Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί το κλείσιμο των αγορών άγριων ζώων στην Κίνα δεν είναι η λύση για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι αγορές άγριων ζώων στην Κίνα έχουν μακρά παράδοση, καθώς πολλοί Κινέζοι πιστεύουν πως εκεί μπορούν να βρουν πιο υγιεινό κρέας. Τα σούπερ μάρκετ αντιμετωπίζονται με καχυποψία, καθώς πολλοί δεν εμπιστεύονται τις αρχές ως προς την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Οι αγορές άγριων ζώων στην Κίνα, είναι οι αντίστοιχες βιολογικές λαϊκές που συναντάμε στη Δύση. Αυτό μας εξηγεί σε αποκλειστική συνέντευξη στο ertnews.gr, ο Φρεντερίκ Κεκ, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Γαλλίας και ειδικός στις υγειονομικές κρίσεις που συνδέονται με τις ασθένειες των ζώων, με πολυετή και εκτεταμένη έρευνα στην Ασία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η πανδημία του κορονοϊού ήταν ένα προειδοποιητικό σήμα, λέει ο επιστήμονας, το οποίο συνέβη εν μέσω άλλων προειδοποιητικών σημάτων, όπως είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη η οποία αποτελεί παράγοντα εξάπλωσης νέων ασθενειών. Έτσι, η πανδημία διαδραματίζει έναν ενδιάμεσο ρόλο μεταξύ αυτών των προειδοποιητικών σημάτων, τα οποία απαιτούν επείγουσα αντίδραση, και εκείνων των προειδοποιητικών σημάτων που, αντίθετα, απαιτούν προετοιμασία για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Αυτή η πανδημία είναι το αποτέλεσμα 40 ετών απελευθέρωσης της οικονομίας που σημαίνει περισσότερα ζώα για κατανάλωση, περισσότερα αεροπορικά ταξίδια, κλπ. Ήταν αναπόφευκτο να συμβεί», λέει ο Κεκ.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την προέλευση του ιού, με την έννοια της προέλευσης, δηλαδή όχι μόνο το ακριβές μέρος, αλλά και πώς εμφανίστηκε. Η εύρεση της προέλευσης του ιού δεν σημαίνει εύρεση ενόχου. Είναι πρώτα απ’ όλα ένας τρόπος να προετοιμαστούμε για την εμφάνιση μελλοντικών ιών, ενώ παράλληλα ενισχύει αυτό που αποκαλώ ‘μύθο της πανδημίας’, δηλαδή, μια ιστορία που θα σημαίνει κάτι για μας, για τις αλλαγές στο περιβάλλον και τις σχέσεις μας με τα άλλα είδη».

Διαβάστε για την έρευνα του ertnews.gr σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού στη Γουχάν. 

(AP Photo/Dake Kang)

Οι υπαίθριες «υγρές αγορές» της Κίνας στο στόχαστρο

Οι «υγρές αγορές» αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής ζωής. Ο όρος προέρχεται από τη Σιγκαπούρη, όπου η κυβέρνηση υποχρεώνει τους εμπόρους να καθαρίζουν τους πάγκους τους κάθε μέρα, εξ ου και ο όρος «υγρή», εξηγεί ο Κεκ. Η τεχνική αυτή υιοθετήθηκε στη συνέχεια στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν για τον έλεγχο του κινδύνου της γρίπης των πτηνών.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η εστίαση στην κατανάλωση εξωτικών και άγριων ζώων στην Κίνα βασίζεται συχνά στον Οριενταλισμό– μια πατροναριστική δυτική στάση απέναντι στις κοινωνίες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής- και σε ορισμένες περιπτώσεις συνδέεται με αντι-κινεζικό συναίσθημα. Αυτές οι εικόνες μεταφέρουν μια αίσθηση αηδίας προς τις διατροφικές συνήθειες των Κινέζων και ταυτόχρονα αντανακλούν έναν φόβο για τη διασύνδεση δύο τύπων «εμφάνισης» της Κίνας: την ιογενή και την οικονομική.

Ωστόσο, λέει ο Κεκ, η πλειονότητα των άγριων ζώων εκτρέφεται σε αιχμαλωσία, όπως οι πάπιες mallard, οι βάτραχοι ή τα φίδια. Μόνο ένα μικρό ποσοστό άγριων ζώων που πωλείται, είναι πραγματικά λαθραίο. Αυτό που ίσως παραλείπεται περισσότερο στη συζήτηση για αυτές τις αγορές, είναι οι προοπτικές των αγροτών, των παραγωγών και των πωλητών.

Πολλοί πιστεύουν πως η κατανάλωση άγριων ζώων στην Κίνα είναι μια διατροφική επιλογή η οποία δεν καθοδηγείται από το χαμηλό εισόδημα- αφού κοστίζουν ακριβότερα από τα οικόσιτα ζώα. Ωστόσο η αναπαραγωγή άγριων ζώων μπορεί να εξασφαλίσει στους κτηνοτρόφους ένα σταθερό εισόδημα.

Παρόλο που μια προσωρινή απαγόρευση όπως έγινε με την αγορά στη Χουανάν έχει πλεονεκτήματα όσον αφορά την πρόληψη ασθενειών, η κατάργησή τους θα είχε τεράστιο και απρόβλεπτο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή και την ευημερία στην Κίνα, τονίζει ο Κεκ.

Μια μόνιμη απαγόρευση των «υγρών αγορών» θα επηρέαζε τα πρότυπα κατανάλωσης τροφίμων με τρόπους που είναι άγνωστοι αλλά δυνητικά επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία. Θα στερούσε τους Κινέζους καταναλωτές από έναν τομέα τροφίμων που αντιπροσωπεύει το 30-59% των προμηθειών τους. Λόγω του μεγάλου αριθμού των αγροτών, των εμπόρων και των καταναλωτών που εμπλέκονται, η κατάργηση των «υγρών αγορών» είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε έκρηξη μιας ανεξέλεγκτης μαύρης αγοράς, όπως συνέβη όταν επιχειρήθηκε μια τέτοια απαγόρευση το 2003, ως απάντηση στον SARS , καθώς και το 2013-14, ως απάντηση στη γρίπη των πτηνών H7N9.

Αυτό μπορεί να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την παγκόσμια υγεία από ό, τι οι νόμιμες και ρυθμιζόμενες αγορές στην Κίνα σήμερα. Οι αγορές ζωντανών πουλερικών και άλλων ζώων λειτουργούν εδώ και πολύ καιρό ως ένας κρίσιμος τόπος «έγκαιρης προειδοποίησης» για την παρακολούθηση των αναδυόμενων. Αυτό που επείγει είναι πιο επιστημονικοί και τεκμηριωμένοι κανονισμοί που θα διέπουν τη λειτουργία των αγορών αυτών.

Σε άρθρο τους στον ιστότοπο «The Conversation», ο Φρεντερίκ Κεκ, μαζί με τον Χρήστο Λυντέρη, καθηγητή κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο St Andrews στη Σκωτία, αναφέρουν ότι στο Χονγκ Κονγκ, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξαγοράσει τις άδειες των πτηνοτρόφων και των πωλητών για να αντικαταστήσει τα «ζωντανά κοτόπουλα» με κατεψυγμένα, οι καταναλωτές συνέχισαν να αγοράζουν τοπικά εκτρεφόμενα πουλερικά σε διπλάσια τιμή από τα κοτόπουλα που εισάγονταν από την Κίνα. Σε μια άλλη περίπτωση, οι βουδιστές αγόραζαν ζωντανά πουλερικά στις αγορές για να τα απελευθερώσουν. Όταν οι ορνιθολόγοι τους έδειξαν ότι η πρακτική αυτή αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης των πτηνών, οι βουδιστές σταμάτησαν να τα απελευθερώνουν και στράφηκαν στις ιχθυαγορές, όπου έκαναν το ίδιο με τα ψάρια. Οι Κινέζοι καταναλωτές προτιμούν τα ζώα που πωλούνται στις αγορές για τη φρεσκάδα τους. Αυτό οφείλεται στη δυσπιστία τους όσον αφορά την ασφάλεια του συσκευασμένου κρέατος που πωλείται στα σούπερ μάρκετ.

Αντί λοιπόν να απαγορευτούν οι υγρές αγορές και να καταλήξουν να γίνουν παράνομες, θα ήταν προτιμότερο να θεσπιστούν πιο επιστημονικοί και τεκμηριωμένοι κανονισμοί που θα διέπουν τη λειτουργία τους, καταλήγει ο Φρεντερίκ Κεκ.

 

 

 

 

 

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Φονική φωτιά σε φέρι μποτ – Εφτά νεκροί

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι –πέντε γυναίκες και δύο άνδρες– έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 120 διασώθηκαν και επτά αγνοούνται εξαιτίας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα σε φέρι μποτ με 134 επιβαίνοντες, 124 επιβάτες και 10 μέλη πληρώματος, μόλις μερικά χιλιόμετρα προτού το σκάφος φθάσει στον προορισμό του στις Φιλιππίνες, αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους να πέσουν στη θάλασσα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η φωτιά εκδηλώθηκε στο Mercraft 2 καθώς εκτελούσε δρομολόγιο από τη νήσο Πολίγιο με προορισμό το λιμάνι της πόλης Ρεάλ, στην επαρχία Κέσον, στη νήσο Λουζόν, περίπου 60 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ακτοφυλακής και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι φλόγες κατέτρωγαν το διώροφο πλοίο

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ακτοφυλακής, τον Αρμάντο Μπαλίλο, επτά άνθρωποι επιβεβαιώθηκε πως έχασαν τη ζωή τους, 120 διασώθηκαν, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των επτά αγνοουμένων.

Το πορθμείο αναχώρησε από την Πολίγιο στις 05:00 (τοπική ώρα· τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) και εξέπεμψε σήμα κινδύνου μιάμιση ώρα αργότερα.

Πυκνός μαύρος καπνός υψωνόταν από το διώροφο σκάφος καθώς οι φλόγες το κατέτρωγαν ολόκληρο, δείχνουν εικόνες που δημοσιοποίησε η ακτοφυλακή.

Πολλοί επιβάτες, πάνω σε σωστικές λέμβους ή φορώντας σωσίβια, έπεσαν στη θάλασσα. Δεκάδες περισυλλέχθηκαν από διερχόμενα πλοία.

«Μπορέσαμε να διασώσουμε 40 ανθρώπους. Καταγράψαμε δύο θανάτους», είπε χαρακτηριστικά ο πλοίαρχος Μπρουνέτ Ασάγρα, το σκάφος του οποίου δεν απείχε παρά 500 μέτρα από το Mercraft 2 όταν εκδηλώθηκε η φωτιά, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Ήταν τυχεροί, διότι είχαμε φύγει κι εμείς από το Πολίγιο. Μας είχαν μόλις προσπεράσει, αλλά ήμασταν ακόμη κοντά», εξήγησε ο κ. Ασάγρα.

Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, ενημέρωσε ο Ρίκι Πομπλέτε, αξιωματούχος αρμόδιος για την αντιμετώπιση καταστροφών στην πόλη Ρεάλ.

«Το σκάφος απέχει ακόμη πολύ από το λιμάνι, περίπου επτά χιλιόμετρα», ανέφερε ο ίδιος.

Δεν είναι ακόμη γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς. Όμως στις Φιλιππίνες, αρχιπέλαγος 7.600 και πλέον νησιών, οι κανονισμοί ασφαλείας της ναυσιπλοΐας συχνά δεν τηρούνται, πολλά σκάφη είναι πεπαλαιωμένα και συνήθως παραφορτωμένα.

Το 1987, στις Φιλιππίνες σημειώθηκε το χειρότερο ναυτικό δυστύχημα στον κόσμο σε καιρό ειρήνης, όταν το παραφορτωμένο πορθμείο Dona Paz συγκρούστηκε με δεξαμενόπλοιο που μετέφερε πετρέλαιο ανοικτά του Μιντόρο, νότια της Μανίλας. Απολογισμός: κάπου 5.000 νεκροί.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πρόβα για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ» – Αδιανόητοι ισχυρισμοί στη ρωσική τηλεόραση

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Καλεσμένος στη ρωσική κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε απλώς να αποτελέσει… σκαλοπάτι για μεγαλύτερες συγκρούσεις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Αλεξέι Φενένκο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Διεθνούς Ασφάλειας της Μόσχας, τοποθετήθηκε σχετικά με το πώς η εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο δοκιμών για τη Μόσχα προκειμένου να διεξάγει ακόμη μεγαλύτερους πολέμους.

«Για εμάς ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πρόβα για πιθανή μεγαλύτερη σύγκρουση στο μέλλον» είπε στο βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας στα social media. «Θα ‘τεστάρουμε’ και θα συγκρίνουμε τα όπλα του ΝΑΤΟ με τα δικά μας. Θα διαπιστώσουμε στο πεδίο της μάχης πόσο ισχυρότερα είναι τα όπλα μας από τα δικά τους».

Όπως ο ίδιος είπε, προτού τον διακόψει η παρουσιάστρια της εκπομπής, «αυτό μπορεί να είναι μια εμπειρία για τις μελλοντικές μας συγκρούσεις».

Δείτε το βίντεο

Τα σχόλια του Φενένκο έρχονται σε συνέχεια αντίστοιχων δηλώσεων καλεσμένων στο Russia-1, το οποίο προωθεί την προπαγάνδα του Κρεμλίνου σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ρητορική του καναλιού υπέρ του Κρεμλίνου -και κατά του ΝΑΤΟ- περιελάμβανε συζητήσεις για πυραυλικά πλήγματα σε δυτικές πρωτεύουσες εξαιτίας της υποστήριξής τους στις δυνάμεις του Κιέβου.

Ο τακτικός καλεσμένος Aleksey Zhuravlyov, από το εθνικιστικό πολιτικό κόμμα Rodina, δήλωσε στο κανάλι αυτόν τον μήνα ότι «ένας πύραυλος Sarmat και τα βρετανικά νησιά δεν θα υπάρχουν πια» αναφερόμενος στον νεότερο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο της Μόσχας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σκαμπέγιεβα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «αρχισυντάκτρια προπαγάνδας» του Κρεμλίνου, έβαλε στο στόχαστρο την κριτική του πολωνού πρωθυπουργού προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Είπε ότι η Πολωνία έχει «πάψει να υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος».

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή