ΚΟΣΜΟΣ
Γουχάν: Ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας – Γρίφος η προέλευση του ιού (video)


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το lockdown στη Γουχάν της Κίνας, που σόκαρε τον πλανήτη, και σήμανε την αρχή της μάχης με τον αόρατο εχθρό, για τον υπόλοιπο κόσμο. Και ενώ το τρίτο κύμα της COVID -19 βρίσκεται σε εξέλιξη, ο γρίφος από που προήλθε ο ιός, όχι μόνο παραμένει άλυτος, αλλά περιπλέκεται. Στο μεταξύ ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλούν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα όσον αφορά το αν η COVID-19 προήλθε από την Κίνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ομάδα του οποίου έχει αποσταλεί στην χώρα αυτή.
«Όλες οι υποθέσεις βρίσκονται στο τραπέζι. Είναι σαφώς υπερβολικά νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε ο ιός αυτός, αν ήταν στην Κίνα ή εκτός Κίνας», δήλωσε ο διευθυντής που είναι αρμόδιος για θέματα έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στους κόλπους του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.
«Υπάρχουν διαφορετικές (…) επιστημονικές παρατηρήσεις σε διαφορετικά μέρη του κόσμου», συνέχισε, «είναι ένα μεγάλο αίνιγμα και δεν μπορούμε να έχουμε μια συνολική εικόνα κοιτάζοντας ένα από τα 10.000 κομμάτια ενός παζλ».
Προβληματισμός από τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων
Ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλούν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων από την Pfizer, ενώ και η Astrazeneca προειδοποίησε ότι θα παραδώσει στην Ε.Ε. 60% λιγότερα εμβόλια, το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σε δημοσίευμά του το περιοδικό Der spiegel επισημαίνει, πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί αυτονόητη ελευθερία, και όχι προνόμιο.
Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Μπόρις Τζόνσον: Η Telegraph «καίει» τον Τζόνσον μετά από δημοσίευμα των «Νέων» για τα Ελγίνεια


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το δημοσίευμα των «Νέων Σαββατοκύριακο» με τίτλο «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν αμέσως στην Αθήνα!» έφερε στο φως άγνωστες επιστολές από το 1986 του νυν Βρετανού πρωθυπουργού προς την τότε υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας Μελίνα Μερκούρη στις οποίες φαίνεται υπέρμαχος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οι επιστολές ντοκουμέντα εκθέτουν τον Μπόρις Τζόνσον που τώρα δεν δέχεται να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Μαρμάρων, ενώ πλέον υποστηρίζει ότι ο λόρδος Έλγιν τα απέκτησε νόμιμα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το θέμα των «Νέων» έφτασε στον βρετανικό τύπο που σχολιάζει την ασυνέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα η The Telegraph σε άρθρο της με τίτλο «Επιστολές αποκαλύπτουν ότι o Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε την κυβέρνηση για την μη επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων», αναφέρεται στα γράμματα του τότε φοιτητή Τζόνσον στη Μελίνα Μερκούρη, ως αποκάλυψη της εντελώς διαφορετικής στάσης που διατηρούσε νεότερος.
Τι αναφέρει η Telegraph
Πιο συγκεκριμένα, με δυο επιστολές που έστειλε, και οι οποίες ήρθαν στο φως το δημοσιότητας, εκφράζεται ως νέος με πάθος υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα, κατηγορώντας το Λόρδο Έλγιν για την “απόλυτη λεηλασία” που σήμανε η μεταφορά τους στην Βρετανία.
Οι μέχρι πρότινος αδημοσίευτες επιστολές γράφτηκαν το 1986. Τότε ο νεαρός Τζόνσον έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ενώ ήταν και Πρόεδρος της Oxford Union. Μάλιστα στις επιστολές του κατηγορούσε την βρετανική κυβέρνηση για “σοφιστεία και αδιαλλαξία”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον, τότε 21 ετών, ισχυριζόταν ότι η πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης ήταν “απαράδεκτη για καλλιεργημένους ανθρώπους”, ενώ εξέφραζε την θλίψη του για τους σκανδαλώδεις χειρισμούς.
Ο «παράνομος» Έλγιν
Οι επιστολές, οι οποίες αποκαλύφθηκαν από την εφημερίδα «Τα Νέα», γράφτηκαν με τελικό αποδέκτη τη Μελίνα Μερκούρη, με τον τότε νεαρό φοιτητή να τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της επανένωσης. Ισχυριζόταν, δε, ότι ο Λόρδος Έλγιν κινήθηκε χωρίς να εξασφαλίσει τις νόμιμες άδειες, γεγονός που “κλόνιζε” ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση της Βρετανίας.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός πλέον Μπόρις Τζόνσον απέρριψε το άμεσο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστροφή των γλυπτών, ισχυριζόμενος ότι ανήκουν δικαιωματικά στο Βρετανικό Μουσείο.
Σε συνέντευξη του στα «Νέα» το Μάρτιο του 2021, έλεγε: «Κατανοώ τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού –και κυρίως του πρωθυπουργού – για το θέμα. Αλλά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μια σταθερή μακροχρόνια θέση για τα γλυπτά, η οποία είναι ότι αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Λόρδο Έλγιν σύμφωνα με τους νόμους της εποχής και ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου από την απόκτησή τους».
Αξίζει να σημειωθεί πως στις επιστολές που έγραφε ως νέος φοιτητής επεσήμανε πως ακόμα και οι τουρκικές αρχές «αρνήθηκαν ότι τα άτομα που είχαν πουλήσει αυτά τα γλυπτά είχαν οποιοδήποτε δικαίωμα να τα διαθέσουν. Ο Τζόνσον κατηγόρησε τον Λόρδο Έλγιν ότι εκμεταλλεύτηκε τη «σχεδόν αναρχία» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να τα αφαιρέσει.
Τι υποστηρίζει ο Τζόνσον
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιστολές ανακαλύφθηκαν σε βιβλιοθήκη της Οξφόρδης και η αυθεντικότητά τους έχει επιβεβαιωθεί από πηγή της Οξφόρδης αλλά και από πρόσωπο που υπηρετούσε ως αξιωματούχος του ελληνικού κράτους εκείνη την εποχή.
Η αποκάλυψη έρχεται έξι μήνες αφότου τα «Νέα» αναδημοσίευσαν ένα άρθρο του Μπόρις Τζόνσον τον Απρίλιο του 1986, στο οποίο προέτρεπε τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι είχαν αφαιρεθεί παράνομα από τον αρχαίο ναό της Αθήνας.
Φυσικά, πηγές της βρετανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι ο Τζόνσον είχε γράψει το άρθρο σε μια στιγμιαία έκρηξη νεανικού ενθουσιασμού, αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη. Ωστόσο, προκαλεί αίσθηση η διατύπωσή του σε μια εκ των επιστολών: «Νομίζω ότι η πλειοψηφία των φοιτητών συμφωνεί μαζί μου όταν λέω ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο τα Γλυπτά, οι πιο σημαντικοί και όμορφοι θησαυροί που μας άφησε ο αρχαίος κόσμος, δεν πρέπει να επιστραφούν αμέσως από το Βρετανικό Μουσείο στο νόμιμο σπίτι τους στην Αθήνα».
Σε κάθε περίπτωση, όσοι τάσσονται υπέρ της επανένωσης και του επαναπατρισμού των Γλυπτών ισχυρίζονται ότι το γεγονός ότι οι επιστολές αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην βρετανική κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζουν και την υποκρισία του Βρετανού Πρωθυπουργού.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ουκρανική σημαία κυματίζει ξανά στο Φιδονήσι


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν σε έπαρση της ουκρανικής σημαίας στο Φιδονήσι, τη βραχονησίδα με την τεράστια στρατηγική και συμβολική σημασία στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την αποχώρηση των Ρώσων την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από μήνες βαρύτατων βομβαρδισμών.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Η στρατιωτική επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί και το έδαφος του Φιδονησίου έχει επιστρέψει στην ουκρανική κυριαρχία», δήλωσε η Ναταλία Χουμενιούκ, εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η Ουκρανία θεωρεί τον έλεγχο του νησιού κρίσιμο βήμα για τη χαλάρωση του ναυτικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Μόσχα στα νότια λιμάνια της χώρας.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ουκρανοί στρατιώτες θα επιχειρήσουν να επανεγκαθιδρύσουν σταθερή παρουσία στο νησί, καθώς είναι επικίνδυνα εκτεθειμένο σε βομβαρδισμούς.
Γκρίζα ζώνη
Την Κυριακή, στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στον Guardian ότι η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας γύρω από το Φιδονήσι παραμένει «γκρίζα ζώνη», εννοώντας ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν σκοπό να επαναφέρουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή.
Το Φιδονήσι έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο όταν η Ρωσία το κατέλαβε τον Φεβρουάριο. Ένας ουκρανός στρατιώτης είχε φωνάξει στο επιτιθέμενο ρωσικό πολεμικό πλοίο να «πάει να γ*μηθεί», μια φράση που έκτοτε μετατράπηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή συνθήματα της ουκρανικής αντίστασης.
Τα ουκρανικά ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημο που απεικονίζει έναν ουκρανό στρατιώτη να υψώνει το μεσαίο δάχτυλο στη ρωσική ναυαρχίδα Moskva, η οποία αργότερα βυθίστηκε. Από τη στιγμή που η Ρωσία κατέλαβε το νησί, ουκρανικά στρατεύματα είχαν επιχειρήσει πολλές φορές να ανακτήσουν τον έλεγχό του.
«Κινήσεις καλής θέλησης» και αντίποινα
Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι αποχώρησε την Πέμπτη από το νησί σε μια «κίνηση καλής θέλησης», για να δείξει ότι δεν εμποδίζει τον ΟΗΕ από τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω του οποίου θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
Ρωσική στρατιωτική επίθεση στην πόλη Σερχίιβκα, κοντά στην Οδησσό, την Παρασκευή, ερμηνεύτηκε από τις ουκρανικές αρχές ως αντίποινα για τους ρώσους στρατιώτες που – κατά τα δικά τους λεγόμενα – αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Φιδονήσι την προηγούμενη ημέρα.
Τουλάχιστον 21 άτομα, μεταξύ των οποίων και δυο παιδιά, σκοτώθηκαν από την επίθεση, όταν δυο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πολυώροφη πολυκατοικία και ένα κέντρο εκδηλώσεων.
«Οι δυνάμεις κατοχής δεν μπορούν να νικήσουν στο πεδίο της μάχης, κι έτσι στρέφονται στην αποτρόπαια δολοφονία αμάχων», υποστήριξε ο Ιβάν Μπακάνοφ, επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών (SBU). «Αφότου ο εχθρός απομακρύνθηκε από το Φιδονήσι, αποφάσισε να απαντήσει με τον κυνικό βομβαρδισμό σε στόχους αμάχων».
Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι η αποχώρηση δεν εγγυάται την ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, θα «περιορίσει σημαντικά» τη ρωσική δραστηριότητα στην περιοχή. «Βήμα-βήμα, θα απωθήσουμε τη Ρωσία από τη θάλασσα, τη γη και τον ουρανό μας», είπε χαρακτηριστικά.
Το Κίεβο κατηγόρησε το Σάββατο τη Ρωσία για τη ρίψη εμπρηστικών βομβών φωσφόρου στο Φιδονήσι. Την ώρα της επίθεσης, στο νησί δεν υπήρχαν ουκρανικά στρατεύματα και, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν την ουσία για να κάψουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στο Φιδονήσι κατά την υποχώρησή τους από αυτό.
Πηγή: Guardian

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
COVER STORY1 ημέρα ago
Στην παραλία Κεχρια Σκιαθου ο Σακης Ρουβάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σοκ στον Βόλο- Σκοτώθηκε 14χρονο κορίτσι -Έπεσε στο μπάνιο του σπιτιού της
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε ο 53χρονος Κωνσταντίνος Ντάκης από Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε ξαφνικά 49χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
50χρονη από Πτελεό είπε ψέματα και ..αναστάτωσε ολόκληρο χωριό!
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε ο έμπορος αυτοκινήτων Γιάννης Μέκκας από τον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Στα δικαστήρια Βόλου συνοδεία αστυνομικών οδηγήθηκε για τρίτη φορά σε δύο εβδομάδες 29χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Αυτός είναι ο Bολιώτης προπονητής kick boxing που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος 15χρονης μαθήτριάς του