ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γλυπτά του Παρθενώνα: Με «αν» και εφόσον» η επιστροφή
H πρώτη επίσημη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ, στο Λονδίνο, έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα με τα γλυπτά του Παρθενώνα και την πιθανή επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά Μητσοτάκη ετέθη (και) το θέμα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα καθώς αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελλάδα και ούτως ή άλλως οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Πάγιο αίτημα της Ελλάδας η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο
Όμως, από το No 10 της Ντάουνινγκ Στριτ επέμειναν ότι το μέλλον των γλυπτών δεν είναι στην ατζέντα του Στάρμερ. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους. «Παραμένει θέμα του Βρετανικού Μουσείου και η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει τον νόμο για να επιτρέψει τη μόνιμη μετακίνηση των γλυπτών του Παρθενώνα», συμπλήρωσαν.
Η ελληνική πλευρά χαιρετίζει το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο αλλά τίποτα ακόμα δεν μπορεί να «κλειδώσει» τη συμφωνία.
Το «αγκάθι» στις συνομιλίες και μια… ευνοϊκή συγκυρία
Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης (thetimes) «εξυπακούεται ότι οι συνομιλίες για τα μάρμαρα – των οποίων ηγείται ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του μουσείου – εστιάζουν σε μια πιθανή συμφωνία δανεισμού στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτιστικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών».
Οι αίθουσες που φιλοξενούν τα γλυπτά πρόκειται να κλείσουν για εκτεταμένη ανακαίνιση τα επόμενα χρόνια. Αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα, τουλάχιστον προσωρινά, γράφει η ενημερωτική ιστοσελίδα.
Ωστόσο, σημειώνει, οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί τη βρετανική ιδιοκτησία των μαρμάρων -κάτι που αποτελούσε μέχρι στιγμής αγκάθι στις συνομιλίες.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης ο επαναπατρισμός τους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει τον επαναπατρισμό των έργων τέχνης ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του. Μια πηγή ανέφερε ότι το ερώτημα είναι αν ο Έλληνας θα μπορούσε να δεχτεί μια συμφωνία δανεισμού – που θα απαιτούσε από τους Έλληνες να αποδεχτούν επίσημα τη βρετανική ιδιοκτησία των πολιτιστικών θησαυρών.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι πιστεύει ότι μια συμφωνία είναι «σχετικά κοντά».
Περιγράφοντας τις συζητήσεις ως «ειλικρινείς και ανοιχτές», δήλωσε στον Guardian: «Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ως προς το πώς μπορούμε να δομήσουμε τη συνεργασία μας και νομίζω ότι με τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών θα έχουμε μια καλύτερη ευκαιρία να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία, διότι δεν θα αντιταχθεί σε μια συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου».
-
ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες ago
Αγία Παρασκευή: Χωρίς δίπλωμα ο 22χρονος που παρέσυρε με τη μηχανή και σκότωσε τον 85χρονο με τον σκύλο του
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago
Αγία Παρασκευή: Θανατηφόρο τροχαίο με παράσυρση πεζού από μοτοσικλέτα
-
ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες ago
Καίτη Γκρέυ: Αυτό είναι το βίντεο που επιθυμούσε να προβληθεί μετά τον θάνατό της – Τι ζητά από τον Θεό
-
ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες ago
Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Λέσβο
-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες ago
Κρήτη: Η πολυτάραχη ζωή του Στέφανου Κοκολογιάννη – Την Πέμπτη απολογείται ο 79χρονος που τον πυροβόλησε
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Άρτα: Ερωτήματα γύρω από τον θάνατο 5χρονης σε νοσοκομείο του Ρίου – Το 2ο παιδί που χάνει η οικογένεια
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ10 ώρες ago
Το σύνδρομο του κραγιόν: Γιατί οι πωλήσεις καλλυντικών αυξάνονται σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago
Λέσβος: Κατολισθήσεις βράχων από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ – Ποια σχολεία θα είναι κλειστά