Connect with us

OIKONOMIA

Γιώργος Γεωργαντάς: Να γίνει χρήση του γεωργικού αποθέματος του 2023

Published

on

Spread the love

Την πρόσθετη χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ζήτησε με παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που έγινε στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε ό,τι αφορά στη χρήση των εκτάκτων μέτρων της ΚΟΑ, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι αποδείχθηκε πώς δεν επαρκούσαν καθώς η ενεργειακή κρίση δεν έχει μετριαστεί και ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης δεν έχει απομακρυνθεί. Υπό το πρίσμα αυτό ο ΥπΑΑΤ, όπως και άλλοι ομόλογοί του, ζήτησε να γίνει χρήση του γεωργικού αποθεματικού 2023. Πρότεινε δε, να εξεταστεί η έκτακτη παρέμβαση της Επιτροπής μέσα στο έτος με πρόσθετα μέτρα, καθώς οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά στην παραγωγή και στη σταθερότητα των αγορών δεν είναι ευοίωνες.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: Γιώργος Γεωργαντάς: Χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμμα αλλάζουν τα δεδομένα στον πρωτογενή τομέα

«Ο γεωργικός τομέας είναι αντιμέτωπος με τις σωρευτικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την τιμή του φυσικού αερίου και των λιπασμάτων, των απαιτήσεων της Πράσινης Συμφωνίας και των ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της Ένωσης με τρίτες χώρες. Οι όποιες αποφάσεις μας για έκτακτη χρηματοδότηση πρέπει να είναι άμεσες και ουσιαστικές χωρίς περιττούς περιορισμούς. Η γεωργία στην Ένωση πρέπει να στηριχθεί, καθώς η επισιτιστική μας ασφάλεια είναι η βάση για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, περιβαλλοντική ή οικονομική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Επιπρόσθετα, ο Έλληνας υπουργός, τόνισε ότι η εφαρμογή των Στρατηγικών Σχεδίων αποτελεί πρόκληση για τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα κατά το πρώτο έτος, όπου η εφαρμογή τους θα επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση. Προς τούτο ζήτησε να υπάρχει δυνατότητα οι όποιες διορθώσεις και τροποποιήσεις να εφαρμόζονται με ευελιξία και χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς.«Απαιτείται ευελιξία, ταχύτητα στην εξέταση και έγκριση των τροποποιήσεων του Στρατηγικού Σχεδίου από την Επιτροπή και έγκαιρη καθοδήγηση, όπου χρειαστεί, ώστε να υιοθετούνται οι απαιτούμενες τροποποιήσεις την χρονική περίοδο που χρειάζονται. Τα κονδύλια της ΚΑΠ είναι ανεκτίμητα για την επιβίωση των γεωργών και δεν πρέπει να υπονομευθεί η απορρόφησή τους από αυστηρά γραφειοκρατικούς ή χρονικούς περιορισμούς. Το επιτάσσει ο στόχος της στρατηγικής μας αυτονομίας».

Σχετικά με το Nutri-Score, επισημάνθηκε ότι τυχόν εφαρμογή του όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τους καταναλωτές στις επιλογές τους αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε εσφαλμένη πληροφόρησή τους. Εκφράσθηκε η αντίθεση της χώρας μας στην εφαρμογή ενός συστήματος που θέτει σε κίνδυνο την μακραίωνη γαστρονομική μας παράδοση, αλλά και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες όλων μέχρι τώρα να προστατευθούν προϊόντα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι όπως το ελαιόλαδό μας, τα τυριά μας, το μέλι μας, τα ψάρια μας. Εκλήθη δε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει σε μια εναρμονισμένη και χωρίς διακρίσεις τεκμηριωμένη επισήμανση, η οποία θα δίνει προτεραιότητα στην σωστή ενημέρωση των πολιτών με στόχο την προστασία της υγείας τους.

Σχετικά με τα ζητήματα αλιείας, ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε την αντίθεση της χώρας μας στην πρόταση για εξάμηνη συνεχόμενη απαγόρευση της αλίευσης του ευρωπαϊκού χελιού καθώς θα δημιουργούσε σημαντικό πρόβλημα στη δραστηριότητα αλιευτικών συνεταιρισμών και οργανώσεων παραγωγών της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται σε λιμνοθάλασσες και σε υδατοκαλλιέργειες, ενώ, παράλληλα, θα προκαλούσε αύξηση στην παράνομη και αδήλωτη αλιεία. Διαφάνηκε ότι οι θέσεις αυτές θα ληφθούν σοβαρά υπόψη ενόψει του τελικού συμβιβαστικού κειμένου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Τουρκία για την αλίευση του μακρύπτερου τόνου της Μεσογείου, ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Επιτροπής να εντάξει την γειτονική χώρα σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο αλίευσης που θα σέβεται τις πραγματικές αλιευτικές δυνατότητες και τα δικαιώματα των Κρατών Μελών. Στο πλαίσιο αυτό, προκάλεσε και συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση με την Τσέχικη Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου ζήτησε την εντατικοποίηση των ενεργειών από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πλήρη και συνεπή εφαρμογή του Κανονισμού ελέγχου αλιείας 1005/2008. Σχετικώς, ανέφερε ότι η Τουρκία οφείλει να  συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της Παράνομης, Λαθραίας και Άναρχης Αλιείας των τουρκικών αλιευτικών εντός των Ευρωπαϊκών υδάτων, ιδίως δε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ50 λεπτά ago

Ο Νικος Πασχαλης επικοινωνεί με Υπουργούς της κυβέρνησης για την στήριξη της Σκιαθου

ΘΕΣΣΑΛΙΑ60 λεπτά ago

Στο Βαλομάνδρι το εκλογικό κέντρο αντί στον Παραπόταμο

OIKONOMIA2 ώρες ago

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές

ΚΟΣΜΟΣ3 ώρες ago

Ουκρανία: Ελεύθερος σκοπευτής περιγράφει πως σκότωσε 113 Ρώσους

ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ώρες ago

Τι απαντά η 5η ΥΠΕ στο δημοσίευμα του onlarissa.gr για τις συνθήκες παραμονής των υγειονομικών στη δομή Κουτσοχέρου

LIFESTYLE4 ώρες ago

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη στην πιο αποκαλυπτική εμφάνιση της ζωής της – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ώρες ago

Παραίτηση Γιάννη Θωμά υπ συμβ με Κώστα Αγοραστό στην Καρδίτσα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ4 ώρες ago

Αστεροειδής ονομάστηκε «Fraser» προς τιμήν της τραγουδίστριας των Cocteau Twins – GPU

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ώρες ago

«Ηλέκτρα»: Πρεμιέρα σήμερα για το νέο ερωτικό δράμα εποχής της ΕΡΤ

MEDIA4 ώρες ago

Μάκης Πουνέντης – Δείτε ποια σειρά τον έκανε να κλάψει χτες… – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

VIDEO2 ημέρες ago

Βόλος: Η εικόνα της πόλης με το πρώτο φώς της ημέρας

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

VIDEO2 ημέρες ago

Βόλος: Ξεχείλισε ο κραυσίδωνας στη Ζάχου με Αναλήψεως

MEDIA7 ημέρες ago

«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

VIDEO14 ώρες ago

Βόλος: Εικόνες αποκάλυψης στις Αλυκές από τη θεομηνία κατέβασε όγκο φερτών υλών το Αλιγαρόρεμα

VIDEO3 ημέρες ago

Αυτοψία Μπέου &συνομιλεί με πολίτη..65% του λέει..άστα αυτά απαντά ο Αχιλλέας…να καθαρίσουμε τη πόλη

VIDEO3 ημέρες ago

H παραλιακή οδό της Άγριας πριν λίγη ώρα

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Λίμνη Κάρλα: Δείτε πως έγινε μετά την κακοκαιρία

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία Elias: Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Market Pass: Ποιοι πληρώνονται μέχρι την Παρασκευή

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή