Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

LIFESTYLE

Γιατί τα αγόρια της γενιάς Z φλερτάρουν με τον τίτλο του Alpha Male, ξανά;

Published

on

asdwdrdet 620x350.jpg

Αν και είναι διαρκής η συζήτηση σχετικά με το αν η γενιά Z είναι η πιο προοδευτική γενιά στην ιστορία ή η πιο συντηρητική, υπήρξε ένα σημείο στο δεύτερο μέρος της δεκαετίας του 2010 όπου πολλοί πίστευαν ότι ο κόσμος έπρεπε να αλλάξει και ότι η γενιά Z στο σύνολό της θα ήταν αυτή που θα τον έκανε καλύτερο. Αλλά αυτή η νέα έρευνα λέει μια λιγότερο ιδεαλιστική ιστορία.

Μέσω μιας ανάλυσης γενικών κοινωνικών ερευνών και εκλογικών μελετών στην Κορέα, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο δημοσιογράφος δεδομένων John Burn-Murdoch διαπίστωσε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι γυναίκες της γενιάς Z είναι 25 ποσοστιαίες μονάδες πιο φιλελεύθερες από τους άνδρες της γενιάς Z.

Στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, οι γυναίκες της γενιάς Z είναι 30 ποσοστιαίες μονάδες πιο φιλελεύθερες από τους άνδρες της γενιάς τους. Οι εκλογικές συνήθειες των νέων ανδρών σε όλο τον κόσμο αναδεικνύουν επίσης τις πιο συντηρητικές τους τάσεις: Στις πολωνικές εκλογές πέρυσι, σχεδόν οι μισοί άνδρες ηλικίας 18 έως 21 ετών ψήφισαν το ακροδεξιό κόμμα Συνομοσπονδία, και στη Νότια Κορέα, οι νέοι άνδρες ψήφισαν σε μεγάλο βαθμό το 2022 το δεξιό κόμμα People Power.

«Μια γενιά που ήδη περιγράφεται ως αναλφάβητη, τεμπέλα, αγενής και αδαής, όχι μόνο από τους συνήθεις ύποπτους (Gen X και Baby Boomers) αλλά και από τα μεγαλύτερα μέλη της Gen Z, τα οποία πριν από λίγο καιρό υπέστησαν τις ίδιες επικρίσεις από τις παλαιότερες γενιές»

Αντίδραση στον φεμινισμό

Πολλοί πιστεύουν ότι ο διαχωρισμός αυτός είναι το αποτέλεσμα της αντίδρασης απέναντι σε φεμινιστικά κινήματα όπως το #MeToo και το γεγονός ότι ο δημοφιλής φεμινισμός, αν και εξακολουθεί να αμφισβητείται, κατάφερε να εισέλθει με επιτυχία στον κυρίαρχο διάλογο.

Παρόλο που οι αντιδράσεις απέναντι στη φεμινιστική πρόοδο είναι φυσιολογικές, όπως έγραψε η Susan Faludi στο κείμενό της Backlash: The Undeclared War Against American Women το 1991, η αναγνώριση της φυσιολογικότητάς τους δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς όσοι έχουν συντηρητικά ιδεώδη είναι πιο πιθανό να επιδεικνύουν ανοιχτά βίαιες αντι-γυναικείες, αντιμεταναστευτικές και ρατσιστικές συμπεριφορές, και υπάρχει πιθανότητα το χάσμα να μεγαλώσει περαιτέρω.

Advertisement

«Μόλις άκουσα αυτή την είδηση, σκέφτηκα αμέσως τα αγόρια της Γενιάς Άλφα (γεννημένα μεταξύ 2010 και 2025) και τα νεότερα μέλη της Γενιάς Ζ (που συχνά συνδυάζονται με τη Γενιά Άλφα)» γράφει η Halima Jibril στο Dazed Magazine.

«Μια γενιά που ήδη περιγράφεται ως αναλφάβητη, τεμπέλα, αγενής και αδαής, όχι μόνο από τους συνήθεις ύποπτους (Gen X και Baby Boomers) αλλά και από τα μεγαλύτερα μέλη της Gen Z, τα οποία πριν από λίγο καιρό υπέστησαν τις ίδιες επικρίσεις από τις παλαιότερες γενιές. Ενώ υπάρχει ένας περιττός ηθικός πανικός γύρω από τη Γενιά Άλφα, οι ανησυχίες σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται το φύλο τους, το φύλο των άλλων και τους ρόλους των φύλων είναι δικαιολογημένες αιτίες ανησυχίας» συνεχίζει.

Ο σεξισμός στα σχολεία

Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο ηγέτης του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού συνδικάτου του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την αύξηση του σεξισμού και του μισογυνισμού μεταξύ των αγοριών και των νεαρών ανδρών, χαρακτηρίζοντάς το «τεράστιο ζήτημα» στα σχολεία. Με την επικράτηση των μισογυνιστικών ανδρικών επιρροών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί πιστεύουν ότι τα αγόρια της γενιάς Άλφα «δεν πρόκειται να είναι εντάξει» και είναι ήδη «καταδικασμένα».

Είναι όμως πραγματικά καταδικασμένα; Ή μήπως αυτό που συμβαίνει με τα αγόρια Gen Alpha είναι πιο σύνθετο από την απαισιόδοξη εικόνα που σχηματίζεται;

«Πιστεύω ότι ένα στοιχείο από αυτό είναι πρωτοφανές», εξηγεί ο John, ένας 23χρονος που εργάζεται σε ένα εκπαιδευτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα. «Ένας από τους γονείς των συναδέλφων μου είναι δάσκαλος εδώ και δεκαετίες και λέει ότι βλέπει περισσότερο μισογυνισμό και ομοφοβία στα σχολεία τώρα από ποτέ άλλοτε. Υπάρχουν κύματα διαδικτυακού περιεχομένου που φτάνουν στους νέους άνδρες και κανείς, ούτε κι εμείς, δεν ξέρει ακριβώς τι να κάνει».

Advertisement

Ο Άντριου Τέιτ, ο οποίος αντιμετωπίζει τώρα την έκδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο για κατηγορίες περί βιασμού και εμπορίας ανθρώπων, εξακολουθεί να είναι ένας από τους κύριους μισογυνιστικούς παράγοντες επιρροής για τους οποίους ο John ακούει νεαρά αγόρια να μιλούν

Τι συμβουλεύει ο Άντριου Τέιτ τα νεαρά αγόρια  

Αναμασούν σεξιστικές μπούρδες

Ο Άντριου Τέιτ, ο οποίος αντιμετωπίζει τώρα την έκδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο για κατηγορίες περί βιασμού και εμπορίας ανθρώπων, εξακολουθεί να είναι ένας από τους κύριους μισογυνιστικούς παράγοντες επιρροής για τους οποίους ο John ακούει νεαρά αγόρια να μιλούν. «Αναμασούν ιδέες και φράσεις του. Αυτές μερικές φορές παρουσιάζονται μέσα από την ιδέα τους για το τι πρέπει να είναι ένας άνδρας, που περιλαμβάνει το να είσαι «Top G», «να φροντίζεις για την οικογένειά σου». Κοροϊδεύουν τακτικά τις γυναίκες και την εμφάνισή τους. Οι άνθρωποι που αντιτίθενται στις ιδέες τους, ιδίως οι γυναίκες, θεωρούνται επικίνδυνοι και ψεύτες».

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι άνδρες έλκονται τόσο πολύ από τον Τέιτ, όπως τονίζει ο Τζον, είναι επειδή τους διδάσκει πώς να υπάρχουν στον κόσμο. Στο βιβλίο της «Collapse Feminism», η συγγραφέας και βιντεοεξετάστρια Alice Cappelle υποστηρίζει ότι, ενώ ορισμένοι νεαροί άνδρες όντως ξεφεύγουν από το δρόμο τους για να αναζητήσουν μισογυνιστικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, άλλοι απλώς αναζητούν συμβουλές αυτοβελτίωσης.

Δεδομένου ότι influencers όπως ο Άντριου Τέιτ και ο Τζόρνταν Πέτερσον αυτοσυστήνονται ως γκουρού «αυτοβοήθειας», πουλώντας μαθήματα για το πώς να είσαι «Top G», να προσελκύεις το σωστό είδος γυναικών και να πετυχαίνεις οικονομική ελευθερία, τα εντυπωσιακά αγόρια και οι νεαροί άνδρες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το μυστικό για να επιτελέσουν «σωστά» το φύλο τους και να πετύχουν στη ζωή.

Δεν φταίει μόνο ο Άντριου Τέιτ

Είναι εύκολο να ρίξουμε την αποκλειστική ευθύνη σε άτομα όπως ο Άντριου Τέιτ (ή ακόμα και στην πορνογραφία, όπως κάνουν οι ηγέτες του συνδικάτου των δασκάλων) για την αύξηση του μισογυνισμού μεταξύ των νέων ανδρών, αλλά ζούμε ήδη σε μια απίστευτα έμφυλη κοινωνία. Ακόμα και όταν δεν νομίζουμε ότι προωθούμε μια έμφυλη ιδεολογία, τις περισσότερες φορές το κάνουμε, και οι νέοι άνθρωποι εσωτερικεύουν αυτόν τον τρόπο σκέψης πολύ γρήγορα.

Advertisement

Για παράδειγμα, στο βιβλίο της, «Η θέληση για αλλαγή: Άντρες, αρρενωπότητα κι αγάπη»  η Βell Ηooks τονίζει πώς οι μητέρες μπορεί να είναι από τους μεγαλύτερους θύτες της πατριαρχίας. «Η ανύπαντρη μητέρα που επιμένει στο αγόρι-παιδί της, «να γίνει άντρας», δεν είναι αντιπατριαρχική- επιβάλλει την πατριαρχική βούληση», γράφει.

Η 23χρονη καθηγήτρια ιστορίας Lauren, η οποία έχει πέσει θύμα μισογυνιστικού catcalling στο σχολείο της, συμφωνεί ομοίως με τα συναισθήματα της Ηooks. «Νομίζω ότι πολλά ζητήματα μέσα στο σχολείο, συμπεριλαμβανομένης της αντίληψης των παιδιών για το φύλο, προέρχονται από τους γονείς στο σπίτι. Έτσι, ανεξάρτητα από το τι μπορούμε να κάνουμε στο σχολείο, δεν νομίζω ότι αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο αν δεν εκπαιδεύσουμε τους γονείς τους, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει».

Θέλει δουλειά πολλή

Ο 28χρονος Issa, καθηγητής Αγγλικών σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο κέντρο της πόλης, πιστεύει ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε άτομα όπως ο Άντριου Τέιτ, επειδή οι έφηβοι είναι απίστευτα ασταθείς. «Ο Τέιτ θα γίνει cringe τελικά. Το πρόβλημα είναι το μονοπάτι της μισογυνιστικής καταστροφής που έχει αφήσει πίσω του».

Σε αυτό το σημείο μπαίνουν στο παιχνίδι φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως το Beyond Equality. Ιδρύθηκαν το 2016 και διευκολύνουν εργαστήρια σε σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους εργασίας, αθλητικές ομάδες και άλλες κοινοτικές ομάδες, εστιάζοντας στα αγόρια και τους άνδρες. Διερευνούν θέματα όπως η σωματική και ψυχική ευεξία, η έμφυλη βία και οι υγιείς σχέσεις. «Τους βοηθάμε να κατανοήσουν τη θέση τους στην πατριαρχία και τους υποστηρίζουμε να συμβάλουν σε έναν κόσμο με περισσότερη ισότητα των φύλων», λέει στο Dazed η Tomara Garrod, υπεύθυνη εθελοντών και κοινότητας του Beyond Equality.

«Χρειάζονται όλοι μας, όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί και όσοι εργάζονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, για να διαλύσουμε και να αμφισβητήσουμε την πατριαρχική κουλτούρα, και πρέπει να το κάνουμε μαζί, αν δεν θέλουμε να βαθύνει το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων» καταλήγει η Halima Jibril στο Dazed Magazine.

Advertisement

*Με στοιχεία από dazeddigital.com

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή