στην πραγματικότητα έκπληξη το ότι δεν έχει παρατηρηθεί μια ριζική διάσπαση στο πλαίσιο της πολιτικής ελίτ», εκτιμά ο Μπεν Νομπλ, βοηθός καθηγητής στο University College London.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διατήρησε ένα σύστημα στο οποίο περιβάλλεται από ανθρώπους που του είναι πολύ πιστοί και που μοιράζονται τις απόψεις του ότι οι Δυτικοί θέλουν να καταστρέψουν τη Ρωσία ή από άλλους που είναι πολύ φοβισμένοι για να εκφράσουν οποιαδήποτε αμφισβήτηση», προσθέτει.
Στις 21 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες προτού εξαπολύσει την εισβολή, ο Πούτιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για να τους ζητήσει τη γνώμη τους για το επόμενο βήμα μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των φιλορώσων αυτονομιστών της Ουκρανίας και διέταξε τον στρατό του να εισέλθει στα εδάφη αυτά.
Η συνεδρίαση αναμεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση, μια ασυνήθιστη πρακτική.
Ο ένας μετά τον άλλο, παρελαύνοντας από ένα βήμα σε μια θεατρική παράσταση, 12 άνδρες και μία γυναίκα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αναγνώριση των φιλορωσικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία πλέον θεωρείται προάγγελος του πολέμου.
Παρόντες σε αυτή την παρέλαση από το βήμα ήταν τρεις άνδρες οι οποίοι σύμφωνα με δυτικές πηγές ασφαλείας συνιστούν τον στενό κύκλο του Πούτιν: ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ και ο επικεφαλής των πανίσχυρων υπηρεσιών ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ.
Δεν υπήρξε ο παραμικρός ψίθυρος αμφισβήτησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε εκείνο το Συμβούλιο Ασφαλείας, ούτε επίσης εκ μέρους πιο χαμηλόβαθμων αξιωματικών.
«Πέμπτη φάλαγγα»
Στις 16 Μαρτίου, σε μια επιθετική ομιλία ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου του που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Ρώσος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της στρατιωτικής επιχείρησής του στην Ουκρανία και συνέκρινε τη Δύση και τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας με τους ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όπως είπε, «η αυτοκρατορία του ψέματος» που αποτελείται από χώρες, ΜΜΕ και δυτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα θελήσουν να στηριχθούν σε «μια πέμπτη φάλαγγα εθνοπροδοτών» προκειμένου να επιτύχουν τους αντιρωσικούς σκοπούς τους. «Κάθε λαός, ο ρωσικός λαός ιδιαίτερα, θα μπορεί πάντα να αναγνωρίζει τον συρφετό και τους προδότες, να τους φτύνει όπως μια μύγα που έχει μπει στο στόμα», είχε πει ο Πούτιν.
Ο μοναδικός από τον στενό κύκλο, τωρινό και του παρελθόντος, που εξέφρασε την εναντίωσή του είναι ένας πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (από το 2012 έως το 2018), ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, ο οποίος παραιτήθηκε από τη διεύθυνση ενός δημόσιου οικονομικού ιδρύματος αφού επέκρινε την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας σε μια συνέντευξη στο αμερικανικό περιοδικό Mother Jones.
Ο Ντβόρκοβιτς, 49 ετών, είναι επίσης πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού (FIDE), ένα σπορ στο οποίο η Ρωσία διατηρεί σημαντική επιρροή.
Όμως από την πλευρά άλλων προσωπικοτήτων του Κρεμλίνου – όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ρωσίας, η σιωπή ήταν πλήρης.
Η μοίρα της επικεφαλής της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, της οικονομολόγου Ελβίρα Ναμπιουλίνα, ερευνάται επίσης. Είχε φωτογραφηθεί μοιάζοντας αποκαρδιωμένη σε μια συνάντηση στο Κρεμλίνο και είχε αναρτήσει ένα αινιγματικό βίντεο όπου παραδεχόταν ότι η ρωσική οικονομία είναι σε μια «ακραία» κατάσταση, προσθέτοντας: «Όλοι θα θέλαμε να μην είχε συμβεί αυτό».
Όμως ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από το κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα να ανανεώσει τη θητεία της, διαψεύδοντας προφανώς τις φήμες ότι μπορεί να παραιτείτο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο.
Φήμες περιέβαλαν επίσης τους ολιγάρχες που κινδυνεύουν να χάσουν πάρα πολλά εξαιτίας της εισβολής, όπως ο Όλεγκ Ντεριπάσκα και ο Μιχαήλ Φρίντμαν, που αμφότεροι έκαναν προσεκτικά σχόλια υπέρ της ειρήνης.
Ο Μπεν Νομπλ υπογραμμίζει πως για πολλά μέλη της ρωσικής ελίτ η εισβολή ήταν ένα σοκ επειδή στη μεγάλη πλειονότητά τους «δεν είχαν εμπλακεί στη διαδικασία [λήψης] της απόφασης» και πίστευαν πως σκοπός του Πούτιν ήταν μόνο να αποσπάσει υποχωρήσεις από τους Δυτικούς και όχι να εξαπολύσει εισβολή.
«Ωστόσο, είναι ένα πράγμα να κάνεις εκκλήσεις για ειρήνη – και είναι άλλο να επικρίνεις μετωπικά τον Πούτιν», καταλήγει.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Καλιφόρνια: Πιστοί αφόπλισαν ένοπλο που σκότωσε έναν και τραυμάτισε άλλους 5 μέσα σε εκκλησία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, οι τέσσερις πολύ σοβαρά, ο πέμπτος ελαφρά, από πυρά ενόπλου μέσα σε εκκλησία στην Καλιφόρνια χθες Κυριακή, ανακοίνωσε η αστυνομία της κομητείας Όραντζ, την επομένη της σφαγής δέκα ανθρώπων από νεαρό ρατσιστή σε σούπερ μάρκετ στην πόλη Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ενορίτες παρακάθονταν σε γεύμα έπειτα από πρωινή λειτουργία όταν ο ένοπλος εισέβαλε κι άρχισε να πυροβολεί, σύμφωνα με τις αρχές.
Εξαιρετικός ηρωισμός και γενναιότητα
Ορισμένοι από τους πιστούς κατάφεραν να τον σταματήσουν, τον «έδεσαν με ηλεκτρικό καλώδιο και του απέσπασαν τουλάχιστον δύο όπλα» προτού φθάσουν επιτόπου βοηθοί του σερίφη, δήλωσε ο υπαρχηγός της αστυνομίας της κομητείας Όραντζ, ο Τζεφ Χάλοκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αυτή η ομάδα πιστών έδειξε (…) εξαιρετικό ηρωισμό και γενναιότητα», συνέχισε ο κ. Χάλοκ, «αναμφίβολα απέτρεψε περισσότερους τραυματισμούς και θανάτους».
Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για τα κίνητρα του δράστη, συνέχισε, διευκρινίζοντας πως ο ύποπτος που συνελήφθη, ασιατικής καταγωγής, περίπου εξήντα ετών, δεν έχει τραυματιστεί.
Αντιθέτως, «τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά», διευκρίνισε το γραφείο του σερίφη μέσω Twitter, ενώ ένα από τα θύματα «πέθανε επιτόπου».
Το τηλεφωνικό κέντρο της άμεσης δράσης έλαβε κλήση χθες στις 13:26 (τοπική ώρα· στις 23:26 ώρα Ελλάδας) από την πρεσβυτεριανή εκκλησία Τζενίβα, σύμφωνα με τις αρχές.
«Θέσαμε υπό κράτηση ύποπτο και κατασχέσαμε όπλο που πιθανόν χρησιμοποιήθηκε» στην επίθεση, ανέφερε νωρίτερα το γραφείο του σερίφη της κομητείας Όραντζ μέσω Twitter.
Αναζητούνται οι αιτίες
Η αστυνομία προσπαθεί να ρίξει φως στο νέο mass shooting – επίθεση με τη χρήση πυροβόλων όπλων που έχει τουλάχιστον τέσσερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών αρχών –, το δεύτερο του σαββατοκύριακου, παίρνοντας καταθέσεις από 30 ως 40 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στην εκκλησία.
Το γραφείο του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ σημείωσε πως παρακολουθεί στενά την έρευνα και συντονίζεται με τις τοπικές αρχές. «Κανένας δεν θα έπρεπε να φοβάται να πάει στον χώρο λατρείας του. Οι σκέψεις μας βρίσκονται στα θύματα», ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη Νιούσομ μέσω Twitter.
Για «ανησυχητική είδηση, προτού συμπληρωθεί μια μέρα από το mass shooting στο Μπάφαλο» έκανε λόγο μέσω Twitter η Δημοκρατική βουλεύτρια Κέιτι Πόρτερ, η οποία εκπροσωπεί την κομητεία Όραντζ στην Ουάσινγκτον.
«Αυτή δεν πρέπει να γίνει η νέα μας ομαλότητα», πρόσθεσε.
Η επίθεση στην εκκλησία, η οποία σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη βρίσκεται στην πόλη Λαγκούνα Γουντς, 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λος Άντζελες, διαπράχθηκε την επομένη της σφαγής 10 ανθρώπων από βαριά οπλισμένο νεαρό ρατσιστή σε κατάστημα στο Μπάφαλο, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ο «Τούρκος Ζεμούρ» υποδαυλίζει το μίσος κατά των προσφύγων


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τις τελευταίες εβδομάδες ένα βίντεο κάνει θραύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας. Υποτίθεται ότι εκτυλίσσεται στο μέλλον, στο 2043 στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη που έχει γίνει πολύ επικίνδυνη. Ενας νεαρός Τούρκος που έχει τελειώσει την Ιατρική αναγκάζεται να εργαστεί στην καθαριότητα νοσοκομείου λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού με πρόσφυγες για τις θέσεις εργασίας. Παραπονιέται στους γονείς του ότι έχει απαγορευτεί να μιλά τουρκικά στη δουλειά, επειδή το προσωπικό και οι ασθενείς μιλούν μόνο αραβικά. Το βίντεο με τίτλο «Σιωπηλή εισβολή», που παραγγέλθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον ακροδεξιό πολιτικό Ουμίτ Οζντάγ, είχε δύο εκατομμύρια προβολές την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ενώ η προσοχή της Ευρώπης έχει στραφεί στα εκατομμύρια των προσφύγων από την Ουκρανία, οξύνεται η ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας για τα θύματα μια πιο μακροχρόνιας σύγκρουσης: του πολέμου στη Συρία, που πλέον βρίσκεται στον δωδέκατο χρόνο. Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο – 3,7 εκατομμύρια Σύρους και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς. Η παρουσία τους προκάλεσε από την αρχή αντιδράσεις μέσα στη χώρα, όμως με τα βαθιά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία και με την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την επόμενη χρονιά να έχει ήδη ξεκινήσει άτυπα, το θέμα έχει έρθει έντονα στο προσκήνιο. Ο ακροδεξιός Οζντάγ το χρησιμοποιεί ως σημαία, με αποτέλεσμα ο Τύπος να τον χαρακτηρίζει «τούρκο Ζεμούρ», μια αναφορά στον γάλλο ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ που διεκδίκησε πρόσφατα την προεδρία στη Γαλλία, επικεντρώνοντας στο θέμα της μετανάστευσης.
Δυσφορία
Το θέμα δεν είναι απλό, ούτε πολιτικά ανώδυνο. Κι αυτό διότι στην Τουρκία υπάρχει έντονη δυσφορία, πλέον, μεταξύ των ψηφοφόρων για παρουσία εκατομμυρίων προσφύγων, καθώς τα οικονομικά προβλήματα διογκώνονται. Ετσι, και με την υποκίνηση ατόμων όπως ο Οζντάγ, έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αντιμεταναστευτικής έντασης στα αστικά κέντρα, που πολλές φορές εκφράζεται με βιαιοπραγίες εναντίον προσφύγων. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει φτάσει στο 60%, εξανεμίζοντας τα ήδη περιορισμένα έσοδα του μέσου νοικοκυριού.
Ο Οζντάγ εκμεταλλεύεται την κατάσταση όσο περισσότερο μπορεί. Προτείνει να σταλούν πίσω στις πατρίδες τους οι πρόσφυγες ή, σε πιο προσωπικές κουβέντες, να αφεθούν να ταξιδέψουν προς τα εκεί που επιθυμούν, δηλαδή προς την Ευρώπη με προφανή δίοδο μέσω της Ελλάδας. Η ρητορική του και οι αντιδράσεις του κόσμου έχουν κάνει το Μεταναστευτικό κυρίαρχο στην ατζέντα της χώρας αλλά και στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. Ο,τι δηλαδή έγινε πρόσφατα και στη Γαλλία.
Η θέση του έχει επηρεάσει όλο τον πολιτικό διάλογο. Τα μεγάλα κόμματα της Τουρκίας έχουν προβεί σε κάποια μορφή δέσμευσης να στείλουν τους Σύρους πίσω στη χώρα τους. Ομως οι προτάσεις τους θεωρούνται από τους ειδικούς μη ρεαλιστικές. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ισχυρίζεται ότι όλοι οι σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία θα επιστρέψουν «οικειοθελώς» εάν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του έρθει στην εξουσία, λέγοντας ότι θα εξασφαλίσει εγγυήσεις από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, για την ασφάλεια των παλιννοστούντων – κάτι εντελώς ανέφικτο.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μόλις τον Μάρτιο υπερασπιζόταν την πολιτική του να φιλοξενεί «τους σύρους αδελφούς και αδελφές μας», ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδιο για την κατασκευή 100.000 κατοικιών στη Βόρεια Συρία λέγοντας ότι θα πείσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους να επιστρέψουν. Ωστόσο, ο Νιγκάρ Γκιοκσέλ, διευθυντής του τουρκικού προγράμματος στον οργανισμό πρόληψης συγκρούσεων International Crisis Group, επισημαίνει ότι υπάρχουν αμυδρές προοπτικές για όσους επιστρέψουν στη Συρία, η οποία παραμένει διαλυμένη από τον 12ετή πόλεμο χωρίς προοπτικές ανάκαμψης.
Γκρίζος Λύκος
Πρώην μέλος του υπερεθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και νυν ηγέτης του νεοσυσταθέντος Κόμματος Zafer (Νίκη), ο 61χρονος βουλευτής Οζαντάγ, είναι βγαλμένος από τις τάξεις της τουρκικής Ακρας Δεξιάς των Γκρίζων Λύκων, καθώς ο πατέρας του υπήρξε δεξί χέρι του Αλπαρσλάν Τουρκές. Ηταν από το 2016 βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, όμως συγκρούστηκε με τον ηγέτη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί για την ηγεσία, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην έξοδο. Εν συνεχεία, ο Οζντάγ πέρασε στο Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ, από το οποίο όμως επίσης εκδιώχθηκε στα τέλη του 2020. Πέρυσι τον Αύγουστο προχώρησε στην ίδρυση του δικού του κόμματος και έκτοτε δείχνει να κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό προωθώντας αντιμεταναστευτική ατζέντα και χαρακτηρίζοντας «απειλή» και ως «κίνδυνο» για την Τουρκία όσους πρόσφυγες έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα και τουρκικά διαβατήρια.
Ο Οζντάγ έχει συγκρουστεί έντονα και με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον οποίο κατηγορεί για πολλά από τα «λάθη» και τα «εγκλήματα», όπως τα αποκαλεί, που έχει κάνει η τουρκική κυβέρνηση στο μέτωπο του Προσφυγικού. Σύμφωνα με τον Οζντάγ, ο Σοϊλού είναι «ο μεγαλύτερος εγκληματίας στα χρονικά της Τουρκικής Δημοκρατίας». Αν και το κόμμα του βρίσκεται ακόμα χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, ο Οζντάγ έχει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ακολούθους στο Twitter.
Τι κατάσταση διαμορφώνεται έπειτα από όλα αυτά; Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στα όσα συμβαίνουν στη χώρα τους – και να επιταχύνει επειγόντως την έναρξη ενός νέου γύρου χρηματοδότησης 3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε πέρυσι. Αν και η ΕΕ έχει ενισχύσει τα σύνορά της τα τελευταία χρόνια, ο Γκιοκσέλ πιστεύει ότι ορισμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν ακόμα να διακινδυνεύσουν να χρησιμοποιήσουν λαθρεμπόρους για να να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι στο Αιγαίο, όπως έκαναν εκατοντάδες χιλιάδες το 2015. «Οι συνθήκες γίνονται ιδιαίτερα δύσκολες για τους σύρους πρόσφυγες» λέει. «Η πλειοψηφία δεν θέλει να επιστρέψει στη Συρία. Η αίσθηση της απόρριψής τους στην Τουρκία μεγαλώνει. Ετσι μπορεί να προσπαθήσουν να βρουν έναν ασφαλή προορισμό – και για τους περισσότερους Σύρους αυτός θα είναι η Ευρώπη».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Αξίζει τη στήριξη η Γιουβέντους
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
COVER STORY4 ημέρες ago
Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου