Connect with us

OIKONOMIA

Γιώργος Γεωργαντάς: Να γίνει χρήση του γεωργικού αποθέματος του 2023

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Την πρόσθετη χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ζήτησε με παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που έγινε στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε ό,τι αφορά στη χρήση των εκτάκτων μέτρων της ΚΟΑ, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι αποδείχθηκε πώς δεν επαρκούσαν καθώς η ενεργειακή κρίση δεν έχει μετριαστεί και ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης δεν έχει απομακρυνθεί. Υπό το πρίσμα αυτό ο ΥπΑΑΤ, όπως και άλλοι ομόλογοί του, ζήτησε να γίνει χρήση του γεωργικού αποθεματικού 2023. Πρότεινε δε, να εξεταστεί η έκτακτη παρέμβαση της Επιτροπής μέσα στο έτος με πρόσθετα μέτρα, καθώς οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά στην παραγωγή και στη σταθερότητα των αγορών δεν είναι ευοίωνες.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: Γιώργος Γεωργαντάς: Χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμμα αλλάζουν τα δεδομένα στον πρωτογενή τομέα

«Ο γεωργικός τομέας είναι αντιμέτωπος με τις σωρευτικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την τιμή του φυσικού αερίου και των λιπασμάτων, των απαιτήσεων της Πράσινης Συμφωνίας και των ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της Ένωσης με τρίτες χώρες. Οι όποιες αποφάσεις μας για έκτακτη χρηματοδότηση πρέπει να είναι άμεσες και ουσιαστικές χωρίς περιττούς περιορισμούς. Η γεωργία στην Ένωση πρέπει να στηριχθεί, καθώς η επισιτιστική μας ασφάλεια είναι η βάση για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, περιβαλλοντική ή οικονομική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Επιπρόσθετα, ο Έλληνας υπουργός, τόνισε ότι η εφαρμογή των Στρατηγικών Σχεδίων αποτελεί πρόκληση για τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα κατά το πρώτο έτος, όπου η εφαρμογή τους θα επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση. Προς τούτο ζήτησε να υπάρχει δυνατότητα οι όποιες διορθώσεις και τροποποιήσεις να εφαρμόζονται με ευελιξία και χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς.«Απαιτείται ευελιξία, ταχύτητα στην εξέταση και έγκριση των τροποποιήσεων του Στρατηγικού Σχεδίου από την Επιτροπή και έγκαιρη καθοδήγηση, όπου χρειαστεί, ώστε να υιοθετούνται οι απαιτούμενες τροποποιήσεις την χρονική περίοδο που χρειάζονται. Τα κονδύλια της ΚΑΠ είναι ανεκτίμητα για την επιβίωση των γεωργών και δεν πρέπει να υπονομευθεί η απορρόφησή τους από αυστηρά γραφειοκρατικούς ή χρονικούς περιορισμούς. Το επιτάσσει ο στόχος της στρατηγικής μας αυτονομίας».

Σχετικά με το Nutri-Score, επισημάνθηκε ότι τυχόν εφαρμογή του όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τους καταναλωτές στις επιλογές τους αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε εσφαλμένη πληροφόρησή τους. Εκφράσθηκε η αντίθεση της χώρας μας στην εφαρμογή ενός συστήματος που θέτει σε κίνδυνο την μακραίωνη γαστρονομική μας παράδοση, αλλά και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες όλων μέχρι τώρα να προστατευθούν προϊόντα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι όπως το ελαιόλαδό μας, τα τυριά μας, το μέλι μας, τα ψάρια μας. Εκλήθη δε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει σε μια εναρμονισμένη και χωρίς διακρίσεις τεκμηριωμένη επισήμανση, η οποία θα δίνει προτεραιότητα στην σωστή ενημέρωση των πολιτών με στόχο την προστασία της υγείας τους.

Σχετικά με τα ζητήματα αλιείας, ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε την αντίθεση της χώρας μας στην πρόταση για εξάμηνη συνεχόμενη απαγόρευση της αλίευσης του ευρωπαϊκού χελιού καθώς θα δημιουργούσε σημαντικό πρόβλημα στη δραστηριότητα αλιευτικών συνεταιρισμών και οργανώσεων παραγωγών της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται σε λιμνοθάλασσες και σε υδατοκαλλιέργειες, ενώ, παράλληλα, θα προκαλούσε αύξηση στην παράνομη και αδήλωτη αλιεία. Διαφάνηκε ότι οι θέσεις αυτές θα ληφθούν σοβαρά υπόψη ενόψει του τελικού συμβιβαστικού κειμένου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Τουρκία για την αλίευση του μακρύπτερου τόνου της Μεσογείου, ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Επιτροπής να εντάξει την γειτονική χώρα σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο αλίευσης που θα σέβεται τις πραγματικές αλιευτικές δυνατότητες και τα δικαιώματα των Κρατών Μελών. Στο πλαίσιο αυτό, προκάλεσε και συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση με την Τσέχικη Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου ζήτησε την εντατικοποίηση των ενεργειών από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πλήρη και συνεπή εφαρμογή του Κανονισμού ελέγχου αλιείας 1005/2008. Σχετικώς, ανέφερε ότι η Τουρκία οφείλει να  συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της Παράνομης, Λαθραίας και Άναρχης Αλιείας των τουρκικών αλιευτικών εντός των Ευρωπαϊκών υδάτων, ιδίως δε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE5 λεπτά ago

Κάννες 2023: Το φόρεμα της Nάταλι Πόρτμαν σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Christian Dior

LIFESTYLE20 λεπτά ago

Τι μετατρέπει ένα αντικείμενο μόδας σε επένδυση ζωής

LIFESTYLE35 λεπτά ago

Ο Δημήτρης Λάλος μάς μεταφέρει στα παρασκήνια των γυρισμάτων του «Σασμού»

LIFESTYLE50 λεπτά ago

Φωτογραφίζεται στο Παρίσι με αισθησιακό, μίνι μαύρο φόρεμα

ΜΠΑΣΚΕΤ59 λεπτά ago

Μπράουν: «Το μόνο που μπορεί να μας σταματήσει είναι ο εαυτός μας»

LIFESTYLE1 ώρα ago

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ γυμνός μόνο με μια πετσέτα, με τατουάζ να σκεπάζουν το γυμνασμένο σώμα του: Σε νέο βίντεο, ακόμα πιο σέξι

LIFESTYLE1 ώρα ago

Μαρία Μενούνος: Οι πρώτες φωτογραφίες της στην Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση ότι ο καρκίνος επέστρεψε

LIFESTYLE2 ώρες ago

Από αυτή τη σχολή χορού ξεκινάει ένα μοναδικό ταξίδι ελευθερίας της έκφρασης

LIFESTYLE2 ώρες ago

Πώς να φορέσετε τα παπούτσια της σεζόν σαν την Ντακότα Τζόνσον

LIFESTYLE2 ώρες ago

«Πριν από έντεκα χρόνια, πήρα μια πτήση χωρίς επιστροφή για τη Σαρδηνία, μόνο με 500 δολάρια στην τσέπη μου»

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Σφίγγει ο κλοιός για την Άντζελα Γκερέκου: Η αυστηρή απαγόρευση από την κόρη της, Μαρία Βοσκοπούλου – Τι δεν την αφήνει να κάνει

MEDIA4 ημέρες ago

Τηλεθέαση στον ΣΚΑΙ – Το 3,8% που πόνεσε τη θεία από το Κιλκίς

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Χαρές στο Χαλάνδρι – Παντρεύτηκε ο γιος του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, Δημήτρης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Αυτό είναι το χωριό της Λάρισας όπου η Νέα Δημοκρατία έσπασε το… κοντέρ με 76,67%

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Γονείς βρήκαν νεκρό τον γιο τους μέσα στο σπίτι τους

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Βόλος- Σοκ με τον θάνατο του Χρήστου Μπόκου σε ηλικία μόλις 42 ετών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Νέο σοκ στη Μαγνησία – Πέθανε 45χρονος από τη Ζαγορά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες ago

Πολυθεματικό πάρκο κατασκευάζεται στη Μυτιλήνη

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Σοβαρό τροχαίο στην Λεωφόρο Αθηνών: Νεκροί 37χρονος και 19χρονος

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Fwd: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΒΑ-ΜΑΪΟΣ 2023

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή