ΚΟΣΜΟΣ
Γιβραλτάρ: Αναγνωρίστηκε και επισήμως ως «πόλη» με καθυστέρηση 180 ετών

Η βρετανική υπερπόντια επικράτεια είχε υποβάλει αίτημα για τον χαρακτηρισμό του ως πόλη φέτος με αφορμή και το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ, κίνηση στην οποία προέβησαν άλλες 39 περιοχές, με οκτώ εξ αυτών να κερδίζουν το συγκεκριμένο καθεστώς.

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όπως αναφέρει όμως το BBC, όταν οι αρμόδιοι εξέτασαν το αίτημα του Γιβραλτάρ διαπίστωσαν πως στα Εθνικά Αρχεία υπήρχαν έγγραφα με τα οποία η περιοχή αναγνωριζόταν ως πόλη ήδη από το 1842 δηλαδή από την Βασίλισσα Βικτωρία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η χορήγηση του καθεστώτος της πόλης σε μια περιοχή συνδέεται συχνά με την ύπαρξη καθεδρικού ναού, πανεπιστημίου ή μεγάλου πληθυσμού, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες ή προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.
Η αναγνώριση μια περιοχής ως ”πόλη” γίνεται από τον μονάρχη της Βρετανίας μετά από σχετική εισήγηση της κυβέρνησης.
Ωστόσο, αποφέρει λιγοστά υλικά οφέλη, αν και συχνά μπορεί να δώσει ώθηση στις κοινότητες τοποθετώντας τες στον χάρτη και η ίδια η αναγνώριση μιας περιοχής ως ”πόλη” είναι συνήθως λόγος υπερηφάνειας για τους κατοίκους.
Τι είχε συμβεί;
Η βρετανική κυβέρνηση, ανέφερε πως το αίτημα του Γιβραλτάρ δεν περιελήφθη στην λίστα με τα άλλα σχετικά αιτήματα αφού διαπιστώθηκε πως του είχε απονεμηθεί ο τίτλος τίτλος από τη βασίλισσα Βικτώρια, χωρίς όμως να είναι σαφές πώς ακριβώς συνέβη αυτό.
Το Γιβραλτάρ (ή Χιβραλτάρ στα Ισπανικά) είναι μια βραχώδης χερσόνησος έκτασης μόλις 6,5 τ.χλμ. στα νότια της ιβηρικής. Στο τοπίο κυριαρχεί ο βράχος του Γιβραλτάρ, στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου ζουν πάνω από 32.000 άνθρωποι.
Σε απόσταση περίπου 7νμ είναι οι ακτές του Μαρόκο ενώ το στενό θαλάσσιο πέρασμα που ενώνει τον Ατλαντικό Ωκεανό με την Μεσόγειο αποκαλείται Στενό του Γιβραλτάρ.
Η περιοχή, αποτελεί βρετανική υπερπόντια επικράτεια από το έδαφος από το 1713, όταν παραχωρήθηκε στη Βρετανία βάσει συνθήκης ειρήνης που υπογράφηκε μετά τον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής.
Ανανεωμένη η λίστα
Στη νέα λίστα με τις πόλεις της βρετανικής επικράτειας υπάρχουν τώρα συνολικά 81 και το Γιβραλτάρ είναι η μια από τις μόλις πέντε που βρίσκονται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι άλλες είναι: το Χάμιλτον στις Βερμούδες, η Τζέιμσταουν στην Αγία Ελένη και ο Ντάγκλας στη Νήσο του Μαν που ήταν στη λίστα, ενώ η πόλη Στάνλεϊ στα Νησιά Φώκλαντ ήταν μεταξύ εκείνων που αναγνωρίστηκαν ως πόλη φέτος στο πλαίσιο του Πλατινένιου Ιωβηλαίου.
Το δε Σάουθεντ στο Έσσεξ έλαβε επίσης το καθεστώς της πόλης νωρίτερα φέτος μετά τη δολοφονία του βουλευτή Ντέιβιντ Έιμς, ο οποίος εκπροσωπούσε την περιφέρει του Δυτικού Σάουθεντ από το 1997 και είχε διεξάγει πολυετή εκστρατεία για το θέμα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
«Έσβησε» μπροστά στην αντλία γνωστός 49χρονος πρατηριούχος στη Νέα Ιωνία Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες ago
Θλίψη με το μήνυμα του γιου του 49χρονου Βολιώτη που «έσβησε» έξω από το βετζινάδικο του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη για 56χρονη γυναίκα από Γατζέα
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ημέρες ago
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Ελάχιστες αλλαγές στη νέα κάλπη