ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γραμμή παραγωγής τανκς στην Ελλάδα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Συζητήσεις με το Βερολίνο
Να ξέρετε ότι την περίοδο (του πολέμου στην Ουκρανία), η Αθήνα έχει αρχίσει εξαιρετικά προχωρημένες διαβουλεύσεις με το Βερολίνο για τη μεταφορά της γραμμής παραγωγής των αρμάτων μάχης στην Ελλάδα. Δηλαδή, όπως μου λέει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι μια ιστορική συγκυρία που πρέπει η χώρα μας να εκμεταλλευτεί και συνδυάζεται με την απόφαση της Γερμανίας να εξοπλιστεί.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Καταβάλλεται δηλαδή προσπάθεια ώστε άρματα μάχης (ανάμεσά τους και τα Λέοπαρντ) να κατασκευάζονται στην Ελλάδα: «Δύο χρόνια το παλεύω αυτό», λέει ο υπουργός με την προσθήκη ότι θα κατασκευάζονται σε γραμμή παραγωγής άρματα μάχης στην χώρα μας.
Όχι μόνον θα κατασκευάζονται τανκς αλλά η ίδια μονάδα θα μπορεί να αναβαθμίσει και τα περίπου 700 Λέοπαρντ του Στρατού Ξηράς που ανήκουν σε διάφορες εκδοχές αυτού του τύπου (όπως LEO 2A4 και LEO 1A5). Το θέμα είναι πού θα δημιουργηθεί αυτό το εργοστάσιο αρμάτων; Είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στον Βόλο λένε οι πηγές, κάτι που δεν αποφασιστεί στο μέλλον.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές το όλο εγχείρημα αποτελεί μια πρωτοβουλία της Αθήνας, η οποία επιχειρεί να μετατρέψει τη χώρα σε κόμβο επισκευής, συντήρησης , αναβάθμισης και κατασκευής των γερμανικών αρμάτων μάχης, τα οποία υπάρχουν στο οπλοστάσιο συνολικά 20 χωρών στον κόσμο, με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στην Ευρώπη (ανάμεσά τους και η Τουρκία).
ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε συναγερμό για 72 ώρες το Πεντάγωνο – Οι κινήσεις της Τουρκίας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Ερντογάν μίλησε. Και έστειλε το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Κοντά στις ακτές της Αττάλειας. Είναι αυτό αρκετό για να δοθεί το παράγγελμα «ανάπαυση» στις Ενοπλες Δυνάμεις; Να χαλαρώσει η επιφυλακή και να περάσουμε σε κατάσταση καλοκαιρινής ραστώνης στο Αιγαίο; Μάλλον όχι.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αφού το Πεντάγωνο ιδιαίτερα τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου θα παραμείνει σε αυξημένη επιφυλακή. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προγραμματίζεται να είναι στην Τήνο, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, ωστόσο η πλειονότητα των συνεργατών του θα είναι στα γραφεία τους και το στράτευμα σε αυξημένη επαγρύπνηση. Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.
Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία θα γίνει διαφορετική χώρα μόλις εξάγει φυσικό αέριο λέει ο Ερντογάν
Πηγές του Πενταγώνου άλλωστε τόνιζαν στα «ΝΕΑ» ότι το σύνολο του σχεδιασμού ετοιμότητας είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στο ίδιο πλαίσιο έχει ενεργοποιηθεί και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εάν υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης να είναι σε ετοιμότητα άνθρωποι και στελέχη που μπορούν να χειριστούν οποιαδήποτε ενδεχόμενη κρίση με την ψυχραιμία και την πολιτική αντίληψη που απαιτείται, χωρίς δεύτερες σκέψεις και κυρίως χωρίς να παρασύρονται από «θερμόαιμες αντιδράσεις», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά στελέχη του Πενταγώνου.
Οι 4 πιθανές εκδοχές
Πριν ακόμα τις επίσημες ανακοινώσεις Ερντογάν για το πού θα κατευθυνθεί τελικά το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», το ΥΠΕΘΑ εξέταζε τέσσερα σενάρια βάσει των εισηγήσεων από τα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα δύο που ήταν σενάρια υψηλής έντασης αφορούσαν το ενδεχόμενο το γεωτρύπανο να κατευθυνθεί είτε στην περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο, είτε στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, με στόχο μία επανάληψη της έντασης του 2020. Το τρίτο σενάριο που ήταν το σενάριο μεσαίας έντασης προέβλεπε το γεωτρύπανο να κινηθεί σε περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Διαβάστε επίσης: Επιμένουν προκλητικά τα τουρκικά ΜΜΕ – Τι λένε για τρομοκράτες, F16 και νησιά του Αιγαίου
Το επικίνδυνο σενάριο
Αν και το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» επί του παρόντος κινείται σε περιοχές που μέχρι στιγμής δεν προκαλεί ανησυχία, τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν θεωρούν ότι μπορούν να χαλαρώσουν, καθώς εκκρεμεί και ένα τέταρτο σενάριο. Αυτό της έντασης μέσω της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού και της σύνδεσής του με την τρομοκρατία.
Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα τουρκικά ΜΜΕ δημοσιεύουν ρεπορτάζ τα οποία αναφέρονται σε συλλήψεις αντικαθεστωτικών και χαρακτηριζόμενων ως «τρομοκρατών» που φέρονται ότι είναι μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ΡΚΚ ή του DHKP-C, ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα. Από τον Εβρο ή μέσω των νησιών.
Πλέον πρόσφατο δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης της «Sabah», που ανέφερε ότι η τουρκική ακτοφυλακή στις 9 Αυγούστου συνέλαβε δύο άνδρες που προσπάθησαν να φτάσουν στην Ελλάδα κολυμπώντας ξεκινώντας από το Μπόντρουμ, σημειώνοντας μάλιστα ότι περισσότεροι από 8.000 γκιουλενιστές έχουν βρει καταφύγιο επί ελληνικού εδάφους από το 2016 και μετά.
Είχαν προηγηθεί και οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στην Πρεσβευτική Διάσκεψη στην Αγκυρα, ο οποίος έκανε αναφορά στην προσφυγική δομή του Λαυρίου και τον ρόλο που της αποδίδει η Τουρκία χαρακτηρίζοντάς την δήθεν στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών του ΡΚΚ.
Το Πεντάγωνο δεν αποκλείει τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου να επιχειρηθεί να «στηθεί» ένα επεισόδιο με «μετανάστες-τρομοκράτες» που θα φέρει αντιμέτωπες τις δυνάμεις της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής με ορατό τον κίνδυνο «ατυχήματος». Ειδικά σε περιοχές όπου η Τουρκία στο πλαίσιο των μαξιμαλιστικών της διεκδικήσεων υποστηρίζει – κατά το δοκούν – ότι έχει την ευθύνη έρευνας και διάσωσης.
Ενός ατυχήματος που αν συμβεί μπορεί να λειτουργήσει – ανάλογα και με το πόσο σοβαρά ενδέχεται να εξελιχθεί το εν λόγω σενάριο εφόσον επιβεβαιωθεί – και ως καταλύτης εξελίξεων ακόμα και για αλλαγή της πορείας του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν». Ή σε μία αφορμή για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.
Για την Αθήνα, σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερης σημασίας είναι η επιμονή σε ψύχραιμες αντιδράσεις και εντός των πλαισίων του διεθνούς δικαίου, που δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία να παρασύρει τις ελληνικές δυνάμεις, ώστε στη συνέχεια να μπορεί και να τις κατηγορήσει για την ενδεχόμενη «κρίση».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρακολουθήσεις: Αυγουστιάτικη «αρένα» στη Βουλή


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στις αρχές της εβδομάδας στον πρόεδρο της Βουλής, από τον οποίο ζήτησε την άμεση σύγκληση του Κοινοβουλίου με αφορμή το μείζον θέμα των παρακολουθήσεων, βρήκε τον Κώστα Τασούλα τη στιγμή που επιβιβαζόταν στο πλοίο της επιστροφής από τη Σύρο – συμπτωματικά το όνομα του πλοίου ήταν «Thunder» («Κεραυνός») -, τη δε επιστολή που του έστειλε λίγο αργότερα την έλαβε εν πλω μέσω του e-mail.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο κ. Τσίπρας του ζητούσε να συγκαλέσει άμεσα τη Βουλή, που είναι σε θερινές διακοπές, για να προχωρήσουν πάραυτα οι διαδικασίες ελέγχου και συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του θέματος που έχει προκαλέσει πολιτικές και θεσμικές αναταράξεις με απρόβλεπτες προεκτάσεις.
Υποκλοπές: Μάχη για την πρωτοβουλία των κινήσεων – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση με την εξεταστική
Το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπως έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ, είναι τα δύο πεδία όπου με την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου θα δοθούν οι πρώτες «μάχες», ενώ η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, την αναγκαιότητα της οποίας έχουν θέσει και τα δύο κόμματα βάσει του σχετικού συνταγματικού δικαιώματος της μειοψηφίας, θα αποτελέσει το βασικό πεδίο της σκληρής αναμέτρησης που θα μονοπωλήσει επί μακρόν το πολιτικό και κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον.
Η επίσπευση που δεν… έγινε
Παρά το αίτημα του κ. Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής (του ζήτησε «να ανταποκριθεί στο αυτονόητο δημοκρατικό του καθήκον» και να διευκολύνει με την επίσπευση της έναρξης εργασιών της Βουλής στο να ασκηθούν το συντομότερο όλες οι νομοθετικές αρμοδιότητες καθώς και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος με προτεραιότητα τον προσδιορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διατάξεως «για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ»), οι εργασίες της θα εκκινήσουν επί της ουσίας σχεδόν όπως ήταν προγραμματισμένο – στις 22 Αυγούστου προβλεπόταν το άνοιγμα της Βουλής με συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών κ.λπ., με την Ολομέλεια να ξεκινά το νομοθετικό της έργο στις 31 Αυγούστου.
Η μη ανταπόκριση του κ. Τασούλα (στην πραγματικότητα της κυβέρνησης) στο αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτόν το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο.
Υπό το πρίσμα αυτό αναμένεται «θερμή» η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων που προγραμμάτισε ο κ. Τασούλας για τις 22 Αυγούστου στη 1.00 το μεσημέρι, προκειμένου να προσδιοριστεί χρονικά τόσο η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όσο και κυρίως η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, την οποία η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί, και αναμένεται να είναι η πιο σκληρή σύγκρουση της παρούσας Βουλής.
Το παιχνίδι με την Εξεταστική
Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ο οποίος αποδέχθηκε το σχετικό αίτημα του κ. Τσίπρα, ενώ συμφωνεί, όπως ανακοίνωσε στο διάγγελμά του, και με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία, όπως δήλωσε, «προφανώς και θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει», δηλαδή θα έχει χαρακτήρα εμπιστευτικότητας.
Αρα οι συνεδριάσεις δεν θα είναι δημόσιες – δεν θα προβάλλονται από το Κανάλι της Βουλής -, ούτε οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες θα έχουν πρόσβαση στα πρακτικά των συζητήσεων, παρά μόνον στις (αντικρουόμενες, κατά την πάγια πρακτική) διαρροές από τα κόμματα.
Σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει ένα ισχυρό crash test για το κυβερνών κόμμα, παρά το γεγονός ότι κατέχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή και θα μπορεί βάσει αυτής, όπως φοβάται η αντιπολίτευση επικαλούμενη το προηγούμενο με την εξεταστική επιτροπή για τη «λίστα Πέτσα», να προσδιορίσει στον όποιο βαθμό την πορεία και το περιεχόμενο των ερευνών της.
Είναι όμως τόσο μεγάλες οι πολιτικές και θεσμικές διαστάσεις της υπόθεσης των παρακολουθήσεων που το έργο της Εξεταστικής δεν μπορεί παρά να έχει ένα και μοναδικό σκοπό: να χυθεί άπλετο φως και να μη μείνουν «σκιές» που θα πλήττουν τη συνταγματική τάξη και την ίδια τη δημοκρατία.
Είναι προφανές πως όλα τα κόμματα θα στηρίξουν την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, για τη σύσταση της οποίας η σχετική πρόταση αρκεί να υπογράφεται από 10 βουλευτές, ενώ για την υπερψήφισή της αρκούν 120 βουλευτές. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ήδη ότι συμφωνεί και ότι θα ζητήσει επιπλέον να ερευνηθεί και η υπόθεση των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του κόμματος.
Ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής κατηγορούσε τον πρωθυπουργό ότι «εκμεταλλευόμενος το ότι διάγουμε περίοδο θερινών διακοπών επιχείρησε να αποφύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στον χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλαδή στη Βουλή, και επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα μέσω βιντεοσκοπημένης εξαγγελίας με προετοιμασμένο κείμενο».
Ενώ όσον αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωνε προς τον κ. Τασούλα ότι δρομολογήθηκε με αυτή τη μορφή και όχι με την κανονική νομοθετική διαδικασία, προκειμένου να αποφύγει «τον έλεγχο στον οποίο θα τον υπήγαγε η αντιπολίτευση».
ΣΥΡΙΖΑ: «Παίζουν καθυστερήσεις»
Η απόρριψη του αιτήματος για έναρξη των κοινοβουλευτικών εργασιών «εδώ και τώρα» οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο να ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την εβδομάδα που πέρασε, προκειμένου να κληθούν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, αλλά και ο παραιτηθείς προκάτοχός του Παναγιώτης Κοντολέων, όπως και ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, ο παραιτηθείς πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η εισαγγελέας που ήταν αποσπασμένη στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου.
Ωστόσο και αυτό το αίτημα παραπέμπεται για τη Διάσκεψη των Προέδρων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παίζει καθυστερήσεις» και ότι «ο φόβος της για έλεγχο δεν κρύβεται με τίποτα», προειδοποιώντας ότι «ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει και τίποτα δεν γλιτώνει τον κ. Μητσοτάκη από τις ευθύνες του για την εκτροπή που επιχείρησε».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει να διαβιβαστεί αμέσως το σύνολο του φακέλου που αφορά την υπόθεση παρακολούθησής του από την ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αίτημα που έσπευσε να ενισχύσει ο κ. Τσίπρας με ανάρτησή του δηλώνοντας ότι «αποτελεί αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση για την κυβέρνηση».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Το άγαλμα που άφησε άφωνες τις υπηρεσίες του Δήμου στα Παλαιά Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ23 ώρες ago
Σοβαρό τροχαίο στο τρούλο στην Σκιαθο με τραυματισμό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Απίστευτο περιστατικό σε ιερό ναό της Νέας Ιωνίας- Ιερέας απαγόρευσε ζευγάρι να μπει στο ναό επειδή …φορούσαν μάσκες
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Μερομήνια: Πώς θα είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας – Ποιοι θα είναι οι «σκληρότεροι» μήνες
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Βόλος- Μπήκε σε κατάστημα εστίασης για πότο.. και αφού ήπιε.. έβρισε και χτύπησε δύο γυναίκες υπαλλήλους γιατί δεν ήθελε να πληρώσει
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Διάλυση υπηρεσιών στο Δήμο Σκιαθου καταγγέλει ο Ν Γιαμαρελος