Connect with us
ot trump greenland panama 1 620x350.png ot trump greenland panama 1 620x350.png

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί μια εξαγορά της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ θα ήταν η συμφωνία του αιώνα

Published

on

ΝΕΟ BANNER 1000x200px ΕΠΙΤΟΚΙΟ 2.25%

Παρόλο που η Αμερική έχει ιστορικό στην υιοθέτηση μιας εμπορικής προσέγγισης στις διεθνείς σχέσεις, οι αγορές σπάνια γίνονται χωρίς αντιπαραθέσεις. Όταν ο Τόμας Τζέφερσον αγόρασε τη Λουιζιάνα το 1803, διπλασιάζοντας το μέγεθος της χώρας, αναγκάστηκε να παραμερίσει το πάθος του για τον συνταγματικό κονστρουκτιβισμό, ο οποίος θα απέκλειε μια τόσο τολμηρή ομοσπονδιακή δράση.

Εξήντα τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν ο Γουίλιαμ Σιούαρντ, τότε υπουργός Εξωτερικών, αγόρασε την Αλάσκα από τη Ρωσία για 7,2 εκατομμύρια δολάρια (162 εκατομμύρια δολάρια σήμερα), η κίνηση ονομάστηκε «η τρέλα του Σιούαρντ».

Σήμερα η συμφωνία για την Αλάσκα θεωρείται αριστοτεχνική κίνηση και η αγορά της Λουιζιάνα το μεγαλύτερο επίτευγμα ενός από τους μεγαλύτερους προέδρους της Αμερικής. Εκ των υστέρων, και οι δύο φαίνονται εξαιρετικά συμφέρουσες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist.

Η Γροιλανδία και ο Τραμπ

Η ιστορία δεν θα είναι το ίδιο ευγενική με τον Ντόναλντ Τραμπ αν πάρει τη Γροιλανδία από τη Δανία και μάλιστα υπό πίεση. Στις 7 Ιανουαρίου ο εκλεγμένος πρόεδρος αρνήθηκε να αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής ισχύος ή οικονομικού πολέμου στην επιδίωξή του να αποκτήσει τη Γροιλανδία (και τη διώρυγα του Παναμά).

Η Αμερική θα χάσει φίλους αν εκφοβίσει κάποιον για να παραχωρήσει έδαφος. Αλλά οι προκλήσεις του κ. Τραμπ είναι επίσης ανόητες, διότι μια συμφωνία για την αγορά της Γροιλανδίας, που θα γίνει ελεύθερα και με καλή θέληση, θα μπορούσε πράγματι να είναι μια άλλη συμφωνία του αιώνα.

Advertisement

Μια τέτοια συμφωνία θα αύξανε την ασφάλεια της Αμερικής και ίσως και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ. Οι αντίπαλοι θα αποθαρρύνονταν. Και μια αγορά θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι πρέπει -και σίγουρα θα- να έχουν τον τελικό λόγο.

Πόσο αξίζει η Γροιλανδία

Πόσο αξίζει, λοιπόν, η Γροιλανδία; Ένα σημείο εκκίνησης είναι το ετήσιο ΑΕΠ του νησιού. Κατά την τελευταία καταμέτρηση, το 2021, ήταν 3 δισ. δολάρια, δηλαδή το ένα επτακοσιοστό του αμερικανικού. Μόνο 57.000 άνθρωποι ζουν στη Γροιλανδία, παρά το γεγονός ότι είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία. Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της περιοχής είναι η εργασία περίπου του 43% του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στην πολιτεία (έναντι 15% στην Αμερική).

Περισσότεροι από τις μισές κρατικές δαπάνες πληρώνονται από τη Δανία, η οποία δίνει στην περιοχή 500 εκατ. δολάρια ετησίως. Η μεγαλύτερη ιδιωτική βιομηχανία είναι η αλιεία.

Αφαιρώντας τον δημόσιο τομέα, υποθέτοντας ότι η μακροχρόνια ανάπτυξη της Γροιλανδίας συνεχίζεται και ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αμερικής θα εισέπραττε το 16% του ΑΕΠ σε φόρους (ο εθνικός μέσος όρος), καθώς και προεξοφλώντας την απόδοση του 30ετούς αμερικανικού Δημοσίου, προκύπτει μια αποτίμηση ύψους 50 δισ. δολαρίων. Αυτό είναι περίπου το ένα εικοστό των ετήσιων αμυντικών δαπανών της Αμερικής.

Η στρατηγική σημασία

Ωστόσο, ο κ. Τραμπ επιθυμεί τη Γροιλανδία για τις στρατηγικές και οικονομικές δυνατότητές της και όχι για την ασήμαντη παραγωγή της. Το νησί βρίσκεται μεταξύ της Αμερικής και της Ρωσίας σε ένα μέρος του κόσμου που γίνεται όλο και πιο επισκέψιμο καθώς λιώνουν οι πάγοι της Αρκτικής.

Advertisement

Αν και η αμερικανική βάση Pituffik Space Force Base στη βορειοδυτική ακτή της περιοχής παρέχει ήδη στον στρατό αισθητήρες προειδοποίησης πυραύλων, μια Γροιλανδία, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, θα μπορούσε να παρακολουθεί καλύτερα το χάσμα Γροιλανδίας-Ισλανδίας-Ηνωμένου Βασιλείου (GIUK), μια λωρίδα του Ατλαντικού ωκεανού που αποτελεί την οδό πρόσβασης των ρωσικών υποβρυχίων στην ανατολική ακτή της Αμερικής και στον Βόρειο Ατλαντικό.

Ο πλούτος των φυσικών πόρων

Επιπλέον, ο πλούτος των φυσικών πόρων της Γροιλανδίας είναι τεράστιος. Έχει τα γνωστά αποθέματα: 43 από τα 50 ορυκτά που θεωρούνται «κρίσιμα» από την αμερικανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς των μεγαλύτερων κοιτασμάτων σπάνιων γαιών εκτός Κίνας. Αυτά είναι ζωτικής σημασίας για το στρατιωτικό εξοπλισμό και τον πράσινο ενεργειακό εξοπλισμό.

Τα πηγάδια στα ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας θα μπορούσαν να αποδώσουν 52 δισ. βαρέλια πετρελαίου, περίπου το 3% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων του κόσμου, σύμφωνα με μια εκτίμηση του 2008 από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Οι πόροι της Γροιλανδίας έχουν παραμείνει σχετικά ανεκμετάλλευτοι λόγω της δυσκολίας λειτουργίας στις σκληρές και απομακρυσμένες περιοχές της περιοχής. Τα τέσσερα πέμπτα του νησιού καλύπτονται από πάγο. Δεν υπάρχουν καν δρόμοι που να συνδέουν τους οικισμούς. Και η κυβέρνηση απαγόρευσε την εξερεύνηση πετρελαίου το 2021. Όμως, καθώς το κλίμα θερμαίνεται, τα ορυκτά γίνονται τόσο πιο προσιτά όσο και πιο πολύτιμα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ίσως η μεγαλύτερη άντληση φυσικών πόρων που έχει σημειωθεί ποτέ. Οι εταιρείες πραγματοποιούν γεωτρήσεις σε περίπου 170 περιοχές, από 12 που ήταν πριν από μια δεκαετία.

Advertisement

Τι σκέφτονται οι κάτοικοι της Γροιλανδίας

Από ποιον θα μπορούσε να αγοραστεί το νησί; Το 2009 η Δανία παραχώρησε στη Γροιλανδία το δικαίωμα να κηρύξει την ανεξαρτησία της, εφόσον το επιλέξει ο λαός της σε δημοψήφισμα. Η εθνικιστική κυβέρνηση του νησιού θα ήθελε πολύ να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Ταυτόχρονα, η Δανία παραχώρησε στην περιοχή τον έλεγχο των δικών της φυσικών πόρων (αν και όσο αυξάνονται τα έσοδά της, τόσο μειώνεται η επιχορήγηση από τη Δανία).

Οποιαδήποτε αγορά, επομένως, δεν θα πρέπει να γίνει από τη Δανία,, αλλά από τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού. Αν η Αμερική προσέφερε απλώς την αποτίμηση της ροής των μελλοντικών φόρων, αυτή θα ανερχόταν σε σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια ανά κάτοικο. Δεδομένου του πλούτου και της σημασίας της περιοχής, η Αμερική θα μπορούσε πιθανώς να κάνει κάθε κάτοικο της Γροιλανδίας πολυεκατομμυριούχο και να εξακολουθήσει να επωφελείται σε τεράστιο βαθμό από την αγορά.

Οι ρομαντικοί και οι εθνικιστές θα αποκαλούσαν αναμφίβολα μια τέτοια διευθέτηση βρώμικη. Δεν θα μπορούσε το νησί να τα καταφέρει μόνο του; Εξάλλου, οι 380.000 πολίτες της Ισλανδίας τα καταφέρνουν αρκετά καλά. Η Γροιλανδία θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους με τους δικούς της όρους. Γιατί να εγκαταλείψει κανείς την ταυτότητά του και να υποταχθεί στον πολιτικό έλεγχο της Ουάσιγκτον;

Οι κίνδυνοι για τη Γροιλανδία

Όμως, οι πλουτοπαραγωγικές δραστηριότητες με φυσικούς πόρους εγκυμονούν και κινδύνους. Ο ένας είναι η διαφθορά που εμποδίζει τη δίκαιη κατανομή των οφελών. Δεν είναι σαφές αν 57.000 άνθρωποι μπορούν να κυβερνήσουν αποτελεσματικά παρουσία ενός τεράστιου απροσδόκητου κέρδους: φανταστείτε ένα αγγλικό δημοτικό συμβούλιο να του δίνονται τα κοιτάσματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Η εξόρυξη ορυκτών απαιτεί μαζική εργασία μεταναστών. Η εθνική ασφάλεια δεν αφορά πλέον μόνο τον κίνδυνο εισβολής, αλλά και την αποτροπή υβριδικού πολέμου, από σαμποτάζ μέχρι προπαγάνδα στο TikTok. Η εκ των προτέρων πώληση στην Αμερική θα έφερνε όλη τη δύναμη του αμερικανικού διοικητικού μηχανισμού και του μηχανισμού ασφαλείας στην περιοχή, ενώ θα εγγυόταν μια ισότιμη κατανομή του απροσδόκητου κέρδους.

Advertisement

Ο σεβασμός του δικαιώματος της Γροιλανδίας στην αυτοδιάθεση σημαίνει σεβασμό του δικαιώματος των πολιτών της να εξετάσουν μια τέτοια προσφορά, η οποία θα μπορούσε να τεθεί σε δημοψήφισμα. Για να είναι ελεύθερη η επιλογή, ο κ. Τραμπ θα πρέπει να αποσύρει την απειλή του για βία.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

Advertisement
NEO BANNER 300x250px ΕΠΙΤΟΚΙΟ 2.25%
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο