Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Γουργουλιάνης: “Αυτή είναι η πορεία προς το τέλος

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Εδώ, ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται και ο κορωνοϊός, ο οποίος παρά το γεγονός πως οι εμβολιασμοί προχωρούν παγκοσμίως με ικανοποιητικότατους ρυθμούς και παρά τα πολύ σκληρά μέτρα που έλαβαν οι περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο (βλ. παρατεταμένο lockdown), αρνείται να μας αδειάσει τη γωνιά.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα πράγματα, μάλιστα, γίνονται- ή, έστω, δείχνουν να γίνονται- χειρότερα λόγω των συνεχών μεταλλάξεων. Η ινδική, η βρετανική, η αφρικανική και… πλείστες άλλες φέρεται να μεταδίδονται απείρως πιο εύκολα και, ως εκ τούτου, να «κολλάνε» covid ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ανά την υφήλιο, παρά το γεγονός πως πολλοί πια εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι.

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν και κατά πόσο πρέπει να μας ανησυχούν οι αλλεπάλληλες «αλλαγές» του ιού;

Σ’ αυτή την ερώτηση αρμόδιοι ν’ απαντήσουν, φυσικά, είναι οι λοιμωξιολόγοι και οι εμπειρογνώμονες. Το πώς θα απαντήσουν, ωστόσο, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που είτε κινδυνολογούν σε βαθμό αδικαιολόγητης υστερίας (βέβαια δικαιολογείται το γιατί, αλλά ας μην ασχοληθούμε με αυτό τώρα…) είτε ρέπουν προς την πλευρά των ελεγχόμενων αρνητών και είναι εξίσου επικίνδυνοι.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι ψύχραιμες φωνές- κι ευτυχώς για τη χώρα μας, δεν είναι λίγες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας ο κύριος Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Γουργουλιάνης αποτελεί εδώ και 1.5 χρόνο που ο κορωνοϊός μας έχει αρπάξει απότομα από τα μούτρα μια από τις πιο ήρεμες φωνές, που αναλύει τα δεδομένα και λύνει πληθώρα αποριών του απλού κόσμου, ο οποίος, εξυπακούεται, δεν έχει την κατάρτιση να «χειριστεί» το ζήτημα του ιού- πολλώ δε μάλλον να εκφράσει άποψη.

Προσφάτως, λοιπόν, ο καθηγητής ρωτήθηκε για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις μεταλλάξεις που τόσο τρομάζουν την πλατιά μάζα και, γι’ ακόμα μία φορά, απάντησε με απλά λόγια, ούτως ώστε να το καταλάβουμε όλοι μας.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Καταρχάς, οι κορωνοϊοί δεν είναι ιοί που κάνουν συχνές μεταλλάξεις. Ασχολούμαστε με τις μεταλλάξεις, όμως θυμίζω ότι η γρίπη κάθε χρόνο αλλάζει και κάθε χρόνο κάνουμε διαφορετικό εμβόλιο. Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού που είχαμε μέχρι τώρα είναι στην κατεύθυνση μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και λιγότερων θανάτων.

Αυτό που τελικά θέλει ένας ιός… Ένας ιός θέλει να μολύνει ανθρώπους αλλά να μην τους σκοτώνει ώστε να επιβιώνει ο ίδιος. Άρα η πορεία των μεταλλάξεων, μέχρι τώρα, δεν είναι πορεία θανατηφόρου ιού. Η πιθανότητα ο ιός να γίνει θανατηφόρος στο μέλλον είναι πάρα πολύ μικρή. Το πιθανότερο είναι να γίνεται περισσότερο μεταδοτικός από την άλλη όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται, κάποιοι άλλοι θα νοσούν και κάπου εκεί θα τελειώσει η πανδημία. Αυτή είναι η πορεία…»

Τέλος, είπε: «Δεν περιμένουμε πολλές μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις είναι σε αυτήν την κατεύθυνση που βλέπουμε μέχρι τώρα. Τα εμβόλια πιάνουν τις μεταλλάξεις. Αυτό το ξέρουμε ήδη από όλα τα εμβόλια για όλες τις γνωστές μεταλλάξεις. Έτσι πάμε για ένα πολύ καλό καλοκαίρι».

Το συμπέρασμα που εξάγεται επομένως είναι πως οι μεταλλάξεις είναι, τρόπον τινά, «καλές», μιας και παρά το γεγονός πως αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού, δεν τον κάνουν πιο θανατηφόρο και η πορεία του μοιάζει προδιαγεγραμμένη.

«Αυτή είναι η πορεία προς το τέλος»: Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί με απλά λόγια πώς θα τελειώσει η πανδημία

Σημαίνει αυτό πως πρέπει να χαλαρώσουμε σε βαθμό… εγκληματικό; Σε καμία περίπτωση: θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να προσέχουμε, κάνοντας το εμβόλιο και υψώνοντας τείχος απέναντι στον covid.

Λίαν συντόμως θ’ αποτελεί ανεπιθύμητη ανάμνηση και θα πέσουμε με περίσσια φόρα στην αγκαλιά της αιώνιας, πλέον, αγαπημένης μας: της κανονικότητας…

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εκδήλωση στο Γυμνάσιο Αμπελώνα –

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η «Μικρασιατική Καταστροφή και ο Ξεριζωμός» ήταν  το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 24/05/2022, στο Γυμνάσιο Αμπελώνα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την εκπαιδευτικό του Σχολείου κα Μακρυγιάννη Νικολέτα, στο πλαίσιο του μαθήματος των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Αλησμόνητες Πατρίδες». Η Ιστορική Λαογραφική Ένωση Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2017 με έδρα τον συνοικισμό Αβέρωφ της Λάρισας με σκοπό να διατηρηθεί και να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά και η πολιτισμική ταυτότητα των Ελλήνων της Μ. Ασίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ομιλήτριες ήταν η κα Παπαγγελάκη Κων/να καθώς και η κα Κοτζαμάνογλου Ζαφειρία.Με μια μεστή ιστορική αναδρομή παρουσιάστηκε  η διαδρομή στον χώρο και τον χρόνο των Ελλήνων Μικρασιατών. Διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα «Ματωμένα Χώματα» της Δ. Σωτηρίου, την «Αιολική Γη» του Η. Βενέζη, καθώς και ένα ποίημα της κας Κοτζαμάνογλου Ζαφειρίας.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με τη μουσική τους οι: κ. Καλαμπούκας Χρήστος , λαούτο, κ. Κράιας Παναγιώτης, κιθάρα, κ. Ζιώζιας Αθανάσιος, βιολί, κα Πουλιάνα Στεφανία, ακορντεόν (μουσικός του Σχολείου), κα Ράπτη Κων/να, τραγούδι (εκπαιδευτικός του Σχολείου), και οι μαθητές του Σχολείου Πούλιος Ηλίας, κλαρίνο, Μαρκοπούλου Μιχαέλα και Σιούτας Νικόλαος, τουμπερλέκι. Συμμετείχαν τραγουδώντας όλοι οι μαθητές/τριες της Γ’ Γυμνασίου. Τα μουσικά ακούσματα της Μ. Ασίας συνοδεύτηκαν από τους χορούς των μαθητών/τριών στην αυλή του Σχολείου, όπου στο τέλος γεύτηκαν παραδοσιακά μικρασιάτικα γλυκά.

Ο Σύλλογος Καθηγητών του Γυμνασίου Αμπελώνα και η Διεύθυνση του Σχολείου, ευχαριστούν θερμά το Σύλλογο «Αλησμόνητες Πατρίδες» και τους Μουσικούς για την όμορφη εμπειρία που μας χάρισαν.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Παρουσίασαν τις ειδικότητες των δημόσιων αγροτικών ΙΕΚ του ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡA –

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τις ειδικότητες που μπορούν οι νέοι να παρακολουθήσουν στα δημόσια αγροτικά ΙΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε χώρο της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής που φέτος συμπληρώνει 111 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στην εκπαίδευση νέων σε θέματα γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Την παρουσίαση των ειδικοτήτων έκαναν ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χουρουτουνιάν μαζί με τον διευθύνοντα σύμβολο του οργανισμού, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, παρουσία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήση Μαμούρη, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, του αντιπεριφερειάρχη αγροτικών Θεμάτων Θεσσαλίας, Αποστόλη Μπίλλη, του αντιδημάρχου Λαρισαίων, Γιάννη Αλεξούλη, υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων αγροτών και πολλών άλλων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Στην Αβερώφειο Γεωργική σχολή βρέθηκαν και ξεναγήθηκαν σήμερα στις εγκαταστάσεις της, μαθητές από αντίστοιχα τμήματα σχολείου της Πολωνίας.


Την ξενάγηση των μαθητών και εκπαιδευτικών συνοδών του σχολείου έκανε ο καθηγητής της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής, Νίκος Τσουλούφας μαζί με τους σπουδαστές της σχολής.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσίασης των ειδικοτήτων των δημόσιων αγροτικών ΙΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, πραγματοποιήθηκαν ειδικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα το ΙΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ – Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Λάρισας, παρουσίασε τις ειδικότητες του “Διαχειριστή Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων” και του “Τεχνικού Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων”.
Επίσης, η διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η Διευθύντρια του ΙΕΚ, αλλά και επαγγελματίες – απόφοιτοι της Σχολής αναφέρθηκαν στα πολύτιμα εφόδια που έχουν αποκομίσει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.


Αύριο, Τετάρτη 25 Μαΐου, το ΙΕΚ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – Ξυλογλυπτική Σχολή Καλαμπάκας, θα παρουσιάσει την ειδικότητα “Τεχνικός Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογών σε Ξύλινες Κατασκευές”, ενώ η εκδήλωση με θέμα: “Καλλιέργησε το μέλλον σου: Γίνε Νέος Αγρότης”, θα ξεκινήσει στις 11.00 π.μ. Σε αυτήν η Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Διευθυντής του ΙΕΚ, καθώς και επαγγελματίες – απόφοιτοι της Σχολής θα αναφερθούν στον σημαντικό εκπαιδευτικό ρόλο του ΙΕΚ για τη μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση και καταξίωση των αποφοίτων του στον κλάδο της Ξυλογλυπτικής και των Εφαρμογών σε Ξύλινες Κατασκευές.

ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 λεπτά ago

Ελληνική Εβδομάδα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στην Αλβανία

ΕΛΛΑΔΑ6 λεπτά ago

Βασίλης Γκουρούσης: Αποφυλακίστηκε ο σύζυγος της Τέτας Καμπουρέλη για το «ριφιφί» στις θυρίδες

OIKONOMIA13 λεπτά ago

Σούπερ Μάρκετ: Τα κόλπα που χρησιμοποιούν για να μας κάνουν να ξοδεύουμε περισσότερα

ΚΟΣΜΟΣ14 λεπτά ago

Ε.Ε.: Πέφτουν οι μάσκες στον εκβιασμό του Όρμπαν για το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας

ΘΕΣΣΑΛΙΑ15 λεπτά ago

Εκδήλωση στο Γυμνάσιο Αμπελώνα –

ΠΟΛΙΤΙΚΗ24 λεπτά ago

Μάθημα στη φύση για τους μαθητές σχολείου στο Λαγκαδά

ΕΛΛΑΔΑ25 λεπτά ago

Υπόθεση Έφης Τσιχλάκη: Ένοχος για ανθρωποκτονία ο σύζυγός της

OIKONOMIA32 λεπτά ago

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία διαθέτει αντοχές και ισχυρή δυναμική

ΚΟΣΜΟΣ33 λεπτά ago

Ευλογιά των πιθήκων: Κίνα κατηγορεί ΗΠΑ για διαρροή του ιού

ΘΕΣΣΑΛΙΑ34 λεπτά ago

Παρουσίασαν τις ειδικότητες των δημόσιων αγροτικών ΙΕΚ του ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡA –

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

Δημοφιλή