Connect with us
Signs 620x350.jpg Signs 620x350.jpg

LIFESTYLE

Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας;

Published

on

Με τον όρο θεωρία συνωμοσίας χαρακτηρίζεται κάθε θεωρία σύμφωνα με την οποία κάποιο γεγονός ή μια σειρά από γεγονότα ερμηνεύονται ως αποτέλεσμα συνωμοτικής και οργανωμένης δράσης ενός ατόμου ή ομάδας ανθρώπων ή μυστικών υπηρεσιών ή πολιτικών παρατάξεων καθώς και κυβερνήσεων. Οι θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν εναλλακτικές απαντήσεις σχετικά με κάποιο θέμα, αντί των επίσημων κυβερνητικών ερμηνειών, οι οποίες εκλαμβάνονται ως προσπάθεια συγκάλυψης και παραπληροφόρησης. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να χαρακτηρίσει κάθε αναπόδεικτη μέχρι σήμερα ερμηνεία για κάποια γεγονότα.

Μέρος της κοινής γνώμης, που βαίνει αυξανόμενο, τείνει να υιοθετεί συνωμοσιολογικές θεωρίες για την ερμηνεία αγνώστων και μη επαρκών επιστημονικά τεκμηριωμένων φαινομένων. Ωστόσο, τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και το Πανεπιστήμιο Staffordshire υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι υιοθετούν αυτές τις θεωρίες περισσότερο από… πείσμα, παρά από άγνοια!

Θεωρίες συνωμοσίας από πείσμα

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Journal of Social Issues, οι θεωρίες συνωμοσίας δεν είναι μόνο αποτέλεσμα παραπληροφόρησης. Συνήθως προκύπτουν σε περιόδους αβεβαιότητας ή απειλής.

Η ερευνητική ομάδα εξηγούν ότι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται μειονεκτικά, χρησιμοποιούν αυτές τις θεωρίες για να απορρίψουν την επιστημονική γνώση και να αμφισβητήσουν, συμβολικά, τους εξουσιαστές.

Η πανδημική συνθήκη των τελευταίων ετών έφερε στο φως περισσότερο από ποτέ το πόσο συνυφασμένα είναι τα βιοηθικά διλήμματα με τη ζωή μας. Ένα κύριο ζήτημα που αναδύθηκε μέσα από την COVID-19 είναι το γιατί ένα τμήμα της κοινωνίας δεν φαίνεται να εμπιστεύεται την επιστήμη.

Advertisement

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό μπορεί να έχει παίξει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κοινωνία έβλεπε επί καθημερινής βάσης την πρόοδο της επιστήμης σε πραγματικό χρόνο.

Η επιστήμη δεν είναι αλάνθαστη, και τα επιστημονικά δεδομένα μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Γι’ αυτό και ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να έχουν προκαταλήψεις ή προσωπικές πεποιθήσεις που συγκρούονται με επιστημονικά δεδομένα. Οι αλλαγές, αν και αποδεικνύουν την πρόοδο της επιστημονικής μεθόδου, μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ή αμφιβολία, κάτι που είναι ακόμη εντονότερο κατά τη διάρκεια κρίσεων δημόσιας υγείας.

Η μεγάλη κρίση της εμπιστοσύνης προς την επιστήμη και δη προς τους επιστήμονες της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήρθε ως συνέπεια της πολιτικής αναταραχής που επικρατούσε. Ως αποτέλεσμα, κάποιοι μπορεί να βλέπουν την επιστήμη ως εργαλείο για οικονομικά συμφέροντα ή πολιτική επιρροή.

Επιπλέον, η εξάπλωση παραπληροφόρησης και συνωμοσιολογιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να ενισχύσει τη δυσπιστία. Η επιστήμη συχνά απαιτεί εξειδικευμένη γνώση για να κατανοήσει κανείς τα αποτελέσματα και τις θεωρίες της. Αν κάποιος δεν έχει την απαραίτητη εκπαίδευση ή πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες, μπορεί να νιώθει ανασφάλεια.

* Πηγή: Vita

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο